Σπιτική λεμονάδα - το καλύτερο αναψυκτικό!

Με φέτες λάϊμ και λεμονιού και παγάκια με ξύσμα λεμονιού

Λεμονάδα, η ξεδιψαστική! Δεν υπάρχει καλύτερο αναψυκτικό από αυτήν. Δροσίζει και τονώνει και μόλις πιάνουν οι ζέστες της άνοιξης είναι το καλύτερο που σε περιμένει μόλις γυρίσεις σπίτι!

Για μένα τρία σιρόπια δίνουν τα καλύτερα σπιτικά αναψυκτικά όλου του χρόνου. Η λεμονάδα, η βυσσινάδα και η σουμάδα. Πρόσφατα ανακάλυψα και τη φραουλάδα, που μπορούμε να ετοιμάσουμε μόνο τον Μάϊο, που οι φράουλες είναι έντονα αρωματικές.

Όσο βρίσκετε λεμόνια στην αγορά, φτιάξτε το σιρόπι, κλείστε το όσο είναι ζεστό στο μπουκάλι, για να ρουφήξει το καπάκι προς τα μέσα και τότε μπορείτε να το αφήσετε και σε σκοτεινό δροσερό ντουλάπι, πριν το ανοίξετε. Δεν είναι απαραίτητο να φυλαχθεί στο ψυγείο. Μόνο όταν το ανοίξετε και μετά.

Η συνταγή είναι από το All about Lemon καφέ στην Ερυθραία. Μ'αρέσει γιατί δεν βράζει το χυμό του λεμονιού, παρά μόνο το νερό με τη ζάχαρη και μετά ανακατεύει τον φρέσκο χυμό.

Υλικά:

  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 330ml νερό
  • χυμό περίπου από 1,5 κιλό λεμόνια 

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας το νερό και τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι για να διαλυθεί η ζάχαρη. Η αναλογία είναι οριακή, κάνει το πιο πυκνό σιρόπι που μπορεί να γίνει. Αφήνουμε να κρυώσει.

Μετράμε πόσο είναι το σιρόπι ζάχαρης και προσθέτουμε ίδια ποσότητα στυμένου χυμού φρέσκου λεμονιού.Χρησιμοποιείστε οποιοδήποτε δοχείο και για τις δύο μετρήσεις. Ανακατεύουμε και είναι έτοιμο.

Διατηρείται για 3 μήνες στο ψυγείο. Αν φροντίσετε να κλείσει αεροστεγώς, διατηρείται και εκτός ψυγείου.

Φτιάχνουμε λεμονάδα αναμειγνύοντας σιρόπι και νερό. Προτεινόμενη αναλογία αραίωσης 1 προς 3, 4 ή 5 ανάλογα με το γούστο σας.

Εκτός από νερό, αραιώνεται και με σόδα για να γίνει sparkling.

Προτάσεις σερβιρίσματος:

  • γαρνίρουμε με κλωναράκι φρέσκου δυόσμου
  • προσθέτουμε λεπτοκομμένες φετούλες λαϊμ και λεμονιού φρέσκιες, ή κατεψυγμένες, σαν παγάκια!
  • φτιάχνουμε παγάκια με ξύσμα λεμονιού και λαϊμ - αποκτούν χρώμα και άρωμα και όταν λειώσουν ελευθερώνουν το ξύσμα στο ποτήρι
  • βάζουμε σαν παγάκια παγωμένες ολόκληρες μικρές φράουλες ή κομμένες φέτες -παγάκια από μεγαλύτερες φράουλες
  • αν φτιάξουμε ολόκληρη κανάτα για πολλούς φίλους και είναι η εποχή ανθοφορίας, προσθέστε άνθη λεμονιάς μέσα στην κανάτα. Είναι τόσο ρομαντικό και ανοιξιάτικο!

Σπιτική λεμονάδα και αφράτες καραμέλες κέρασα τα παιδάκια και τους γονείς τους που ήρθαν στο Ζάππειο, εκείνη την Κυριακή στην Παιδιαδρομή.

Tags:

Σχόλια

Μολις την δοκιμασα την λεμοναδα μου με μπολικα παγακια. Τι να πω. Τελεια!!! Οτι πρεπει για το καυτο καλοκαιρι. Ευχαριστω και παλι

Ελλη

Εψαχνα καιρο για μια σπιτικη λεμοναδα που θα μπορουσα να κρατησω εκτος ψυγειου. Ευχαριστω πολυ για την συνταγη. Εχω ετοιμασει το σιροπι και τα μπουκαλια και περιμενω να κρυωσει για να ριξω το λεμονι. Ευχομαι να τα καταφερω.

Ελλη

Την έκανα χθες και έγινε τέλεια!!!Δεν περίμενα ότι είναι τόσο εύκολη και γρήγορη!!!Ευχαριστώ πολύ!!!Θα κάνω και limoncello..

ευχαριστω

kikim

Κανω αυτη την συνταγη απο περσι και ειναι τελεια,ψαχνω εδω στο σαιτ σου το γλυκο λεμονι αλλα δεν το βρισκω,βοηθησε με σε παρακαλω!!!καποιο λινγκ???Ευχαριστω!!!!

kikim

Το γλυκό λεμόνι γίνεται όπως και το νεράτζι ή το περγαμόντο ή το πορτοκάλι http://www.tastefull.gr/node/3792
Μπορείς να κάνεις ρολάκια ή να κόψεις σε λωρίδες.

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

ωραια λεμοναδα ! την ενισχυσα με τις φλουδες στο σιροπι.
Εχουμε την ευλογια να βρισκομαστε κοντα σε πηγη με φυσικως ανθρακουχο νερο , το οποιο προσθετω στη λεμοναδα και ξετρελενονται ολοι! Μαζι με τα λικερ( φραουλας και λιμοντσελο) ηταν οι μονες συνταγες που εκανα μεσα στη νηστεία .

αρκετα συγκρατηθηκα .θα υποτροπιασω μετα χαρας μετα το Πασχα στην tastefullίασή μου.
Καλη Ανασταση!

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ.....ΦΥΣΙΚΟΣ ΧΥΜΟΣ , ΥΓΙΕΙΝΟΣ ...ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ? Voula

Ναι, με πορτοκάλια και με μανταρίνια. Ενίσχυσε σε άρωμα το σιρόπι της ζάχαρης με τις φλούδες (χωρίς το άσπρο) από τα φρούτα.

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Εγω θέλω μια συνταγή για να φτιάχνω ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ 1 (ολογράφως ΕΝΑ) ΜΟΝΟ ποτηρι λεμοναδα σε 2 (ολογράφως 2 λεπτα) γιατι διψαω ΕΔΩ ΤΩΡΑ οταν γυρνάω σπίτι όταν δεν έχω όρεξη να πινω τις .ωλo- cocaPepsiCOLEs !

Πόσο χρόνο θέλεις να στίψεις 1 λεμόνι; βάλε το χυμό του σε μεγάλο ποτήρι, πρόσθεσε νερό και αν δεν θέλεις καθόλου ζάχαρη το πίνεις έτσι. Αν θέλεις ζάχαρη, ετοίμασε από σήμερα ένα σιρόπι ζάχαρης (αναλογία 1κούπα νερό - 1κούπα ζάχαρη), βάλτο στο ψυγείο και πρόσθεσε τόσο όσο να φτάσει στη γλυκύτητα που θέλεις. Απλό δεν είναι;

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Βίκυ μου καλησπέρα! Ανακάλυψα το σάιτ σου ψάχνοντας μια συνταγή για πασταφλώρα, κι από τότε όλο εδώ ζουζουνίζω! Οι συνταγές σου είναι πειρασμοί!!
Θέλω να μοιραστώ μαζί σου τη δική μου συνταγή για λεμονάδα: Στύβουμε τα λεμόνια μας και μετράμε το χυμό (αν έχουμε υπομονή τον σουρώνουμε κιόλας). Για κάθε κούπα χυμού, μετράμε 3/4 κούπας ζάχαρη. Ανακατεύουμε το χυμό και τη ζάχαρη καλά, να λιώσει η ζάχαρη (πράγματι θα λιώσει!). Στη συνέχεια, βάζουμε σε μπουκάλια και φυλάμε στο ψυγείο. Με αυτήν την αναλογία χυμού και ζάχαρης, συμβαίνει κάποια ζύμωση, και όταν αραιώσουμε το σιρόπι με νερό (1 μέρος σιρόπι, και 3 μέρη νερό), το ποτό μας είναι ελαφρώς ανθρακούχο. Είναι καταπληκτική, και ποτέ δε λείπει από το ψυγείο μας το καλοκαίρι. Ελπίζω να σου αρέσει!

Καλησπέρα Βίκυ! Στο σιρόπι όταν το βράζεις μπορείς να προσθέσεις και το ξύσμα από τα λεμόνια για άρωμα, το οποίο μετά σουρώνεις.

Σωστά. Αρκεί να μην βράσει πάνω από 15λεπτά γιατί μετά το ξύσμα πικρίζει.

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Έφτιαξα εχθές τη λεμονάδα και μάλλον κάτι μου πήγε στραβά. Σου περιγράφω τι έκανα μήπως καταλάβεις εσύ που είναι το λάθος.
Πήρα 1 kg ζάχαρη λευκή ψιλή και την έβαλα σε μια κατσαρόλα με 330ml νερό μέχρι που έλιωσε , δηλαδή ανακάτευα και δεν ένιωθα τους κόκκους της ζάχαρης. Μετά μέτρησα το σιρόπι και το έβαλα σε γυάλινα μπουκάλια στο ψυγείο. Την άλλη μέρα έριξα μέσα το χυμό λεμονιού(χωρίς να τον σουρώσω) και αναποδογύρισα το μπουκάλι για να ενσωματωθεί ο χυμός. Αργότερα στον πάτο του μπουκάλι εμφανίστηκαν κρύσταλλοι ζάχαρης και άρχισε να διαχωρίζεται και πάλι ο χυμός με το σιρόπι. Περιμένω νέα σου για να ξαναδοκιμάσω.
Ευχαριστώ
Κορίνα

Αν κουνήσεις το μπουκάλι δεν ενώνεται ξανά; αποκλείεται να πήγε χαμένη η προσπάθεια!!! Πράγματι είναι πολύ πυκνό το σιρόπι της ζάχαρης και δεν χρειάζεται να το βάλεις στο ψυγείο για να το ενώσεις την επόμενη μέρα. Λίγη ώρα μετά το βράσιμο, να έχει έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος το σιρόπι, και το ενώνεις με το χυμό λεμονιού.
Αν δεν έχουν διαλυθεί οι κρύσταλλοι της ζάχαρης σ'αυτό που ήδη έκανες -που δεν φαντάζομαι- βάλτο να ζεσταθεί όλο το μίγμα σε χαμηλή φωτιά. Μετά βάλε σε μπουκάλι, ασε να κρυωσει και φύλαξε στο ψυγείο.

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Οταν φτιάχνουμε σιρόπι ποτέ δεν το ανακατεύουμε διότι ζαχαρώνει. Περίεργο κι όμως πραγματικό.

Alexs

Βικυ,η Κλειω ειμαι.Κανω συνδεση αλλα στα σχολια με βγαζει ανωνυμη,τελος παντων,κατι κανω λαθος.Το μηνυμα στις 2:41 ηταν δικο μου.Εστειλα τη συνταγη για τη λεμοναδα αλλα πεσμου αν την πηρες γιατι μου εβγαλε κατι περιεργα ο υπολογιστης.ΟΚ?Α,και κατι αλλο.Με το σιροπι αυτό της λεμονάδας ή αντ'αυτου με λιμοντσέλο και παγωτό λεμόνι και σόδα φτιάχνουμε καθε καλοκαίρι ενα τελειο σορμπέ ιταλικό και το πινουμε μετά από μεγάλες "κραιπαλες" στη Χαλκιδική,ξέρεις με BBQ,ούζα στην αρχή,μπινελίκια,και αφου φάμε σαν ζ..α,το πίνουμε αυτό για χωνευτικό....!!!!Ειναι τελειο.Και μετά.....αρχίζουμε τα γλυκά,τους καφέδες κ.ο.κ.Παιρνάμε χάλια.......Φιλιά στον υιό,καλό κουράγιο.

Πολύ στενάχωρο είναι αυτό! Ηρθε κενό μήνυμα. Μόνο ένα Κ ήταν γραμμένο. Κι άλλη μια φίλη είχε στείλει συνταγή για τσουκνιδόπιτα και δεν ήρθε, κρίμα τον κόπο της :(
Αν θέλεις, την στέλνεις με email στο tastefullattastefulldotgr (αντικατέστησε το at με @ και το dot με .)
Ωραία ακούγεται και η συνταγή του σορμπέ, πες, πες :)
Σ'ευχαριστώ για τις ευχές!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Δοκιμασακαι ετσι αλλα τιποτε παλι.θα στη γραψω εδω.ΥΛΙΚΑ 20 λεμονια,1 χουφτα ζαχαρη και 6 φλ.ζαχαρη περιπου.Βγαζω το ξυσμα των 6 λεμονιων απ τα 20,και το βαζω σ ενα πιατο με τη χουφτα ζαχαρης και το "ζυμωνω"Στυβω ολα τα λεμονια και μετρω το χυμο τους,κανονικα η ζαχαρη ειναι 1 προς 2.3 φλ χυμο,6 ζαχαρη κοκ.Εγω την εχω ελαττωσει.Βαζω το χυμο σ ενα μπωλ με το ζαχαρωμενο ξυσμα,ανακατωνω,αφηνω 30',σουρωνω 4-5 και πετω το ξυσμα.Βαζω τη ζαχαρη και ανακατωνω μ ενα κουταλι υπομονετικα ωσπου να διαλυθει η ζαχαρη.Οπως βλεπεις δε θελει βρασιμο.Βαζω σε μπουκαλια και στο ψυγειο.Καταψυχεται κιολας.Πριν καθε χρηση,ανακινω λιγο το μπουκαλι.Το σορμπε που σου ελεγα ειναι,βαζω σε ενα ποτηρι ψηλο παγωτο λεμονι 2 μπαλες,λιμοντσελο 'η τη σπιτικη λεμοναδα και σοδα(αναψυκτικο)ως επανω,ανακατωνω με ενα κουταλι και αν θελω βαζω και τριμμενο παγο.Δοκιμασε τη και τα λεμε.

γεια σας κοριτσια,φιλια σε ολες.Γεια σου και σενα Βικυ.Εχω συνταγη για λεμοναδα,διαφορετικη τελειως απ αυτην.Στη στελνω με μηνυμα στην επικοινωνια.Δοκιμασε την κι αυτη.Νομιζω οτι ανταγωνιζεται τη δικη σου συνταγη επαξια.Περιμενω σχολια.Φιλια,καλη επιτυχια στον κανακαρη σου και σ'ολα τα παιδια.

τέλεια φαίνεται! κ χτες παρέλαβα ωραιότατα φρέσκα λεμονάκια...θα τη φτιάξω οπωσδήποτε! ευχαριστώωωωω!
ΧΧΧ

Simone

λατρεύω τη σπιτική λεμονάδα.Είχα φτιάξει πέρυσι μαζί κ λεμoντσέλο μετά το αντίστοιχο σεμινάριο που είχες κάνει κ φέτος ξαναφτιάχνω! :)
συγκεκριμένα μόλις άνοιξα να θυμηθώ αναλογίες έπεσα πάνω στο post...χεχε..τρέχω στην κουζίνα να φτιάξω το σιροπάκι κ να στίψω λεμονάκια... το λιμοντσέλο είναι ήδη στην διαδικασία ωρίμανσης..σε κανα μήνα θα είναι κ αυτό έτοιμο :D
κερνάω ποτά στο μπαλκόνι!

Αυτό είναι το τελειο σετάκι! Έχεις λεμόνια με ωραία φλούδα; βγάλε πρωτα τη φλούδα και κάνε λικέρ λεμονιού, στίψτα μετά και κάνε σπιτική λεμονάδα. Το'χουμε, το'χουμε!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Η ζάχαρη με το νερό στην αρχή πρέπει να βράσουν αρκετή ώρα; Το σιρόπι βγαίνει πολύ πυκνό;

Ευχαριστώ

Gely

Το σιρόπι είναι πολύ πυκνό, μόλις αρχίσει να κρυώνει -να φανταστεις- κρυσταλλώνει γύρω γύρω. Θέλει βράσιμο όσο μόλις να λυώσει η ζάχαρη.

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Επειδή τη δοκίμασα θα τη φτιάξω μόλις βρω καλά λεμόνια!!

Καλή εβδομάδα.

καλημερα...
πρωτη φορα γραφω, ανακάλυψα το site λιγες μερες τωρα και ενθουσιαστηκα!
Μια ερωτηση εχω μονο... με αυτες τις αναλογίες πόσα περιπου ποτηρια λεμονάδας βγαίνουν?

Καλημέρα, καλώς ήρθες στο tasteFULL!
Πολλά ποτήρια! Βγάζει περίπου 1,6 λίτρα έτοιμου σιροπιού. Αν το αραιώνεις 1:3, σημαίνει 4,8λίτρα έτοιμης λεμονάδας!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry