Σκορδαλιά και άλλα ποιήματα - χλωρά κουκιά τηγανητά!

Φρέσκα κουκιά τηγανητά και αγκινάρες τουρσί

Το απαραίτητο συνοδευτικό του μπακαλιάρου (σε κροκέτες ή σε φιλετάκια με κουρκούτι) θέλει ένα καλό blender για να γίνει ή ένα μεγάλο γουδί για τους μερακλήδες. Επειδή χρησιμοποιώ αμύγδαλα στην σκορδαλιά, προτιμώ να μην κουράσω τα χεράκια μου κι άλλο.

Συνήθως η σκορδαλιά γίνεται με βραστή πατάτα ή μουσκεμένο ψωμί, σκόρδο, λάδι, ξύδι. Όπως σε κάθε απλή παρασκευή, η ποιότητα του κάθε υλικού φαίνεται στο τελικό αποτέλεσμα. Εγώ την κάνω με μουσκεμένο κρητικό παξιμάδι και προσθέτω αμύγδαλα ή καρύδια. Της δίνουν άλλη γεύση. Τα αμύγδαλα της δίνουν και λευκό χρώμα.  Έχω ακούσει παραλλαγή με κουκουναρόσπορους.

Εκτός από τον μπακαλιάρο, με τον οποίο σερβίρετε σίγουρα την σκορδαλιά, δοκιμάστε μια Χιώτικη σπεσιαλιτέ : χλωρά κουκιά τηγανητά. Η γλύκα τους δεν περιγράφεται. Πιστέψτε με.  Αυτός ο μεζές είναι σκέτο ποίημα!

Η προετοιμασία τους είναι πολύ απλή. Καθαρίστε τις πλαϊνές ίνες από τα φρέσκα κουκιά, βράστε τα σε αλατισμένο νερό να μαλακώσουν ελαφρά, στραγγίστε και αφήστε να κρυώσουν. Αλευρώστε και τηγανίστε σε λάδι μέχρι να ξανθύνουν. Σερβίρονται ζεστά μαζί με τη σκορδαλιά.

Πάμε να φτιάξουμε την σκορδαλιά;

  • Βάζουμε στο blender 6 μικρά παξιμαδάκια καλά μουσκεμένα και στυμμένα από τα πολλά νερά.
  • Μαζί με 1 φλυτζάνι ασπρισμένα αμύγδαλα, 6 σκελίδες σκόρδο, λίγο αλάτι και 4κ.σ.ξύδι.
  • Κτυπάμε να πολτοποιηθούν. Αν τα υλικά είναι πολύ στεγνά προσθέτουμε λίγο νερό.
  • Ρίχνουμε λίγο λίγο 1/2 φλυτζάνι λάδι, μέχρι η κρέμα να γίνει λεία, να ασπρίσει και να φουσκώσει.
  • Βάζουμε σε μπολ στο ψυγείο να κρυώσει.

Αν ψάχνετε περισσότερες συνταγές για μπακαλιάρο - σκορδαλιά, δείτε τις παρακάτω σελίδες:

Σχόλια

μιαμ!!!!

:) αγαπημένη συνταγη

Στην Καστορια η πεθερα μου που είναι φοβερη μαγειρισα κανει μια σκορδαλια με μαιδανο,τι να σας πω,ποιημα!Ψωμι μπαγιατικο,λαδι,σκορδο,αλατι,ξυδι προαιρετικα,και τα φυλλα απο ενα ματσακι μαιδανο βιολογικο,ολα μαζι ta χτυπω στο multi.Και απο χρωμα το πιατο μια πανδαισια σκετη,ο μπακαλιαρος ξανθος,η σκορδαλια πρασινη και μυρωδάτη,και απο διπλα και καμια πατατουλα τηγανητη!Οργιο χρωματων και γευσεων!!!!!!

clio d.

Θα την δοκιμάσω φέτος την σκορδαλιά που προτείνεις Κλειώ, με μπακαλιάρο σε κουρκούτι. Σ'ευχαριστώ!

Εμπνευστείτε από τη λίστα φαγητών & γλυκών για το Πάσχα http://www.tastefull.gr/category/tags/%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%87%CE%B1

Γειά σου Βίκυ μου.....πολύ καιρό έχουμε να τα πούμε..μία ερώτηση ....πόσο καιρό αφήνουμε τον μπακαλιάρο στο νερό να ξαρμυρίσει? πολλά φιλιά.

ασπα

Γειά σου Ασπούλα :)
Εξαρτάται από τον μπακαλιάρο. Αυτοί που πωλούνται χύμα είναι πολύ αλμυροί και θέλουν περισσότερα αλλάγματα νερών. Υπάρχουν όμως και κάποιοι παστοί σε σακούλες που δεν χρειάζονται τόσο αλάτι για να συντηρηθούν. Να αλλάζεις το νερό κάθε 2-3 ώρες και να δοκιμάσεις μετά από 4 αλλαγές λίγο ψαχνό να δεις πόσο έχει ξαλμυρίσει.
Πολλά πολλά φιλιά

Εμπνευστείτε από τη λίστα φαγητών & γλυκών για το Πάσχα http://www.tastefull.gr/category/tags/%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%87%CE%B1

Μαζί με την ταραμοσαλάτα σου Βίκυ που ετοίμασα σήμερα, έφτιαξα και σκορδαλιά για να είναι όλοι ευχαριστιμένοι.
Η μητέρα μου έφτιαχνε πάντα τη σκορδαλιά με πατάτα βραστή. Όσες συνταγές έχω διαβάσει είναι είτε με ψωμί και καρύδια ή σκέτο ψωμί. Μου έκανε κλικ η συνταγή αυτή γιατί έχει τα παξιμαδάκια, βέβαια για να είμαι κοντά στη γεύση που έχουμε συνηθίσει έβαλα και βραστή πατάτα.
Εβαλα τη μισή ποσότητα παξιμαδάκια και το υπόλοιπο + την ποσότητα του αμύγδαλου την αντικατέστησα με λιωμένη βραστή πατάτα (4 μέτριες πατάτες που τις πέρασα στος πρες πουρέ) και νοστίμισα με λίγο ξύδι και περισσότερο λεμόνι.
Θέλω κάποια στιγμή να δοκιμάσω και μόνο με παξιμαδάκια. Η απορία μου είναι, βγαίνει πιο βαριά απ' ότι με την πατάτα?
Καλά Κούλουμα - Σταυρούλα