Κεφτεδάκια πειρασμός - με 2 συνταγές αστέρων!!

Με κέτσαπ και παρμεζάνα - Με δυόσμο και ούζο, σημειώσατε 1

Τελικά ονειρεύομαι καλοκαίρι. Μεζεδάκια και ουζάκι. Ή ρακή παγωμένη, στην κατάψυξη. Έφτιαξα το πιο γνωστό μας μεζεδάκι, έστρωσα τα γαλάζια σουπλά, πρόσθεσα μυρωδάτο δυόσμο, κατακόκκινη τομάτα, τραγανό αγγουράκι κι ονειρεύτηκα το κύμα να σκάει στο μπαλκόνι μου.

Τα δικά μου αγαπημένα κεφτεδάκια είναι αυτά που έφτιαχνε η συνονόματη γιαγιά μου, στην Ελευσίνα. Μ'έστελνε να κόψω δυόσμο από το κηπάκι της, ένας πέτρινος τοίχος το χώριζε από τον αρχαιολογικό χώρο. Κι όταν τα ζύμωνε, έριχνε λίγο ξύδι για να ζωντανέψει τα αρώματα. Και μετά, γελώντας μου πονηρά, έριχνε διπλή δόση από το ούζο του παππού και μοσχοβόλαγε το δωμάτιο δυόσμο, γλυκάνισο και καλοκαίρι!

Γνωστή η συνταγή της, είμαι σίγουρη πως είναι ήδη στα τετράδιά σας. Αννάκι, εσύ μην γράφεις! Κρατώ εγώ για σένα σημειώσεις :)

Η άλλη, όμως, συνταγή που ήρθε και αντιτάχθηκε στις παιδικές μου μνήμες, έχει μεγάλες πιθανότητες να μην την έχετε δοκιμάσει καν.

Η Ελένη από το Mydinnertoday's blog, "υπογράφει" μ'αυτήν την συνταγή! Είναι η μία συνταγή που προτείνει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε και έχει απόλυτο δίκιο. Αυτά τα κεφτεδάκια τα λάτρεψα κι εγώ και τα παιδιά μου! Είναι κεφτεδάκια με προσωπικότητα. Η γεύση τους είναι έντονη, γράφει στο στόμα! Απόλυτα ισορροπημένη η γλύκα, η ένταση και η αλμύρα. Απόλυτα εθιστική η κάθε μπουκιά!

Το μυστικό της υλικό η κέτσαπ και το υλικό που υπογράφει την επίγευση η παρμεζάνα. Δοκιμάστε τα οπωσδήποτε. Μεταξύ των δύο συνταγών, υπερίσχυσε σε νοστιμιά των αγαπημένων αρωματικών κεφτέδων με δυόσμο και ούζο. Ελενάκι, ευχαριστώ! Δείτε και τις υπέροχες οδοντογλυφίδες πολλαπλών χρήσεων. Σαν κοσμήματα της Barbie είναι! Τα ζήλεψα, τα ζήτησα και τα απόκτησα ;)

Κεφτέδες με κέτσαπ και παρμεζάνα -της Ελένης

Υλικά:

  • 500γρ άπαχος κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 κρεμμύδι πολτοποιημένο ή ψιλοκομμένο
  • 1/2 κούπα ψίχουλα ψωμιού ή φρυγανιά
  • 1 αυγό, χτυπημένο με το πηρούνι
  • 6 κουταλιές σούπας κέτσαπ
  • 1/2 κούπα τριμμένη παρμεζάνα
  • 1/3 κουταλιάς γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλιά γλυκού πιπέρι
  • 1 κουταλιά γλυκού ρίγανη

Κεφτέδες με δυόσμο και ούζο - της γιαγιάς μου

Υλικά:

  • 500γρ άπαχος κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 κρεμμύδι πολτοποιημένο ή ψιλοκομμένο
  • 5 φέτες ψωμί μπαγιάτικο ή 2 κρητικά παξιμάδια, μουλιασμένα σε νερό και καλά στιμμένα
  • 2 αυγά, χτυπημένα με το πηρούνι
  • 2 κουταλιές γλυκού ξύδι
  • 1 σφηνάκι ούζο ή 2 (το αλκοόλ εξατμίζεται στο ψήσιμο)
  • 4 κουταλιές σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές σούπας λάδι
  • 1 κουταλιά γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά γλυκού πιπέρι
  • 1 κουταλιά γλυκού ρίγανη

Εκτέλεση:

Ενώνετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ζυμώνετε πολύ καλά. Για να γίνει πιο αφράτος ο κιμάς να βρέχετε τα χέρια σας, όσο ζυμώνετε. Η υγρασία αυτή θα τα κάνει αφράτα στο ψήσιμο. Αφήστε το μίγμα στο ψυγείο για 1 ωρα τουλάχιστον - μπορείτε και από την προηγούμενη μέρα ενός πάρτι.

Πλάστε μικρά κεφτεδάκια, αυτή είναι η πιο χρονοβόρα διαδικασία, και ψήστε τα είτε στο τηγάνι (καυτό λάδι) είτε στο φούρνο.

Στρώστε ρηχό ταψί με αλουμινόχαρτο, για να μην παιδευτείτε μετά στο καθάρισμα ή καλύτερα με αντικολλητικό χαρτί, το οποίο δεν αφήνει να καούν τα σάκχαρα του κρέατος. Έτσι, με τη καραμελλωμένη σαλτσούλα μπορείτε να τυλίξετε τα κεφτεδάκια, κυλώντας τα πάνω κάτω, ώστε να πάρουν πιο καφέ χρώμα και να μοιάζουν με τηγανητά.

Ψήστε στους 200βαθμούς Κελσίου για 30λεπτά.

Αν θέλετε να καταψύξετε τα κεφτεδάκια μπορείτε είτε μόλις τα πλάσετε (ένα ένα στο ρηχό δίσκο του καταψύκτη και μετά όλα μαζί σε σακούλα τροφίμων) είτε μόλις τα ψήσετε και αφού κρυώσουν εντελώς. Έτσι, την επόμενη φορά που θα ονειρευτείτε κεφτεδάκια με σάλτσα τομάτας, βάλτε τα υλικά της σάλτσας τομάτας στην κατσαρόλα, προσθέστε και τα κατεψυγμένα μπαλάκια και ένα χρονοβόρο γεύμα, για σας, θα είναι έτοιμο σε λίγα λεπτά!

 

Σχόλια

Φαίνονται άψογα και τα δύο αλλά νομίζω θα προτιμήσω της γιαγιάς!!!

Κι εγώ έτσι νόμιζα.... :)

Εμπνευστείτε από τη λίστα φαγητών & γλυκών για το Πάσχα http://www.tastefull.gr/category/tags/%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%87%CE%B1

Με δυόσμο και ούζο θα προτιμούσα εγώ! Κι εγώ ονειρεύομαι καλοκαίρι!!!

Μια ανάσα είναι! και το κλείσιμο των σχολείων επίσης! λίγη υπομονή, γιατί η ουρά του γαϊδάρου είναι πάντα η πιο δύσκολη!!!
Κική, δοκίμασέ τα. Ειλικρινά, δεν θα πιστεύεις τη γεύση τους. Ιδιαίτερα αρέσουν στα παιδιά που είναι πιο κοντά στη γεύση της κέτσαπ. Στο πάρτι της κόρης σου να τα κάνεις, για την αποφοίτηση και τα καινούργια ξεκινήματα :)

Εμπνευστείτε από τη λίστα φαγητών & γλυκών για το Πάσχα http://www.tastefull.gr/category/tags/%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%87%CE%B1

Βίκυ μου, με συγκίνησες. Τι τιμή για τα κεφτεδάκια του mydinnertoday! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν. Με δυόσμο τα φτιάχνει η μητέρα μου. Κι εμένα μου θυμίζουν καλοκαίρι, ιδιαίτερα, δε, που τα τελευταία δέκα χρόνια τα τρώμε μόνο καλοκαίρι όταν επισκεπτόμαστε τη γιαγιά. Η μητέρα μου δε βάζει ούζο. Θα της το πω τώρα που θα έρθουμε για καλοκαίρι, να δούμε τη διαφορά.

Καταπληκτικό το concept της βαρκούλας με τα κεφτεδάκια να αρμενίζουν στο γαλάζιο φόντο!

Να' σαι πάντα καλά, που πάντα βρίσκεις τρόπους να ζεσταίνεις τις καρδιές με τον καλό σου λόγο και τη "γλυκιά μπουκιά".

mydinnertoday

Ελένη μου κι εγώ σ'ευχαριστώ :)
γιατί είσαι εδώ, από την πρώτη μέρα που γνωριστήκαμε, και μοιραζόμαστε τόσο καιρό τα μαγειρέματά μας και τα εγχειρήματά μας!

Εμπνευστείτε από τη λίστα φαγητών & γλυκών για το Πάσχα http://www.tastefull.gr/category/tags/%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%87%CE%B1

Ax. Βίκυ μου τι ωραία να τρώγαμε και να μην παχαίναμε. Πότε θα ερθεις να πιούμε το ούζακι?

ασπα

Σ'ευχαριστώ που με σκέφτεσαι και μέσα σ'αυτή τη περίοδο "κωπηλασίας", φωτίζεις μια σκηνή που με κάνει να χαμογελώ και να σκέφτομαι πως θα έρθουν πιο ήρεμες μέρες :)

Εμπνευστείτε από τη λίστα φαγητών & γλυκών για το Πάσχα http://www.tastefull.gr/category/tags/%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%87%CE%B1

Τέλεια, όπως πάντα!! Η περιγραφή, οι αναλογίες, το συναίσθημα...
Μια ερώτηση μόνο, μια που είσαι τόσο ψαγμένη. O κιμάς από ποιο κομμάτι μοσχαριού είναι το καλύτερο για τα κεφτεδάκια ; (ή για μπιφτέκια..άλλη πονεμένη ιστορία. Δεν τα έχω πετύχει ποτέ! Έχω δοκιμάσει όλες τις συνταγές, παραλλαγές, μυστικά, τα πάντα)

Καλό βράδυ!

Gely

Για κεφτεδάκια ή σουτζουκάκια, ζήτα άπαχο μοσχαρίσιο κιμά, μια φορά περασμένο στη μηχανή. Το ίδιο, για μπιφτέκια που θα ψήσεις μέσα σε ταψί με πατάτες.
Για τα μπιφτέκια στο γκριλ ή για κεμπάπ ζήτα μοσχαρίσιο κιμά από λάπα, το οποίο έχει περισσότερο λίπος που θα βοηθήσει το κρέας να μην στεγνώσει στο γκριλ.
Δες και τις συνταγές που βάζω σε links στο παρακάτω σχόλιο.

Εμπνευστείτε από τη λίστα φαγητών & γλυκών για το Πάσχα http://www.tastefull.gr/category/tags/%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%87%CE%B1

τελεια

Bίκυ μου όπως πάντα τέλεια συνταγή και το κυριότερο τέλειο food styling. Είσαι φοβερή. Με ενθουσίασαν πολύ οι υπέροχες οδοντογλυφίδες. Από πού μπορώ και εγώ να προμηθευτώ κάτι παρόμοιο? Σου εύχομαι να είσαι πάντα καλά και να συνεχίσεις να μας ξετρελλαίνεις με τις απίθανες συνταγές σου.

Ευαγγελία

Μου τις εφερε η Ελένη, δώρο από την Αμερική. Να μάθω αν πωλούνται on line..
Χαίρομαι που σ'αρέσει το TasteFULL, Ευαγγελία :)

Εμπνευστείτε από τη λίστα φαγητών & γλυκών για το Πάσχα http://www.tastefull.gr/category/tags/%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%87%CE%B1

Vicky,kalimera!mhpws exeis syntagh gia mpiftekia?oxi gia karvouna alla gia fourno me patatoules.
Eyxaristw polu!

Μέχρι να ανεβάσω τα δικά μου μπιφτέκια, δείτε αυτές τις τρεις συνταγές:
Της Ευδοκίας Πατσιλινάκου, με φρυγανιά - χωρίς ψωμί- http://www.sintagespareas.gr/sintages/afrata-mpiftekia-fournou.html
Από το LoveCooking, με ψωμί http://www.lovecooking.gr/index.php?option=com_rapidrecipe&page=viewreci...
Από τις Συνταγές της Καρδιάς, με ψωμί και φρυγανιά και πατάτες http://syntageskardias.blogspot.com/2009/08/blog-post_10.html

Εμπνευστείτε από τη λίστα φαγητών & γλυκών για το Πάσχα http://www.tastefull.gr/category/tags/%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%87%CE%B1

Θα τις κανω και τις τρεις συνταγες και θα συγκρινω!

Ευχαριστω και περιμενω τη συνταγη σου!

theo-ria

ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ ΚΑΙ ΚΕΤΣΑΠ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ Η ΚΕΤΣΑΠ? ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΡΙΤΣΑ

Ναι, όλα τα υλικά ζυμώνονται μαζί. Η εκτέλεση είναι ίδια και για τις δύο συνταγές. Γίνονται πολύ νόστιμα, δοκίμασέ τα Ρίτσα :)

Εμπνευστείτε από τη λίστα φαγητών & γλυκών για το Πάσχα http://www.tastefull.gr/category/tags/%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%87%CE%B1

οταν τηγανιζεις τα κεφτεδακια της γιαγιας τα αλευρωνεις οπως συνηθιζουμε γιατι δεν το αναφερεις . Ευχαριστω

Όταν τα τηγανίζω τα αλευρώνω.
Όμως αυτά που έψησα στο φούρνο δεν τα αλευρώνω. Μια χαρά γίνονται στο φούρνο. Καλή επιτυχία!

Εμπνευστείτε από τη λίστα φαγητών & γλυκών για το Πάσχα http://www.tastefull.gr/category/tags/%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%87%CE%B1

το οποίο δεν αφήνει να καούν τα "σάκχαρα των πρωτεϊνών"

άλλο τα σάκχαρα, άλλο οι πρωτεϊνες. Καμία σύνδεση του ενός με το άλλο δεν υπάρχει.

Αυτό που καίγεται και όντως καραμελώνει είναι τα σάκχαρα σκέτα χωρίς "των πρωτεϊνών" να το ακολουθεί.

όχι οτι έχει και καμία σημασία, έτσι εγκυκλοπαιδικά...

Σωστή επισήμανση! Τα σάκχαρα του κρέατος θα έπρεπε να πω. Το γλυκογόνο στα κύτταρα κάνει τις καραμέλλες στο τηγάνι. Οι πρωτεϊνες είναι άλλο πράγμα. Σ'ευχαριστώ πολύ, το διόρθωσα στο κείμενο :)

Εμπνευστείτε από τη λίστα φαγητών & γλυκών για το Πάσχα http://www.tastefull.gr/category/tags/%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%87%CE%B1

Και οι δύο συνταγές εξαιρετικές!!!!

Μπράβο Βίκυ, τις χρειαζόμασταν.