Τα τσουρέκια αποκαλύπτουν τα μυστικά τους!

Καλό Πάσχα με τους αγαπημένους σας!

Σας έχω πει πως έχω ανατρέψει όλες τις θεωρίες για τα τσουρέκια; πως έχω μελετήσει τις περισσότερες συνταγές που υπάρχουν και με οδήγησαν στις 3 βασικές δοκιμές που έκανα πέρσι, στην προσπάθειά μου να ανακαλύψω το δρόμο για τσουρέκι που παραμένει τρυφερό μετά από μέρες; πως έχω γυρίσει 8 βίντεο για τα τσουρέκια; πως τελικά κατέληξα πως το τσουρέκι είναι μια απλή ιστορία;;;

Σας προσκαλώ όλους να δοκιμάσετε να φτιάξετε τσουρέκια! Δεν υπάρχει πιο εύκολη, πιο εύπλαστη, πιο όμορφη ζύμη! Πλάθεται σε χίλια σχέδια, γεμίζεται με ό,τι θέλετε, στολίζεται όπως θέλετε. Γίνεται μεγάλο τσουρέκι ή μικρό για το σχολείο, γίνεται κουλούρα πλεκτή για το πασχαλινό τραπέζι. Καταψύχεται, για να είναι διαθέσιμη όποτε θέλετε.

Εχω ζυμώσει τσουρέκια με τρεις συνταγές, τις οποίες θα βρείτε στα αντίστοιχα άρθρα:

 • Την συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου, όπως την παρουσίασε στην τηλεοπτική της εκπομπή, στις 26 Μαρτίου 2007, με όλες τις λεπτομέρειες. Τσουρέκια ζυμωτά στο χέρι - η παράδοση στη νέα γενιά! και το ζύμωμα έγινε από την Άννα, την κόρη μου. Ακολούθησα το ειδικό ζύμωμα διπλώματος - τραβήγματος της ζύμης. Η συνταγή της έχει περισσότερα απ'όλα: βούτυρο, ζάχαρη, μαγιά.
 • Την συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου, όπως την παρουσίασε στις Γλυκές Αλχημείες, στις 11 Απριλίου 2009.  Τσουρέκια ζυμωτά στο μίξερ - η ευκολία κάθε γενιάς!  Η συνταγή του έχει λιγότερα απ'όλα: βούτυρο, ζάχαρη, μαγιά. Τα αυγά και τα υγρά είναι ίδια με την συνταγή της Βέφας. Η δοσολογία που δίνει είναι κατάλληλη για ζύμωμα στο μίξερ (650γρ αλεύρι). Έχω κάνει αναγωγή των υλικών για 1 κιλό αλεύρι. Βεβαιωθείτε πως το μίξερ σας ζυμώνει 1 κιλό αλεύρι, πριν ξεκινήσετε, αλλιώς μόλις σχηματιστεί η ζύμη, χωρίστε στα δύο και ζυμώστε κάθε κομμάτι ξεχωριστά.
 • Την συνταγή της μαμάς μου, η οποία κινείται ανάμεσα στα όρια των προηγούμενων δύο και εκτοξεύει το γάλα στα 500ml για 1 κιλό αλεύρι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η ζύμη να είναι περισσότερο υγρή και να απαιτεί επιδέξιους χειρισμούς. Όμως, είναι και το μυστικό για να φτιάξεις τσουρέκια που παραμένουν τρυφερά μετά από μέρες! Το βασικό πρόβλημα για μένα, ήταν πως όλα τα τσουρέκια που έφτιαχνα, ήταν πολύ καλά όταν τα τρως φρέσκα αλλά στεγνά την επόμενη κιόλας μέρα. Ποτέ πια με αυτή την συνταγή! Το τσουρέκι της μαμάς μου - το πιο τρυφερό ♥

Για να πλάσετε κορδόνια με την υγρή ζύμη του τσουρεκιού της μαμάς μου, σας ετοίμασα ένα βιντεάκι, για να δείτε τα μυστικά.

Για να πλέξετε τα τσουρέκια, σας έχω ετοιμάσει 4 βιντεάκια με οδηγίες πλεξίματος:

 • Πλέξιμο με 6 κορδόνια, που δίνει ύψος στο τσουρέκι. Κωδικός : "χεράκι, χωρίζω, στη μέση"
 • Πλέξιμο με 5 κορδόνια, που δίνει σχήμα σταχιού. Κωδικός: "3,2"
 • Πλέξιμο με 4 κορδόνια, που είναι ομοιόμορφο πάνω-κάτω. Κωδικός :"Δεξί, αριστερό"
 • Πλέξιμο με 2 κορδόνια, κατάλληλο για γέμιση -μαρμελάδα, σοκολάτα, γλυκά κουταλιού κλπ. Κωδικός: "οι ραφές προς τα μέσα"
 • Πλέξιμο με 3 κορδόνια θεωρώ πως γνωρίζουμε όλοι μας. Είναι όπως πλέκουμε κοτσιδάκια στα μαλλιά μας.

Όταν κάνετε τσουρέκι με στεγνή ζύμη, διαλέξτε πλέξιμο με 3 ή 5 κορδόνια. Όταν κάνετε τσουρέκι με μαλακιά ζύμη, πλέξτε με 4 ή 6 κορδόνια. Το πιο πολύπλοκο πλέξιμο δεν επιτρέπει στη μαλακή ζύμη να απλώσει.

Για να γυαλίσετε και να στολίσετε τα τσουρέκια σας, δείτε το βίντεο των μυστικών και μάθετε τον τρόπο να στολίζετε, σαν να ζωγραφίζετε, το τσουρέκι σας, με πινέλο το δάχτυλό σας.

Αν το τσουρέκι σας στραβοφούσκωσε, υπάρχει λύση. Δείτε την στο βίντεο. Πολύ βοηθητικό είναι κάθε τσουρέκι να βρίσκεται πάνω στο δικό του χαρτί.

Για να κάνετε μικρά τσουρεκάκια σε πολλά σχήματα -ιδανικά για σχολικό σνακ των παιδιών- με την ίδια ζύμη, δείτε τις τεχνικές με αναλυτικές φωτογραφίες στο άρθρο "Μικρά τρυφερά τσουρέκια σε πολλά σχήματα" (δημοσίευση 28 Απριλίου 2011).

Για να πάψετε να φοβάστε τα τσουρέκια, σας εγγυώμαι πως η ζύμη του τσουρεκιού συγχωρεί πολλά. Δείτε δύο δικά μου στραβοπατήματα:
α. Άφησα πλεγμένο τσουρέκι να φουσκώσει και ενώ έπρεπε να το αλείψω και να μπει στο φούρνο, έπρεπε να φύγω! Και έφυγα! όταν γύρισα, 3 ώρες μετά, το τσουρέκι είχε πιάσει όλη τη λαμαρίνα -σαν τετράγωνη φουσκωτή ξαπλωτή πίτα!!! Φυσικά, δεν το έψησα. Το μάζεψα, το ξαναζύμωσα, το χώρισα, το έπλεξα κορδόνια και ξανά σε πλεξούδα. Φούσκωσε ξανά, άλειψα, έψησα. Τέλειο, σαν να μην έγινε το λάθος φούσκωμα!
β. Ζύμωσα τη ζύμη το βράδυ (10μμ) και την άφησα να φουσκώσει όλη νύχτα, πάνω στον πάγκο, σκεπασμένη με μια πετσετα μόνο σε σχετικά κρύα κουζίνα. Το πρωϊ είχε γίνει ξέχειλη. Μέχρι να έρθει ο φίλος με το κινητό για να γυρίσουμε τα βιντεάκια, είχε πάει 11πμ. Δεν ξίνισε, τα τσουρέκια έγιναν αφρός, όλα καλά!

Να συνοψίσω τα σημαντικά σημεία που έμαθα για τα τσουρέκια;

 • χρησιμοποιούμε το πιο δυνατό αλεύρι, με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες. Με την υγρασία και το ζύμωμα, αναπτύσσονται δυνατοί δεσμοί γλουτένης, που φυλακίζουν τη μαγιά και κάνουν το τσουρέκι να φουσκώσει.
 • δεν υπερβαίνουμε τη δόση αλευριού που δίνει η συνταγή. Αν η ζύμη κολλάει, βάλτε λάδι και συνεχίστε το ζύμωμα (στο μίξερ) ή το δίπλωμα (στο χέρι).
 • ζυγίζουμε τα κορδόνια για να έχουμε ομοιόμορφο φούσκωμα και ψήσιμο του τσουρεκιού.
 • τα κορδωτά τσουρέκια δεν είναι αποτέλεσμα του ζυμώματος! είναι αποτέλεσμα του σωστού πλασίματος των κορδονιών.
 • τα κορδόνια τα πλάθουμε προς μια κατεύθυνση και αν χρειαστεί -γιατί τα απλώσαμε περισσότερο απ΄ότι πρέπει- τα διπλώνουμε κατα μήκος. Δεν τα κάνουμε μπαλίτσες. Πιέζουμε τα κορδόνια όταν τα πλάθουμε με την παλάμη μας. Ετσι, σπάνε και μοιράζονται οι φουσκάλες της μαγιάς και πετυχαίνουμε ομοιόμορφο φούσκωμα.
 • το πιο tricky στάδιο είναι το φούσκωμα των πλεγμένων τσουρεκιών. Πότε αποφασίζεις πως είναι αρκετά φουσκωμένα για να τα στολίσεις και να τα βάλεις για ψήσιμο; η μαγιά ακολουθεί κύκλους φουσκώματος και ξεφουσκώματος. Αν χάσατε τον πρώτο κύκλο γιατί ξεχαστήκατε, θα δείτε τα τσουρέκια να έχουν ζαρώσει. Μην τα πειράξετε. Αφήστε τα όση ώρα θέλουν για να ξαναφουσκώσουν. Μόνο τότε γυαλίστε και ξεκινήστε ψήσιμο. Καλό είναι πάντως να μην αφήσετε να σας συμβεί αυτό γιατί είναι κουραστικό και αγχωτικό.
 • ο χρόνος φουσκώματος εξαρτάται από τον όγκο του τσουρεκιού. Για ένα τσουρέκι με βάρος ζύμης 500γρ, χρειάζονται 30-45λεπτά, σε φούρνο 40βαθμών.
 • ψήνουμε σε αλουμινένια ταψιά, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, στην δεύτερη σχάρα από κάτω, για να μην πάρει σκούρο χρώμα το κάτω μέρος του τσουρεκιού. Οι σκούρες λαμαρίνες του φούρνου κρατούν περισσότερη θερμότητα και καίνε τα τσουρέκια από κάτω.
 • το πιο ωραίο που έμαθα για τα τσουρέκια είναι αυτό: Το κόκκινο αυγό δεν το βάζουμε από την αρχή στο τσουρέκι! Μόλις βγάλουμε το ψημένο τσουρέκι από το φούρνο, τρυπάμε το τσουρέκι εκεί που θέλουμε να βάλουμε το αυγό, με το χέρι μιας ξύλινης κουτάλας και σπρώχνουμε το κόκκινο αυγό. Το τσουρέκι, επειδή είναι μαλακό και ζεστό υποχωρεί, αγκαλιάζει το αυγό και όταν κρυώσει έχει σφίξει τόσο γύρω του που δεν βγαίνει όσο και να θέλετε!

Θα κλείσω αυτήν την ανασκόπηση, δίνοντάς σας τα υλικά για το πιο τρυφερό τσουρέκι και ένα βίντεο με την πιο απλή εκτέλεση :στο χέρι, με ξερή μαγιά κατευθείαν στο αλεύρι.

Υλικά:

 • 1 κιλό αλεύρι σκληρό, Robin Hood ή Αλατίνη μωβ πακέτο για τσουρέκια (ζυγίστε το αλεύρι! το πακέτο Robin hood περιέχει 907γρ)
 • 2 φακελάκια ξερή μαγιά
 • 500ml γάλα
 • 300 γρ ζάχαρη
 • Λεπτοτριμμένο ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού & 1/2 κουταλιά γλυκού κοπανισμένη μαστίχα (ή 1 κουταλιά σούπας μαχλέπι κοπανισμένο)
 • 4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
 • 125γρ βούτυρο, λιωμένο ζεστό
 • αυγό αραιωμένο με λίγο νερό για άλειμμα
 • αμύγδαλα τριμμένα, παραρουνόσπορος, σουσάμι

Η ιδανική αναλογία αρωματικών, μιας αναγνώστριας, της Κατερίνας, μετά από δικές της δοκιμές, είναι 2 κουτάλια γλυκού κοφτά ξύσμα λεμόνι και 2 κουτάλια γλυκού κοφτά μαστίχα κοπανισμένη στο 1 κιλό αλεύρι. Υπερτερεί ελαφρά η γεύση του λεμονιού και δεν πικρίζει η μαστίχα.

Εκτέλεση:

Ψήσιμο : σε αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς Κελσίου για 13-15', το κάθε μεγάλο τσουρέκι (ένα ένα τα ψήνω στη δεύτερη θέση του φούρνου από κάτω) και τα μικρά τσουρέκια, όλα μαζί, για 10'. Κάθε τσουρέκι στο χαρτί του, ιδανικά σε ανοικτόχρωμη λαμαρίνα, διαφορετικά πάνω στη σχάρα. Όχι σε σκουρόχρωμη λαμαρίνα, τα ψήνει πολύ από κάτω! 

Φύλαγμα: τα διπλώνουμε σε ζελατίνα και είναι έτοιμα για δώρα ή για να στολίσουν το σπίτι μας και να προφυλαχθούν σπό τη σκόνη μέχρι να τα φάμε! Αν θέλετε να κάνετε τσουρέκια, μια φορά το μήνα -αν έχετε μικρά παιδιά-, φτιάξτε σαλιγκαράκια, ψήστε τα, τυλίξτε σε μεμβράνη αφού κρυώσουν και φυλάξτε στον καταψύκτη. Τα ξεπαγώνετε το βράδυ και τα δίνετε το πρωϊ στο σχολείο. Για τα σουπερ πρωϊνά, ζεστάνετέ τα λίγο στο φούρνο και θα είναι σαν φρεσκοψημένα! 

Σχόλια

Eιναι τελεια!!! Δεν τα ειχα φτιαξει μεχρι τωρα γιατι φοβομουν οτι μια απαλη ζυμη δε θα ηταν ευκολο να την πλασω και ισως απλωναν στο ψησιμο. Εκανα ομως λαθος. Εγιναν καλυτερα απο καθε αλλη φορα. Αλευρι εβαλα για ολες τις χρησεις.

γεια σας απο μενα ,περιμενω να φουσκοσουν και να πλασω τις πλεξουδες ποση ωρα θα ξανα φουσκοσουν ?

diafano74

Εγώ αφου τα πλασω τα αφήνω σε ζεστό φούρνο (40 βαθμούς) περίπου 1,5 ωρα και γίνονται σούπερ!
Σήμερα το βράδυ θα φτιάξω την ζύμη για την πρώτη πασχαλινή φουρνιά φέτος! Ανυπομονώ!
Για άλλη μια χρόνια σε ευχαριστώ Βίκυ!

Εγώ αφου τα πλασω τα αφήνω σε ζεστό φούρνο (40 βαθμούς) περίπου 1,5 ωρα και γίνονται σούπερ!
Σήμερα το βράδυ θα φτιάξω την ζύμη για την πρώτη πασχαλινή φουρνιά φέτος! Ανυπομονώ!
Για άλλη μια χρόνια σε ευχαριστώ Βίκυ!

γεια σας απο μενα ,περιμενω να φουσκοσουν και να πλασω τις πλεξουδες ποση ωρα θα ξανα φουσκοσουν ?

diafano74

Καλησπέρα! Καλή Ανάσταση να έχουμε με υγεία κι ευτυχία.
Μια ερώτηση ήθελα να κάνω σχετικά με το ψήσιμο. Λέτε πως τα ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς. Μήπως έχετε δοκιμάσει σε αέρα; Επειδή κάτι συμβαίνει με τις αντιστάσεις μου. Δεν ψήνουν καλά.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Μπορούν να ψηθούν και σε αέρα, αρκεί να έχεις θερμόμετρο φούρνου που να βεβαιώνει την πραγματική θερμοκρασία μέσα στο φούρνο. Είναι πολύ χρήσιμο. Εγω δεν στηρίζομαι στην ηλεκτρονική ένδειξη του χειριστηρίου.
Καλή επιτυχία! Καλό Πάσχα!

Καλησπέρα σας. Είναι η πρώτη φορά που θα φτιάξω τσουρέκια και χρειάζομαι τη βοήθειά σας!!! Έχω 3 ερωτήσεις:
1. Έχω αγοράσει αλεύρι Μύλοι Αγίου Γεωργίου. Πιστεύετε ότι μπορώ να φτιάξω τα τσουρέκια με αυτό το αλεύρι ή θα μου απλώσουν; Με ενδιαφέρει να είναι νόστιμα αλλά και εμφανίσιμα. Μήπως θα μπορούσα να κάνω κάτι για να ενισχύσω το συγκεκριμένο αλεύρι;
2. Σκέφτομαι να κάνω τη μισή δόση για να τα δοκιμάσω. Όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι σε μισή δόση; Περισσότερο με απασχολεί η μαγιά και τα αυγά.
3. Η συσκευασία της νωπής μαγιάς γράφει 25γρ. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να συμπληρώσω και 5γρ. (για τη μισή δόση που θέλω να κάνω) από δεύτερη συσκευασία;
Θα με διευκολύνατε πολύ αν μου απαντούσατε άμεσα, γιατί σκεφτόμουν να τα φτιάξω αύριο!
Συγγνώμη αν σας κούρασα, αλλά θέλω πολύ να τα φτιάξω και να πετύχουν τόσο γευστικά όσο και εμφανισιακά. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση!
Καλό Πάσχα, με υγεία και ευτυχία σε σας και την οικογένειά σας.

εγω που τα εφτιαξα, χρησιμοποιησα το σκληρο αλευρι Μυλοι Αγ. Γεωργιου αλλα προσθεσα και 100γρ. σκονη γλουτενης που αγορασα απο το Μπαχαρ στην Αθηνα. Ενα εχω να σου πω. εγιναν παρα πολυ φουσκοτα και δεν μου απλωσαν και οταν τα εκοβα εβγαιναν και αυτεσ οι ινεσ που πρεπει να εχουν!!! και αν κανεις την μιση δοση ολα τα υλικα πρεπει να ειναι τα μισα!

Γιαννης

Καλησπέρα Βίκυ,
Έφτιαξα σήμερα τα τσουρέκια μου, εύκολη σχετικά συνταγή, αν κ πρώτη φορά καταπιάστηκα με τσουρέκια δεν συνάντησα ιδιάιτερη δυσκολία οπότε τολμήστε το!
Τα έκανα κοτσίδες κ βγήκαν μια χαρά, στην γεύση όμως "έπεσε" λίγη η ζάχαρη, σίγουρα την επόμενη φορά θα βάλω 350 αντι 300 ζάχαρη, νομίζω χρείαζεται αυτό το κατιτίς παραπάνω. Επίσης κάτι άφησε μια ελαφρά πικρίλα, τί μπορεί να είναι λες? έβαλα απο αρωματικά λεμόνι, μαστίχα και μαχλέπι. Λίγο πορτοκάλι αντί τόσο γάλα θα ταιριάξει λες;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Καλό Πάσχα!

Βίκυ ακου τι έπαθα:
Μετά από αρκετές πετυχημένες προσπάθειες τσουρεκιών ,βασιλόπιτων κλπ και απεριόριστου ενθουσιασμού που επιτέλους κατάφερα να φτιάξω τσουρέκια,είπα να πειραματιστώ...
Κάνοντας λοιπόν την δοκιμαστική δόση πριν τα εορταστικά ,αντί να τα βάλω σε λαμαρίνες όπως πάντα,είπα να τα βάλω σε ταψί (τρια των 4 κορδονιών μαζι)για να "πάρουν" περισσότερο προςτα πάνω.
'Οντως φουσκώσανε πάρα πολύ.Φοβούμενη όμως μη τα παραψήσω τα έβγαλα στο 20λεπτο και πήγα για ύπνο. Το πρωί είχαν ξεφουσκώσει κι απο κάτω ήταν λάσπη...θα ήθελα να μου πεις αν μπορούν να ψηθούν καλά με αυτό τον τρόπο και αν ναι πόσω χρόνο θα πρέπει να μεινουν στο φούρνο;
Ευχαριστώ!

natassa

Βίκυ σε ευχαριστώ πολύ! Με την συνταγή της μαμάς σου έκανα τα καλύτερα τσουρέκια που έχω φάει ποτέ! Ηταν και νόστιμα και αφρατα και με κλωστες στην ζύμη! Δεν το περίμενα! Και μάλιστα ηταν η πρώτη φορα που προσπαθούσα να φτιάξω τσουρέκια! Να είσαι καλά!

Καλησπερα Βικυ! Εχω φτιαξει παρα πολες φορεσ τσουρεκια αλλα ποτε δεν μου εχουν γινει τελεια. Εχω δοκιμασει χιλιαδες συνταγες αλλα σε καμια δεν μου εχουν γινει και τοσο ωραια. Φετοσ το Πασχα θα κανω τησ μαμας σου τα τσουρεκια. Πιστευω πως φετος με αυτη την συνταγη θα μου πετυχουν.Απλα θελω να σε ρωτισω κατι σχετικα με τα μπαχαρικα που βαζουμε μεσα. Αν βαλω και κακουλε και μαστιχα μεσα στα τσουρεκια πειραζει; Και ποσο να βαλω γενικα απο ολα τα μπαχαρικα για να εχουν πλουσιο αρωμα;
Και κατι αλλο, που δεν μου απαντισες σε προηγουμενη ερωτηση. Πως να κανω τα τσουρεκια να εχουν αυτες τις ινες οταν τα τραβας, σαν τα αγοραστα; Εχω κανει τα παντα για να τισ πετυχω, αλλα αδικος κοπος. Τι πρεπει να κανω;
ΒΟΗΘΕΙΑ please!!!

Γιαννης

περιση αναγκαστικα πρωτη μου φορα να φτιαξω τσουρεκια γιατι δεν μου αρεσουν και σε 2 μερες ειναι μπαγιατικα.απο τυχη βρηκα την σελιδα αυτη και εφτιαξα το τσουρεκι τησ μαμασ και βγηκαν τελεια. και ολοι μου ελεγαν οτι ειναι τα πιο νοστιμα. το πιο δυσκολο σταδιο θεωρω οτι ειναι το πλασιμο των τσουρεκιων και αντι για αλευρι εβαζα λιγο βουτυρο στα χερια μου για να τα πλασω.σε καποια προσθετα και σταγονεσ σοκολατας και ηταν υπεροχα.κρατανε μαλακα και αφρατα τουλαχιστον 4 μερες.

τελεια ...... δεν μπορω να πω τπτ αλλο εχουν περσει 10 μερες και ειναι ακομα μαλακα!!! ευχαριστουμε για την συνταγη!!!

Βίκυ, καλησπέρα και από εμένα. Χρόνια τώρα προσπαθώ να φτιάξω πετυχημένα τσουρέκια και μέχρι σήμερα δεν το είχα καταφέρει. Δεν σας είδα live, αλλά σήμερα είδα τα βίντεο και παρέα με την κόρη μου ( 17 μηνών) ξεκινήσαμε τη διαδικασία. Χρησιμοποίησα αλεύρι για τσουρέκια απο τους μύλους Αγ. Γεωργίου, γιατί το μώβ της Αλατίνη μου φάνηκε πολύ ακριβό. Παρόλο που την πιο πολυ ωρα έπρεπε να προσέχω τη μικρή μου, για πρώτη μου φορά έφτιαξα εξαιρετικά τσουρέκια. Μόνο η τέταρτη πλεξούδα δεν είχε την καλύτερη εμφάνιση, αλλα το παιδί νύσταζε πολύ και απο τα νεύρα της τραβούσε συνέχεια τα κορδόνια. Η γεύση τους είναι τέλεια!
Σ'ευχαριστώ θερμά που μοιράστηκες τη συνταγή της μανούλας σου! Σου ευχομαι καλο Πάσχα, γλυκια μου! Να σε χαίρεται η οικογένεια σου και οσους αγαπάς!

βικυ μου μακαρι να μου απντησεις αμεσα...εφτιαξα τη ζυμη ειναι σχεδον 3 ωρες κ εχει ξεχειλησει απο τη λεκανη εβαλα το δαχτυλο αλλα ξαναανεβηκε.τι να κανω..εντωμεταξυ ειναι πολυ υγρη εχεις δικιο...εγω τι κανω τωρα οταν θα ξεκινησω θα βαλω καθολου βουτυρο γτ με βουτυρο την επλασα οχι με λαδι για να μπορεσω να πλασω τα κορδονια;;;;;;;;;αχ απαντησε μου ειμαι πολυ ενθουσιασμενη κ αγωνιω.............

Κα Βίκυ σας ευχαριστώ για την άμεση απαντησή σας.θα σας πω αύριο τα αποτελέσματα.Γεια σας.

Καλησπέρα,
αύριο σκέφτομαι να δοκιμάσω τα τσουρέκια σου.Εχω δοκιμάσει δυο φορές τα τσουρέκια της Βέφας, δεν είχα μεγάλη επιτυχία στο να είναι αφράτα τις επόμενες μέρες. Ποιό βούτυρο χρησιμοποιείς;Και εαν φτιάξω τα τσουρέκια με φρέσκια μαγιά σε διπλή δόση στο χέρι θα πετύχουν ή θέλουν οπωσδήποτε μίξερ;Θεωρείς ότι τα τσουρέκια γίνονται με φρέσκια ή ξερή μαγιά καλύτερα;Σ'ευχαριστώ προκαταβολικά και θα σου στείλω τα νέα μου.

Όποιο βούτυρο αγελάδας έχω βάλει είναι καλό. Τις τελευταίες μέρες δοκίμασα το flora soft με βούτυρο και έγινε εξίσου νόστιμο το τσουρέκι.
Συνηθως τα κάνω με ξηρή για ευκολία. Παλαιότερα θυμάμαι πως προτιμούσα την νωπή αλλά ειλικρινά δεν βρίσκω λόγο πια να κάνω προζύμη. Δύο κιλά αλεύρι με νωπή γίνονται μια χαρά στο χέρι. Καλή επιτυχία!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Καλημέρα & καλό μήνα!
Άρχισα το ζύμωμα το μεσημέρι φτιάχνοντας μισή δόση γιατί είναι η πρώτη μου φορά. Μόλις έβγαλα απο το φούρνο την πρώτη πλεξούδα & τώρα ψήνω 6 στεφανάκια & 3 μαργαρίτες. Το σπίτι μοσχοβολάει απο το λεμόνι & τη μαστίχα...
Είχα μεγάλη αγωνία για το αποτέλεσμα, όμως τώρα είμαι πολύ περίφανη που κατάφερα να φτιάξω ΤΣΟΥΡΕΚΙ!!!! Τα παιδάκια μου θα φάνε ένα υπέροχο πρωινό.
Για το Πάσχα θα φτιάξω σίγουρα διπλή δόση!!!!
Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή, αλλα κυρίως για τις αναλυτικές οδηγίες.

Σ'ευχαριστώ για το ποδαρικό που έκανες πρωτομηνιά. Ο Απρίλιος είναι ο μήνας των τσουρεκιών και όλα τα κορίτσια και τα αγόρια, που θα βάλουν τις ποδιές τους για να φτιάξουν τα πιο τρυφερά τσουρέκια, θέλουν ένα ξεκίνημα με το δεξί :)
Χαίρομαι πολύ για σένα και για τα παιδάκια σου!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Τα τσουρεκια βγήκαν τέλεια!!! Σε ευχαριστώ πολυ - πολυ!!!!!!

Μπράβο κορίτσι μου! Διάβασε τα σχετικά άρθρα και δες τα βίντεο, θα κάνεις πολλές παραλλαγές με γεμίσεις και επικάλυψη και θα έχεις ξενοιάσει με το θέμα "τσουρέκι" για πάντα.

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Καλημέρα,
Σήμερα το πρωι αποφάσισα να ζυμώσω το τσουρεκι σου!
Ομως είναι τώρα 2 ωρες και δεν εχει φουσκώσει σχεδον καθόλου το ζυμάρι!!!! μήπως έκανα κάτι λάθος?
πολυ φοβάμαι πως ίσως φταίει που ξέχασα να ζεστάνω το γάλα!

Σίγουρα αυτό είναι. Το χλιαρό γάλα ενεργοποιεί τη μαγιά. Εχεις τη λεκάνη στο φούρνο; στους 40-50 βαθμούς αναμμένο, το τσουρέκι σκεπασμένο με μεμβράνη και πετσέτα. Θα φουσκώσει αλλά θα αργήσει. Υπομονή

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Εφτιαξα καινουργια ζυμη! ελπίζω να πετύχει!!!

Είμαι εδώ και σε παρακολουθώ. Καλή επιτυχία!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Τελικά η συνταγή δεν παίζεται. Την έκανα ΚΑΙ βασιλόπιτα και μείναν όλοι έκπληκτοι αφού επιμένανε πως αποκλείεται να μην είναι αγορασμένη! Τα κορδόνια με δυσκόλεψαν λιγότερο αυτή τη φορά(ακολούθησα το δικό σου σχέδιο). Φούσκωσε ομοιόμορφα και έγινε αφράτη και ζουμερή. Τη στόλισα με γλάσο λευκής σοκολάτας και λίγη λιωμένη κουβερτούρα για να γράψω το έτος. Ευχαριστώ και πάλι για την υπέροχη συνταγη που τόσο αναλυτικά μας προσέφερες. Καλή Χρονιά!

natassa

Μπράβο! Αξια μαγείρισσα! Καλή χρονιά με επιτυχίες, μαγειρικές και μη :)

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Καλημέρα και Χρόνια Πολλά!
Είχα φτιάξει τα τσουρέκια το Πάσχα που πρωτοβρήκα τη συνταγή και είχαν βγει πραγματικά ΤΕΛΕΙΑ !! Είπα λοιπόν να ξαναδοκιμάσω για Χριστούγεννα μιας και ήταν εγγυημένη επιτυχία... Λάθος! Παραμονή πρωτοχρονιάς ήταν η μεγαλύτερη αποτυχία που έχω φτιάξει ποτέ. Σήμερα είπα να ξαναδοκιμάσω για να "ξορκίσω" την αποτυχία, βλέπω όμως μπροστά μου το πρόβλημα...: Έχω βάλει τη ζύμη σε ζεστό φούρνο για το πρώτο φούσκωμα (στον γυάλινο κάδο του kitcken aid) και έχουν ήδη περάσει 2 ώρες και η ζύμη δεν λέει να ανέβει με τίποτα... Σώζεται ή πάει για πέταμα; Γιατί την προηγούμενη δεν την κατάλαβα (γιατί είχα κάνει διπλή δόση) και έκανα όλη τη διαδικασία μέχρι τέλος και τελικά δυστυχώς πέταξα τα τσουρέκια μετά το ψήσιμο, αφού έγιναν χάλια! Τέλεια σε γεύση αλλά "κάθισαν" και εσωτερικά η ζύμη έμεινε άψητη.
Ευχαριστώ προκαταβολικά!!!
Και πάλι καλή χρονιά με υγεία και ψυγείο γεμάτο!!

Νικόλ καλησπέρα και καλή χρονιά
Δεν απαντώ τα σχόλια αυτές τις ημέρες γιατί δεν αφιερώνω χρόνο στον υπολογιστή. Εχω την οικογένειά μου σπίτι, μαζεμένη για λίγες μέρες ακόμα. Είδα τωρα το σχόλιο που έχεις αφήσει. Αν έχω καταλάβει έχεις τη ζυμη για πρωτο φούσκωμα πάνω από 12 ώρες και δεν έχει φουσκώσει; τα χριστούγεννα σου συνέβη το ίδιο με διπλή δόση; καταλαβαίνω την στεναχώρια σου και για τον κόπο αλλά και τα υλικά. Το robin hood κάνει 3ευρώ, δεν είναι αλεύρι για να πηγαίνει χαμένο!
Κάτι γίνεται στραβά στη μαγιά. Το νερό είναι χλιαρό; (ούτε κρύο ούτε καυτό) Εβαλες ίδια μαγιά τα Χριστούγεννα και τώρα; αν δεν φουσκώσει καλά η μαγιά, τότε δεν ανεβαίνει το τσουρέκι αλλά απλώνει και δεν ψήνεται καλά γιατί είναι συμπαγές μέσα αντί για αεράτο. Αν δεν έχει φουσκώσει σε 2-3 ώρες το πολύ σε ζεστό φούρνο (40βαθμοί) σκεπασμε΄νο όπως λέω για να μην στεγνώσει τότε μην προχωράς παρακάτω. Δεν θα γίνει σωστό τσουρέκι.
Αν σου συμβαίνει αυτό, δοκίμασε να κάνεις με τη ζύμη λουκουμάδες. Κόψε μικρά κομμάτια και βάλτα σε μπόλικο καυτό λάδι. Δεν μπορεί! Εκεί θα φουσκώσουν.
Αν θέλεις περιέγραψέ μου τα βήματα που ακολούθησες μήπως βρούμε τι έφταιξε. Εχεις δει το βίντεο στη βασιλόπιτα -τσουρέκι;
Περιμένω νέα σου

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Καλημέρα και πάλι,
τελικά πράγματι ήταν η μαγιά. Έκανα ξανά τη διαδικασία με πολύ προσοχή στη θερμοκρασία των υγρών και το μείγμα μου όχι απλώς φούσκωσε αλλά ξεχείλισε από τον κάδο του kitcen aid!!!
Ευχαριστώ και πάλι από καρδιάς για την απάντηση που για μένα ισοδυναμούσε κυρίως με ενθάρρυνση να ξαναπροσπαθήσω.
Καλή χρονιά με υγεία!!

Δοκίμασα εχθές τη συνταγή για τα τσουρέκια της μανούλας σου που ζαχάρωνα από καιρο! Δεν είχα ξαναφτιάξει τσουρέκια και με δελέασες με την αναλυτική περιγραφή ΟΛΩΝ των σταδίων. Τα εφτιαξα στην πιο απλή εκδοχή τους (χωρίς μίξερ και με ξηρή μαγιά). Αρχικά απογοητεύτηκα γιατί και εγώ δυσκολεύτηκα στο πλάσιμο των κορδονιών (που θα πάει, θα μάθω....!). Όταν ομως βγήκαν από το φούρνο.....κατενθουσιάστηκα!! Αφράτα, γευστικά, μυρωδάτα! Δεύτερη μέρα σήμερα και παραμένουν αφράτα και πεντανόστιμα (ό,τι απέμεινε).Ελπίζω την επόμενη φορά (εντός της εβδομαδας, αφού θα φτιάξω και βασιλόπιτα- τσουρέκι) να μου βγουν και πιο ευπαρουσίαστα!
Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή. Ποτέ δεν περίμενα οτι θα φτιάξω τέτοια τσουρέκια!

natassa

Natassa είσαι σε πολύ καλό δρόμο. Θα τα καταφέρεις και τα κορδόνια με την πρακτική. Βάλε στο πρόγραμμα να κάνεις κάθε μήνα μια δόση με 500γρ αλεύρι.
Μερικές φορές απλώνουν πολύ τα κορδόνια και θέλουν ζύμωμα ξανά με λίγο αλεύρι, μέχρι να στέκονται σωστά. Είναι πολύ καλή συνταγή και αν την μάθεις θα έχεις κατακτήσει το κεφάλαιο "Τσουρέκια".

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Εξαιρετική συνταγή. Σας ευχαριστώ πολύ.

ακτοπλοικα εισητηρια

Δεν υπάρχει το τσουρέκι αυτό! Έφτιαξα 2 φορές την συνταγή σου και είχα και τις 2, 100% επιτυχία! Η συνταγή είναι πανέυκολη και η ζύμη είναι "παντώς καιρού". Μου φουσκώσε σε 3 ώρες (με κουβέρτα) και χωρίς ιδιαίτερο πλάσιμο και με μόνο σύμμαχο το λάδι κατάφερα να πλέξω 4 πανέμορφες κοτσίδες. Οι κοτσίδες είχαν φτάσει στο τοπ του φουσκώματος όταν τις άλειψα και ενώ νόμιζα ότι βάζοντάς τες στο φούρνο πάει θα μου ξεφουσκώσουν, αφού τις είχα αργήσει, εκείνες με διέψευσαν ευχάριστα.
Κορίτσι είσαι Θεά!!! Ευχαριστούμε!

Η συνταγή είναι εξαιρετική, εγω την έχω προβάλει σε όλες τις λεπτομέρειές της και τα κορίτσια του TasteFULL είναι άξια και προσεκτικά. Μαγειρεύουν συνειδητά.

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Τα έφτιαξα το Σάββατο αφού δεν προλάβαινα ούτε είχα κουράγιο να τα φτιάξω το Πάσχα. Βγήκαν super!!!! Από τα 4 μεγάλα και αφράτα τσουρέκια σήμερα δεν έχει μείνει ψίχουλο! Σημειωτέων ότι είναι τα πρώτα τσουρέκια που φτιάχνω και τα σχόλια που έλαβα είναι ότι τα έκανα καλύτερα από της μαμάς μου.
Μια μικρή διευκρίνηση για όσους ετοιμάζονται να τα φτιάξουν: Αφού φουσκώσει η ζύμη και την καθίσουμε με μπουνίτσες επειδή κολάει στα χέρια και μας δυσκολεύει να την χωρίσουμε και να την πλάσουμε η λύση είναι ξανά το λάδι (σε καμία περίπτωση όπως λέει και η Βίκυ δεν προσθέτουμε αλεύρι). Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στα χέρια μας και έτσι καταφέρνουμε να την χωρίσουμε και να την πλάσουμε.
Κορυφαία συνταγή Βίκυ, σ' ευχαριστούμε πάρα πολύ!!!!

Δήμητρα

Πόσο χαίρομαι! Πρωτάρες στα τσουρέκια και να τα βγάζουν πέρα με μια απαιτητική ζύμη. Το λάδι είναι μεγάλη βοήθεια στο πλάσιμο και το ζύμωμα.
Να'σαι καλά Δήμητρα!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

απλα τελειο.το εφτιαξα το πηγα στο κυριακατικο τραπεζι της μαμας το φαγαμε και ολοι μειναν αφωνοι.σ ευχαριστω βικυ για την συνταγη της μαμας σου.αν και αντρας τους "μπηκα στο ματι"

dimitrios

Αγαπητή μου Βίκυ. Δυστυχώς είδα τη συνταγή σου όταν είχα ήδη ετοιμάσει μια άλλη συνταγή (του Β.Καλλίδη) και έχοντας την απορία αν τα αυγά μπαίνουν ολόκληρα ή μόνον οι κρόκοι είπα να κοιτάξω στο internet σε συνταγές τσουρεκιών. Η συνταγή που έκανα δεν έλεγε τί είδους αλεύρι και έβαλα ένα μαλακό BIO που έγραφε ότι είναι για τσουρέκια. Η συνταγή έλεγε 700 γρ. αλεύρι. ΄Εβαλα 1 κιλό και η ζύμη ήταν ακόμη σαν του κέικ, καθόλου στητή ώστε να τη ζυμώσω.΄Εβαλα λίγο ακόμη και κάτι έκανα. Νομίζω θα είναι αποτυχία, σύμφωνα με όσα διάβασα στις συμβουλές σου.Τώρα περιμένω να φουσκώσουν τα ζυμωμένα. Θα κάνω όμως άλλη μέρα και τα δικά σου και θά σου γράψω. Αν θέλεις απάντησέ μου για τον προβληματισμό μου σχετικά με την ποσότητα του αλεύρου στη συγκεκριμένη συνταγή, είναι δυνατόν να το βγάλω από το μίξερ και να είναι σαν ζύμη κέικ? Επίσης μια επισύμανση, δεν έχεις το βίντεο με τα 4 κορδόνια, αν πατήσεις εκεί βγαίνει εκείνο με τα 2. Είσαι πολύ κατατοπιστική και ήρεμη, χωρίς τις τηλεοπτικές βιασύνες, μ'αρέσεις πολύ.Καλό Πάσχα. Θα τα ξαναπούμε. ΕΛΕΝΗ από Γλυφάδα.

Ελένη, θα ήθελα να μου πεις εσύ πως έγινε τελικά το τσουρέκι, όταν η ζύμη μοιάζει με κέικ.
Είμαι έτοιμη να το δοκιμάσω. Θα βάλω λιγότερο δυνατό αλεύρι στη δική μου συνταγή να δω τι γίνεται.
Tα 4 κορδόνια σχηματίζονται από 2 που σταυρώνουν.

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Γεια σου Βικυ..σου εχω ξαναγραψει οταν πρωτοεφιαξα τα υπεροχα τσουρεκια σου πριν 2 εβδομαδες περιπου.Τωρα ξαναεφτιαξα αλλη μιαμιση δοση ..δεν το συζηταω ακομα καλυτερα βγηκαν φοβερα..εγω βαζω 350 γρ ζαχαρι γιατι τα θελουν πολυ γλυκα αλλα μια χαρα φουσκωνουν κα ετσι..αυτη την φορα εβαλα βουτυρο γαλακτος σαβοι μια χαρα ηταν γιατι δεν το προτινεις??εκανα και γεμιστα με σοκολατα πολυ ωραια με 2 κοτσιδες...παρατηρησα οτι αυτα με τις 6 κοτσιδες στεκονται καλυτερα οταν κρυωσουν αυτα με τις και την γεμιση συνεχιζουν να ειναι πολυ μαλακα..οχι οτι με ενοχλει τελεια ειναι απλα ρωταω μηπως εκανα κατι λαθος..θα μπορουσαμε να βαλουμε μερεντα που μου ζηταει ο συζηγος?

Χαίρομαι που λες πως με το βούτυρο γάλακτος έχεις καλό αποτέλεσμα. Η κάθε μάρκα έχει ιδιαιτερότητες στη γεύση. Εξάλλου έχει πολύ λίγο βούτυρο, 125γρ στο 1 κιλό αλεύρι.
Η σοκολάτα και η μερέντα ή οι μαρμελάδες δίνουν υγρασία στη ζύμη. Καλό είναι να κάνεις μικρά τσουρέκια γεμιστά, ώστε να ψήνονται καλύτερα. Μπορείς να βάλεις γλάσο σοκολάτας, μαύρης ή λευκής από πάνω, μετά το ψήσιμο.

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Καλήμερα Βίκυ.
Σαν νιόπαντρη μου φαίνοτανε βουνό να φτιάξω τσουρέκια επειδή δεν είχα φτιάξει ποτέ μου. Δοκίμασα όμως την συνταγή σου βήμα-βήμα και τώρα περιμένω να φουσκώσει (είμαι στο 4ωρο αναμονής φουσκώματος)
Σαν εκτέλεση πραγματικά είναι πανεύκολη. Θα θέλα όμως να σε ρωτήσω επειδή πρέπει να έκανα μια χαζομαρούλα, επειδή δεν είχα φρέσκο γάλα έβαλα συμπηκνωμένο και το αραίωσα με νεράκι.
Πες μου οτι δεν έκανα μέγα λάθος!!!

Σ'ευχαριστούμε που μας δίνεις τις γνώσεις σου και τις συμβουλές σου.

Φιλικά
Λίνα

Σου έχω απαντήσει στο σχόλιο σου πιο πάνω :)

Καλησπέρα!
Έχω φτιάξει τη ζύμη και περιμένω να φουσκώσει!Τί ωραία που ήταν στο τέλος του ζυμώματος,την πήγαινα από δω και από 'κει με την σπατουλίτσα!Ήθελα να παίξω κι άλλο αλλά μετά σκέφτηκα πως όσο παίζω παρετείνεται ο χρόνος που πρέπει να περιμένω για το φούσκωμα και δεν ήθελα να ξημερωθώ (άρχισα να κάνω τη συνταγή το μεσημέρι) χαχα!Καμία σχέση με τις άλλες συνταγές που σου βγαίνει το χέρι!Τα βιντεάκια σου είναι πολύ καλά!Συγχαρητήρια για την δουλειά που έχεις κάνει!Θα ξαναγράψω όταν θα ολοκληρωθεί η συνταγή!Ευχαριστώ πολύ!

Τα πιο ωραία τσουρέκια που έχω φτιάξει!Η συνταγή κατοχυρώθηκε!Και κορδόνια και μαλακά και γευστικά!Μόνο που η ζύμη δε μου φούσκωσε μέχρι πάνω (την άφησα 5,5 ώρες περίπου),την επόμενη φορά θα κάνω την αρχή το βράδυ και θα συνεχίσω το πρωί τα υπόλοιπα.Και στην αρχή δε θυμόμουν καλά το βιντεάκι και στα πρώτα κοτσίδια έριχνα σχεδόν από την αρχή λίγο αλευράκι αλλά μετά ξαναείδα το βίντεο και το έκανα σωστά.Έκανα τσουρέκια με 2,3,4 και 6 κοτσίδες!Ευχαριστώ και πάλι!Καλή Ανάσταση!

Μπράβο σου Γιώτα! Άξια!
Εγω ζυμώνω στις 11 μμ και σηκώνομαι στις 8πμ για πλάσιμο. Μέχρι 12.30 έχω τελειώσει το ψήσιμο, στη δόση του 1κιλού αλευριού.

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Καλήμερα Βίκυ.
Σαν νιόπαντρη μου φαίνοτανε βουνό να φτιάξω τσουρέκια επειδή δεν είχα φτιάξει ποτέ μου. Δοκίμασα όμως την συνταγή σου βήμα-βήμα και τώρα περιμένω να φουσκώσει (είμαι στο 4ωρο αναμονής φουσκώματος)
Σαν εκτέλεση πραγματικά είναι πανεύκολη. Θα θέλα όμως να σε ρωτήσω επειδή πρέπει να έκανα μια χαζομαρούλα, επειδή δεν είχα φρέσκο γάλα έβαλα συμπηκνωμένο και το αραίωσα με νεράκι.
Πες μου οτι δεν έκανα μέγα λάθος!!!

Σ'ευχαριστούμε που μας δίνεις τις γνώσεις σου και τις συμβουλές σου.

Φιλικά
Λίνα

Μια χαρά είναι και το εβαπορέ αραιωμένο. Γενικά θέλει 500ml υγρό. Μπορεί να είναι ακόμα και μόνο νερό. Ή πορτοκαλάδα.
Τη γεύση επηρεάζει μόνο.
Καλή επιτυχία!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Βίκυ καλημέρα ,

Λοιπόν, επειδή τα τσουρέκια εξαφανίστηκαν ήδη (και τα 5) ... θα φτιάξω άλλη μια δόση μπας και καταφέρω και έχω τσουρέκι στο Πασχαλινό τραπέζι (αυτη τη φορά θα κρύψω ένα μηπως και το σώσω).

Μια βοήθεια όμως θα ήθελα ... αν τις πλεγμένες κοτσίδες δεν της βάλουμε στο φούρνο αλλα απλα σε ζεστό μέρος, χρειάζονται τον ίδιο χρόνο για να φουσκώσουν (1 ώρα) ή θέλουν παραπάνω ???

Επίσης, αν υποθέσουμε οτι τις πλεγμένες κοτσίδες τις βάζουμε στο φούρνο (στους 40 β.) για να φουσκώσουν ... πως συντονίζεται το φούσκωμα και ψήσιμο και των 4άρων τσουρεκιών. Δηλαδή, άντε και πλέξαμε το ένα τσουρέκι και το βάζουμε στο φούρνο .... μέχρι να φουσκώσει πλάθουμε το επόμενο ή τα επόμενα (ανάλογα ποσο επιδέξιες είμαστε) ... τα βάζουμε και αυτά στο φούρνο να φουσκώσουν .... τι γίνεται με το πρώτο που λογικά θα είναι έτοιμο για ψήσιμο ???

Λίγο το διαδικαστικο με μπερδεύει !!!! Εχεις καποιο κόλπο για αυτο ?

Φιλιά

Θα σε οδηγήσουν τα τσουρέκια! Χθες έψησα τσουρέκια από διπλή δόση και τα έψηνα 2 μαζί για να τελειώσω πιο γρήγορα. Μου πήρε 6ωρες πλάσιμο-φούσκωμα- ψήσιμο και έβγαλα 6πλεξίδες των 6, 2πλεξίδες των 4 και 15 στεφανάκια.

Αν θέλεις να ψήνεις μια μια πλεξίδα, τότε η πρωτη που θα πλάσεις μέχρι να τελειώσεις τη ζύμη του 1 κιλού (4 τσουρέκια μεγάλα) θα έχει φουσκώσει, είτε μέσα στο φούρνο είτε εκτός. Γυάλισε, στόλισε, βάλε για ψήσιμο.
Όσο ψήνεται, 14-15λεπτά, γυάλισε τη 2η που έπλασες και βάλε τη για ψήσιμο μόλις βγάλεις την 1η. Ετσι πάει, με τη σειρά.
Αν κάνεις μικρά τσουρέκια, να κάνεις τόσα όσο να γεμίσει το ταψί που θα ψήσεις χωρίς σταματημό, ώστε να φουσκώσουν όλα στον ίδιο χρόνο.

Αν θέλεις να ψήσεις δύο δύο πλεξούδες, τότε άσε την 1η να φουσκώνει εκτός φούρνου και βάλε τη 2η στο φούρνο, ώστε να είναι έτοιμες την ίδια ώρα για να μπουν παρέα στο ψήσιμο. Ομοίως άσε την 3η εκτός και την 4η εντός φούρνου.
Όταν οι 1&2 είναι έτοιμες, άδειασε το φούρνο και προθέρμανε για ψήσιμο. Οι 3&4 θα έχουν φουσκώσει μέχρι να ψηθεί η 1&2. Γενικά, επειδή πλάθονται με τη σειρά, φουσκώνουν με τη σειρά.
Καλή επιτυχία :)

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Έφτιαξα πρώτη φορά τσουρέκια κασι βγήκαν τέλειααα!!!Μη φανταστείς τίποτα κοτσίδες- μην είμαστε και πλεονέκτες-απλά σαλιγκαράκια αλλά είναι πολύ όμορφα στην όψη!Ευτυχώς που έπεσα κατά τύχη στη σελίδα σου!Τελικά οι μανούλες ξέρουν καλύτερα!!Και εγώ ενώ είχα συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια από τη μαμά μου είπα να φτιάξω του Παρλιάρου.Τελικά μου βγήκαν σκληρά καθι έφτιαξα της μαμάς μου που είχαν πιο πολλά υγρά και βγήκαν μια χαρά!Και πάλι σε ευχαριστώ Βίκυ μου!!!
Κασσιανή

Καλή επιτυχία Κασσιανή στα μαγειρέματά σου :)

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

καλησπερα βικυ,ειμαι στην φαση του φουσκωματος της ζυμης ,και τωρα θυμηθηκα πως δεν ειδα το βιντεακι μεχρι το τελος του,δηλαδη δεν εκανα δπλωματα στην ζυμη.στο μεταξυ η ζυμη εχει μισοφουσκωση στις 2 ωρες αναμονης.τι θα συμβει αυριο που σκοπευω να πλασω-ψησω?αφου δεν διπλωσα την ζυμη?σε παρακαλω απαντησε μου,μηπως και μπορω να διορθωσω ακομη και τωρα.ευχαριστω ,ειμαι η Κλειο.

Κλειώ μου δεν είμαι συνέχεια στον υπολογιστή, λυπάμαι που δεν είδα το σχόλιο στην ώρα του.
Πιστεύω πως θα τα κατάφερες. Αν είχες διαβάσει τα άλλα σχόλια θα είχες βρει σχετικές απαντήσεις. Ελπίζω να το έκανες.
Τα διπλώματα μπορείς να τα κάνεις και όταν έχει φουσκώσει η ζύμη. Την κατεβάζεις με λαδωμένα χέρια και διπλώνεις με λαδωμένη σπάτουλα ή χέρια. Μετά μοιράζεις κορδόνια.
Είμαι σίγουρη πως τα κατάφερες. Περιμένω νέα σου!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Βίκυ μου Καλημέρα...έφτιαξα χθες τα τσουρέκια και είναι τέλεια!! Να είσαι καλά σ ευχαριστώ πολύ για τις οδηγίες και για την υπέροχη συνταγή!!!!!!!!
μια διευκρίνηση θα ήθελα όμως επιπλέον...έβαλα τα τσουρέκια στην κατάψυξη,όταν τα βγάλω απ την κατάψυξη θα πρέπει να τα ξετυλίξω απ την μεμβράνη λογικά ε; να τ αφήσω στον πάγκο της κουζίνας ή θα ξεραθούν απ τον αέρα;

φιλάκια

χρύσα

Θα τα αφήσεις να ξεπαγωσουν τυλιγμένα σε πετσέτα, όπως το ψωμί, μέσα σε σακούλα. Πέρασέ τα από το φούρνο όταν έχουν ξεπαγώσει και θα είναι σαν φρέσκα.
Άξια μαγείρισσα, μπράβο σου!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

καλημερα Βικυ,
σημερα ειπα και εγω να δοκιμασω τη συνταγη σου
θα σου πω τα αποτελεσματα.
καλη μου επιτυχια!!!
ΔΗΜΗΤΡΑ

Περιμένω νέα σου! Καλή επιτυχία :)

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

ΒΙΚΥ ΜΟΥ ΕΓΙΝΑ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΤΡΥΦΕΡΑ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΛΑΤΩΜΑ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΜΟΥ ΑΠΛΩΣΑΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΧΑΘΗΚΕ. ΤΗ ΣΥΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΣΟΥ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑ ΑΚΡΙΒΩΣ . ΤΗ ΖΥΜΗ ΣΟΥ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΙΔΑ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΦΑΙΝΟΤΑΝ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΣΦΙΧΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ. ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΜΟΥ ΤΑ ΕΦΑΓΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΑΝΗΚΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΥ ΑΠΛΩΣΑΝ ΛΙΓΟ. ΘΑ ΞΑΝΑΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΤΕΛΕΙΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!!!
ΔΗΜΗΤΡΑ

γεια σου Βικυ!!! Σήμερα αποφάσισα να ξανακάνω τα τσουρέκια που μου είχαν απλωσει αν θυμάσαι. Τα έκανα και βγήκαν Τ-έ-λ-ε-ι-α!!!!!! Ούτε απλωσαν ούτε τιποτα. Η μόνη αλλαγή που έκανα ήταν στα αυγά. Έβαλα 3 αντί για 4. Αλλά αυτή τη φορά δεν βιάστηκα τα άφησα να φουσκώσουν 4 ώρες(όπως είχα κάνει την άλλη φορά). Νιώθω πολύ χαρούμενη που τα κατάφερα!!!!!
Καλό απόγευμα και σ'ευχαριστω!!!

ΔΗΜΗΤΡΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

γεια σου βίκη μου. θα δοκιμάσω αύριο να φτιάξω τα τσουρέκια σου, αλλά εδώ στην Κύπρο δεν υπάρχει το αλεύρι Ρόμπιν Χουντ. Γίνεται να βάλω οποιοδήποτε άλλο αλεύρι της ίδιας ποσότητας; χίλια ευχαριστώ.
έφη από λευκωσία.

Εφη καλημέρα
Το αλέυρι πρέπει είναι σκληρό, δηλ. να έχει πρωτεϊνες 13 με 14γρ στα 100γρ αλευριού. Το γράφει συνήθως στον πίνακα πάνω στη συσκευασία. Πάρε αλεύρι λευκό για ψωμί.
Αν βάλεις αλεύρι για όλες τις χρήσεις, θα πρέπει να ζυμώσεις αρκετή ώρα διπλώνοντας τη ζύμη. Αν δεν γίνει αυτό καλά, τα τσουρέκια συνήθως απλώνουν στο ψήσιμο.

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Χαιρεται και καλή Ανάσταση να φτάσουμε!
Βικη μου θα ήθελα να με πληροφορησεις για τα εξής:
1. Αν έχω φτιάξει 10 τσουρέκια και περιμένω να φουσκώσουν. Μολις φουσκώσουν τα δύο, τα βάζω στο φούρνο να ψηθούν. Μέχρι να ψηθούν αυτά, τα υπόλοιπα τι θα γίνουν; Μήπως θα ξεφουσκώσουν εξαιτίας αυτής της αναμονής;
2. Πόσο μέγεθος πρέπει να έχει η λεκάνη που θα αφήσουμε την ζύμη όλο το βράδυ αν χρησμοποιήσω 4κιλά αλεύρι;
Δεν πρέπει να την σκεπάσω με κουβέρτες; Και εάν ναι πώς μπορώ να αποφύγω το να λεροθούν από το φούσκομα;
3. Τα τσουρέκια μετά που τα βγάζω από το φούρνο και είναι ακόμα ζεστα, αμέσως τα τυλίγω με την διαφάνεια ή περιμένω να κρυώσουν;

Συγνώμη, μου ξέφυγε το σχόλιο :)
Πιστεύω πως όλα θα τα χειρίστηκες και τα τσουρέκια θα έγιναν μια χαρά.
1. Δύο δύο θα μπαίνουν στο φούρνο με τη σειρά που τα έπλασες. Η αναμονή κάθε ψησίματος είναι 15λεπτά, δεν τα επηρρεάζει.
2. Εχω κάνει μέχρι 2κιλά στην πήλινη λεκάνη του βίντεο και ξεχειλίζει το πρωϊ. Για 4 κιλά, ίσως να την μοίραζες σε δύο λεκάνες. Γενικά εγω σε συμβουλεύω να κάνεις 2 φορές ζύμωμα από 2 κιλά αλεύρι παρά μονοκόμματο. Θα πλυμμηρίσει ο χώρος τσουρέκια και θα κουραστείς πολύ. Δεν χρειάζεται κουβέρτα. Λαδωμένη ζύμη, μεμβράνη μόνο στη ζύμη (να μην την ενώνει με τη λεκάνη) και τραπεζομάντηλο βαμβακερό από πάνω.
3. Τα αφήνεις να κρυώσουν, τα τσουρέκια με τη συνταγή της μαμάς μου και μετά (ώρες μετά) τα βάζεις σε μεμβράνη ή σε ζελατίνα για δώρο. Τα τσουρέκια με στεγνή ζύμη, με το που βγαίνουν απο το φούρνο, τα τυλίγεις αμέσως για να φυλακίσεις λίγη υγρασία (το έλεγε η κα Βέφα).

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Θρίαμβος!! Τα κατάφερα ;)))
Τελικά ήθελε περισσότερο ζύμωμα.
Αυτή η ζύμη είναι καταπληκτική, μέχρι και τα κομματάκια που έδωσα στα παιδιά για να πλάσουν, έγιναν τέλεια σαλιγκαράκια παρόλο που τα έπλαθαν πολλή ώρα και τα έκαναν μπαλάκια άπειρες φορές και μετά πάλι κορδονάκια και πάει λέγοντας.
Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι στο σπίτι!!
Ευχαριστώ πολύ...
Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση να έχετε!!
-Τάνια-

Ni@tά

Δεν θέλω να επαναλαμβάνομαι, αλλά σου είμαι πράγματι ευγνώμων. Δεν ήταν τυχαία τελικά η επιτυχία της πρώτης φοράς που δοκίμασα τα τσουρέκια σου! Πέτυχαν ακόμη καλύτερα τη δεύτερη και μάλιστα δοκίμασα όλες σου τις πλέξεις και το γεμιστό τσουρέκι και είμαι πολύ ευτυχής!! Κοιτούσα τις ίνες και δεν το πίστευα!!Με 2 κουτ. μαστίχα και 2 ξύσμα μου άρεσαν κι εμένα περισσότερο. Ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ. Να έχεις ένα καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Κι εγω είμαι περήφανη για σένα! Συνειδητοποιείς πως για όλα τα μαγειρικά σου χρόνια θα ξέρεις να φτιάχνεις το τέλειο τσουρέκι; απλά μέχρι να κατοχυρώσεις τη γνώση, θέλει πρακτική. Κάθε λίγους μήνες φτιάχνε και χάριζε τα (ή κράτα τα :)
Καλό Πάσχα!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

βίκυ αν θέλουμε να βάλουμε τα αρωματικά μαχλέπι λαι κακουλέ στο γάλα πώς γίνετα;αφού το γάλα το ζεσταίνουμε μαζί με το βούτυρο και την ζάχαρη έτσι δεν είναι;
χρύσα

ΥΓ. πρόσπαθησα να φτιάξω λογαριασμό για να διευκολύνω την επικοινωνία μας αλλά δεν ξέρω αν τα κατάφερα......θα δείξει χαχαχα φιλακιαααα

Δεν κολλάμε στα εύκολα Χρύσα :)
Ζεσταίνουμε πρωτα το γάλα με τα μυρωδικά, σβήνουμε φωτιά το αφήνουμε καπακωμένο 10λεπτά(η περισσότερο, δοκίμασε τη γεύση του). Όταν έχει πάρει τα αρώματα, σουρώνεις και ζαναζεσταίνεις γάλα-βούτυρο-ζάχαρη

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Bίκυ μου σ ευχαριστώ πολύ και πάλι που μου απάντησες!!!πραγματικά με βοηθάς πολύ!!!!
Να είσαι καλά και να έχεις καλό πάσχα με την οικογένειά σου!!!!
Καληνύχτα φιλάκια..
Χρύσα

Βίκυ μου,

τελικά τα τσουρέκια αποκάλυψαν τα μυστικά τους. Να είσαι καλά .

Εφτιαξα τσουρέκια για πρώτη φορά στη ζωή μου και έφτιαξα τα τσουρέκια σου .

Εχω να πω ότι είναι ΤΕΛΕΙΑ !!!!!

Νόστιμα, αφράτα και κυρίως κορδονάτα ... όπως τα ήθελα !!!

Χίλια ευχαριστώ που μοιράστηκες όλα αυτα τα μυστικά και κατάφερα με την πρώτη να πετύχω τα τσουρέκια.

Βεβαια μου πήρε όλη μέρα .. αλλά χαλάλι τους !!!!

Φιλιά

Κωνσταντίνα μου πολύ χάρηκα!!!!!!
Ναι, παίρνει όλη την ημέρα! Εγω σπάω πια τη δουλειά στη μέση. Ζυμώνω στις 11μμ και τα αφήνω όλη νύχτα να φουσκώσουν στον πάγκο της κουζίνας χωρίς ρεύματα. Το πρωϊ πλέκω, ξαναφουσκώνουν, στολίζω και ψήνω. Μέχρι το μεσημέρι έχω τελειώσει. Ετσι είναι πιο βολικά.
Καλή επιτυχία στα μαγειρέματά σου, τα φιλιά μου στη Στέλλα :)

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Βίκυ μου ,

την επόμενη φορά έτσι θα τα κάνω και εγώ . Τώρα πια ξέρω τι πρέπει να κάνω !!!

ΑΑΑΑ !! και δοκίμασα και τα 4, 5 και 6 κορδόνια .. έτσι για να παίξω !! χιχιχι

Να σου πω οτι έφτιαξα 5 τσουρέκια .... και ήδη το ένα έχει φαγωθεί !!!! Και έχοντας δοκιμάσει τώρα αυτά .. δεν νομίζω να αποφασίσω να ξανα-αγοράσω απο έξω !!!!

Θα δώσω τα φιλιά !!

Βίκυ μου ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !!!!

Ε λοιπον ναι ... δεν μπορούσα να μην έχω τσουρεκάκι στο Πασχαλινό τραπέζι. Οπότε "ξαναζύμωσα".

Αυτη τη φορά έφτιαξα τη ζύμη αργά το βράδυ και την άφησα να φουσκώσει όλο το βράδυ ... το πρωι νωρίς νωρίς έπλασα και έψησα. Μου βγήκαν 5 πάλι καταπληκτικά τσουρέκια. Φυσικά ... μεχρι την επόμενη το πρωι τα τέσσερα έιχαν ήδη εξαφανιστεί ... και αναγκάστηκα να κρύψω το πέμπτο για να το έχω την Κυριακη (δεν προλάβαινα να φτιάξω και άλλη δόση).

Να σου πω ότι όλοι κάνουμε σαν τρελλοί για αυτα τα τσουρέκια ... ακόμα και οι καλεσμένοι μου που το δοκίμασαν την Κυριακή είπαν τα καλύτερα. Να φανταστεις ότι έιχαμε και τσουρέκια που μας φέραν δώρο απο ζαχαροπλαστείο και τα κάναμε πέρα !!

Για μια ακόμη φορά ... ευχαριστώ για τη συνταγή και τις συμβουλές !!!

Βίκυ μου, γειά σου! Σου μιλάω στον ενικό επειδή σήμερα όλη μέρα σε έχω σπίτι μου και νομίζω ότι πλέον γνωριζόμαστε καλά! Κάθε χρόνο με τη μητέρα μου και την αδερφή μου φτιάχνουμε τσουρέκια- έτσι για να μυρίσει το σπίτι! Μόνο τη μυρωδιά πετυχαίναμε και κάθε χρόνο ξανά προς τη δόξα τραβούσαμε! Λοιπόν, φέτος με τα τσουρέκια σου πετύχαμε και τη γεύση και την εμφάνιση!! Τρεις παρατηρήσεις μονάχα. Όταν ξεκινήσαμε το πλάσιμο των κορδονιών, η ζύμη κολούσε πολύ. Γιαυτό βάλαμε λάδι στο τραπέζι και στα χέρια μας και έτσι τα καταφέραμε -στην αρχή υπήρχε ένας πανικός!! Μήπως δε βάλαμε αρκετό λάδι όταν πρωτοφτιάξαμε τη ζύμη? Επίσης βάλαμε μισή κουταλιά μαστίχα, μία μαχλέπι και μία ξύσμα λεμονιού αλλά δεν "ακούγεται" -όπως λέμε στην Κρήτη!- κανένα ιδιαίτερο άρωμα. Δε μας αρέσει πολύ το άρωμα της μαστίχας. Τι ποσότητες να βάλουμε? Το κακουλέ είναι καλό? Και τέλος, τα κορδόνια μας δεν ήταν τόσο στητά όσο φαίνονται στο βιντεάκι σου. Τα σηκώναμε για το πλάσιμο και "κρεμούσαν". Τα δικά σου γιατί είναι έτσι ωραία? Θέλω και γω!! Σ'ευχαριστούμε πάρα πάρα πολύ! Θα τα ξαναπούμε σε άλλες συνταγές σου σίγουρα!! Καλό Πάσχα σε όλους! Ηλιάνα

Όχι δεν ήθελε κι άλλο λάδι στο μάζεμα της ζύμης. Ήθελε κι άλλα διπλώματα της ζύμης. Εκεί που λέω πως μπορείτε να παίξετε με τη ζύμη, αν έχετε όρεξη.
Τι αλεύρι βάλατε; Όσο πιο χαμηλή είναι η περιεκτικότητα του αλευριού σε πρωτεϊνες από το ιδανικό (14γρ στα 100γρ αλευριού) τόσο περισσότερο ζύμωμα θέλει.
Χαίρομαι πολύ που ελέγξατε τον πανικό και λυσατε το πρόβλημα :)
Για 1 κιλό αλεύρι, δοκιμάστε 1κουταλια σούπας μαχλέπι κοπανισμένο και 1 κουταλιά σούπας σποράκια κάρδαμου (κακουλε) κοπανισμένα να τα βάλετε στο γάλα που ζεσταίνεται και να τα αφήσετε για 10 λεπτά να βγάλουν το άρωμά τους. Μετά σουρώνετε το γάλα και το χρησιμοποιείτε όπως λέει η συνταγή. Τα σποράκια τα πετάτε, έτσι δεν θα είναι και σκούρα ή πικρά σημαδάκια μέσα στο τσουρέκι. Μέσα στο αλεύρι βάλτε 1 κουταλιά σούπας ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού. Αφαιρέστε τη μαστίχα εντελώς
Τα κορδόνια που "κρεμούσαν" είναι θέμα της ζύμης. Τι αλεύρι βάλατε;
Ηλιάννα δοκίμασε να εγγραφείς στους φίλους. Ετσι στο δικό σου προφίλ θα συγκεντρώνονται τα σχόλιά σου κι εγώ θα θυμάμαι τι έχουμε μοιραστεί.
Καλό Πάσχα!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

βικυ καλησπέρα,είδα πως είχες πει σε κάποια άλλη αναγνώστρια να δοκιμάσει βούτυρο κερκύρας,μάλλον και εγώ θα προτιμήσω αυτό,αν και δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ και δεν ξέρω την γεύση του.
Να σε ρωτήσω και κατί άλλο;το γάλα πόσα λιπαρά πρέπει να έχει, και το κακουλέ το έχεις χρησιμοποήσει ποτέ;δίνει ωραία γεύση;

καλό βράδυ!!!!!

Είναι πολύ νόστιμο και ιδιαίτερο το άρωμά του. Να βάλεις Κερκύρας. Το γάλα κανονικό όχι light. To κακουλε είναι ο κάρδαμος, έχει εξωτική γεύση και ταιριάζει πολύ με το ξύσμα πορτοκαλιού και το μαχλέπι. διάβασε το παρακάτω σχόλιο πως να αρωματίζεις με αυτά το γάλα αντί να τα βάζεις μέσα στη ζύμη.
Καλή επιτυχία!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Καλημερα!!! Εφτιαξα τσουρεκια με την συνταγή της μαμας σου. Εξαιρετικα!! Ισως θα ηθελα περισσοτερη ζαχαρη. Ποια ειναι η μεγαλυτερη ποσοτητα που εσυ εχεις βαλει σε 1 κιλο αλευρι; Τα συστηνω ανεπιφυλακτα! Ευχαριστώ και παλι Βικυ.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ μ

300γρ στο κιλό έχω βάλει εγώ, αλλά η Βέφα Αλεξιάδου δίνει τη συνταγή με 350γρ και περισσότερη μαγιά (δες τη συνταγή της στο άρθρο Τσουρέκια ζυμωτά στο χέρι). Δεν είμαι σίγουρη αν η περισσότερη ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει το φούσκωμα με την ίδια μαγιά.
Να 'σαι καλά Σταυρούλα! Καλό Πάσχα!

ΥΓ: Δυσκολεύεσαι να εγγραφείς; έτσι αποκτάς προφίλ δικό σου και όποιο σχόλιο κάνεις γράφεται εκεί. Ετσι όταν θέλω να δω την εμπειρία σου, τις συνταγές που έχεις κάνει ή ό,τι έχουμε συζητήσει είναι συγκεντρωμένο.

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Προσπαθησα Βικυ αλλα μαλλον κατι δεν κανω σωστα. Θα σου στείλω μεηλ να μην ζαλιζω τον κοσμο.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Μ

Καλησπέρα, πριν από λίγο έβγαλα τα τσουρέκια από τον φούρνο...ενώ είναι πολύ νόστιμα και αφράτα, δεν φούσκωσαν αρκετά, αλλά άπλωσαν. :(( Δε μπορώ να σκεφτώ τι έκανα λάθος...ακολούθησα τις οδηγίες κατά γράμμα.
Πάντως, το διασκεδάσαμε πολύ!! Η κόρη μου (5 ετών) ζύμωσε μόνη της τη ζύμη και ο γιος μου (4 ετών) έφτιαξε ένα κορδονάκι και του το έκανα σε σχήμα "Φ" που είναι το αρχικό του ονόματός του.
Όπως και νά 'χει, θα ακολουθήσουν κι άλλες προσπάθειες...που θα πάει, θα τα πετύχω...!! ;)
-Τάνια-

Ni@tά

Τι αλεύρι έβαλες; αν έχεις βάλει οποιοδήποτε άλλο εκτός από τα δύο που λέω η ζύμη θα χρειαζόταν περισσοτερο ζύμωμα για να αναπτυχθεί η γλουτένη (αυτή συγκρατεί τις φυσαλίδες της μαγιάς και φουσκώνει το τσουρέκι).
Τι σχέδιο έπλεξες; αν έπλεξες με 3 ή 5 κορδόνια, απλώνουν τα τσουρέκια
Η θερμοκρασία του γάλατος επηρεάζει τη μαγιά (να μην την κάψεις).
Είμαι σίγουρη πως θα τα πετύχεις. Διάβασε πιο ήρεμη στιγμή με τον καφέ σου τη συνταγή και θα βρεις ποιο ήταν το λάθος μονοπάτι στο χάρτη.
πολλά φιλιά σε όλους τους μάγειρες του σπιτιού σας!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

μια χαζη ερωτηση το βουτυρο πρεπει να ειναι αγελαδοσ η κανει και η μαργαρινη?εχω παρει ηδη ολα τα αλλα υλικα και ξεχασα το βουτυρο αγελαδος!!! θα εχει καμια διαφορα το τσουρεκι?

Το βούτυρο μπορεί να αντικατασταθεί και με μαργαρίνη. Η μαργαρίνη είναι ένα μίγμα από φυτικά έλαια και νερό. Ανάλογα με τη μάρκα το ποσοστό του υγρού διαφέρει. Θα ανησυχούσα λίγο μήπως αυξηθεί πολύ το ποσοστό των υγρών στη συνταγή σε σχέση με το λίπος. Δεν το δοκιμάζεις να μας πεις;
Αποτυχία αποκλείεται να έχεις. Ισως χρειαστείς περισσότερο λάδι στα διπλώματα της ζύμης και περισσότερο αλεύρι στο άπλωμα των κορδονιών.
Πως σε λένε; θα περιμένω να μου πεις τι έγινε!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Τα εφτιαξα χθες εγιναν φανταστικα!αφρατα μυρωδατα πολυ ωραια!!οπως ειπεσ χρειαστηκε λιγο παραπανω αλευρι οταν ανοιγα τα κορδονια αλλα ολα οκ! στην εμφανιση βεβαια το ενα απο τα τρια μεγαλα τσουρεκια φουσκωσε πολυ και ανοιξε αλλα δεν πειραζει αφου εχουν ωραια γευση!!!τα τυλιξα και περιμενουν την μεταφορα τους στο χωριο!!πιο πολυ χαρηκα που πετυχαν ,η μαμα μου μου ελεγε οτι δεν θα τα πετυχω και οτι θελει πειρα (ειμαι 22 χρονων)αλλα στο τελος με παραδεχτηκε!!σε ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες που μας δινεις!
Καλο πασχα!

Νικολετα