Ο χαλβάς του γάμου - με μέλι, γάλα και ξηρούς καρπούς!
Ο χαλβάς αυτός στην Τουρκία λέγεται «χαλβάς του γάμου» για το λευκό του χρώμα και γίνεται με αλεύρι και ζάχαρη, ενώ στη δική μας Χίο γίνεται με μέλι και αλεύρι ή σιμιγδάλι ή ρυζάλευρο.
Η κάθε επιλογή αλευριού θα δώσει άλλο αποτέλεσμα στην υφή και τη γεύση. Με σιμιγδάλι γίνεται πιο σπυρωτός, με αλεύρι πιο ομοιογενής ενώ με ρυζάλευρο αποκτά τη γεύση της παιδικής κρέμας!
Παρότι δεν χρησιμοποιούμε συχνά το βούτυρο, αυτή είναι μια συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε χωρίς υποκατάστατα. Με αυθεντική γεύση. Χρησιμοποιείστε καθαρισμένο βούτυρο (καθαρίζετε μόνοι σας το βούτυρο αγελάδος) ή αγοράστε βούτυρο γάλακτος (αυτό που βάζουμε στους κουραμπιέδες). Το βούτυρο αυτό δεν καίγεται και δεν μαυρίζει το σιμιγδάλι, αν και η θερμοκρασία σωταρίσματος είναι χαμηλή για να διατηρηθεί το λευκό χρώμα. Συνήθως σερβίρεται σε πιάτο ή σε φόρμα.
Η πρόταση σερβιρίσματος της φωτογραφίας διαφοροποιείται από τις παραδοσιακές αλλά δίνει μια καταπληκτικά όμορφη τουρτίτσα! Βάλτε το μίγμα σε μίνι φόρμα κέικ, ξεφορμάρετε και στολίστε την επιφάνεια με ένα βουναλάκι ξηρούς καρπούς, περιχύστε με μέλι και πασπαλίστε με κανέλα και ζάχαρη άχνη!
Θα σερβίρετε ένα ξεχωριστό γλυκό που θα εντυπωσιάσει τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση. Είναι πιο εύκολο να σερβίρετε όταν δεν περιέχονται μέσα στο χαλβά οι ξηροί καρποί. Κόβεται ίσια το λευκό τριγωνάκι, με το μερίδιο ξηρών καρπών στην επιφάνειά του.
Υλικά:
- 1 κούπα βούτυρο γάλακτος
- 2 κούπες σιμιγδάλι χονδρό
- 1 λίτρο γάλα
- 1και 1/2 κούπα μέλι (ή ζάχαρη)
- Χουρμάδες, σταφίδες, κουκουνάρια, ξύσμα λεμονιού
- Μέλι, ζάχαρη άχνη, κανέλα για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο να λυώσει και καβουρντίζετε το σιμιγδάλι σε μέτρια-χαμηλή φωτιά, να ψηθεί αλλά να μην πάρει χρώμα.
Ζεσταίνετε το γάλα σε άλλη κατσαρόλα, διαλύετε τη ζάχαρη ή το μέλι.
Όταν το σιμιγδάλι είναι έτοιμο, προσθέστε προσεκτικά το γάλα και ανακατέψτε με ξύλινη κουτάλα σε 8αρια. Σβήνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα με καθαρό πανί και το καπάκι της και αφήνετε το σιμιγδάλι να απορροφήσει τα υγρά και να φουσκώσει (περίπου 10 λεπτά).
Φορμάρετε σε μινι φόρμες κεικ για να κάνετε ατομικές τουρτίτσες ή σε μια μεγάλη. Αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Ξεφορμάρετε σε πιατέλα. Στολίστε την επιφάνεια με χουρμάδες, ξανθές σταφίδες, σωταρισμένους κουκουναρόσπορους και ξύσμα λεμονιού.
Περιχύστε με λίγο μέλι, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια


- ShareThis
![]()
Αν ψάχνετε δοκιμασμένες συνταγές μαζί με τη γνώση των τεχνικών μαγειρικής και την αγάπη στη ζωή, καλωσορίσατε στο TasteFULL. Αν θέλετε να με γνωρίσετε δείτε την πρώτη Ζωντανή online εκπομπή στο ολόφρεσκο TasteFULL webTV κανάλι.
TasteFULL webTV
Είσοδος
Γίναμε πρόσφατα φίλοι!
Newsletter
Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας!



Σχόλια
Το θυμάμαι αυτό. Μόλις ξεκινήσεις να τρως, δε σταματάς!!!
Καιρό έχω να σας το φτιάξω! Μόλις ξαναέρθεις να το θυμηθούμε :)
Έχουμε διαγωνισμό, με γεύση από Veneto ♥ Ελάτε! http://tastefull.gr/node/3787
Aaaaxxxxx αυτό μαρέσει και είναι και πολύ εντυπωσιακό!
frabala