Γαλατόπιτα - η βελούδινη

Γαλατόπιτα με αλεύρι, χωρίς αυγά στην κρέμα

Μόλις την έβγαλα από το φούρνο! Έχετε δοκιμάσει; Αν σας αρέσουν τα κρεμώδη γλυκά, σηκώστε γρήγορα τα μανίκια. Η κρέμα είναι δεμένη με αλεύρι, όχι με σιμιγδάλι όπως του γαλακτομπούρεκου, και έχει μοναδική υφή, γεύση και κατάλευκο χρώμα.

Δεν έχει καθόλου αυγά μέσα της και ελάχιστο φρέσκο βούτυρο για άρωμα. Ξαπλώνει σε φύλλο σπιτικής ζύμης, προστατεύεται με μια επάλειψη χτυπημένου αυγού και ψήνεται σε δυνατό φούρνο μέχρι να γίνει ροδαλή. Αφήστε την να κρυώσει τελείως πριν την κόψετε σε κομμάτια.

Ετοίμασα ζύμη στο μίξερ, ζυμώνοντας 300γρ. αλεύρι (μισό για όλες χρήσεις, μισό για ψωμί), με 1/4 κούπας λάδι, λίγο αλάτι, το χυμό ενός πορτοκαλιού στο οποίο είχα διαλύσει λίγη σόδα (στη μύτη του κουταλιού) και όσο νερό χρειάστηκε να ενωθεί. Εναλλακτικά, έχω χρησιμοποιήσει έτοιμη πορτοκαλάδα με ανθρακικό, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Το άφησα να ζυμωθεί μερικά λεπτά και έβγαλα ένα μαλακό ζυμαράκι, που δεν κολλούσε στα χέρια μου. Το τύλιξα σε μεμβράνη και το έβαλα στο ψυγείο.

Για την κρέμα τώρα: Σε 1 λίτρο κρύο γάλα διέλυσα, με το σύρμα, 1 ποτήρι αλεύρι (180γρ περίπου) και 3/4 κούπας ζάχαρη. Για να είμαι σίγουρη πως διαλύθηκε καλά, πέρασα το μίγμα από σουρωτήρι.

Έβαλα το μίγμα σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και έμεινα να το ανακατεύω συνεχώς μέχρι να δέσει. Η κρέμα είναι βαριά, κολλάει στον πάτο και θέλει συνεχώς ανακάτεμα. Πρόσθεσα μια βανίλια για άρωμα και 1 κουταλιά γλυκού φρέσκο βούτυρο. Άφησα το βούτυρο να λυώσει πάνω στην επιφάνεια της κρέμας και την κάλυψα με διάφανη μεμβράνη (να ακουμπά πάνω στην κρέμα), ώστε να μην πιάσει κρούστα.

Με τη ζύμη, άνοιξα δύο λεπτά φύλλα να καλύψω ένα στρογγυλό ταψί 35εκ, αφήνοντας περιθώριο στα τοιχώματα, ώστε να γυρίσω τη ζύμη πάνω στην κρέμα. Ανάμεσα στα φυλλα πασπάλισα με ζάχαρη και κανέλα.

Έβγαλα τη μεμβράνη και ανακάτεψα καλά την κρέμα. Αν δείτε πως είναι πολύ πυκνή αραιώστε με λίγο νερό. Έριξα την κρέμα μέσα στο ταψί. Γύρισα το φύλλο πάνω από την κρέμα γύρω γύρω, λάδωσα ελαφρά το φύλλο.

Χτύπησα ένα αυγό με λίγο νερό και το έριξα, σουρώνοντάς το ταυτόχρονα, πάνω στην κρέμα. Το άπλωσα να πάει παντού, πασπάλισα με ζάχαρη και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεων στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.

Άφησα να κρυώσει τελείως πριν κόψω κομμάτι, έστω κι αν έχω ακούσει για 20η φορά "τώρα κρύωσε μαμά;"

Σχόλια

Μου άνοιξες την όρεξη μεσα στην νύχτα κι όχι τίποτα άλλο για άλλα έψαχνα!:P

Είναι πολύ διαφορετική από την συνηθισμένη γαλατόπιτα. Αγνή, παιδική, ελαφριά γεύση. Σαν να τρως παιδική κρεμούλα σε μορφή πίτας! Εξαιρετική!!!

Ευχαριστώ! Αυτή η γεύση συνοδεύει την παιδική μου ηλικία. Την έφτιαχνε η γιαγιά μου (του μπαμπά) και πέρασε στην θεία μου και μετά στη μαμά μου. Την παραδίδω κι εγώ στην κόρη μου και σε όσους θέλουν να την φτιάχνουν για τους αγαπημένους τους.

ειναι μια διαφορετικη γρηγορη αλλα και νοστιμη συνταγη.μπραβο

Χτες βράδυ την έφτιαξα. Ήταν ΤΕΛΕΙΑ!!! Και πραγματικά βελούδινη!!! Σε ευχαριστούμε πολύ :)

Καλή χρονιά Βίκη μου. πρίν απο λίγο την έβγαλα απο τον φούρνο. Απο εμφάνιση τέλεια. Γεύση δεν δοκίμασα ακόμη. Αλλά την δοκίμασε ο εγγονός μου(4 χρονών,του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη)και ξετρελάθηκε. Σ'ευχαριστώ για την ιδέα ανήμερα πρωτοχρόνιας. Και του χρόνου.

Είχα χαρεί πολύ με αυτό το σχόλιο :)
Λατρεύω τις αντιδράσεις των παιδιών όταν τους αρέσει αυτό που τρώνε. Η γεύση της είναι αγνή, καθαρή, γαλατένια. Αγαπημένη γαλατόπιτα!

Εμπνευστείτε από τη λίστα φαγητών & γλυκών για το Πάσχα http://www.tastefull.gr/category/tags/%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%87%CE%B1

Επίσης (μόλις τώρα το πρόσεξα!) μου έκανες ποδαρικό! Αυτό ήταν το πρώτο σχόλιο της χρονιάς και μάλιστα σε πολύ αγαπημένη οικογενειακή συνταγή. Σ'ευχαριστώ πολύ :)

Εμπνευστείτε από τη λίστα φαγητών & γλυκών για το Πάσχα http://www.tastefull.gr/category/tags/%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%87%CE%B1

Σου εύχομαι απο καρδιάς να έχεις πάντα πολύ μα πολύ αγάπη γι'αυτόν τον χρόνο. Αμα υπάρχει αγάπη όλα τ'αλλα γίνονται. Συμφωνείς?

ασπα

Ναι Άσπα μου, συμφωνώ. Η αγάπη δίνει δύναμη. Μακάρι να είναι γεμάτες οι καρδιές μας πάντα!

Εμπνευστείτε από τη λίστα φαγητών & γλυκών για το Πάσχα http://www.tastefull.gr/category/tags/%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%87%CE%B1

Γιατί μερικές φορές δεν φαίνεται τ'ονομα μου στο μύνημα όπως το προηγούμενο την 1 Ιανουαρίου? Κάτι δεν κατάλαβα πάλι και φαίνομαι ανώνυμη . Συγνώμη.

ασπα

Μάλλον ήσασταν αποσυνδεδεμένη (logged out) όταν γράψατε το μήνυμα. Παρακολουθήστε το και πείτε μας αν επαναληφθεί.

Πολύ ωραία γαλατόπιτα! Στην δική μας συνταγή έχει και αυγά (την έχω αναρτήσει). Θα δοκιμάσω την πρότασή σου! Μου αρέσει που είναι τόσο απλή και θα κυριαρχούν οι γεύσεις των καλών υλικών!

Σημερα δοκιμασα την βελουδινη γαλατοπιτα σου!!ειναι ακριβως οπως την αποκαλεσες!!!,βελουδινη η κρεμα,η γλυκυτητα της τελεια,χωρις αυγα, το φυλλο της καταπληκτικο,(μου περισσεψε λιγη ζυμη και την εκανα μικρα στριφταρακια με τυρι )ευκολη στην εκτελεση και πεντανοστιμη!!!Ευχαριστω Βικακι που μοιραστηκες την τοσο ομορφη συνταγη σου μαζι μας!!!!Ειναι πραγματικα τελεια!!

Ειμαστε αυτο που σκεφτομαστε

Ενω διαβασα πολλες φορες την συνταγη, δεν ξερω γιατι δεν ειδα οτι εγραφες το νουμερο για το ταψι που χρειαζεται!Γιαυτο μου περισσεψε λιγο ζυμαρακι απο το φυλο,μου εγινε αρκετα μεγαλο και το εκοψα λιγο γυρω-γυρω για να μην καλυφτει εντελως η πιτα!Τελος παντων εγινε τελεια και μας αρεσε κιολας ετσι παχια που βγηκε η κρεμα!!!:):):)

Ειμαστε αυτο που σκεφτομαστε

παρακολουθώ καιρό τώρα τη σελίδα σας και ομολογώ ότι δεν έχω ξανασυναντήσει κάτι πιο ζεστό, τρυφερό και με έγνοια. Δεν έχω πολλά λόγια.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη γενναιοδωρία με την οποία μοιράζεστε κομμάτι του εαυτού σας, για την προσοχή και την ευγένεια, τη βαθύτητα και την ευφυία των διατυπώσεών σας.

Η βελουδένια σας γαλατόπιττα απέσπασε βελουδένια μουγκρητά και μεταξωτούς αναστεναγμούς (ειλικρινώς!) από τους αγαπημένους.

Με εκτίμηση,

Αφροδίτη Τ.

Καλησπέρα σας....

ένα όμορφο βράδυ δοκίμασα την γαλατόπιτα σας και ήταν εξαιρετική...βελούδινη, εύγεστη, αγαπησιάρικη!

μόνο που επειδή ήταν αργά ΔΕΝ ετοίμασα το φύλλο και έβαλα φύλλα κρούστας...μήπως έχετε να προτείνετε κάτι σε έτοιμο φύλλο?

ναι ξέρω ότι σαν το σπιτικό δεν έχει, αλλά μερικές φορές είμαι τόσο κουρασμένη για να ανοίξω φύλλο...δεν είμαι και έμπειρη..οπότε η εύκολη λύση!

αλλά πιο είναι πιο κοντά σε αυτό που φτιάχνετε?

Σας ευχαριστώ
Αρσινόη

Δεν ξέρω να απαντήσω :)
Θα επανέλθω

Εμπνευστείτε από τη λίστα φαγητών & γλυκών για το Πάσχα http://www.tastefull.gr/category/tags/%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%87%CE%B1