Πασχαλινά κουλουράκια - μεταμορφωμένα σε μπισκότα!

Πασχαλινά λαγουδάκια με την ίδια ζύμη για κουλούρια

Δοκίμασα μια συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, η οποία είναι παραλλαγή της αγαπημένης μου συνταγής για σμυρνέϊκα κουλουράκια.

Η διαφορά στις δύο συνταγές είναι ότι αντί για γάλα βάζει χυμό και ξύσμα πορτοκάλι και προσθέτει λίγη σόδα. Το πορτοκάλι κάνει πιο ζωηρό το χρώμα της ζύμης, το άρωμα θυμίζει πασχαλινά κουλουράκια και η υφή είναι πιο ανάλαφρη. Το κουλουράκι τρίβεται πιο εύκολα, λόγω της σόδας. Το αλεύρι που έδινε στη δοσολογία απέκλινε αρκετά από όσο χρειάστηκε -έδινε 2 κούπες παραπάνω από όσο έπαιρνε η ζύμη που έκανα. Επίσης, η ζάχαρη που δίνει (1κούπα) τα κάνει λίγο παραπάνω γλυκά για τα γούστα μου, γι'αυτό τη μείωσα στα 3/4 της κούπας.

Τα κουλουράκια βγήκαν εξαιρετικά καλά. Μεταξύ των δύο συνταγών, για μένα, υπερισχύουν τα σμυρνέϊκα, γιατί η γεύση τους είναι μονοσήμαντη και καθαρή: βούτυρο-γάλα-μαστίχα. Όμως, η γεύση του καθενός είναι διαφορετική, γι'αυτό τα κουλουράκια της Αργυρώς σας τα συστήνω ανεπιφύλακτα.

Έπαιξα κιόλας με τα σχήματα, όπως βλέπετε! Η ζύμη είναι εύπλαστη και κάνετε εύκολα σχήματα και πλεξούδες. Επίσης, την άνοιξα με ένα μικρό ρολάκι πάνω σε αντικολλητικό χαρτί στο πάχος που ήθελα και έκοψα κουνελάκια με κουπ πατ. Ένα-ένα τα έκανα, χωρίς να χρειαστεί να παγώσω τη ζύμη και να ανοίξω φύλλο. Τα άλειψα με κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό, κόλλησα ματάκια από cranberries, πασπάλισα με άσπρη ζάχαρη την ουρίτσα τους και τα στόλισα με ένα φιογκάκι στο λαιμό.

Διασκέδασα όση ώρα τα έφτιαχνα και χαμογέλασα όταν είδα το γιο μου να τα κοιτάζει τρυφερά πριν τα βουτήξει μες το γάλα του!

Υλικά :

  • 250 γρ βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
  • 170γρ ζάχαρη (3/4 κούπας)
  • 2 αυγά
  • 1/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού (χυμός από μισό ζουμερό πορτοκάλι)
  • 1/2 κουταλιά γλυκού σόδα
  • ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • 1 βανίλια
  • 1/2 κουταλιά γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  • 550 γρ αλεύρι μαλακό
  • 2 κουταλιές γλυκού baking powder
  • 1 κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό για το άλειμμα

Εκτέλεση:

Όταν κάνουμε "κρέμα" το βούτυρο όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (βούτυρο, αυγά, πορτοκάλι).

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ να αφρατέψει και να ασπρίσει, όπως στους κουραμπιέδες. Θέλει περίπου 15λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά τα πλαϊνά.

Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά σταδιακά. Προσθέστε τη μαστίχα, το ξύσμα, τη βανίλια, το αλάτι και το χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο διαλύετε τη σόδα.

Χαμηλώνετε το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα και προσθέτετε το baking και λίγο λίγο το αλεύρι. Θα πάρει μισό κιλό και λίγο ακόμα (1/2 κούπα), όσο να μην κολλάει στα χέρια.

H ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να ξεκολλάει ελαφρά από τα τοιχώματα του μπολ. Δεν θα μαζευτεί γύρω από τον γάντζο, σαν τη ζύμη του ψωμιού. Να σκεφτείτε ότι το βούτυρο θα κρυώνει και θα σφίγγει τη ζύμη, όσο πλάθετε τα κουλουράκια. Γι'αυτό μην ρίχνετε συνέχεια αλεύρι, δοκιμάστε να πλάσετε ένα κουλουράκι και αποφασίστε αν θέλει κι άλλο αλεύρι.

Δεν χρειάζεται να μείνει στο ψυγείο. Αρχίστε να πλάθετε τα κουλουράκια σας. Αν είναι πολύ μαλακιά η ζύμη και δυσκολεύεστε στο πλάσιμο, αφήστε την λίγο πάνω στον πάγκο να κρυώσει και να σφίξει το βούτυρο. Αν δεν έχετε χτυπήσει σωστά το βούτυρο και προσθέσατε όλο το αλεύρι της συνταγής, τότε η ζύμη σας θα σπάει και δεν θα πλάθεται. Η εύκολη λύση είναι να κόψετε σχέδια με κουπ πατ. Δοκιμάστε, όμως, σε ένα μικρό κομμάτι ζύμης να προσθέσετε λίγο υγρό (χυμό πορτοκάλι) και να πλάσετε με τα χέρια σας, μήπως βελτιωθεί η συνοχή της ζύμης και μπορέσετε να πλάσετε κουλουράκια.

Τοποθετείστε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί. Αλείψτε προσεκτικά  με κρόκο αυγού, αραιωμένο με λίγο νερό και μια πρέζα ζάχαρη. Κάνει καλύτερο "λουστράρισμα" της επιφάνειας. 

Ψήστε στους 175 βαθμούς (αντιστάσεις) μέχρι να ροδίσουν (περίπου 25 λεπτά). Φουσκώνουν λίγο, μισή φορά ο όγκος τους.

Αν ενώ πήραν χρώμα, σας φαίνονται λίγο μαλακά, τελειώστε το ψήσιμο όλων και μετά διπλοφουρνίστε τα, δηλαδή βάλτε τα όλα σε μια λαμαρίνα πάλι στο φούρνο για 5λεπτά. Θα παραμείνουν τραγανά μέχρι το τελευταίο κουλουράκι.

Αν θέλετε να πλέξετε τσουρεκοκουλουράκια, με 4 κορδόνια, όπως πλέκουμε τα τσουρέκια ακριβώς έτσι μπορούμε να πλέξουμε και κουλουράκια. Το βίντεο εξηγεί την τεχνική "δεξί-αριστερό" και έχει πλάκα!

Η δόση βγάζει 50 μέτρια κουλουράκια ή 70 λεπτά στριφτά κουλουράκια (2η φωτογραφία, κάτω)

 

Σχόλια

Αχ κουνελάκι κουνελάκι!!!Βίκυ πολύ μου αρέσουν!!!
Καλημέρα.

είναι τέλεια!

Τέλεια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Είναι πολύ όμορφα! Αυτό που με "έστειλε" είναι το φιογκάκι στα λαγουδάκια! :-)

Έκανα μια παρόμοια χτες για σκολατένια μπισκοτάκια-κουλουράκια. Τα κουνελάκια άψογα. Τα φιογκάκια όλα τα λεφτά!!!

Ήταν επίσημο το ένδυμα, ανακοίνωσαν την άφιξη της Άνοιξης και του Πάσχα! Σκορπίζονται στις κουζίνες μας, έτοιμα να δώσουν χαμόγελο σε όσους τα φτιάξουμε και σε όσους τα χαρίσουμε. Διασκέδασα πολύ όταν τα έφτιαχνα! Μετά τα τύλιξα ένα ένα σε διάφανο σελοφάν, με χρωματιστή λεπτή κορδελίτσα στο λαιμό και τα έκανα δώρο σε παιδάκια :)

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

ΠΑΙΔΙΑ S.O.S. ΟΤΑΝ ΛΕΕΙ ΦΡΕΣΚΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΠΟΙΟ ΕΝΝΟΕΙ?ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΗΝΙΣΩ ΝΑ ΤΑ ΦΤΑΙΑΞΩ

Εννοεί ότι δεν είναι και δεν περιέχει μαργαρίνη αλλά είναι μόνο βούτυρο από γάλα.

Θα κάνω άρθρο για τα βούτυρα αλλά προς το παρόν για να κάνεις τα κουλουράκια σου όπως θέλεις έχεις 3 επιλογές με τα βούτυρα:
1. βούτυρο γάλακτος : σε γυάλινο βάζο στο σουπερ μάρκετ, θα βρεις είτε από αιγοπρόβειο (Όλυμπος, Ήπειρος) είτε από αγελαδινό γάλα (Χωριό). Υπάρχει και χύμα σε τυροπωλεία.
2. βούτυρο αγελάδος: σε πακετάκι στο σουπερ μάρκετ (Χωριό, Όλυμπος, Lurpak)
3. βούτυρο (τύπου) Κερκύρας : σε πακετάκι στο σουπερ μάρκετ εκτός αν ζεις στην Κέρκυρα και πάρεις το καλύτερο από το Γαλακτοπωλείο του Αλέξη στην παλιά πόλη. Εκεί σαν φρέσκο ορίζεται η παραγωγή της ημέρας με διάρκεια ζωής 3 μήνες.
Όλα κάνουν για τα κουλουράκια, η γεύση τους αλλάζει. Διάλεξε όποιο βούτυρο σου αρέσει ή κάνε 3 δόσεις με διαφορετικά βούτυρα για γευστική δοκιμή :)

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Βίκυ,

επειδή ψάχνω και προσπαθώ να αποφασίσω με τι βούτυρο θα κάνω τα κουλουράκια, να σε βασανίσω λίγο ακόμα; :)

το βούτυρο γάλακτος, είναι το "λιωμένο" που λέμε στα διάφανα βάζα; γιατί το "χωριό" στο βάζο που βρήκα στο σούπερ μάρκετ είναι πρόβειο.. έχει και άλλο αγελαδινό;

το Κερκύρας είναι αγελαδινό έτσι δεν είναι;

το αγελάδος πάλι (το Όλυμπος για παράδειγμα) λέει από παστεριωμένη κρέμα γάλακτος..

έχω καταμπερδευτεί! :)

το θέμα μου είναι ότι δε μου αρέσει η μυρωδιά του πρόβειου-αιγοπρόβειου (και έχουμε και πολύ καλό ντόπιο τέτοιο εδώ) μου πέφτει πολύ βαριά, παρόλο που καταλαβαίνω πως αυτή ταιριάζει παραδοσιακά με κουλούρια-τσουρέκια..

να δοκιμάσω το Κερκύρας;

Σε φιλώ και ευχαριστώ πολύ!
Μαρία από Κρήτη
(η Βέφα πάντως δεν έχει τόσο ωραίο κουπ-πατ τώρα.. )

Να βάλεις Κερκύρας και πρόσθεσε ένα κουταλάκι στακοβούτυρο για τη γεύση και το άρωμα.
Τα βούτυρα είναι σχετικά απλή ιστορία. Όλα ξεκινούν από την κρέμα γάλακτος, το πιο παχύ μέρος του γάλατος που δίνουν τα ζώα. Συγκεντρώνουν τα λιπαρά, τα παγώνουν και φτιάχνουν τα πλακάκια του βουτύρου. Αυτά περιέχουν και ένα μικρό ποσοστό γάλα μέσα τους. Για να το καθαρίσουν, λυώνουν τα πλακάκια σε χαμηλή φωτιά και παίρνουν μόνο το λίπος, το οποίο έχει κίτρινο χρώμα και είναι μαλακό. Αυτό είναι το βούτυρο γάλακτος και το πωλούν σε βαζάκια συνήθως.
Τώρα, πλακάκια βουτύρου από αιγοπρόβειο γάλα, δεν νομίζω πως κυκλοφορούν στην αγορά. Όλα είναι από αγελαδινό. Η ιστοσελίδα της ΜΙΝΕΡΒΑ δηλώνει πως το ΧΩΡΙΟ βούτυρο γάλακτος είναι από αγελαδινό γάλα. Το Κερκύρας είναι κι αυτό αγελαδινό. Το λευκό του χρωμα σε σχέση με τα άλλα αγελαδινά είναι η διαφοροποίησή του και έχει να κάνει, νομίζω με τη διατροφή του ζώου.
Το αιγοπρόβειο βούτυρο κυκλοφορεί σαν βούτυρο γάλακτος σε βαζάκια.
Μπορείς να πάρεις βούτυρο Κερκύρας, να το λυώσεις σε χαμηλή φωτιά και να πάρεις μόνο τα λιπαρά αφήνοντας τα υπολείμματα γάλακτος στον πάτο της κατσαρόλας. Έτσι τα κουλουράκια σου θα γίνουν τριφτά, όπως της συνταγής που δίνω. Δες περιγραφή και φωτογραφία στη συνταγή του μπακλαβά http://www.tastefull.gr/node/1082

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Συγχαρητηρια για τη νοστιμοτητα σελιδας σου!!!!!!!! sos!!!!!! θα ηθελα την βοηθεια σου!!!!! αν υπαρχουν οι εφτα θανασιμες πεθερες, εγω ειχα την τυχη να πετυχω την ΟΓΔΟΗ!!!! Παρακαλω πολυ δωστε και σωστε !!!!!!! ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ!!!!!! ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΜΟΥ!! Σ΄ευχαριστω εκ των προτερων!!!!! Καλη συνεχεια.......

Είναι εύκολο Σταματίνα. α) Παίρνεις μια οποιαδήποτε συνταγή για τσουρέκι. β) Προσθέτεις μια γενναία δόση Κώνειο. γ) Της σερβίρεις πρωινό στο κρεβάτι. δ) Πηγαίνεις στην αγορά για μαύρα.

:)
ΥΓ: don't try this at home!

καλησπέρα σε όλουσ! συγχαρητήρια για το ομορφο site , είμαι νέο μέλος και πέτυχα τη συνταγη που έψαχνα εδώ και ημέρες!
αυτή θα φτιάξω αλλά θα ήθελα να ρωτήσω εάν μπορώ να βάλω και ξύσμα πορτοκάλι , επίσης μπορω να φτιάξω κουλούρια με κουπ-ατ?
τη μαστίχα τη βρίσκεις πολύ στη γεύση?
όσο αναφορά τη stamatina που ψαχνει μια συνταγη για τσουρεκια έχω την καλύτερη που την ενέκρινε και η δικιάμου ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΠΕΘΕΡΑ....

Ειρήνη, έκανες τα κουλούρια; η μαστίχα είναι όσο χρειάζεται για να μην πικρίζει και την νοιώθεις στην επίγευση, στο τέλος.
Εχει ήδη ξύσμα πορτοκάλι η συνταγή. Κι εγώ με κουπ πατ έκοψα τα κουνελάκια, μπορείς να κόψεις ό,τι σχήμα θέλεις.
Ανέβασε τη συνταγή για τσουρέκια στο φόρουμ, αν θέλεις.
Οι δύο συνταγές για κουλούρια (αυτή και τα σμυρνέϊκα) είναι τέλειες στο πλάσιμο και στη γεύση.
Καλό Πάσχα, καλά μαγειρέματα!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

ΒΙΚΑΚΙ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ SITE ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΕΧΟΥΝ ΤΑ ΣΑΛΙΑ !!!!!! ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΦΡΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΥΓΕΥΣΤΟ CHEESE CAKE ΠΟΥ ΕΙΧΕΣ ΦΤΙΑΞΕΙ ΣΤΗΝ ΛΙΤΣΑ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ? ΕΙΝΑΙ Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΝΥΠΟΜΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ. ΤΙ ΛΕΣ ΘΑ ΤΟ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ Η ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΟΥ?!!!!!!!!
ΦΙΛΙΑ ΜΑΙΡΗ - ΞΑΔΕΡΦΗ

Γειά σου ξαδερφούλα ;)
Καλά που το θυμήθηκες! Ναι, είναι τέλειο γλυκό για πολλά άτομα και πολύ ελαφρύ στη γεύση. Θα το προλάβουμε! έχω μπλέξει με τα τσουρέκια και προσπαθώ να ανεβάσω τις συνταγές. Καλές ετοιμασίες, φιλιά!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Καλημέρα, χτες τα έκανα μαζί με τα παιδιά μου, ξετρελαθήκαμε όλοι.
Νοστιμότατα και μυρωδάτα. Μπράβο πολύ ωραία συνταγή.
Εμείς την τροποποιήσαμε λίγο, στο τέλος μετά το ψήσιμο τα βουτήξαμε από την μια μεριά σε λιωμένη κουβερτούρα και τα αφήσαμε να στεγνώσουν. Έγιναν ανάρπαστα.
Ευχαριστώ.

Πολύ χαίρομαι με τη χαρά σας :)
Πολύ ωραία η ιδέα της σοκολάτας! Πολύ όμορφες στιγμές φέρνουν τα κουλουράκια με τα παιδιά! Και του χρόνου πάλι, να είστε καλά! Καλό Πάσχα!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Kαλημέρα ΒΙκυ
Επιτέλους γράφτηκα κι εγώ στο υπέροχο site σου. Σε παρακολουθω αρκετο καιρο και κάποιες απο τις συνταγές σου τις έχω κάνει.
Η επόμενη είναι τα κουλουράκια αυτά. Λέω να την κάνω σήμερα. Θα σου πω εντυπώσεις.

Τα δικά σου είναι φοβερά, έτσι όπως τα έχεις συσκευάσει με τις κορδελίτσες. Πολλά μπράβο.

Ευχομαι καλή ανάσταση

Marion

Αγαπητή Βίκυ
Σ' ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σου. Είσαι η κόρη πρότυπο όλων των μαμάδων. Πριν κάνω οτιδήποτε πρώτα συμβουλεύομαι εσένα και μετά αρχίζω. Αυτά τα υπέροχα κουλουράκια (τους λαγούς) τα έκανα πέρισυ και τα χάρισα στα παιδάκια. Όμως τα έκοψα με πατρόν γιατί δεν έβρισκα κουπάτ. Μήπως μπορείς να μου πεις που θα βρω κουπάτ για να μην ταλαιπωρηθώ τόσο πολύ.
Σ' ευχαριστώ που πάντα με δίνεις την καλύτερη λύση και πολύ μεγάλη βοήθεια με τις σωστές συμβουλές σου.
Mamstef

Χαρά στο κουράγιο σου! Με πατρόν! φαντάζομαι πόσο υπομονή και θέληση είχες! Τα είχα πάρει (σετ με ανοιξιάτικα σχέδια) στο vefa's House, πριν πολλά χρόνια.
Γενικά με τα κουπ πατ, είχα τα μάτια μου ανοιχτά όλο το χρόνο. Όπου έβρισκα κάτι που μου άρεσε το αγόραζα, ανεξαρτήτως εποχής. Ετσι έφτιαξα ένα κουτί με κουπ πατ για κάθε χρήση.
Δοκίμασε και στα καταστήματα Hondos, Cook shop, Παρλιάρος και σε είδη σπιτιού/κουζίνας ή σουπερ μάρκετ, φέρνουν τέτοια εποχή
Σ'ευχαριστώ που εμπιστεύεσαι τόσο το TasteFULL :)

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Βίκυ ναι πες μας από που πήρες τα κουνελάκια κουπ πατ σου..
όπου και να έχω κοιτάξει στο διαδίκτυο δε βρίσκω τόσο όμορφα και κομψά!

Σε ευχαριστούμε!
Πολλά φιλιά!
Μαρία από Κρήτη..

(δεν ξαναέφτιαξα τα lemon bars.. περιμένω σήμερα φρέσκα λεμονάκια από το χωριό, αλλά ήρθε ο καιρός για τα τσουρεκο-κουλουράκια μας.. Πάντως για να μην ξεχνιόμαστε με το λεμόνι, λέω να φτιάξω τούτα τα κουλουράκια με λεμόνι αντί πορτοκάλι, που το αγαπώ περισσότερο..)

Γειά σου Μαρία :)
απάντησα για τα κουπ πατ πιο πάνω. Δεν έχω φτιάξει τα κουλουράκια με λεμόνι, πιστεύω πως θα είναι πολύ καλά -γιατί ο χυμός των φρέσκων λεμονιών δεν είναι τόσο όξινος όσο των ώριμων- πες μου όταν τα φτιάξεις.
Καλό Πάσχα να έχουμε! (έκανα ιεραπετρίτικα καλτσούνια, ετοιμάζω άρθρο)

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Μόλις ξεφούρνισα τα τελευταία!

Και έχω πολλά σχόλια για συζήτηση :)

Να πω καταρχήν ότι ο συνδυασμός λεμόνι-μαστίχα-βανίλια (έβαλα μπαστουνάκι βανίλιας και έδωσε τα υπέροχα μαύρα σποράκια του στη ζύμη) ήταν τέλειος! Μου άρεσε πάρα πολύ! Ήταν βέβαια και τα λεμόνια μυρωδάτα, αλλά ο συνδυασμός αυτών των μοναδικών μυρωδικών ήταν αξεπέραστος, για μένα τουλάχιστον! Ο χυμός λεμόνι νομίζω ότι δεν έκανε και καμία διαφορά -είναι ελάχιστος εξάλλου- ίσως το μόνο που κάνει είναι να εξυπηρετεί τη σόδα :) Έβαλα το χυμό και το λεπτοτριμμένο ξύσμα από δύο μικρά λεμόνια.

Έκανα και αυτό που μου είπες, καθάρισα το βούτυρο Κερκύρας -το οποίο τελικά σαν άρωμα με ικανοποίησε περισσότερο από το αιγοπρόβειο και δεν το περίμενα- και πρόσθεσα για να συμπληρώσω τα 250γρ, στακοβούτυρο (περίπου 50γρ) και ελαιόλαδο (20γρ).

Η ζύμη όμως δεν ήταν καλή. Έσπαγε απίστευτα, δεν μπορούσα με τίποτα να πλάσω κουλουράκια και καμία τύχη φυσικά με πλεξίδες. Έβαλα 100γρ αλεύρι ακόμα από τα 550 αλλά και πάλι δε διορθώθηκε και στη μισή ζύμη που απέμεινε μετά την πρώτη λαμαρίνα άλλα 50γρ και πάλι τίποτα. Δε φούσκωσαν ωραία, καμαρωτά και έχω λυπηθεί.. Τα παιδιά βέβαια τα έχουν κατασπαράξει, δεν καταλαβαίνουν φυσικά από λεπτομέρειες (είναι 2 και 3 χρόνων)..
Υποψιάζομαι λοιπόν ότι φταίει το αλεύρι. Έβαλα μαλακό Αγ.Γεωργίου και επειδή τελευταία αρχίζω και το ψάχνω περισσότερο με τα αλεύρια μου φαίνεται πως δεν είμαι ευχαριστημένη.
Το έψαξα γιατί κοίταζα και το σκληρό γιατί σκεφτόμουν να κάνω με αυτό αύριο τσουρέκια (είμαι βλέπεις ρομαντική, θυμάμαι ότι μόνο αυτό χρησιμοποιούσε η γιαγιά μου) και η περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνες είναι λιγότερη από αυτού για όλες τις χρήσεις! Εν τω μεταξύ έχω και εγώ μια συνταγή για τσουρέκια ακριβώς όπως της μαμάς σου -με διαφορά νομίζω 80 μλ στα υγρά- πολύ καλά στανταρισμένη και δε μου πετύχαινε ποτέ! Η φίλη που την έχει την κάνει με RobinHood και εγώ με το σκληρό Αγίου Γεωργίου είχα συνεχώς θέματα, κυρίως μου άπλωναν τα τσουρέκια στο ψήσιμο.

Ποια είναι η γνώμη σου Βίκυ; Εσύ ποιο αλεύρι χρησιμοποιείς για τα κουλουράκια; Εννοείται ότι μετά από αυτά πήρα RobinHood για αύριο για τα τσουρέκια (είδα που έγραφες ότι και το αλλατίνη είναι παρεμφερές αλλά δεν το βρήκα έστω για να έβλεπα πόσο διαφέρουν. Άσχετο αλλά και το RobinHood γράφει πάνω για όλες τις χρήσεις, είχε όμως μόνο αυτό και περιεκτικότητα πρωτεΐνών 14 και κάτι.. το σκληρό Αγίου Γεωργίου έχει 10)..

Συγγνώμη για το τεράστιο μήνυμα!
Και ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία!
(σητειακά καλιτσούνια δεν έκανες; :) )
Μαρία από Κρήτη.

Με κάνεις πολύ περήφανη που οι αναγνώστριες του TasteFULL έχουν τέτοια μαγειρική διαύγεια και ψάχνονται τόσο πολύ.
Εντόπισες ένα πολύ σημαντικό θέμα με τα αλεύρια, την περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες. Πως είναι δυνατό και το σκληρό και το μαλακό αλεύρι του Αγ.Γεωργίου να έχει ίδια περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες;
Κτύπησες το βούτυρο με τη ζάχαρη να γίνει κρέμα; είχες τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου; περισσότερο αλεύρι δεν το χρειάζεται όταν σπάει. Ίσως να ήθελε περισσότερο υγρό ή περισσότερο ζύμωμα. Νομίζω πως το υγρό είναι πιο καθοριστικό. Βλέπεις στις φωτογραφίες κάτω από το άρθρο πόσο ενιαίο είναι το ζυμάρι και τα ψημένα κουλουράκια;
Τελευταία παίρνω τα βιολογικά αλεύρια ΑΒ, στον ΑΒ. Εχει 3 τύπους μαλακό, σκληρό και ολικής. Όλα δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα, να τα αναζητήσεις. Με αυτό το μαλακό κάνω κουλουράκια.
Καλά έκανες και πήρες Robin για τα τσουρέκια. Το άπλωμα δείχνει πως το αλεύρι δεν ήταν τόσο δυνατό για να συγκρατησει τη μαγιά. Το Robin δεν είναι λογικό να κάνει για όλες τις χρήσεις. Απλά θέλουν να πωλούν περισσότερο.
Το Αλλατίνη για τσουρέκια (14γρ πρωτεϊνη) διαφέρει ελάχιστα από το Robin (14,47γρ πρωτεϊνη).
Εκανα ιεραπετρίτικα καλιτσούνια :) Ετοιμάζω άρθρο.
Καλή επιτυχία στα αυριανά τσουρέκια!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

:)

Και όμως έχουν παρεμφερή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.. το σκληρό με το για όλες τις χρήσεις.. διαφορά στα δεκαδικά..

Τις φωτογραφίες σου τις είδα εννοείται καμμία σχέση με το τι βγήκε σε μένα, καταταλαιπωρήθηκα (και η μικρή επίσης) για να φτιάξω περίπου 10 κλασικά κουλουράκια και τελικά βρήκα ένα κουπ-πατ πάπια και ξεμπέρδεψα έτσι με το πλάσιμο.
Λες να ήθελε περισσότερο χτύπημα το βούτυρο; το άφησα κανένα 20λεπτο (τώρα σκέφτομαι ότι μπορεί το ίδιο να είχε γίνει και με την κρέμα λεμονιού) μήπως τελικά το μίξερ μου δεν είναι πολύ δυνατό?
Πάντως όταν προσθέσεις το αλεύρι σίγουρα δε θέλει πολύ ζύμωμα..το πρόβλημα μάλλον είναι στο πρώτο στάδιο αν παίζει στο ζύμωμα..
Ναι όλα τα υλικά ήταν σε θερμοκρασία δωματίου, αυτό αποκλείεται να επηρέασε.. ήταν 10 ώρες έξω από το ψυγείο..
Δυστυχώς δεν έχουμε ΑΒ εδώ :(

Μόλις τελειώσουν όμως αυτά που φτιάξαμε σήμερα θα κάνω το εξής.. θα χτυπήσω ένα πακέτο βούτυρο κερκύρας, χωρίς να το καθαρίσω, αλύπητα! θα χρησιμοποιήσω και αλεύρι για όλες τις χρήσεις και όχι μαλακό..

Ευχαριστώ πολύ Βίκυ!
πάω στα τσουρέκια που θέλω κάτι να σε ρωτήσω και εκεί..
Μαρία από Κρήτη.

Μαρία,
έκανα τα πασχαλινά κουλούρια σήμερα, για να δω που είναι το πρόβλημα που έχεις (σπάνε).
Καταρχήν, να πω ευχαριστώ στην Αργυρώ, η συνταγή είναι εξαιρετική! Η ζύμη μεταξένια και εύπλαστη. Πλαθόταν σε κουλουράκια κοτσιδάκια (2πλα)πανεύκολα.
Πιστεύω πως το πρόβλημα είναι αυτό που εντόπισες. Δεν είχες χτυπήσει αρκετά το βούτυρο. Πρέπει να χτυπηθεί όπως στους κουραμπιέδες, να ασπρίσει και να αφρατέψει. Μόνο τότε δέχεται σωστά τη ποσότητα του αλευριού και η ζύμη γίνεται μαλακιά. Εγω χρειάστηκε να την αφήσω στον πάγκο να κρυώσει λίγο για να σφίξει περισσότερο το βούτυρο και να πλάθεται πιο καλά (τόσο μαλακή ήταν).
Αν δεν αυξηθεί ο όγκος του βουτύρου με το χτύπημα, η ίδια ποσότητα αλευριού της συνταγής θα κάνει στεγνή τη ζύμη και θα σπάει στο πλάσιμο. Το μαλακό αλεύρι Αγ.Γεωργίου δεν κάνει ζημιά σ'αυτη τη συνταγή. Το χτύπημα του βουτύρου είναι η αιτία. Να ξανακάνεις με σωστό χτύπημα και μαλακό αλεύρι (όχι όλες τις χρήσεις).

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Εγώ Βίκυ τα έφτιαξα προχθές με μαστίχα όπως σου είχα γράψει..

Χτύπησα το βούτυρο με το σύρμα περίπου 45 λεπτά καθαρίζοντας τακτικά τα τοιχώματα.. Νομίζω ότι το Κερκύρας δε γίνεται κρέμα όπως το λιωμένο (το λέω συγκρίνοντας πως γίνεται το βούτυρο αντίστοιχα όταν φτιάχνω κουραμπιέδες)..

Η ζύμη ήταν πολύ πολύ καλύτερη, έφτιαξα βαρκούλες και έγιναν πολύ όμορφες! Είχα βάλει τη ζύμη στο ψυγείο γιατί δεν πρόλαβα να τα φτιάξω αμέσως και θέλω να πω πως χρειαζόταν να είναι κάπως ζεστή για να πλάθεται καλύτερα. Δηλαδή τη δούλευα λίγο στην αρχή στα χέρια μου και μετά δεν έσπαγε -μάλλον αφού ζεσταινόταν το βούτυρο.
Έβαλα για όλες τις χρήσεις Αγ.Γεωργίου και μου πήρε ακριβώς 50γρ παραπάνω..
Ίσως δοκιμάσω την άλλη φορά να βάλω 50γρ ελαιόλαδο και 200 βούτυρο (νομίζω έτσι είναι και η συνταγή του Παρλιάρου) μπορεί να χτυπηθεί καλύτερα το βούτυρο.

Πάντως εγώ προτιμώ αυτήν εδώ τη συνταγή με το ξύσμα! Η μαστίχα μου πέφτει κάπως βαριά σα γεύση.. Το άλλο που θα κάνω σίγουρα είναι να μην προσθέσω τη σόδα, μόνο το μπέικιν..
Πάντως τα κουλουράκια είναι αχτύπητα δεν το συζητώ!
Όσα σχολιάζουμε εδώ είναι απλά λεπτομέρειες για την τελειότητα!

Καλή Ανάσταση να έχουμε!
(απόψε θα κάνω και δεύτερη δόση τσουρέκια! εξαφανίστηκαν και αυτά!)
Σε ευχαριστούμε πολύ!

καλημερα και πολλες ευχες! αν θελουμε να κανουμε την μιση δοση μπισκοτακια, θα χρησιμοποιησω τις μισες ποσοτητες απο τα παραπανω στερεα κ υγρα υλικα?(εκτος του αυγου για αλειμμα)? θα εκανε αλευρι τυπου ΟΟ (μαλακο ιταλικο) η αλευρι μαλακο μυλοι κρητης, η αλευρι μπλε αλατινη ολες οι χρησεις?
ευχαριστω!

Καλημέρα :)
Ναι, μισή δόση από όλα. Όλα όσα αναφέρεις κάνουν. Βεβαιώσου (στο πινακάκι πάνω στη συσκευασία) πως η περιεκτικότητα των πρωτεϊνών είναι περίπου στα 9γρ στα 100γρ αλεύρι.
Να χτυπήσεις καλά το βούτυρο. Αν -για όποιο λόγο- δεν μπορέσεις να πλάσεις κορδόνια (όπως η φίλη Μαρία πιο πάνω) κόψε τη ζύμη με κουπ πατ.
Καλή επιτυχία!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

ευχαριστω πολυ!θα δοκιμασω σημερα κ θα επανελθω με τα αποτελεσματα! :)
γεωργια!

Καλησπέρα Βίκυ,
Οπως οι περισσότεροι έτσι και εγω εχω μαγευτεί με τα λαγουδάκια.. Δυο σύντομες ερωτήσεις: Το βούτυρο με την ζάχαρη τα χτυπάς με το σύρμα του μίξερ και μετά χρησιμοποιείς τον γάτζο στο αλεύρι; (Exω ενα μιξερ Kitchenaid)
Tι βούτυρο εσύ προτείνεις να χρησιμοποιήσω για τα λαγουδάκια μιας και τα έχεις φτιάξει τόσες φορές;

Ναι με το σύρμα πρωτα και μετά με τον γάντζο. Βούτυρο βάζω γάλακτος, πάρε Ηπειρος ή από κάποιο τυροπωλείο ζήτα να σου δώσουν χύμα.
Καλή επιτυχία!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

καλησπέρα σε όλη την παρέα!!!...
σημερα αποφάσισα,μετά απο την επιτυχία που είχα στα τσουρέκια να φτιάξω και τα μπισκοτοκούλουρα....επειδή δεν είχα κουπ πατ λαγουδάκια έφτιαξα παπάκια και για ματάκια έβαλα γαρύφαλλα!!! Μου έγιναν ΤΕΛΕΙΑ..... Βίκυ σε ευχαριστώ πολύ ..με έβγαλες ασπροπρόσωπη στην οικογένεια μου για άλλη μια φορά!!!!!
Να με συγχωρείς για τον ενικό αλλά έχεις μπεί τόσες φορές στην κουζίνα μου που σε αισθάνομαι δικό μου άνθρωπο πια!!!!!!

Χαίρομαι πολύ με τη χαρά σου! Αυτός είναι ο σκοπός μου στο TasteFULL :)
Μια χαρά είναι ο ενικός! Εγω θα ήμουν πολύ ευτυχισμένη αν όλοι όσοι έρχονται στην κουζίνα μου γραφόντουσαν στους φίλους και έκαναν είσοδο κάθε φορά, με το όνομά τους.
Ετσι θα μπορούσα να δω αμέσως στο προφίλ τους τα σχόλια που έχουν κάνει, την εμπειρία που έχει ο καθένας, τις στιγμές που έχουμε μοιραστεί.
Ελπίζω να μπορέσω να εξηγήσω στους αναγνώστες μου, πόσο σημαντικό είναι για μένα και να μπορέσει να γίνει. Για να μπορέσω κι εγω να γνωρίσω εσάς, τους δικούς μου ανθρώπους!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Το ίδιο τέλεια θα τα κάνεις κι εσύ όταν δοκιμάσεις ;)

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Καλημέρα! Μόλις έγινα μέλος αφού διάβασα πόσο σημαντικό είναι και πραγματικά η προσπάθεια σας το αξίζει!! Μία ερώτηση για τα κουλουράκια... Μπορώ να παραλείψω τη σόδα και να αντικαταστήσω το αλεύρι με φαρίνα; (δυστυχώς λόγω εγκυμοσύνης είμαι σπίτι και δεν μπορώ να βγω και εχω μόνο φαρίνα σπίτι και Robin Hood που το κρατάω για τα τσουρέκια...). Ευχαριστώ πολύ και πάλι πολλά συγχαρητήρια για τις πραγματικές πληροφορίες χωρίς περιττές "φαμφάρες"!!!

Καλημέρα Nicole, καλώς ήρθες :)
Το TasteFULL είναι η κουζίνα των εγκύων και των μικρομανάδων τελικά! Μπράβο σας κορίτσια μου!!!
Ναι μπορείς να αντικαταστήσεις το αλεύρι και το baking powder με φαρίνα που φουσκώνει μόνη της. Τη σόδα να την προσθέσεις όπως λέει η συνταγή.
Καλή επιτυχία!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Βίκυ μου καλημέρα.
Μετά από τόσο καιρό που μπαίνω στο site σου, αποφάσισα να γίνω μέλος για να τα λέμε κιόλας. Κάνεις φοβερή δουλεία και η αγάπη που έχεις για τη μαγειρική περνάει και σε όλες εμάς.
Τώρα για τα κουλουράκια, τα είχα φτιάξει και πέρισυ, τα έφτιαξα και φέτος αλλά δυστυχώς η ζύμη δεν μου βγήκε καλή και διαλυόταν, όπως της Μαρίας. Είχα βάλει και εγώ αλεύρι Αγ. Γεωργίου μαλακό και τελικά δεν ξέρω μήπως φταιεί αυτό. Πάντως τα παιδάκια μου και οι φίλες τους που είχα καλέσει για να πλάσουνε όλα μαζί, το ευχαριστήθηκαν τόσο πολύ που δεν νομίζω ότι έχει και καμμία σημασία ότι τα έκαναν με κουπ πατ!!!
Και του χρόνου να είμαστε καλά και καλή Ανάσταση σε όλους και σε σένα Βίκυ μου.......

Σήμερα έκανα ξανά την συνταγή και απάντησα στην Μαρία από την Κρήτη, δες το σχόλιο πιο πάνω.
Δεν φταίει το συγκεκριμμένο αλεύρι αλλά το χτύπημα του βουτύρου.
Μια χαρά είναι τα κουπ πατ και διασκεδάζουν τα παιδιά περισσότερο μ'αυτά. Ξαναδοκίμασε την συνταγή, δίνει εκπληκτικά αρωματικά και τριφτά κουλουράκια!
Καλό Πάσχα!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Βίκυ , είναι η δεύτερη φορά που φτιάχνω αυτή τη συνταγή.Και τις δύο φορές είχαν υπέροχη γεύση και ήταν τραγανά,ωστόσο καμία από τις δύο φορές δεν κατόρθωσα να κόψω τη ζύμη με κουπ πατ ,αν και το ήθελα.Αντιθέτως επλεξα πολύ χαριτωμένα στεφανάκια...!!!Εντελώς τρελό καθώς στο άρθρο σου αναφέρεις πως είναι πιο εύκολο το ανάποδο...!!!Η ζύμη κολλούσε στο κουπ πατ και δεν άφηνε να βγει καθαρό το σχέδιο.Πρόσεξα βήμα προς βήμα τη συνταγή και κυρίως το στάδιο του χτυπήματος του βουτύρου.Τι φαντάζεσαι ο,τι μπορεί να κάνω λάθος;Ευχαριστώ!!

Γεωργία

Ανοιξε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο ανάμεσα σε δύο κομμάτια αντικολλητικού χαρτιού. Βάλτο να κρυώσει για λίγο στο ψυγείο. Βγάλε και κόψε με κουπ πατ αλευρωμένο. Λογικά δεν θα έχεις πρόβλημα.
Κολλάει γιατί είναι ζεστό το βούτυρο. Πάγωσέ το και θα κόβεται σωστά.

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Καλησπέρα και από εμένα. Σε παρακολουθώ όταν είχες ακόμα το blog σου και σε έχω συμβουλευτεί πολλές φορές.
Σήμερα αποφάσισα και να γραφτώ....
Τα κουλουράκια σου τα έκανα και πέρσι και φέτος. Φέτος έφτιαξα δύο δόσεις μία από τα πασχαλιάτικα μία από τα σμυρνέικα, ακόμα δεν έχω αποφασίσει ποια μου αρέσουν περισσότερο, μάλλον και τα δύο.
Φέτος με βοήθησε πάρα πολύ που έδωσα βάση στο χτύπημα του βουτύρου με την ζάχαρη (περσι το είχα παραβλέψει και ήταν μεγάλο λάθος).
Τα χτύπησα πάνω από 15 λεπτά και το αποτέλεσμα ήταν μία αφράτη/κρεμμώδης ζύμη που πήρε ακριβώς την ποσότητα αλευριού που λες.
Σε ευχαριστώ παρά πολύ.
Το Σάββατο θα δοκιμάσω ξανά το τσουρέκι της μαμάς (σου!!!!) γιατί πέρισι που το έκανα μάλλον έκαψα την μαγιά και είχα παταγώδη αποτυχία.
Δεν εγκαταλείπω όμως, φέτος θα προσπαθήσω ξανά.
Καλό Πάσχα να έχουμε όλοι.

Καλησπέρα! Ή μάλλον, καλημέρα :) Έφτιαξα κι εγώ τα κουλουράκια, όντως πανεύκολη συνταγή μόνο που χρειάστηκα μισή κούπα αλεύρι παραπάνω. Αυτό που παρατήρησα είναι ότι η μαστίχα δεν φάνηκε καθόλου. Αν δεν βάλω καθόλου βανίλια και αυξήσω την μαστίχα στο διπλάσιο, θα γίνει ή παίζει να πικρίζει, τι λέτε;

Christina

Τα κουνελάκια του πρώτου μας καφέ στην Θεσσαλονίκη!

Θυμάσαι?

sini

Φαίνονται τέλεια! Θα τα φτιάξω φέτος για πρώτη φορά, καθώς τώρα τα είδα, και σε εμπιστεύομαι απόλυτα έχοντας φτιάξει επιτυχώς τις συνταγές σου πάντα!!
Τα κουλουράκια μαλακώνουν αν τα βουτήξεις στον καφέ;

Τα έφτιαξα τελικά!! Πέτυχαν, έγιναν εξαιρετικά!!
Ακόμη μια συνταγή που μοιράζεσαι μαζί μας πέτυχε! Βίκυ μας, είσαι θησαυρός!! Πραγματικά! Έχω φτιάξει κουλουράκια διάφορα, αλλά σαν αυτά κανένα!
Πάω για τσουρέκια τώρα! ;)