Πένες με μπρόκολο και κρέμα τυριού

Πένες με μπρόκολο και κρέμα τυριού

Παρ' ότι στο τραπέζι μας, πολύ συχνά, το μπρόκολο παίρνει θέση απλό - στον ατμό, με λάδι, ξύσμα/χυμό λεμονιού και χοντρό αλάτι - αυτός είναι ο πιο σύνθετος τρόπος να το απολαμβάνουμε, ο πιο λαχταριστός και χορταστικός.

Έχω απλοποιήσει τελείως τις διαδικασίες και κάνω όλα τα στάδια σε μια κατσαρόλα.

Πρώτα ετοιμάζω το αρωματισμένο λάδι με καυτερή πιπεριά και σκόρδο, μετά βράζω πένες και μπρόκολο μαζί αλλά σε διαφορετικό χρόνο και έτσι το μπρόκολο μένει τραγανό. Μετά ενώνω κρέμα γάλακτος με το τριμμένο τυρί, προσθέτω όλα τα υλικά, ανακατεύω και έτοιμο.

Αυτό είναι ένα πιάτο των 30 λεπτών. Και δίνει άμεση ενέργεια για το απογευματινό τρέξιμο των μαθημάτων.

Υλικά:

  • 500γρ πένες
  • 1 μέτριο μπρόκολο, χωρισμένο σε μικρές τουφίτσες (τα κοτσάνια σε παρόμοια κομμάτια)
  • 1/4 κούπας λάδι
  • 1-2 καυτερές πιπερίτσες αποξηραμένες ή φρέσκιες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 200ml κρέμα γάλακτος 15%
  • 1 κούπα τυρί πεκορίνο Αμφιλοχείας
  • τοματάκια cherry
  • πάπρικα
  • καρύδια

Εκτέλεση:

  • Ετοιμάζω το λάδι:

Στην κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσω ρίχνω λάδι να καλύψει τον πάτο, μια ή δύο καυτερές πιπεριές, 2 σκελίδες σκόρδο. Ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά να χρυσίσει το σκόρδο (αλλά να μην καεί γιατί πικρίζει). Ρίχνω το λάδι σε μπωλ και προχωρώ στο βράσιμο.

  • Βράζω την  πάστα:

Γεμίζω την ίδια κατσαρόλα (χωρίς να την πλύνω) με μπόλικο νερό, βάζω να βράσει, αλατίζω, ρίχνω το ζυμαρικό. Οι πένες θέλουν 12 λεπτά βράσιμο. 3 λεπτά πριν το τέλος ρίχνω το μπρόκολο σε μικρές τουφίτσες. Ετσι ετοιμάζονται και τα δύο μαζί. Κρατάω ένα ποτήρι νερό βρασίματος μήπως χρειαστεί στη σάλτσα και σουρώνω.

  • Ετοιμάζω την σάλτσα τυριού:

Στην κατσαρόλα ρίχνω μια μικρή κρέμα γάλακτος για μαγειρική μαζί με 1φλ.τυρί πεκορίνο Αμφιλοχείας τριμμένο. Ανακατεύω. Δεν χρειάζεται να περιμένω να λιώσει το τυρί μέσα στη κρέμα.

  • Ετοιμάζω το πιάτο:

Ξαναρίχνω στην κατσαρόλα τις πένες και το μπρόκολο. Προσθέτω το αρωματισμένο λάδι (χωρίς το σκόρδο και την πιπεριά, αν δεν τα θέλω). Ανακατεύω καλά.

Η ζέστη από τα μακαρόνια θα λιώσει το τυρί και θα αποκτήσουν όλα μια κρεμώδη σαλτσούλα πάνω τους. Το λάδι αναδύει τη ζέστη της καυτερής πιπεριάς και το άρωμα του σκόρδου.

Εδώ χρησιμοποιώ -αν χρειάζεται - το νερό του βρασίματος που κράτησα. Ρίχνω τόσο, όσο το σύνολο να μην κολλάει αλλά να έχει την υγρασία που πρέπει για να ξεχωρίζουν οι μπουκιές.

Προσθέτω μερικές τοματούλες cherry κομμένες στα δύο ή στα τέσσερα (για το χρώμα και τη δροσιά). Σερβίρω σε βαθειά πιατέλα, προσθέτω extra τυράκι από πάνω, πασπαλίζω με πάπρικα και -αν σας αρέσουν - καρύδια ψιλοτριμμένα. Εμένα μου αρέσουν πολύ, γιατί δίνουν μια τραγανή νότα σε κάθε μπουκιά.

Σχόλια

εχθές το φτιάξαμε για δεύτερη φορά [μια που την πρώτη ενθουσιαστήκαμε], αλλά αντί για πένες που είχαν τελειώσει, βράσαμε με το μπρόκολο τορτελίνια τυριού

ο συνδυασμός του ζυμαρικού με το ελάχιστα βρασμένο, ζωντανό μπρόκολο είναι συγκλονιστικός

δύο άτομα φάγαμε ολόκληρη την κατσαρόλα :)

Όταν ακούω τέτοια σχόλια ενθουσιάζομαι! Η ζωή μπορεί να είναι γεμάτη γεύσεις. Πάντα τέτοια παιδιά!

Βίκυ, περιμένω πως και πως να βγεί το μπρόκολο σεργιάνει και ....βουρ θα το ετοιμασω. Ακούγεται και πρέπει να είναι έξοχο!!!! :-)

Πολύ καλή επιλογή. Το περασμένο Σάββατο αγόρασα μπρόκολο πολύ τρυφερό στη λαϊκή και το μαγείρεψα μέσα στην εβδομάδα. Περιμένω εντυπώσεις :)

Καλησπέρα! Επειδή εμείς δε χρησιμοποιούμε κρέμα γάλακτος σπίτι γίνεται το ίδιο με γιαούρτι στραγγιστό?

Οι πένες γίνονται και με γιαούρτι αντί κρέμα γάλακτος, το οποίο μπορείς να ζεστάνεις ελαφρά (όχι πολύ γιατί θα κόψει) και να το αραιώσεις με λίγο από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια. Μια χαρά θα γίνει κι έτσι.

Βίκυ μόλις φτιάξαμε την σύνταγή σου με τον καλό μου και γλύφαμε τα δαχτυλά μας!!! Τί να σου πώ.. απλά μπράβο! Ειδικά τα ντοματίνια και τα καρύδια σε μια μακαρονάδα είναι πάρα πολύ καλή ιδέα..Πάντα τετοιά!

TasteFULL online

Follow Me on Pinterest

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας!