Σπιτική λαγάνα με ταχίνι - το ψωμί της Καθαρής Δευτέρας

Λαγάνα με ταχίνι

Μόλις την έβγαλα από το φούρνο! Μοσχοβολά σουσάμι! Λεπτή, με τραγανή κρούστα, καλοφουσκωμένη, ροδοψημένη. Την τύλιξα απαλά σε λευκή πετσέτα και την άφησα να μαλακώσει και να κρυώσει, πριν ακουμπήσω το μαχαίρι πάνω της.

Φέτος, άκουσα την Σοφία Γεωργακάκη, chef και παίκτρια στο Top Chef, να προτείνει να βάλουμε ταχίνι στη ζύμη της λαγάνας και το έκανα. Να το δοκιμάσετε οπωσδήποτε! Η ζύμη αποκτά εντονότερη γεύση και το ψωμί μοσχοβολά! Εβαλα 2 κουταλιές σούπας ταχίνι σε 1200γρ αλεύρι, την επόμενη φορά θα βάλω 3 κουταλιές σούπας. Σ'ευχαριστώ, Σοφία!

Η λαγάνα είναι ένα ψωμί, που εχει μικρή ποσότητα μαγιάς σε σχέση με το κανονικό ψωμί, γι'αυτό είναι λεπτή. Ο χρόνος που αφήνουμε τη ζύμη να ωριμάσει, πριν την οδηγήσουμε στο φούρνο, είναι σημαντικός για να αποκτήσει νοστιμιά. Και όσο λιγότερη μαγιά έχει μια ζύμη, τόσο περισσότερο χρόνο θέλει για να ωριμάσει και να ανέβει. Γι'αυτό ετοιμάστε τη ζύμη την παραμονή της Καθαρής Δευτέρας. Μοιράστε τη στα δύο και φυλάξτε τις στο ψυγείο, μέσα σε σακούλες τροφίμων. Την Καθαρά Δευτέρα θα κάνετε μόνο το ψήσιμο.

Το αλεύρι που χρησιμοποίησα ήταν χωριάτικο σταρένιο (για ψωμί) και μαλακό αλεύρι, σε αναλογία 3/4 προς 1/4, για να κάνω πιο μαλακό το ψωμί. Έτσι κι αλλιώς, η μικρή ποσότητα μαγιάς το επιτρέπει.

Λάδι δεν έβαλα, ούτε μέσα στη ζύμη, ούτε στο ψήσιμο. Έψησα το ψωμί στην πέτρινη πλάκα ψησίματος, πασπαλίζοντάς την με ψιλό σιμιγδάλι. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε αν ψήσετε στη λαμαρίνα του φούρνου. Κάθε λαγάνα ψήνεται ξεχωριστά.

Υλικά:

  • 900γρ σταρένιο αλεύρι για ψωμί
  • 300γρ μαλακό αλεύρι
  • 4γρ. ξερή μαγιά (μισό φακελάκι) ή 15γρ φρέσκια μαγιά
  • 3 κουταλιές σούπας ταχίνι
  • 1 και 1/2 κουτάλι γλυκού αλάτι
  • 1 κουτάλι γλυκού ζάχαρη
  • 600ml νερό
  • σουσάμι αναποφλοίωτο για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Ετοιμάστε τη ζύμη στο μίξερ, για να μην παιδεύετε τα χέρια σας. Η ζύμη του ψωμιού θέλει πολύ καλό ζύμωμα για να δώσει καλό αποτέλεσμα στο ψήσιμο. Όταν ζυμώσεις λίγο, μόνο για να ενώσεις τα υλικά, το ψωμί θα βγει ψιχουλιαστό και θα τρίβεται. Η ζύμη χρειάζεται αρκετή ώρα ζύμωμα, μέχρι να δείχνει τελείως λεία, καλοζυμωμένη, ενιαία.

Ενώστε τα αλεύρια, τη μαγιά, αλάτι, ζάχαρη, ταχίνι, ανακατέψτε και προσθέστε λίγο-λίγο το νερό, μέχρι να μαζευτεί η ζύμη γύρω από τον γάντζο και να καθαρίσουν τα τοιχώματα του μίξερ. Επειδή η ποσότητα της ζύμης είναι μεγάλη, το μίξερ δεν μπορεί να τη ζυμώσει καλά και ζορίζεται. Βγάλτε τη ζύμη, χωρίστε τη στα τρία και βάλτε να ζυμωθεί το κάθε κομμάτι μόνο του, στο μίξερ, μέχρι να γίνει λείο. Θα καταλάβετε αυτό που σας λέω, όταν δείτε ένα καλοζυμωμένο κομμάτι ζύμης και ένα μέτρια ζυμωμένο, δίπλα δίπλα (θα βγάλω φωτογραφία την επόμενη φορά).

Όταν ζυμώσετε και τα τρία κομμάτια, ενώστε τα σε μια μπάλα και μοιράστε τη στη μέση. Θα σας δώσει δύο κομμάτια ζύμης, σχεδόν 1 κιλό το καθε ένα και με αυτά θα ψήσετε δύο λαγάνες.

Βάλτε το κάθε κομμάτι σε σακούλα τροφίμων και αφήστε όλη νύχτα στο ψυγείο. Η αργή ωρίμανση της ζύμης σε ψυχρό περιβάλλον θα δώσει νοστιμότερο ψωμί.

Το πρωϊ βγάλτε τη ζύμη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Αν έχει φουσκώσει μαλάξτε τη να ξεφουσκώσει.

Αν ψήνετε σε πέτρινη πλάκα:

Πασπαλίστε το ξύλο (του φούρναρη), με το οποίο θα μεταφέρετε τη λαγάνα πάνω στην πέτρα, με σιμιγδάλι. Σχίστε τη σακούλα, που περιβάλλει τη ζύμη, ώστε να δημιουργήσετε μια επιφάνεια για να ανοίξετε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο σχήμα. Χρησιμοποιήστε ένα μικρό ρολό ζύμης, για να ανοίξει η ζύμη ομοιόμορφα (να μην είναι αλλού πιο παχειά, αλλού πιο λεπτή). Αναποδογυρίστε, με τη βοήθεια της σακούλας, τη λαγάνα πάνω στο πασπαλισμένο με σιμιγδάλι ξύλο. Κάντε δαχτυλιές ή τρυπήστε τη ζύμη με το εργαλείο που τρυπάμε τη σφολιάτα. Αυτό βοηθά ώστε να μείνει λεπτή η λαγάνα. Ψεκάστε με νερό και πασπαλίστε με σουσάμι.  Αφήστε να φουσκώσει για 15 λεπτά. Μεταφέρετε τη λαγάνα πάνω στην καυτή πέτρινη πλάκα. Με τη βοήθεια του σιμιγδαλιού, η ζύμη θα γλυστρίσει από το ξύλο. Ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεων 200 βαθμών Κελσίου, μέχρι να πάρει χρώμα, για 25-30 λεπτά.

Αν ψήνετε στη λαμαρίνα :

Απλώστε μια γενναία στρώση σιμιγδαλιού (για να αποφύγετε το λάδωμα του ταψιού). Σχίστε τη σακούλα, που περιβάλλει τη ζύμη, ώστε να δημιουργήσετε μια επιφάνεια για να ανοίξετε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο σχήμα. Χρησιμοποιήστε ένα μικρό ρολό ζύμης, για να ανοίξει η ζύμη ομοιόμορφα (να μην είναι αλλού πιο παχειά, αλλού πιο λεπτή). Αναποδογυρίστε, με τη βοήθεια της σακούλας, τη λαγάνα πάνω στη λαμαρίνα. Κάντε δαχτυλιές ή τρυπήστε τη ζύμη με το εργαλείο που τρυπάμε τη σφολιάτα. Αυτό βοηθά ώστε να μείνει λεπτή η λαγάνα. Ψεκάστε με νερό και πασπαλίστε με σουσάμι.  Αφήστε να φουσκώσει για 15 λεπτά. Ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεων 220 βαθμών Κελσίου, μέχρι να πάρει χρώμα, για 25-30 λεπτά (χαμηλή σχάρα). (Αν θέλετε να ψήσετε το ψωμί σε καυτή λαμαρίνα, τότε απλώστε το να φουσκώσει σε αντικολλητικό χαρτί και βάλτε τη λαγάνα με το χαρτί μέσα στην καυτή προθερμαμένη λαμαρίνα, σε φούρνο αντιστάσεων 200βαθμών ).

Μόλις την βγάλετε, τυλίξτε την σε καθαρή λινή πετσέτα, για να μαλακώσει η κρούστα της. Αφήστε να κρυώσει τελείως πριν την κόψετε.

Καλά Κούλουμα!

ΥΓ: Μια φίλη, η Νίκη, έφτιαξε σήμερα την συνταγή με 300γρ καλαμποκάλευρο και 900γρ μαλακό αλεύρι και έγιναν τέλειες!

Σχόλια

Και του χρόνου!!

Ευχαριστώ πολύ :)

TasteFULL is a proud member of http://greekfoodblogs.com

Vicky ,καλησπέρα και Καλή Σαρακοστή. Μόλις έβαλα τη ζύμη στο ψυγείο .Μυρίζει τέλεια με το ταχίνι μέσα. Αύριο που θα ψηθεί θα σου πω και γευστικές εντυπώσεις.Να περάσεις πολύ ωραία αύριο.
τόγκα

Πολύ μ'αρέσει να δοκιμάζονται έτσι γρήγορα οι συνταγές! Αυτό που δεν ανέφερα στο άρθρο είναι πως αυτή η λαγάνα ταιριάζει απίστευτα με την ταραμοσαλάτα με το μαριναρισμένο κρεμμύδι.
Θα περιμένω τα σχόλιά σου.
Καλή Καθαρή Δευτέρα :)

TasteFULL is a proud member of http://greekfoodblogs.com

Μόλις τα έβαλα στο ψυγείο, αύριο που θα τα ψήσω θα επανέλθω. Καλή Σαρακοστή, να χαίρεσαι την οικογένειά σου.
Φιλάκια
manousina

Καλή Σαρακοστή, Δήμητρα! Πολύ χαίρομαι που το δοκίμασες, περιμένω τις εντυπώσεις σου. Φιλιά στην κουκλίτσα σου!

TasteFULL is a proud member of http://greekfoodblogs.com

Καλημέρα, τέλειες μου έγιναν!!!!! Την πρώτη την έψησα στις 6:30 για να πάρει μαζί του ο Κων/νος που έχει υπηρεσία, σαν φούρναρης ένοιωσα!!!!! Φιλάκια manousina

Ακομα μια ζυμη μπηκε στο ψυγειο! δεν ειχα ποικιλια αλευριων σπιτι, οποτε δοκιμασα το αλευρι Λημνου-που νομιζω ενδεικνυται σε ζυμες, πηρε βεβαια περισσοτερο νερο, ισως και 100ml επιπλεον. Ελπιζω να πετυχει. Θα δειξει:)
θα δοκιμασω και την ταραμοσαλατα.
καλη σαρακοστη και να'σαι καλα να μας δινεις ωραιες ιδεες :)

Βίκυ πάω αμέσως να φτιάξω τη ζύμη( στο θερμομίξ θα μου πάρει 3 λεπτά) και την βάζω αμέσως στο ψυγείο. Τέλεια η συνταγή, ξετρελάθηκα!!
Καλά κούλουμα και καλή σαρακοστή.
Φιλιά
Μαρία(ΜARIPLATEAU)

Μολις εβαλα και εγω το ζυμαρι για τις λαγανες στο ψυγειο και σιγουρα αυριο θα αλοιψουμε επανω την ταραμοσαλατα σου!!!καλη Σαρακοστη και καλα κουλουμα!
Νικη(ζουζουνελ)

Βίκυ μου χρόνια πολλά! Καλή Σαρακοστή!
Υπέροχη η συνταγή σου και όπως συνήθως οι οδηγίες σου! Αυτό το κόλπο με το ταχίνι δεν το ήξερα και ευχαριστώ για την ιδέα!!!
Δοκίμασε στον φούρνο που ψήνεις το ψωμί να προκαλέσεις υγρασία. Ή ψέκασε με νερό ή βάλε στον πάτο ένα ταψί με βραστό νερό. Θα δεις ακόμα καλύτερη κρούστα στο ψωμάκι σου!
Φιλιά από Ν Αφρική
Αγγελική Ν

Πολύ ωραία και γευστικά και εμφανισιακά η λαγανα .Φυσικά και συνοδεύτηκε από την ταραμοσαλάτα σου με τα μαριναρισμένα κρεμμύδια.Η επόμενη κρεπάλη θα είναι ο μπακαλιάρος σου στις 25 του μήνα .Μήπως έχω γίνει FUN σου ?
τόγκα

Και για μένα, το καλύτερό μου στο σημερινό τραπέζι ήταν η λαγάνα με το ταχίνι και η ταραμοσαλάτα με το μαριναρισμένο κρεμμύδι!
Εχω τρεις συνταγές μπακαλιάρου διαμάντια! με κλειστά μάτια ακολούθησέ τις. Οι κροκέτες και το κουρκούτι είναι εξαιρετικές συνταγές αλλά ο μαριναρισμένος μπακαλιάρος, ψημένος με την τεχνική sous vide, είναι μοναδικός!
Πολύ χαίρομαι που το ΤasteFULL δίνει γεύση και στη δική σου ζωή :)

TasteFULL is a proud member of http://greekfoodblogs.com

εγω παλι εκανα της κικιτσας σημερα τη λαγανα,μα αυτη εδω επισης μου κανε κλικ για να τη δοκιμασω!!τυπωνω!

Φετος η Βικυ με δυο παραλαγες της στην λαγανα με ταχινι, και στην ταραμοσαλατα με το μαριναρισμενο κρεμμυδι, εκανε το Σαρακοστιανο μας τραπεζι υπεροχα νοστιμο!
Σε ευχαριστουμε που μοιραζεσαι μαζι μας τα μυστικα της κουζινα σου!!!
Νικη Τσαρνα (ζουζουνελ)

Πολυ καλη συνταγη! Συγχαρητηρια! Αντικατεστησα τα 100 γραμμαρια αλευρι με αλευρι ολικης αλεσης και νομιζω οτι εδωσε μια αλλη διασταση. Και παλι συγχαρητηρια για τις συνταγες σου. Σε εμπιστευομαι απολυτα, ο,τι εχω φτιαξει ειχε επιτυχια.

Μόλις δοκίμασα την λαγάνα που έψησα δοκιμαστικα πρωι-πρωι. Στη μιση δόση 1 1/2 κ.σ ταχίνι μπαίνει άνετα. Δεν το καταλαβαινεις. Δεν ξερω αν επηρέασε την γευση το μέλι που έβαλα 1 κ.σ. Μάλλον ναι.Θα ξανακάνω δοκιμη και με καλαμποκαλευρο και ολικης. Προτιμω να κάνω μιση δοσολογία ώστε να έχω 3 διαφορετικες λαγάνες. Η κάθε δόση ζυμώνεται άνετα στο μιξερ ή στον αρτοπαρασκευαστη. Με καλαμποκάλευρο θα βάλω ζάχαρη ενώ με ολικης θα βάλω μέλι. Το ψήσιμο βέβαια είναι σκέτη ταλαιπωρία. Την βάζω κάτω στο φούρνο , φουσκώνει καλά και μετά ανεβάζω πρωτη σχάρα και μειώνω θερμοκρασία γιατι στους 220 ψήνεται πολύ εξωτερικά χωρις να έχει προλάβει να ψηθεί καλά μέσα. Είναι θέμα φούρνου.Οι δοκιμες πρεπει να γίνονται εγκαιρως

ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Καλησπέρα ,
την έφτιαξα σήμερα τη λαγάνα δοκιμαστικά.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να αυξήσω το αλάτι στις 2 κουταλιές του γλυκού .Θα την ήθελα πιο αλμυρή για τα προσωπικά μου γούστα.

Δεν ξέρω όμως αν επηρεάσει το φούσκωμα της ζύμης η αύξηση του αλατιού....

Μπορείς να αυξήσεις το αλάτι. Μπορείς να κάνεις και συνδυασμούς στην ποσότητα των αλευριών. Μισό μισό μαλακό κ σταρένιο δίνει πιο μαλακιά ζύμη. Αν βάλεις και καλαμποκάλευρο θα γίνει πιο κίτρινη.
Καλή επιτυχία

TasteFULL is a proud member of http://greekfoodblogs.com

Βίκυ, ακολούθησα πιστά τις οδηγίες σου, κάνοντας τη μισή δόση, γιατί θα έφερναν και οι καλεσμένοι μου ο καθένας τη δική τους. Περιττό να πω ότι ήταν η πρώτη που έφυγε με διαφορά!!!! Νομίζω ότι θα την επαναλάβω σύντομα....ας πούμε για πρωινό σαββάτου ή Κυριακής. Δεν θ´αντέξω να περιμένω άλλον έναν ολόκληρο χρόνο.

Alexs

TasteFULL online

Follow Me on Pinterest

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα μας!