Μαρμελάδα φράουλα - η μαγιάτικη!

Σωστό δέσιμο και φωτεινό φραουλί χρώμα photo G.Detsis

Την λέω "η μαγιάτικη" γιατί τότε είναι η σωστή εποχή να κάνουμε μαρμελάδα.

Παρότι οι φράουλες βγαίνουν στην αγορά από τις αρχές Μαρτίου και είναι το πρώτο φρούτο που σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης, οι νόστιμες φράουλες είναι οι μαγιάτικες, οι υπαίθρειες, οι πιο μικρές και οι απίστευτα αρωματικές. Περνάς από τον πάγκο στην λαϊκή και σε χτυπά η μυρωδιά τους!

Επιπλέον, η τιμή τους έχει πέσει, γιατί έχουν βγει ήδη τα πρώτα καλοκαιρινά φρούτα και οι πιθανότητες να είναι απαλλαγμένες από ορμόνες πρόωρης ανάπτυξης είναι σημαντικά υψηλές.

Γι'αυτό επιμένω πως μόνο τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να κατεβάσετε τις κατσαρόλες σας, να πάρετε μπόλικα κιλά και σε ένα σαββατοκύριακο να φτιάξετε προμήθεια για τον χειμώνα.

Αν πάλι βρεθείτε με κουκλίτσες φράουλες και καμμία διάθεση να τις καταναλώσετε, ξεπλύντε τις στα γρήγορα, μετά αφαιρέστε το κοτσανάκι τους και παγώστε τις σε μια στρώση στον καταψύκτη. Φυλάξτε αυτά τα φραουλένια παγάκια σε σακούλες κατάψυξης και χρησιμοποιείστε τα όποτε έχετε διάθεση για να κάνετε μαρμελάδα, φραουλάδα, σάλτσα, παγωτό, γρανίτα, smoothies, φρέσκο λικέρ αλλά και στα καλοκαιρινά cocktails, πχ μαργαρίτα, daquiry ή φραουλοπαγάκια (κόψτε σε φετούλες κάθετα) στη λεμονάδα!

Πάντα να διαλέγετε γερά φρούτα για τη μαρμελάδα, όχι υπερώριμα. Θα σας κουράσουν στο καθάρισμα του αφρού.

Παρότι, στα 20χρόνια που φτιάχνω μαρμελάδες, έχω φτιάξει το δικό μου κανόνα του 60%, που είναι το όριο ποσότητας ζάχαρης ικανής να συντηρήσει το φρούτο, η μαρμελάδα φράουλα μπορεί να γίνει και με 50% ζάχαρη.

Υλικά:

1 κιλό φράουλες πλυμμένες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια

500 γρ. Ζάχαρη

Εκτέλεση:

Αν θέλετε μαρμελάδα με κομμάτια : Βάλτε σε κατσαρόλα τις φράουλες και σκεπάστε τις με τη ζάχαρη. Αφήστε για μερικές ώρες μέχρι να βγάλουν το χυμό τους και να έχουν μετατρέψει τη ζάχαρη σε κόκκινο σιρόπι. Αν κάνει ζέστη στο δωμάτιο, βάλτε τις στο ψυγείο. Όσο μένει το φρούτο κομμένο πριν το βρασμό σε ζεστή θερμοκρασία, τόσο περισσότερος αφρός θα δημιουργηθεί στο βράσιμο.

Δοκίμασα να βάλω σε δυνατή φωτιά τις φράουλες, αμέσως μόλις τις έκοψα, και περίμενα να ζεσταθούν ανακατεύοντας συνεχώς. Εριξα τη ζάχαρη στο ζεστό πολτό, έλυωσε αμέσως και συνέχισα το δέσιμο, όπως λέω παρακάτω.

Αν θέλετε μαρμελάδα λεία : Βάλτε στο μπλέντερ τις φράουλες και πολτοποιείστε τις. Ρίξτε τον πολτό στην κατσαρόλα και προσθέστε τη ζάχαρη. Ανακατέψτε και σε λίγα λεπτά η ζάχαρη θα έχει διαλυθεί σχεδόν.

Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο και για τις δύο επιλογές μαρμελάδας.

Ξεκινήστε το δέσιμο. Βάλτε σε δυνατή φωτιά να βράσει το φρούτο και να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς. Αν αφρίσει, αφαιρέστε επιμελώς τον αφρό. Αν φτιάξετε αμέσως τη μαρμελάδα, όταν αγοράσετε τις φράουλες, θα εμφανιστεί λιγότερος αφρός στην επιφάνεια. Αν τις αφήσετε, όσο μαλακώνουν, θα βγάλουν περισσότερο αφρό.

Χαμηλώστε λίγο τη φωτιά (να διατηρείται ο βρασμός) και ανακατεύετε συχνά να μην κολλήσει. Θέλει περίπου 20 λεπτά βράσιμο για να δέσει. Θα το καταλάβετε από την όψη της. Έχει αποκτήσει συνοχή και γυαλάδα. Όταν βγάζετε την ξύλινη κουτάλα η μαρμελάδα την καλύπτει με ένα γυαλιστερό στρώμα.  Αν έχετε θερμόμετρο θα έχει δείξει 104 βαθμούς.

Η κλασική μέθοδος ελέγχου είναι να παγώσετε ένα πιατάκι στον καταψύκτη και να ακουμπήσετε πάνω του λίγη μαρμελάδα. Αν γυρνώντας το στο πλάϊ δεν ρέει και μένει σταθερή, η μαρμελάδα έχει δέσει.

Γεμίζετε τα αποστειρωμένα βάζα και κλείνετε με τα καπάκια. Όλα είναι ζεστά, βάζα, μαρμελάδα, καπάκια. Αφήνετε να κρυώσουν στον πάγκο. Είναι αεροστεγώς κλεισμένα τα βάζα όταν το καπάκι έχει καμπυλώσει προς τα μέσα.

Αυτά τα βάζα διατηρούνται ένα χρόνο κλειστά. Όταν το ανοίξετε, διατηρείται στο ψυγείο.

Παραλλαγές :

Προσθέστε όταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, μερικά φύλλα δυόσμου ή βασιλικού, πλυμμένα και καλά σκουπισμένα ή 1 κουταλάκι γλυκού πράσινο πιπέρι σε κόκκους ή ροζ αρωματικό πιπέρι.

Τι άλλο μπορούμε να φτιάξουμε με φράουλες; 

Φραουλάδα

Φρέσκο λικέρ φράουλας (της ημέρας)

Cheese Cake ψυγείου - με γιαούρτι και φράουλες

Γρανίτα φράουλα

Λουκούμια φράουλα με φρέσκο φρούτο

Φράουλες με σοκολάτα - τα πιο απλά σοκολατάκια

 

Tags:

Σχόλια

Μετά απο 30 χρόνια έγγαμου βίου η πρώτη μαρμελάδα που έφτιαξα (αν εξαιρέσουμε τις γλυκόξινες πιπεριές που δωρίστηκαν και είχαν τεράστια επιτυχία), ήταν αυτή με το νεράντζι σου. Η δεύτερη μια με πορτοκάλι (Παρλιάρος) και θα συνεχίσω και με την φράουλά σου. Η κόρη μου δεν έτρωγε ποτέ τα γλυκά (με εξαίρεση το μέλι) και τώρα δοκιμάζει μικρές κουταλίτσες και εγκρίνει. Με παρασύρεις, με παρασύρεις! Επειδή είμαι καινούρια στη χρήση του facebook δεν μπόρεσα να σου ευχηθώ για τα γενέθλια σου. Σ'ευχαριστώ για τη συντροφιά και εύχομαι Καλό Πάσχα. Φιλιά Μαρμαρ

Γειά σου Βίκυ μου,εγώ βάζω κανέλλα η μοσχοκάρυδο. Γίνεται τέλειο. Δοκίμασε και θα με θυμηθείς. Βέβαια εαν σ'αρέσουν τα μπαχαρικά.

ασπα

Κι εγώ έτσι την κάνω τη μαρμελάδα με ένα κιλό φρούτο και μισό ζάχαρη, γιατί κυκλοφορούν και κάτι συνταγές 1 προς ένα που μόνο που τις βλέπω μου πέφτουν τα δόντια!

ΒΙΚΗ ΓΕΙΑ ΣΟΥ.ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΗΝ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ.ΤΗΝ ΕΧΩ ΒΡΑΣΕΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 30 ΛΕΠΤΑ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΕΒΑΛΑ ΣΕ ΖΕΣΤΟ ΑΠΟΣΤEIΡΩΜΕΝΟ ΒΑΖΑΚΙ Η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΤΑΝ ΣΑΝ ΣΑΛΤΣΑ ΠΑΡΑ ΣΑΝ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ.ΤΙ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΛΑΘΟΣ;

Δεν εχεις κάνει κάτι λάθος. Αυτή είναι η σωστή υφή αυτης της μαρμελάδας αφου οι φράουλες δεν είναι λιωμένες αλλά ολόκληρες.

Τι ποσότητα φρούτου έβαλες; 1 κιλό; Όσο πιο πολύ φρούτο τόσο πιο πολύ χρόνο θέλει το δέσιμο. Όσο πιο πολύ χρόνο βρασμού, τόσο πιο πολύ χάνεται το χρώμα και το άρωμα του φρούτου, γιατί καραμελλώνει η ζάχαρη και τα ισοπεδώνει όλα.
Εκανες το τεστ του παγωμένου πιάτου; η ανώνυμη φίλη σωστά επεσήμανε πως αν η φράουλα είναι ολόκληρη και όχι κομμάτια, δεν έχει υφή μαρμελάδας.
Δες ξανά τα στάδια της συνταγής, τα έκανες όλα;
Περιμένω νέα σου :)

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Βικη γειασου, ειμαι σχετικα νεα στο internet μου αρεσε η σελιδα σου για την μαρμελαδα φραουλα την εχω δοκιμασει για πρωτη φορα περυσι σερβιρεται πολυ ωραια και σαν γλυκο του κουταλιου επειδη το φρουτο ειναι ολοκληρο και την αφηνω με την ζαχαρη ενα ολοκληρο βραδυ στο ψυγειο προτου την δεσω
ενθουσιαστηκαν ολοι !!!!!!!!

γιωτακι θεσσαλονικη

ωραία μαρμελάδα

καλησπέρα & συγχαρητήρια για τις ωραίες συνταγές..

θέλω να κάνω μια ερώτηση σχετικά με την μαρμελάδα φράουλα.. χρειάζεται ή όχι χυμό λεμονιού (ως φυσικό συστατικό) η μαρμελάδα μας..?!?!?

ευχαριστώ εκ των προταίρων.. Σπύρος..

Σ'ευχαριστώ πολύ Σπύρο :)
Ο χυμός λεμονιού λειτουργεί
α. σαν γευστικό συστατικό, το οποίο η φράουλα δεν χρειάζεται γιατί είναι όξινη,
β. σαν βοηθητικό δεσίματος, το οποίο επίσης δεν έχει ανάγκη η φράουλα γιατί έχει πηκτίνη και
γ. σαν συντηρητικό, το οποίο δίνει η ζάχαρη έτσι κι αλλιώς
Αν βάλεις πάλι θα δέσει η μαρμελάδα, όπως και αν δεν βάλεις.

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

καλημέρα, θα ήθελα να ρωτήσω αν επιτρέπεται να σκεπάσω την κατσαρόλα και πόσο μεγάλη να είναι για 1,5κ. φράουλα και αντίστοιχη ζάχαρη.

Βίκυ,

Νομιζω ότι φέτος θα επιχειρήσω να φτιάξω μαρμελάδα για πρώτη φορά ... ομως χρειάζομαι τη βοήθειά σου ... εμένα δεν μου αρέσουν τα κομμάτια στη μαρμελάδα ... την προτιμώ πιο αλοιφή .. τι πρέπει να κάνω ???

Καλημέρα σας, θέλω να ρωτήσω την ειδική στη μαρμελάδα, εγώ δεν έκοψα τις φράουλες κομματάκια μικρά, οπότε δεν έσφιξε όσο ήθελα και υπάρχει ένα μέρος στο βάζο που είναι σαν σιρόπι. Μπορώ να το διορθώσω αυτό με κάποιο τρόπο, παράδειγμα μπορώ να λιώσω την έτοιμη πια μαρμελάδα και ίσως να τη βράσω ξανά; Θα λειτουργήσει; Περιμένω με αγωνία την απάντηση σας! Ευχαριστώ πολύ!
Ελένη

Εγώ πάλι έχω άλλη γνώμη.Πιστεύω πως η μαρμελάδα πρέπει να έχει το δικότης άρωμα ,που είναι τόσο ευωδιαστό .Τα μπαχαρικά ,βασιλικός και άλλα αλλοιώνουν την γεύση της.

Καταλαβαίνω τη θέση. Όμως πολλές φορές για να καταλήξουμε στην ομορφιά της απλότητας, δοκιμάζουμε πιο σύνθετες επιλογές.

με τον ιδιο τρόπο φτίαχνω και εγώ τη μαρμέλαδα φράουλα και είναι φανταστική.

aggeliki

Βικυ,μολις εκανα τη μαρμελαδα,πεσμου λιγο ποσο πρεπει να την αφησω να κρυωσει,εννοω για να τη βαλω στα βαζακια,δεν μπορει να μπει καυτη,ξερεις θερμοκρασια?ναναι ζεστη εννοειται,....για να γινει η "κονσερβοποιηση".

clio d.

βικυ μια ερωτηση,εκανα την μαρμελαδα εδω και κανα μηνα καμια 10 βαζα ενα ομως ξυνισε και αφρισε το ειδα απεξω το ανοιξα και ηταν αλλοιωμενη τι εφταιξε,μηπως δεν την σφραγισα,εκλεισα σωστα???

kikim

Οταν το καπάκι κλείνει αεροστεγώς, τότε καμπυλώνει προς τα μέσα. Όταν το ανοίξεις κάνει κλικ και είναι σημάδι πως δεν έμπαινε αέρας μέσα στο βάζο.
Τσέκαρε πως τα άλλα βάζα έχουν καμπυλωμένο καπάκι. Αν οχι διατήρησε τα βάζα στο ψυγείο.
Tον Οκτώβρη από την ίδια φουρνιά που έκανα τομάτα σάλτσα, 3 βάζα άφρισαν και ξύνισαν ενώ τα υπόλοιπα μέχρι σήμερα είναι τέλεια.

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

βικυ σε ευχαριστω,το πιο πιθανο ειναι να μην σφραγισα καλα.Εκανα πολλα βαζα μονο αυτο χαλασε.Να σαι καλα.

kikim

Υπέροχη μαρμελάδα, εγω κατάφερα να βρω αρκετες φράουλες βιολογικές απο κήπο και ένα μέρος της έγινε μαρμελάδα και οι υπόλοιπες στην κατάψυξη για δροσερά coctails στο μπαλκόνι...Η μαρμελάδα πλημμύρισε όλο το σπίτι με την γλυκιά μυρωδιά της με μια γευση να σε απογειώνει. Πρόσθεσα και έναν λοβό βανίλιας και έγινε τρομερή! Οι συμβουλές σου είναι πάντα τόσο αναλυτικές που σου εγγυώνται το καλύτερο αποτέλεσμα...Ευχαριστώ πολύ για όλες τις ωραίες συνταγές!

Καλησπέρα!!Εφτιαξα τη μαρμελαδα και βγηκε υπεροχη!!Προσθεσα στο τελος και φυλλα λουιζας και τονισε τη γευση της φραουλας χωρις να επεμβει στη μυρωδια της φραουλας!!αλλα ειχα ενα θεματακι!χρησιμοποιησα θερμομετρο το οποιο δεν ελεγε να ξεκολλησει απο τους 100 βαθμους!εκανα ομως το τεστ με το πιατο και ειδα οτι ειχε δεσει!εμενα μου φανηκε σωστο το δεσιμο και ετσι της απεσυρα απο τη φωτια γιατι φοβηθηκα μη καραμελωσει η ζαχαρη και χαλασει η γευση!λετε να μην την εχω δεσει σωστα στη σωστη θερμοκρασια και μου μουχλιασει στη πορεια??λεω να αφησω το θερμομετρο στην ακρη και να κανω μονο το τεστ του κρυου πιατου γιατι το θεμα με το θερμομετρο με αγχωνει!!

maria s.