Κροκέτες μπακαλιάρου με αρωματικά λαχανικά

Κροκέτες μπακαλιάρου με σκορδαλιά αμυγδάλου και πουρέ μαϊντανού

Έρχεται η 25η Μαρτίου και θα ψάχνουμε ιδέες για το παραδοσιακό φαγητό. Μπακαλιάρος σκορδαλιά. Στο δικό μου σπίτι προτιμάμε τις κροκέτες, γιατί δεν έχουν κόκκαλα και είναι εύκολο φαγητό για τα παιδιά.

Αυτός είναι ένας διαφορετικός τρόπος σερβιρίσματος, που συνδυάζει συμπληρωματικές γεύσεις σε ένα πιάτο. Δεν μπορεί να σκεφτεί κανείς τον μπακαλιάρο χωρίς τη σκορδαλιά, έτσι δεν είναι; και για την έντονη γεύση του σκόρδου το αντίδοτο δεν είναι ο μαϊντανός; Απλώνεις, λοιπόν, στο πιάτο πουρέ μαϊντανού, στη μέση ένα νησάκι σκορδαλιάς από αμύγδαλο και παξιμάδι  και γύρω γύρω ροδοψημένες, τραγανές, κροκέτες μπακαλιάρου. Σε μία μπουκιά , όλες οι γεύσεις!

Οι κροκέτες  είναι επίσης διαφορετικές. Γίνονται με ξαλμυρισμένο, ξεψαχνισμένο παστό μπακαλιάρο, τον οποίο σωτάρω μαζί με αρωματικά λαχανικά πριν ανακατέψω με κουρκούτι και τηγανίσω, φορμάροντας τα κροκετάκια με δύο κουτάλια.

Προετοιμασία:

Αγοράστε 1 κιλό παστό μπακαλιάρο. Κόψτε τον κομμάτια και βάλτε το σε βαθύ μπολ με νερό, το οποίο θα αλλάζετε συχνά για 1-2 μέρες, ανάλογα με το πόσο αλμυρό τον προτιμάτε.

Βάλτε τον να βράσει σε κατσαρόλα, σκεπασμένος με κρύο νερό, μαζί με ένα φύλλο δάφνης, μερικούς κόκκους μπαχάρι, και τη φλούδα ενός μεγάλου λεμονιού. Έτσι θα αφρατέψει, θα πάρει αρώματα και θα καθαριστεί πιο εύκολα. Επίσης με το βράσιμο, ξαλμυρίζει πιο γρήγορα. Μόλις το νερό πάρει βράση, σβήστε τη φωτιά και αφήστε το για 1 ώρα. Βγάλτε το σε μπολ και αρχίστε το καθάρισμα. Πετσούλες, νεύρα, κόκκαλα δεν έχουν θέση στο φαγητό που θα ετοιμάσουμε. Το ψαχνό κρατείστε το σε ένα πιάτο.

Πλύντε την κατσαρόλα και ξεκινάμε την ετοιμασία.

Ετοιμασία:

  • Ψιλοκόψτε ένα μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ένα πράσο, ένα μεγάλο κομμάτι φινόκιο, μια πράσινη πιπεριά κέρατο.
  • Σωτάρετέ τα σε λάδι, σε μέτρια φωτιά να μαλακώσουν. Θα έχετε ετοιμάσει ένα πολύ αρωματικό μίγμα λαχανικών.
  • Προσθέστε το ψαχνό του μπακαλιάρου και ανακατέψτε.
  • Προσθέστε το ξύσμα ενός λεμονιού και σβήστε με το χυμό του.
  • Προσθέστε μαύρο πιπέρι και μαραθόσπορο, κοπανισμένα στο γουδί.
  • Βγάλτε από τη φωτιά.
  • Προσθέστε δύο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και τα τρυφερά κοτσάνια από μισό ματσάκι άνηθο. Τα φύλλα κρατείστε τα για αργότερα.

Το μίγμα είναι έτοιμο. Σειρά έχει το συστατικό που θα ενώσει τα υλικά και θα τους δώσει όγκο. Το κουρκούτι:

  • Ετοιμάστε χυλό με 1 κούπα αλεύρι, 2 κουτ.σούπας κορν φλάουρ, 1 κουτ. γλυκού μπαικιν πάουντερ και 1 κούπα νερό. Ανακατέψτε καλά να μην έχει σβώλους. Αν θέλετε εμπλουτίζετε το χυλό με ένα αυγό.
  • Προσθέστε τον άνηθο που έχετε κρατήσει, ψιλοκομμένο
  • Προσθέστε το μίγμα του μπακαλιάρου με τα λαχανικά
  • Ανακατέψτε καλά να ενωθούν τα υλικά

Το τηγάνισμα:

Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάλτε αρκετό λάδι (τουλάχιστον δύο δάχτυλα). Φορμάρετε τις κροκέτες με δύο κουταλάκια του γλυκού και ρίξτε προσεκτικά στο τηγάνι. Ψήνετε σε μέτρια -δυνατή φωτιά. Αφήστε να χρυσίσουν από την μια μεριά πριν τις γυρίσετε από την άλλη. Ακουμπήστε σε χαρτί κουζίνας να φύγει το περίσσιο λάδι.

Για να κάνετε τον πουρέ μαϊντανού:

Κόψτε τα κοτσάνια από ένα ματσάκι μαϊντανό. Πλύντε τα φύλλα και ρίξτε τα σε νερό που βράζει για 1 λεπτό. Βγάλτε τα και βάλτε σε μπολ με παγωμένο νερό (έτσι θα κρατήσουν το έντονο πράσινο χρώμα). Σε blender ρίξτε τα φύλλα μαζί με λίγο από το νερό για να μπορέσει να αλεστεί καλά και να έχει ρευστότητα που να απλώνεται σωστά στο πιάτο. Η συνταγή της σκορδαλιάς εδώ.

Γίνονται μικρές τραγανές εξωτερικά μπουκιές, γεμάτες γεύση και γλύκα από τα λαχανικά με ένα υπερισχύοντα τόνο μάραθου. Που σημαίνει πως ο μεζές μας ζητάει παρέα τσίπουρο ή ουζάκι. Αντε, καλή εθνική επέτειο να έχουμε!

Αν ψάχνετε περισσότερες συνταγές για μπακαλιάρο - σκορδαλιά, δείτε τις παρακάτω σελίδες:

Σχόλια

Oraia protasi kai nostimo piato!

θα το δοκιμάσω

Παραδέχομαι ότι δοκίμασα το original! Ένα έχω να πω. Ζήτω η 25 Μαρτίου! Ζήτω το έθνος με τις παραδόσεις του!

Ζήτω!!! :)

Αμάν! Αυτές οι κροκέτες πρέπει να είναι σκέτο άρωμα . Μου φαίνεται ότι θα πρέπει να ξαναεορτάσουμε την εθνική επέτειο σύντομα..

Βίκυ για το κουρκούτι δεν θα μπορούσαμε κι εδώ να χρησιμοποιήσουμε τη συνταγή με την μπύρα και τη σόδα ?

Alexs

Ναι θα μπορούσαμε. Αυτή η συνταγή έχει γραφτεί πριν τον τηγανητό μπακαλιάρο, γιατί ήταν αυτή που έκανα στα παιδιά μου.

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry