Σπαράγγια με αυγό τηγανητό και bacon

Σπαράγγια με αυγό τηγανητό και bacon

Ας επανέλθω στα σπαράγγια, όσο η εποχή ζητάει ακόμα αποτοξίνωση και όσο η τιμή τους  είναι χαμηλή λόγω της αυξημένης παραγωγής.

Συνήθως πωλούνται 9€ /κιλό (τα πράσινα) ενώ τώρα έχουν 5€/κιλό. Όταν διαλέγετε προσέξτε να είναι λεία η επιφάνειά τους (όχι ρυτιδιασμένη) και ελέγξτε το κομμένο μέρος τους που είναι μέσα σε χαρτόνι να είναι όσο πιο φρέσκο γίνεται. Όταν είναι πολυκαιρισμένα, το κάτω μέρος πιάνει μούχλα.

Όταν τα φέρετε σπίτι, καταναλώστε τα άμεσα. Όσα τυχόν περισσέψουν, βάλτε τα σε ένα ποτήρι με λίγο νερό, όρθια, σαν λουλουδάκια, στο ψυγείο και καταναλώστε τα σε 4 μέρες. Έχουν ανάγκη από υγρασία για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους και αν αφήσετε κάποιο για μέρες στο νερό θα το δείτε να "ανθίζει" στην κορυφή του. Είναι τόσο εξαιρετική λιχουδιά και δίνει τόσο ξεχωριστή γεύση άνοιξης που δεν νομίζω ότι θα προλάβετε να κάνετε το πείραμα.

Μπορείτε να τα κάνετε βραστά ή ψητά, στο φούρνο ή στο γκριλ. Με βούτυρο ή μια sauce hollandaise. Με παρθένο λάδι ελιάς και λεμόνι. Με προσούτο και κατσικίσιο τυρί. Σε τάρτα, σε ομελέτα, σε πίτσα, σε σαντουϊτς, σε σαλάτα.

Χρησιμοποιείστε το κομμάτι του βλαστού που είναι τρυφερό. Θα το καταλάβετε αν ξεκινώντας από το κάτω μέρος δοκιμάζετε σε ποιό ύψος σπάει. Τα ινώδη κομμάτια στο κάτω μέρος ξεφλουδίστε τα και αρωματίστε με αυτά μια σούπα λαχανικών.

Για μένα η εύκολη λύση είναι να τα σερβίρω με αυγό τηγανητό και μια φέτα bacon. Όλα γίνονται με τη σειρά σε ένα τηγάνι.

  • Αρχικά αχνίζω τα σπαράγγια, βάζοντας νερό ίσα να καλύπτει τον πάτο και σκεπάζοντας με καπάκι. Θέλουν 6 περίπου λεπτά για να μαλακώσουν λίγο, αλλά να είναι τραγανά ακόμα. Τα βγάζω σε μια πιατέλα, τα περιχύνω με λάδι ελιάς και λίγο λεμόνι και τα διατηρώ ζεστά.
  • Αδειάζω όσο νερό έχει μείνει (μη το χύσετε, είναι ζωμός και νόστιμος) και ψήνω τις φέτες bacon. Τις αφήνω στην άκρη.
  • Αδειάζω το λίπος (αυτό πετάξτε το καλύτερα ή πάλι αφήστε το να τηγανίσετε το αυγό σας). Βάλτε λάδι στο τηγάνι και ετοιμάστε τα αυγά, μελάτα κατά προτίμηση.
  • Σερβίρετε τα πιάτα και πασπαλίστε με φλοίδες παρμεζάνας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Απλό, γρήγορο, χορταστικό και πεντανόστιμο. Ακόμα κι ο γιός μου ήθελε κι άλλο!

Υποβάλλω την συνταγή στο  BLOG EVENT-Miss Royal Coconut meets Mr. Asparagus σήμερα 15 Μαϊου 2010, που ληγει η προθεσμία! Ισα που πρόλαβα να το δώ! Και κληρώνει κάτι αλάτια Μαγιόρκας, κούκλες!!!

Tags:

Σχόλια

Νοστιμότατο!!!!!Όπως όλες οι συνταγές σου βέβαια!!Επίσης, γρήγορο και εύκολο, ιδίως όταν δεν έχεις μαγειρέψει κάτι και γυρνάς σπίτι από τη δουλειά κατά τις 18:00 - 19:00.
Ευχαριστούμε!!!

Σωστή τοποθέτηση! βάζω γρήγορα νέο tag "γρήγορο φαγητό". Σε 15 λεπτά έχεις έτοιμο πιάτο και τι πιάτο...gourmet!

Ως γαλλής τα σπαραγγια ειναι από τα αγαπημένα μου!!! Μ'αρέσουν ζεστα ή κρύα με βινεγκρετ αλλα και η συνταγή σου καταπληκτική (χωρις το bacon για μενα) !!! Bravo chef-mommy

Merci ma cherie :)

Εγώ λέω να τα προσφέρω για πρωινό την Κυριακή που έχω καλεσμένους. Μπράβο Βίκυ. Σε σένα ήρθα να βρω τι να φτιάξω για τους καλεσμένους μου και όπως πάντα βρήκα την ιδέα που χρειαζόμουν. Θα χρησιμοποιήσω μεγάλο τηγάνι-κατσαρόλα και θα βάλω steamer rack (http://www.webstaurantstore.com/third1053/products/steamer-racks.html) πάνω από το νερό αυτό για να τα αχνίσω. Μου φαίνεται καλύτερα να μην ακουμπάνε τα σπαράγγια στον πάτο του τηγανιού. Τι λες;

Μου αρέσει πολύ η ιδέα σου! Τέλειο gourmet πρωϊνό! Γρήγορα κι άλλο tag "πρωϊνό". Και βέβαια μπορείς να τα ψήσεις στον ατμό, σε σχάρα σε σκεπασμένο σκεύος. Ίσως να θέλουν λίγο χρόνο περισσότερο. Τσέκαρε αν η μύτη ενός μαχαιριού μπαίνει εύκολα στο κάτω 1/3 μέρος του σπαραγγιού. Ο χρόνος εξαρτάται από το πάχος του στελέχους. Τα πιο λεπτά σπαράγγια σε 4 λεπτά είναι έτοιμα, τα πιο παχιά χρειάζονται και 8 λεπτά. Ιδανικά, έρχονται στο πιάτο σου με ζωηρό πράσινο χρώμα, να στέκονται όταν τα πιάνεις με το χέρι, να είναι εύκολα στο μάσημα και να έχουν παραμείνει τραγανά.

Το έφτιαξα σήμερα και το πρόσφερα! Τέλεια εμφάνιση και ο συνδυασμός γεύσεων εξαιρετικός. Τα σπαράγγια δεν αρέσουν σε όλους. Κι εγώ συχνά τα βρίσκω λίγο άχαρα μόνα τους και δεν προτιμώ να τους βάζω σάλτσες. Με το αυγό και το μπέικον όμως έδεσαν άψογα και εντυπωσίασα τους καλεσμένους μου :-) Εξι λεπτά τα άχνισα και βγήκαν τέλεια. Εκοψα αρκετά από το κάτω μέρος για να ειναι όλο τρυφερό στο πιάτο χωρίς κιτρινισμένες άκρες. Το μπέικον που διάλεξα δεν είχε καθόλου άσπρο πάχος. Τα αυγά μάτια τα τηγανίζω σε λίγο λάδι αλλά τα αναποδογυρίζω. Χάνουν λίγο την εμφάνιση του κίτρινου ήλιου αλλά το εσωτερικό παραμένει μελάτο και γίνονται πιο ελαφριά αφού δε χρειάζεται να λουστούν με λάδι.

Οι παρατηρήσεις σου δείχνουν πως είσαι πολύ καλή μαγείρισσα :) Μην φοβάσαι να τηγανίζεις σε λάδι ελιάς, δεν είναι κακό το τηγάνισμα όταν το λάδι ανανεώνεται τακτικά. Tα αυγά θεωρούνται εύπεπτα όταν ο κρόκος είμαι μελάτος (πχ. ποσέ ή βραστά) και δύσπεπτα όταν είναι σφικτά ή τηγανητά. Αν είναι μελάτα τηγανητά, τι είναι τότε; εύπεπτα ή δύσπεπτα; ο καθένας μας ξέρει για τον εαυτό του φαντάζομαι.
Πάντως σπαράγγια με αυγό (είτε ποσέ είτε τηγανητό) είναι ιδανικός συνδυασμός, γιατί ο σίδηρος που περιέχεται στο κρόκο του αυγού χρειάζεται βιταμίνη C -που βρίσκεται στα σπαράγγια- για να απορροφηθεί.

Βρηκα σπαραγγια του βουνου καταπληκτικα,σαν λουλουδακια. Τα εφτιαξα με bacon kι'εγιναν τελεια. Ευχαριστω για την ιδεα.

Εντυπωσιακό που υπάρχουν ακόμα. Τέλειο λαχανικό, να το καταναλώνετε όσο βρίσκετε ακόμα ντόπιο.

Molis pou prolaves :)) Kai emena m aresoun apla xoris polles polles saltses gi auto kai ta serviro panta sxedon san synodeutiko. Oi germanoi ta trone panta me zampon, vrasth patata kai hollandaise alla tha ta fas mia etsi, tha ta fas dyo.. poses? me mpeikon kai auga den ta xo dokimasei akoma.....
se filo