Μπισκότα σαμπλέ - τρυφερά και φινετσάτα

Τσάϊ και συμπάθεια - το μέσο για νοητά ταξίδια

Σας έχω μιλήσει με πολύ αγάπη γι'αυτήν τη ζύμη. Είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για όλα τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα που έχω φτιάξει, τα τελευταία 20χρόνια. Είναι η μόνη συνταγή που ξέρω πια απέξω (αρνούμαι να αποθηκεύω τέτοιες πληροφορίες στο μυαλό μου, έχω το blog μου γι'αυτό :)

Δεν σας έχω μιλήσει, όμως, ακόμα για την πιο εύκολη εκτέλεση. Όλα τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα έχουν χρονοβόρο άνοιγμα φύλλου, για να κόψεις με τα κουπ πατ τα σχέδια και να τα βάλεις στο ταψί. Τα Χριστούγεννα αξίζουν τη διαδικασία. Την υπόλοιπη όμως χρονιά, ακολουθώ πιο εύκολο τρόπο.

Μοιράζω τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη, πλάθω κάθε μέρος ζύμης σε ρολό, το περνάω πάνω από ψιλοκομμένους άψητους ξηρούς καρπούς, το τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο. Η ζύμη είναι τόσο σωστή στις αναλογίες της, που συμπεριφέρεται άψογα. Στέκεται στο ύψος της, δεν χάνει το σχήμα της, παγώνει γρήγορα. Όταν θέλω να ψήσω, κόβονται τόσο εύκολα και σωστά τα μπισκότα σε λεπτές φέτες και τόσο γρήγορα, που έχω γεμίσει σε χρόνο dt τη λαμαρίνα! Σαμπλεδάκια ή σαμπλεδένια μπισκοτάκια στο λεπτό!

Όταν ψηθούν είναι μικρά, ομοιόμορφα, μπισκοτένια δισκάκια, τόσο φινετσάτα, που βγάζω τα ασημένια μου για να τα φωτογραφίσω! Μόλις πάρουν θέση στο τραπέζι, φέρνω γρήγορα και το αγαπημένο μου μπλε φλυτζάνι με τον καφέ και κλείνω τα μάτια σε κάθε μπουκιά. Μοσχοβολούν βούτυρο και ψημένο καρπό. Η ζύμη είναι τρυφερή και οι ξηροί καρποί τραγανοί. Νομίζω πως είμαι στο αγαπημένο μου καφέ στα Ιωάννινα, το Brettania, προφυλαγμένη από τη βροχή και τα πάντα γύρω μου να μυρίζουν βούτυρο, σοκολάτα και καφέ! Αχ, ένα ταξίδι είναι η ζωή!

Τα ρολάκια ζύμης, όταν παγώσουν, μπορούν να διατηρηθούν για 1 μήνα στην κατάψυξη, για να είναι διαθέσιμα όταν τα χρειαστείτε.

Υλικά:

  • 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. αλεύρι μαλακό
  • λίγο αλάτι
  • 1 βανίλια ή λεπτοτριμμένο ξύσμα λεμονιού
  • 2 αυγά
  • πασπάλισμα: αμύγδαλα ψιλοκομμένα ή φυστίκια Αιγίνης ή φουντούκια ή καρύδια ή σουσάμι ή παπαρουνόσπορο

Εκτέλεση:

Στο μπολ του μίξερ, κτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει καλά (περίπου 20 λεπτά), προσθέτουμε τα αυγά, το αλάτι και τα αρωματικά.  Χαμηλώνουμε ταχύτητα και προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι σιγά-σιγά.

Μοιράζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη. Πλάθουμε κάθε μέρος σε μικρό ρολάκι, κρατώντας κάθετες τις πλαϊνές πλευρές του (δείτε φωτο).

Απλώνουμε τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς (κόψτε τους με μαχαίρι πάνω σε ξύλο κοπής) και περνάμε το ρολάκι της ζύμης πάνω τους, ώστε να κολλήσουν πάνω στη ζύμη. Διπλώστε κάθε ρολάκι σε μεμβράνη και αφήστε 2 ώρες στο ψυγείο να παγώσει και να σφίξει (σφίγγει το βούτυρο).

Όταν είναι έτοιμα, βγάλτε κάθε ρολάκι από την μεμβράνη και κόψτε με σταθερές κινήσεις τα μπισκότα. Βλέπετε στην φωτογραφία πόσο λεπτά μπορούν  να κοπούν. Το σχήμα τους δεν χαλάει. Απλώστε τα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, σε κανονική απόσταση, δεν φουσκώνουν. Αν ετοιμάσετε και τις δύο λαμαρίνες μπορείτε να τις ψήσετε ταυτόχρονα σε αέρα στους 160 βαθμούς Κελσίου (προθερμασμένο φούρνο).

Αν ψήνετε σε φούρνο αντιστάσεων, ψήστε μία μία λαμαρίνα, στους 180 βαθμούς Κελσίου (προθερμασμένο φούρνο). Θέλει περίπου 10λεπτά. Μπορεί η πάνω πλευρά του μπισκότου να μην παίρνει χρώμα, παίρνει όμως αυτή που ακουμπά στο ταψί, ιδιαίτερα αν η λαμαρίνα είναι σκουρόχρωμη. Γι'αυτό μην παρασύρεστε πως δεν έχουν πάρει χρώμα!

Τα αφήνουμε σε σχάρα ή σε επίπεδη επιφάνεια να κρυώσουν. Τα φυλάμε σε κουτί μεταλλικό ή γυάλινο βάζο. Μοσχοβολούν βούτυρο κάθε φορά που θα ανοίγετε το καπάκι.

Σχόλια

αυτα ειναι!!! λατρευω ... μας μαγεψατε κ παλι, κυρια μου!!!

Τα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα τα έφτιαξα πρόσφατα και τα έστειλα πεσκέσι στην κόρη μου. Πραγματικά είναι σωστή η ζύμη τους! Τώρα έχουν σειρά αυτά :) Ευχαριστώ Βίκυ μου!
Αγγελική Ν

Τέλεια !! και έψαχνα να βρώ τη συνταγή από τότε που πήγα στο Παρίσι.
Ευχαριστούμε πολύ.
MARI PLATEAU

Πολύ όμορφα Βίκυ! Εννοείται πως αντιγράφω τη συνταγή!
mia maria

Βίκη μόλις εφτιαξα τα τπεροχα μπισκοτα σου!!!!!!!!!!!!! και μόλις εξαφανίστηκαν απο τα τρια πιτσιρίκια μου!!!!!!!!!! θα ηθελα να σε παρακαλέσω να διμοσιεύσεισ μία συνταγή για πετιτ φουρ. ευχαριστω πολύ

Αντί για βούτυρο θα μπορούσαμε να βάλουμε μαργαρίνη ή θα επηρεαζόταν η γεύση των μπισκότων;

Gely

Gely, θεωρω οτι το βουτυρο ειναι αναγκαιο για να εχει αυτην την τραγανη και τριφτη υφη το μπισκοτο ... αποψη μου!

gia paspalisma mporoume na baloume kommatia sokolatas i troufa?

Σοκολάτα μόνο μετά το ψήσιμο, όχι πριν

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

μμμμ! μύρισε το βούτυρο ως εδώ! σίγουρα θα τα δοκιμάσω σύντομα!

Δείχνουν υπέροχα! Τι βούτυρο προτείνετε για καλύτερο άρωμα κ γεύση;

Αν σας αρεσει βάλτε Κερκύρας ή αλλιώς αγελαδινό (σε αλουμινόχαρτο). Μην βάλετε οποιουδήποτε είδους soft βούτυρο.

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

excellent

Βίκη σε ευχαριστούμε για τις υπέροχες συνταγές. Σου γράφω από Κύπρο, και ήθελα να σε ρωτήσω για το βούτυρο, τι να πάρω ακριβώς. τι εννοείς "Μην βάλετε οποιουδήποτε είδους soft βούτυρο" .Στην Κύπρο το μόνο που νομίζω θα βρω είναι kerrygold χωρίς αλάτι. Νομίζεις ότι είναι εντάξει;

Eννοώ το βούτυρο να σφίγγει όταν παγώνει. Το βούτυρο τύπου soft παραμένει μαλακό στο ψυγείο.
Εφόσον δεν γράφει επάνω soft, είναι κατάλληλο.

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Βίκυ καλησπέρα, θα ήθελα να σε ρωτήσω αν αυτή η ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κοπεί σε σχέδια με κουπ-πατ (όπως τα ανθρωπάκια σου). Επίσης αν έχεις τσεκάρει για πόσο καιρό διατηρούνται τα μπισκότα μαζί με royal icing (προς κατανάλωση). Μία φορά δοκίμασα να κάνω τη ζύμη σε ρολάκια, όπως δείχνεις στη φωτογραφία, αλλά μάλλον τα έψησα παραπάνω απ'όσο έπρεπε επειδή στην όψη μου φαινόντουσαν άψητα, φυσικά ήταν νόστιμα, αλλά δεν είχαν την υφή που περιγράφεις. Θα μπορούσαμε να τα βουτήξουμε εν μέρη και σε κουβερτούρα? Το έχω δοκιμάσει με άλλη ζύμη και ήταν τέλεια, φαντάζομαι πως θα ταιριάζει και με τούτη που είναι τόσο βουτυράτη!
Σ'ευχαριστώ πολύ και να συνεχίζεις πάντα με αγάπη τα υπέροχα μαγειρέματα σου. Επί τη ευκαιρία πολλά συγχαρητήρια και για τη διάκρισή σου στο διαγωνισμό T.G.I. Fridays, το άξιζες και με το παραπάνω!

Με εκτίμηση,
Χριστίνα

...there's magic everywhwre!!! ;-)

Χριστίνα είναι η ίδια ζύμη. Μπορεί να ανοίξει σε φύλλο και να κοπεί με κουπ πατ, όπως περιγράφω στα χριστουγεννιάτικα και τα γεμιστά μπισκότα. Αυτή, σε ρολό, είναι η πιο εύκολη εκτέλεση. Με το royal icing τα έχω καταναλώσει μετά από 15 ημέρες. Θα μπορούσαν να μείνουν και μήνα, πιστεύω.
Αυτά τα μπισκότα δεν παίρνουν ιδιαίτερο χρώμα αλλά είναι σωστά ψημένα. Μπορείς να τα βουτήξεις σε σοκολάτα, φυσικά ταιριάζουν.
Σ'ευχαριστώ πολύ :)

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Βίκυ καλησπέρα κι από μένα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να διατηρήσω τη ζύμη στην κατάψυξη και σε ποια μορφή. Μπάλα ή σε δισκάκι απλωμένη; Θέλω να κόψω σχήματα με κουπ πάτ. Επίσης, αν είναι σε δισκάκι, θα χρειαστεί ξεπάγωμα ή κατευθείαν κόβω και ψήνω; Είχα ξανακάνει τη συνταγή σε ρολάκι και ήταν υπέροχα τα μπισκότα, αλλά είπα φέτος να ανέβω επίπεδο :-)

Την φυλάς σε όποια μορφή θέλεις να την χρησιμοποιήσεις. Αφού θέλεις να κόψεις κουπ πατ τότε ανοιγμένη σε φύλλο, ανάμεσα σε αντικολλητικό χαρτί. Την αφήνεις λίγο να ξεπαγώσει και κόβεις σχήματα. Ψήνεις κατευθείαν σε προθερμασμένο φούρνο. Μπράβο, μπράβο :)

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Τέλεια! Ευχαριστώ! Θέλω να ετοιμάσω ζύμη απόψε αλλά να ψήσω αύριο, γι' αυτό ρώτησα. Τα λέμε Βίκυ, καλή συνέχεια!!!