Τα τσουρέκια αποκαλύπτουν τα μυστικά τους!

Καλό Πάσχα με τους αγαπημένους σας!

Σας έχω πει πως έχω ανατρέψει όλες τις θεωρίες για τα τσουρέκια; πως έχω μελετήσει τις περισσότερες συνταγές που υπάρχουν και με οδήγησαν στις 3 βασικές δοκιμές που έκανα πέρσι, στην προσπάθειά μου να ανακαλύψω το δρόμο για τσουρέκι που παραμένει τρυφερό μετά από μέρες; πως έχω γυρίσει 8 βίντεο για τα τσουρέκια; πως τελικά κατέληξα πως το τσουρέκι είναι μια απλή ιστορία;;;

Σας προσκαλώ όλους να δοκιμάσετε να φτιάξετε τσουρέκια! Δεν υπάρχει πιο εύκολη, πιο εύπλαστη, πιο όμορφη ζύμη! Πλάθεται σε χίλια σχέδια, γεμίζεται με ό,τι θέλετε, στολίζεται όπως θέλετε. Γίνεται μεγάλο τσουρέκι ή μικρό για το σχολείο, γίνεται κουλούρα πλεκτή για το πασχαλινό τραπέζι. Καταψύχεται, για να είναι διαθέσιμη όποτε θέλετε.

Εχω ζυμώσει τσουρέκια με τρεις συνταγές, τις οποίες θα βρείτε στα αντίστοιχα άρθρα:

 • Την συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου, όπως την παρουσίασε στην τηλεοπτική της εκπομπή, στις 26 Μαρτίου 2007, με όλες τις λεπτομέρειες. Τσουρέκια ζυμωτά στο χέρι - η παράδοση στη νέα γενιά! και το ζύμωμα έγινε από την Άννα, την κόρη μου. Ακολούθησα το ειδικό ζύμωμα διπλώματος - τραβήγματος της ζύμης. Η συνταγή της έχει περισσότερα απ'όλα: βούτυρο, ζάχαρη, μαγιά.
 • Την συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου, όπως την παρουσίασε στις Γλυκές Αλχημείες, στις 11 Απριλίου 2009.  Τσουρέκια ζυμωτά στο μίξερ - η ευκολία κάθε γενιάς!  Η συνταγή του έχει λιγότερα απ'όλα: βούτυρο, ζάχαρη, μαγιά. Τα αυγά και τα υγρά είναι ίδια με την συνταγή της Βέφας. Η δοσολογία που δίνει είναι κατάλληλη για ζύμωμα στο μίξερ (650γρ αλεύρι). Έχω κάνει αναγωγή των υλικών για 1 κιλό αλεύρι. Βεβαιωθείτε πως το μίξερ σας ζυμώνει 1 κιλό αλεύρι, πριν ξεκινήσετε, αλλιώς μόλις σχηματιστεί η ζύμη, χωρίστε στα δύο και ζυμώστε κάθε κομμάτι ξεχωριστά.
 • Την συνταγή της μαμάς μου, η οποία κινείται ανάμεσα στα όρια των προηγούμενων δύο και εκτοξεύει το γάλα στα 500ml για 1 κιλό αλεύρι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η ζύμη να είναι περισσότερο υγρή και να απαιτεί επιδέξιους χειρισμούς. Όμως, είναι και το μυστικό για να φτιάξεις τσουρέκια που παραμένουν τρυφερά μετά από μέρες! Το βασικό πρόβλημα για μένα, ήταν πως όλα τα τσουρέκια που έφτιαχνα, ήταν πολύ καλά όταν τα τρως φρέσκα αλλά στεγνά την επόμενη κιόλας μέρα. Ποτέ πια με αυτή την συνταγή! Το τσουρέκι της μαμάς μου - το πιο τρυφερό ♥

Για να πλάσετε κορδόνια με την υγρή ζύμη του τσουρεκιού της μαμάς μου, σας ετοίμασα ένα βιντεάκι, για να δείτε τα μυστικά.

Για να πλέξετε τα τσουρέκια, σας έχω ετοιμάσει 4 βιντεάκια με οδηγίες πλεξίματος:

 • Πλέξιμο με 6 κορδόνια, που δίνει ύψος στο τσουρέκι. Κωδικός : "χεράκι, χωρίζω, στη μέση"
 • Πλέξιμο με 5 κορδόνια, που δίνει σχήμα σταχιού. Κωδικός: "3,2"
 • Πλέξιμο με 4 κορδόνια, που είναι ομοιόμορφο πάνω-κάτω. Κωδικός :"Δεξί, αριστερό"
 • Πλέξιμο με 2 κορδόνια, κατάλληλο για γέμιση -μαρμελάδα, σοκολάτα, γλυκά κουταλιού κλπ. Κωδικός: "οι ραφές προς τα μέσα"
 • Πλέξιμο με 3 κορδόνια θεωρώ πως γνωρίζουμε όλοι μας. Είναι όπως πλέκουμε κοτσιδάκια στα μαλλιά μας.

Όταν κάνετε τσουρέκι με στεγνή ζύμη, διαλέξτε πλέξιμο με 3 ή 5 κορδόνια. Όταν κάνετε τσουρέκι με μαλακιά ζύμη, πλέξτε με 4 ή 6 κορδόνια. Το πιο πολύπλοκο πλέξιμο δεν επιτρέπει στη μαλακή ζύμη να απλώσει.

Για να γυαλίσετε και να στολίσετε τα τσουρέκια σας, δείτε το βίντεο των μυστικών και μάθετε τον τρόπο να στολίζετε, σαν να ζωγραφίζετε, το τσουρέκι σας, με πινέλο το δάχτυλό σας.

Αν το τσουρέκι σας στραβοφούσκωσε, υπάρχει λύση. Δείτε την στο βίντεο. Πολύ βοηθητικό είναι κάθε τσουρέκι να βρίσκεται πάνω στο δικό του χαρτί.

Για να κάνετε μικρά τσουρεκάκια σε πολλά σχήματα -ιδανικά για σχολικό σνακ των παιδιών- με την ίδια ζύμη, δείτε τις τεχνικές με αναλυτικές φωτογραφίες στο άρθρο "Μικρά τρυφερά τσουρέκια σε πολλά σχήματα" (δημοσίευση 28 Απριλίου 2011).

Για να πάψετε να φοβάστε τα τσουρέκια, σας εγγυώμαι πως η ζύμη του τσουρεκιού συγχωρεί πολλά. Δείτε δύο δικά μου στραβοπατήματα:
α. Άφησα πλεγμένο τσουρέκι να φουσκώσει και ενώ έπρεπε να το αλείψω και να μπει στο φούρνο, έπρεπε να φύγω! Και έφυγα! όταν γύρισα, 3 ώρες μετά, το τσουρέκι είχε πιάσει όλη τη λαμαρίνα -σαν τετράγωνη φουσκωτή ξαπλωτή πίτα!!! Φυσικά, δεν το έψησα. Το μάζεψα, το ξαναζύμωσα, το χώρισα, το έπλεξα κορδόνια και ξανά σε πλεξούδα. Φούσκωσε ξανά, άλειψα, έψησα. Τέλειο, σαν να μην έγινε το λάθος φούσκωμα!
β. Ζύμωσα τη ζύμη το βράδυ (10μμ) και την άφησα να φουσκώσει όλη νύχτα, πάνω στον πάγκο, σκεπασμένη με μια πετσετα μόνο σε σχετικά κρύα κουζίνα. Το πρωϊ είχε γίνει ξέχειλη. Μέχρι να έρθει ο φίλος με το κινητό για να γυρίσουμε τα βιντεάκια, είχε πάει 11πμ. Δεν ξίνισε, τα τσουρέκια έγιναν αφρός, όλα καλά!

Να συνοψίσω τα σημαντικά σημεία που έμαθα για τα τσουρέκια;

 • χρησιμοποιούμε το πιο δυνατό αλεύρι, με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες. Με την υγρασία και το ζύμωμα, αναπτύσσονται δυνατοί δεσμοί γλουτένης, που φυλακίζουν τη μαγιά και κάνουν το τσουρέκι να φουσκώσει.
 • δεν υπερβαίνουμε τη δόση αλευριού που δίνει η συνταγή. Αν η ζύμη κολλάει, βάλτε λάδι και συνεχίστε το ζύμωμα (στο μίξερ) ή το δίπλωμα (στο χέρι).
 • ζυγίζουμε τα κορδόνια για να έχουμε ομοιόμορφο φούσκωμα και ψήσιμο του τσουρεκιού.
 • τα κορδωτά τσουρέκια δεν είναι αποτέλεσμα του ζυμώματος! είναι αποτέλεσμα του σωστού πλασίματος των κορδονιών.
 • τα κορδόνια τα πλάθουμε προς μια κατεύθυνση και αν χρειαστεί -γιατί τα απλώσαμε περισσότερο απ΄ότι πρέπει- τα διπλώνουμε κατα μήκος. Δεν τα κάνουμε μπαλίτσες. Πιέζουμε τα κορδόνια όταν τα πλάθουμε με την παλάμη μας. Ετσι, σπάνε και μοιράζονται οι φουσκάλες της μαγιάς και πετυχαίνουμε ομοιόμορφο φούσκωμα.
 • το πιο tricky στάδιο είναι το φούσκωμα των πλεγμένων τσουρεκιών. Πότε αποφασίζεις πως είναι αρκετά φουσκωμένα για να τα στολίσεις και να τα βάλεις για ψήσιμο; η μαγιά ακολουθεί κύκλους φουσκώματος και ξεφουσκώματος. Αν χάσατε τον πρώτο κύκλο γιατί ξεχαστήκατε, θα δείτε τα τσουρέκια να έχουν ζαρώσει. Μην τα πειράξετε. Αφήστε τα όση ώρα θέλουν για να ξαναφουσκώσουν. Μόνο τότε γυαλίστε και ξεκινήστε ψήσιμο. Καλό είναι πάντως να μην αφήσετε να σας συμβεί αυτό γιατί είναι κουραστικό και αγχωτικό.
 • ο χρόνος φουσκώματος εξαρτάται από τον όγκο του τσουρεκιού. Για ένα τσουρέκι με βάρος ζύμης 500γρ, χρειάζονται 30-45λεπτά, σε φούρνο 40βαθμών.
 • ψήνουμε σε αλουμινένια ταψιά, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, στην δεύτερη σχάρα από κάτω, για να μην πάρει σκούρο χρώμα το κάτω μέρος του τσουρεκιού. Οι σκούρες λαμαρίνες του φούρνου κρατούν περισσότερη θερμότητα και καίνε τα τσουρέκια από κάτω.
 • το πιο ωραίο που έμαθα για τα τσουρέκια είναι αυτό: Το κόκκινο αυγό δεν το βάζουμε από την αρχή στο τσουρέκι! Μόλις βγάλουμε το ψημένο τσουρέκι από το φούρνο, τρυπάμε το τσουρέκι εκεί που θέλουμε να βάλουμε το αυγό, με το χέρι μιας ξύλινης κουτάλας και σπρώχνουμε το κόκκινο αυγό. Το τσουρέκι, επειδή είναι μαλακό και ζεστό υποχωρεί, αγκαλιάζει το αυγό και όταν κρυώσει έχει σφίξει τόσο γύρω του που δεν βγαίνει όσο και να θέλετε!

Θα κλείσω αυτήν την ανασκόπηση, δίνοντάς σας τα υλικά για το πιο τρυφερό τσουρέκι και ένα βίντεο με την πιο απλή εκτέλεση :στο χέρι, με ξερή μαγιά κατευθείαν στο αλεύρι.

Υλικά:

 • 1 κιλό αλεύρι σκληρό, Robin Hood ή Αλατίνη μωβ πακέτο για τσουρέκια (ζυγίστε το αλεύρι! το πακέτο Robin hood περιέχει 907γρ)
 • 2 φακελάκια ξερή μαγιά
 • 500ml γάλα
 • 300 γρ ζάχαρη
 • Λεπτοτριμμένο ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού & 1/2 κουταλιά γλυκού κοπανισμένη μαστίχα (ή 1 κουταλιά σούπας μαχλέπι κοπανισμένο)
 • 4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
 • 125γρ βούτυρο, λιωμένο ζεστό
 • αυγό αραιωμένο με λίγο νερό για άλειμμα
 • αμύγδαλα τριμμένα, παραρουνόσπορος, σουσάμι

Η ιδανική αναλογία αρωματικών, μιας αναγνώστριας, της Κατερίνας, μετά από δικές της δοκιμές, είναι 2 κουτάλια γλυκού κοφτά ξύσμα λεμόνι και 2 κουτάλια γλυκού κοφτά μαστίχα κοπανισμένη στο 1 κιλό αλεύρι. Υπερτερεί ελαφρά η γεύση του λεμονιού και δεν πικρίζει η μαστίχα.

Εκτέλεση:

Ψήσιμο : σε αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς Κελσίου για 13-15', το κάθε μεγάλο τσουρέκι (ένα ένα τα ψήνω στη δεύτερη θέση του φούρνου από κάτω) και τα μικρά τσουρέκια, όλα μαζί, για 10'. Κάθε τσουρέκι στο χαρτί του, ιδανικά σε ανοικτόχρωμη λαμαρίνα, διαφορετικά πάνω στη σχάρα. Όχι σε σκουρόχρωμη λαμαρίνα, τα ψήνει πολύ από κάτω! 

Φύλαγμα: τα διπλώνουμε σε ζελατίνα και είναι έτοιμα για δώρα ή για να στολίσουν το σπίτι μας και να προφυλαχθούν σπό τη σκόνη μέχρι να τα φάμε! Αν θέλετε να κάνετε τσουρέκια, μια φορά το μήνα -αν έχετε μικρά παιδιά-, φτιάξτε σαλιγκαράκια, ψήστε τα, τυλίξτε σε μεμβράνη αφού κρυώσουν και φυλάξτε στον καταψύκτη. Τα ξεπαγώνετε το βράδυ και τα δίνετε το πρωϊ στο σχολείο. Για τα σουπερ πρωϊνά, ζεστάνετέ τα λίγο στο φούρνο και θα είναι σαν φρεσκοψημένα! 

Σχόλια

Βίκυ μου , μόνο μια φορά έχω φτιάξει τσουρέκια με την συνταγή του Παρλιάρου, βγήκαν πολύ καλά αφού δεν πρόλαβαν να μπαγιατέψουν.
Όπως σε εμπιστεύτηκα την Καθαρά Δευτέρα για την λαγάνα μου θα σε εμπιστευτώ και τώρα και θα τα φτιάξω την Μεγάλη Εβδομάδα στο νησί. Καλό Πάσχα να έχουμε Πολλά φιλιά manousina

Να περάσετε τέλεια στο νησί! Να τα φτιάξεις και σαλιγκαράκια γεμιστά με σοκολάτα για τη Χαρά.
Είναι λογικό ο Παρλιάρος να μην δίνει τέτοια συνταγή στην τηλεόραση. Οι πιθανότητες να μην την πετύχει καμμία είναι τεράστιες! Δίνει πιο στεγνή ζύμη που είναι εύκολο να ζυμωθεί.
Καλό Πάσχα!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

To σ/β θα φτιάξω τσουρέκια με τη συνταγή της μαμάς σου.
Επειδή δουλεύω και φεύγω απο το γραφείο σχετικά αργά , θα κάνω τη ζύμη Παρασκευή αργά το βράδυ και θα την αφήσω όλη νύχτα να φουσκώσει.... Θα επανέλθω με σχόλια για την επιτυχία των τσουρεκιών την Δευτέρα....
Πάντως Vicky χαίρομαι που έπεσα κατά τύχη πάνω στο site σου ψάχνοντας για ιδιαίτερες συνταγές ...γιατί και ιδιαίτερες συνταγές έχεις και είσαι φοβερή στις οδηγίες ..
Ευχαριστώώώώώώω Πολύύύύύ

Roula

Σ'ευχαριστώ πολύ Ρούλα! Να είσαι καλά και να απολαμβάνεις όμορφη ζωή με τους αγαπημένους σου :)
Περιμένω τις εντυπώσεις σου από τα τσουρέκια

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Fetos tha kano ta tsourekia... tis dikis sou mamas!!!!

Βίκυ καλησπέρα!!Φέτος είπα να δοκιμάσω να φτιάξω για πρώτη φορά τσουρέκια.Κι είπα αυτά που θα δοκιμάσω να είναι της μαμά σου!!!Βλέπεις είμαι αρκετά τυχερή, κάθε χρόνο να τρώω τα τσουρέκια που μου φτιάχνει η δική μου η μαμά!!!Φέτος ωστόσο μιας και δε θα πάω στο σπίτι της για Πάσχα αφού από στιγμή σε στιγμή γεννάω(...)μέχρι να έρθει αυτή σε μένα είπα να το δοκιμάσω!Οι οδηγίες σου είναι τόσο κατατοπιστικές που πίστεψα πως μπορώ να τα καταφέρω , όπως με τα κουλουράκια σου!! Το προσπάθησα σήμερα και μέχρι το πρώτο φούσκωμα όλα καλά!!!!Τα κορδόνια ωστόσο δεν κατάφερα να τα κάνω να έχουν την υφή τη δικά σου με αποτέλεσμα να μου κολλάνε και να χάνεται το σχέδιο της κοτσίδας αφού μάζευαν και σχεδόν γίνονταν ένα.Τι έκανα λάθος;;Δεν τα ζύμωσα αρκετά;;Μόλις έβγαλα το πρώτο από το φούρνο και η αλήθεια είναι πως δεν είναι τόσο άσχημα όσο τα περίμενα!!!!!Αντιθέτως για πρώτη φορά δείχνουν αρκετά καλά θα έλεγα!!Μήπως φταίει που χρησιμοποίησα γάλα με χαμηλά λιπαρά;;
Ευχαριστώ προκαταβολικά!!!!

Γεωργία

Αν στη πρώτη δοκιμή και με την κοιλιά στο στόμα, Γεωργία μου, κατάφερες να κάνεις όλη τη διαδρομή από το ζύμωμα στο ψήσιμο, σου αξίζουν συγχαρητήρια!
Δεν φταίει το γάλα με τα χαμηλά λιπαρά. Τι αλεύρι έβαλες; δείχνει να έχει γίνει πολύ μαλακή η ζύμη σου. Σου άπλωσαν στο φούρνο; ή είναι στητά; Δεν σε βοήθησε το βιντεάκι "πως να φτιάχνεις τα κορδόνια" που δείχνει πως αλευρώνουμε ώστε να κάνει μια επίστρωση; το μάζεμα των κορδονιών με οδηγεί πάλι στην ποιότητα του αλευριού. Δείχνει σαν οι δεσμοί της γλουτένης, που είναι σαν ελατήρια, να μην έχουν αναπτυχθεί-ωριμάσει σωστά. Πόση ώρα άφησες στο α'φούσκωμα;

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Τα δοκίμασα και είναι τέλεια!!!!Περιμένω και την αυριανή δοκιμή με τον πρώτο καφέ της ημέρας!!Το αλεύρι που χρησιμοποίησα ήταν το Robin Hood.Στο φούρνο άπλωσε μόνο το ένα από τα δύο περισσότερο.Τα άφησα σχεδόν 4 ώρες στο πρώτο φούσκωμα.Λες να φταίει η λεκάνη που δεν ήταν πολύ μεγάλη σε συνδυασμό με την μεμβράνη που κόλλησε πάνω της με το φούσκωμα;;Για να την χωρίσεις και να την πλάσεις σε κορδόνια την ζυμώνεις;Έκανα το κολπάκι σου με το αλεύρι αλλά δεν ήταν αρκετό..Μήπως φταίει που ο πάγκος μου είναι από corian;Δοκίμασα να βάλω κ λίγο λάδι στην επιφάνεια του αλλά κι αυτό είχε πρόσκαιρο αποτέλεσμα.Με παίδεψαν αρκετά αλλά κάτι κατάφερα!!!Η μαμά μου που τα είδε μέσω skype ενθουσιάστηκε!!!Το χρώμα είναι τέλειο και η υφή τους μέσα με αυτές τις "κλωστές" που ζητούν όσοι τα τρώνε.Ο άντρας μου ενθουσιάστηκε και η μπέμπα στην κοιλιά μου επίσης!!!!Σίγουρα μία από τις επόμενες μέρες θα τα ξαναπροσπαθήσω!!Να δοκιμάσω λίγο περισσότερο αλεύρι στο πλάσιμο των κορδονιών λες;

Γεωργία

Με κάνεις και χαμογελάω! Πολύ χαίρομαι που ενθουσιάστηκε ο άντρας σου και η μπέμπα στην κοιλιά :) :) :)
Σίγουρα είχες μετρήσει σωστά τα υγρά υλικά; ΑΑΑΑ!!!! πόσο αλεύρι έβαλες;;; το πακέτο του Robin Hood περιέχει 907γρ αλεύρι όχι 1 κιλό. Πρόσθεσες και τα άλλα 93γρ???
Όταν χωρίσεις και πλάθεις τα κορδόνια, πλάθεις πιέζοντας πολύ το κάθε κορδόνι κατα μήκος μόνο. Αν τα απλώσεις πολύ, τότε τα διπλώνεις στα δύο κατα μήκος και ξανααπλώνεις. Αυτό για να μην χαλάσουν οι κλωστές.
Δεν φαντάζομαι να είναι ο πάγκος, αν και δεν τον έχω δουλέψει
Για πες! Λες να είναι το αλεύρι;
Να ξεκουραστείς απόψε, πόδια ψηλά στα μαξιλάρια. Εκανες μεγάλο κατόρθωμα κοριτσάκι μου!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Ευτυχώς έκανα μόνο τη μισή δόση γιατί αλλιώς δε θα είχα προσέξει ο,τι λείπουν 93 γρ!!Τα μέτρησα σωστά νομίζω ωστόσο. Θα σε ενημερώσω στην επόμενη προσπάθεια μία από τις επόμενες μέρες , αν ωστόσο δεν γεννήσω....(χαχαχαχαχα!!!)
Καληνύχτα κι ευχαριστώ!!!!

Γεωργία

Και του χρόνου!!!Δεν θα φτιάξω φέτος τίποτα, έχουμε μπροστά μας χρόνια, θα αρκεστώ στις μνήμες και μόνο.
Καλό Πάσχα!!!

Θέλουμε κι εμείς λίγη ανάπαυλα, δίκιο έχεις! Να φανταστείς έρχεται η κόρη μου το Σάββατο και της είπα "Ό,τι θέλεις να σου μαγειρέψω να μου τα πεις με το μαλακό!" Τόσα κουράγια έχω :)
Καλό Πάσχα! Να ξεκουραστούμε και να αναστηθούμε!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

βικυ μου γλυκεια εισαι υπεροχη!με την απλη εκτελεση και τον τροπο που την παρουσιασες νομιζω οτι δεν υπαρχει πιο ευκολο πραγμα απο τα τσουρεκια!!!Θα κανω τηνΜ.Εβδομαδα ξανα και οχι μονο!!Εχω και 3 παιδακια 4χρονων 5 και 1.5 χρονων αρκετα φαγανα;)
Σου ευχομαι Καλο Πασχα!ΣΟΦΙΑ

Τα τσουρέκια είναι γλυκό ψωμί και μοσχοβολούν το σπίτι. Μπορείς να κάνεις μια φορά το μήνα, μικρά σαλιγκαράκια, και να τα καταψύχεις. Τα βγάζεις, τα ξεπαγώνεις και τα ζεσταίνεις λίγο στο φούρνο. Είναι σαν φρέσκα, στη στιγμή!
Να είσαι γερή, να χαίρεσαι τα παιδάκια σου :) :) :)

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

μπερδευτηκα!τι ειναι καλυτερο,ο τροπος στο μιξερ η ο τροπος με το χερι?τη μαγια τη ριχνω κατευθειαν στο αλευρι ΚΑΙ στο τροπο με το μιξερ???επισης μπορω να βαλω κρ.γαλακτος ΚΑΙ στο τροπο με το χερι???αχ πες μου γιατι λεω να τα φτιαξω αυριο!

Ό,τι σε βολεύει εσένα είναι καλύτερο! Σου έδειξα με το βίντεο πως γίνεται στο χέρι. Μπορείς να κάνεις τη ζύμη και στο μίξερ. Μόνο που τότε, -επειδή το 1 κιλό αλεύρι είναι οριακό για τα μίξερ- μόλις ενωθούν τα υλικά, θα βγάλεις τη μισή ζύμη σε ένα πιάτο και θα ζυμώσεις το κάθε κομμάτι ξεχωριστά -για να μην ζορίσεις το μίξερ σου.
Η ξερή μαγιά μπαίνει μαζί με το αλεύρι και στο μίξερ. Το γάλα (με όποια προσθήκη κρέμας γάλακτος στα 500ml) μπαίνει και στο χέρι.
Καλή επιτυχία! Όπου μπλεχτείς, ξαναδες το κατάλληλο βιντεάκι :)

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Τα έφτιαξα και έγιναν πάρα πολύ ωραία!!!Συγχαρητήρια για τη συνταγή!!!Σκέφτομαι να ρίξω στα 2 λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα(τύπου γνωστού θεσ/κιού ζαχαροπλαστείου).Εχεις κανένα tip για κάτι τέτοιο?Ηλεκτρα.

Αγαπημένη Βίκυ, έχω που "ζαχαρώνω" τα τσουρέκια της μανούλας σου από τότε που έκανες την ανάρτηση στο blog σου πριν ένα χρόνο και είμαι αποφασισμένη να τα δοκιμάσω επιτέλους. Έχω να εντυπωσιάσω τον αγαπημένο μου, που συχνά αναπολεί τα "μαστιχωτά" και "τσιχλωτά" τσουρέκια της Πολίτισσας γιαγιάς του (πώς να συγκριθώ;), οπότε τα κατατοπιστικότατα άρθρα σου και τα video θα αποδειχθούν πολύτιμοι βοηθοί. Ήδη καταστρώνω σχέδια για το ποιο είναι το καταλληλότερο μέρος να αφήσω τη ζύμη να φουσκώσει και ποιο στόλισμα να διαλέξω. Ωστόσο, ακόμη κι αν τελικά φτιάξω τα χειρότερα τσουρέκια που φτιάχτηκαν ποτέ (λόγω εκτέλεσης, όχι συνταγής φυσικά), θέλω να σου απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ που είσαι "εδώ". Καλό Πάσχα!
Ε.Β.

Δεν υπάρχει περίπτωση να φτιάξεις τα χειρότερα τσουρέκια! Ακόμα και οι πρωτάρες στα τσουρέκια που τα έφτιαξαν και τους κολλούσε η ζύμη, όταν τα έφαγαν ήταν κορδωτά και νόστιμα!
Επειτα θα έχεις "προστασία" στην κουζίνα σου ;) Μια από την πολίτισσα γιαγιά, μια από τη δική μου μαμά, μια με τα βιντεάκια μου δίπλα σου! Τέλεια θα γίνουν!!!
Στον πάγκο της κουζίνας να αφήσεις τη λεκάνη μη τυχόν ξεχειλίσουν. Χωρίς ρεύματα.
Δες στο άρθρο την κατάλληλη αναλογία αρωματικών, την εντόπισε μια αναγνώστρια και την προτείνει.
Καλό Πάσχα! έλα πες μου!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Λοιπόν, ζύμωσα πριν μια ώρα και περιμένω τη ζύμη να φουσκώσει πίνοντας το καφεδάκι μου.Ήταν πραγματικά πανεύκολο. Έβαλα ένα ολόκληρο φακελάκι μαχλέπι και μισό μαστίχα να αρωματίσουν το γάλα και μετά τα σούρωσα. Επίσης πριν λίγο συνειδητοποίησα ότι ξέχασα το ξύσμα λεμονιού, αλλά δεν πειράζει. Σ'ευχαριστώ πολύ για τη θετική σου ενέργεια. Θα ποστάρω φωτογραφία μόλις βγουν. :)

Always look on the bright side of life!

Αποστολή εξετελέσθη: ο καλός μου εντυπωσιάστηκε!
Δυστυχώς είχα κι εγώ τα ίδια προβλήματα με την Ηλιάννα παρακάτω (ζύμη που κολλούσε πολύ, δυσκολία στο πλάσιμο των κορδονιών και τελικό άπλωμα στο ψήσιμο), αλλά ποιος νοιάζεται; Δεν έχω ξαναφάει ούτε εγώ ούτε κανείς από τους φίλους μας που ήταν εδώ την ώρα του ξεφουρνίσματος νοστιμότερο και πιο αφράτο σπιτικό τσουρέκι. Και σήμερα το πρωί τυλιγμένα στη μεμβράνη τους είναι απίθανα.
Χίλια ευχαριστώ και πολλές ευχές για Καλή Ανάσταση!

Always look on the bright side of life!

Σκέφτομαι να δοκιμάσω και εγώ τη συνταγή σου..... θέλω όμως να βάλω και μαχλέπι και μαστίχα και ξύσμα σε τι αναλογίες να τα βάλω; Γιατί στη συνταγή γράφεις ότι βάζουμε μαστίχα και ξύσμα ή μαχλέπι!! Ευχαριστώ εκ των προτέρων και καλό Πάσχα να έχουμε!!!

Οι αναλογίες στα αρωματικά είναι προσωπική υπόθεση. Δοκίμασε αυτό που θα σου πω και ανάλογα με το γούστο σου σημείωσε αν σου άρεσε ή θα κάνεις τροποποίηση την επόμενη φορά. Στο 1 κιλό αλεύρι βάλε 1κουταλιά σούπας κοφτή μαστίχα κοπανισμένη και 1 κουταλιά σούπας κοφτή ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού. Μέσα στο γάλα που θα ζεστάνεις, ρίξε 1 κουταλιά σούπας κοφτή μαχλέπι κοπανισμένο, άφησέ το για 10 λεπτά να αφήσει το άρωμά του και μετά σούρωσε το γάλα για να προχωρήσεις στην εκτέλεση. Ετσι δεν θα βρίσκεις κομματάκια μαχλέπι μέσα στο τσουρέκι που είναι πικρά.
Καλή επιτυχία! Το όνομά σου;

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Είμαι η Τίνα και σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σου!!! Μιας και θα βάλω το ξύσμα στο γάλα, δε νομίζω να υπάρχει πρόβλημα αν λιώσω στο μπλέντερ μαστίχα και μαχλέπι με λίγη ζάχαρη έτσι; Έτσι και αλλιώς γίνονται σκόνη ;) Μόλις σημείωσα και τη συνταγή για σμυρνέϊκα κουλουράκια που αρέσουν στον άντρα μου! Και πάλι καλό Πάσχα :))))

Κάνε ό,τι θέλεις! Η μαγειρική είναι το δικό σου ταξίδι. Εγώ, με τη συνταγή, σου δίνω απλά το χάρτη για τον προορισμό σου ;)
Να πιστεύεις στο ένστικτό σου!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Συγχαρητηρια για το ποστ και τα βιντεακια!!! Μιλαμε για διατριβή στα τσουρεκια. Μπραβο! Εχω δοκιμασει τη συνταγή του Παρλιάρου με επιπλεον ζαχαρη και ηταν καλα. Αλλα οπωσδήποτε φετος θα δοκιμασω την συνταγή της μαμάς σου!!! Ναι πιστεύω πως η υγρη ζυμη ακομα και στα ψωμια είναι καλύτερη. Ομως μπερδεύτηκα και εχασα την θερμοκρασία και το χρονο ψησιματος που τελικα προτεινεις (για τσουρεκια 500 γρ. ζύμης). Και μια δευτερη ερωτηση, τι βουτυρο προτείνεις; Ευχαριστώ πολύ. ΣΤΑΥΡΟΎΛΑ

Ναι! Διατριβή :) :) :)
Δεν μπερδεύτηκες! Εντόπισες ένα κενό. Το έγραψα τώρα κάτω από το βίντεο. Με 500γρ αλεύρι θα κάνεις 2 μεγάλα τσουρέκια (6κορδόνιαΧ95γρ το κάθε κορδόνι= 570γρ ζύμη το καθε τσουρέκι)
Δοκίμασε βούτυρο Κερκύρας, έχει ιδιαίτερη γεύση. Ή όποιο αγελαδινό σου αρέσει. Μπορείς να βάλεις και ένα κουταλάκι βούτυρο γάλακτος ή στακοβούτυρο για το άρωμα.
Καλή επιτυχία! πες μου εντυπώσεις όταν τα φτιάξεις :)

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Ευχαριστώ πολύ για την αμεση απαντηση! Ειχα δει σε περσινο σου ποστ για τις θερμοκρασίες αλλα ηθελα να ήμουν σιγουρη.
Ουπς, αρα 500 γρ. ζυμη 1 και οχι 2 τσουρεκια. Σωστα;
Λογικα η συνταγη για 1 κιλο αλευρι μαζι με τα υπολοιπα υλικα μας δινει περίπου 2 κιλα ζυμη αρα 4 τσουρεκια. Βεβαίως και θα σου πω εντυπωσεις οταν τα φτιαξω. Ελπιζω το ΣΚ. Καλό Πασχα Βικυ. Νασαι καλα και να φτιαχνεις για πολλαααααα χρονια τα τσουρεκια της μαμάς σου και να χαιρεται η ψυχή της!

Ουπς! Λάθος δικό μου, το διόρθωσα πιο πάνω. 500γρ αλεύρι δίνει δύο τσουρέκια μεγάλα των 6 κορδονιών το καθένα.
Σ'ευχαριστώ πολύ για τις ευχές :)

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

κυρια βικυ ω ναι.θυμηθηκα που σας ξερω....οχι νοτια προαστεια τελικα.το μαγαζι capo gelato σας λεει κατι?βορεια προαστεια.περιοχη δεν λεω.θα καταλαβετε...αν ναι δουλευα εκει και εγω και ο αντρας μου ηταν σεφ εκει.] και θυμαμαι που μας ρωτουσατε για τα γλυκα(τον αντρα μου κυριως)με τοσο ενδιαφερο και ξερατε και τοσα πολλα.πολυ χαρηκα που θυμηθηκα που σας ηξερα και που σας βλεπω εδω.θα σας παρακολουθω απο εδω και περα.σας φιλω.

Ναι :) :) :) Πολλά μου λέει το Capo Gelato!!! Eίσαι η ξανθούλα με τα γαλανά μάτια; θα ήθελα να είχα κι εγώ φωτογραφία σου να σε θυμόμουν! Θα τα λέμε εδώ τώρα :)

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Ποσα γρ ειναι τα μικρα τσουρεκια? καλες γιορτες. Βικυ πρεπει να κανεις ενα video για να δουμε πως κοβεις τα κορδονια.Jenny

Jenny, αν κάνεις σαλιγκαράκι παίρνεις ένα κορδόνι των 95γρ και το τυλίγεις γύρω γύρω. Ή 2 κορδόνια και τα κάνεις γεμιστά.
Κόβω τη ζύμη στα 4 στη λεκάνη (σταυρός) με το μάτι. Παίρνω το κάθε κομμάτι στον πάγκο και το απλώνω σε τετράγωνο σχήμα. Με το μάτι κόβω 6 λωρίδες, τις οποίες ζυγίζω μετά. Συμπληρώνω ζύμη σε όποιες είναι λειψές κόβοντας απο τις πιο βαρειές. Μετά αρχίζω το πλάσιμο, πάντα σε μια κατεύθυνση. Οι άκρες που έχουν προστεθεί ενώνονται πολύ εύκολα γιατί η ζύμη είναι μαλακιά.
Θα κάνω κι άλλα βίντεο :)

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Δοκίμασα πριν από έναν μήνα το τσουρεκι της μαμάς σου.Τι να πω!Μου το χαρακτήρισαν θεϊκό ακόμα και μετά από 4 μέρες.Από τότε το φτιάχνω κάθε Σάββατο και μένει αφρός ακόμα και μια εβδομάδα μετά.Τη Μεγάλη Δευτέρα θέλει η μητέρα μου να της φτιάξω να πάρει στο χωριό και την Μεγάλη Τετάρτη θα ξαναφτιάξω να πάω στην πεθερά μου στη λίμνη Πλαστήρα.Για μένα δεν είναι καθόλου κουραστικό το ζύμωμα γιατί έχω μεγάλο μίξερ Kenwood και τα χτυπάω αλύπητα πάνω από 10΄.Πέταξα όλες τις άλλες συνταγές που είχα.
Σε ευχαριστούμε πολύ οικογενειακώς.
Να περάσεις ένα Καλό Πάσχα
Πολλά φιλιά
Ρούλα Ζ. από Βόλο

Με κάνετε όλοι σας πολύ χαρούμενη!!!! Είναι σαν να είμαι μαζί σας κάθε φορά που χαίρεστε που με εμπιστευτήκατε. Γι'αυτό έχω ονομάσει αυτό το blog Ζωή γεμάτη Γεύση και γι'αυτό έχω ονομάσει τις συνταγές μου Συνταγές Εμπιστοσύνης :)
Σέβομαι τον κόπο και τα έξοδα κάθε γυναίκας που επιλέγει μια δική μου συνταγή και θέλω να είναι ευτυχισμένη κάθε φορά που μαγειρεύει γιατί δίνει χαρά και απόλαυση στην οικογένειά της.
Εγω κάνω έναν αναλυτικό χάρτη για να δείχνω το δρόμο με κάθε συνταγή και είμαι δίπλα για όποια ερώτηση.
Καλή επιτυχία στα μαγειρέματά σου,
Καλό Πάσχα Ρούλα :)

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Βικυ, καλημέρα απο την Ιρλανδία, όπου ζω εδω και 12 χρόνια. Τσουρέκια κάνω κάθε χρόνο, και χθές δοκίμασα τη συνταγή της μαμάς σου. Εβαλα μόνο λιγο περοσσότερη ζάχαρη, και τα μυρωδικά της Θρακιώτησας γιαγιάς μου - κακουλέ και μουχαλεπί (μαχλέπι). Εγιναν καταπληκτικά, και σήμερα τα μισά πήγαν στο σχολείο της κόρης μου, όπου εχει cake sale! Φυσικά θα γίνει 'αλλη δόση για το Πασχα!

Χαίρομαι πολύ όταν διαβάζω τις καλογραμμένες και πολυδοκιμασμένες συνταγές σου. Μου αρέσει ιδιαίτερα να δοκιμάζω καινούργιες τεχνικές - η μαγειρική είναι η μεγάλη μου χαρά, απο τότε που ημουν μικρή και ο μπαμπάς μου (πού ηταν καταπληκτικός μάγειρας) μου εδειχνε πως να μαγειρεύω.

Καλό Πασχα, πάντα με χαρά και υγεία.

Θα έχουν μεγάλη επιτυχία στο σχολείο! έκανες το κόλπο με το δάχτυλο για το στόλισμα;
Ναι η μαγειρική είναι μεγάλη χαρά γιατί δίνει χαρά και ενώνει τους ανθρώπους! Καλό Πάσχα να έχετε και όμορφο καιρό :)
Το όνομά σου ποιό είναι;

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Καλησπέρα, λέγομαι Χρύσα (δεν είχα κάνει login και βγήκα ανώνυμη!). Δεύτερη δοση τσουρεκιών γίνεται την Πεμπτη, τώρα που έχω πάρει το κολάι :-)

Βίκυ γεια σου,με λένε χρύσα.Συγχαρητήρια για τις τόσο ωραίες συνταγές και συμβουλές σου.Να είσαι πάντα καλά!!!!!!!!!!
Σκέφτομαι να φτιάξω και εγώ τσουρέκια την Μεγάλη Εβδομάδα,μου αρέσει πάρα πολύ να μαγειρεύω,πέρυσι έφτιαξα για πρώτη φορά τσουρέκια με την συνταγή μιας φίλης.Μπορώ να πω πως βρήκαν αρκετά καλά αλλά φέτος θέλω να έχω σίγουρη επιτυχία,πριν δυο μέρες ανακάλυψα το site σου και διαβάζω με προσοχή τις οδηγίες σου.ελπίζω να τα καταφέρω τα τσουρεκάκια.....

πολλά φιλιά!!!!!

Γειά σου Χρύσα, καλως όρισες! Σ'ευχαριστώ για τα καλά λόγια :)
Μελέτησε το υλικό, ρώτα με ό,τι θέλεις και κατέβα άφοβα στην αρένα με τα τσουρέκια! Θα τα κάνεις τέλεια.
Φιλιά πολλά!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Βίκυ μου γεια σου, ελπίζω να είσαι πολύ καλά!!
σ ευχαριστώ που μου απάντησες. θα ήθελα να σε ρωτήσω τί βούτυρο να χρησιμοποιήσω; lurpak ή κάτι άλλο;
Σήμερα έφτιαξα τα πασχαλινά κουλουράκια με την πεθερούλα μου και πήγαμε σε φούρνο να τα ψήσουμε.
ο φούρναρης μου έδωσε μια συμβουλή για να μένουν φρέσκα τα τσουρεκάκια και ήθελα να την μοιραστώ με όλες σας...αντί να τα τηλίγουμε με ζελατίνα να τα βάλουμε σε σακουλίτσες που βάζουν τα τοστ...εγώ προμηθεύτηκα μερικές από το φούρνο για να το δοκιμάσω.

Καλό Βράδυ!!!

Καλησπέρα και απο μένα σε όλη την παρέα σας...
σήμερα έφτιαξα τα τσουρέκια για να κάνω πρόβα τζενεράλε... η αλήθεια είναι πως τα έφτιαχνα φοβούμενη πως για άλλη μια φορά θα μου βγούν μεν νόστιμα αλλά οχι μαστιχωτά και θα άρχιζαν να τρίβοντε σχεδόν αμέσως!!!
Τελικά έκανα μεγάλο λάθος ...μου βγήκαν εξαιρετικά και πολύ αφράτα και αυτό χάριν της συνταγής αυτής ...σας ευχαριστώ απο τη καρδιά μου...δεν ξέρετε πόσο χαρούμενη έγινα...αφού δεν μου έκανε καρδιά να τα φάω. Όταν δε τα δοκιμάσαμε ξετρελάθηκαν όλοι στην οικογένεια... μάλιστα ήταν στα όρια να πιστέψουν πως τα είχα αγοράσει!!! αχχαχαχαχχαχα Ευχαριστώ και πάλι...σύντομα θα δοκιμάσω να φτιάξω και τα κουλουρακια τα πασχαλινά. Καλό Πάσχα...και πάλι ευχαριστώωωωωωω!!!!

Να φας όσα θέλεις γιατί τωρα πια ο δημιουργός τους είσαι εσύ. Το τσουρέκι είναι μια βασική ζύμη που επιδέχεται πολλές παραλλαγές. Προβλέπω να γίνεσαι η ειδικός στην οικογένεια για τα τσουρέκια! Καλή επιτυχία και στα κουλουράκια!
Τ'όνομά σου; δυσκολεύεσαι να κάνεις εγγραφή για να είσαι επώνυμη;

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

geia sou vicky polu xairomai pou kata tuxh epesa sto site sou .....ola auta pou mas edixes einai telia.....poia suntagh mou protineis na kanw ? emena mou aresoun polu ta gluka tsourekakia kai ta polu fouskota .....(kai logo egumosuneis nomizw oti epitreponte.....xaxaxaxaxaxaxa :))... pantos sxedio dialexa to noumero 5 perimenw nea sou ..... sofia!!!!!!!!! <3

Θαυμασια η συνταγη της μαμας σου.Σ ευχαριστουμε που την μοιραστικες μαζι μας.Καλη Ανασταση κ Καλο Πασχα.

καλησπερα!!! ηθελα να κανω μια ερωτηση εαν φτιαξω τα τσουρεκια αυριο και τα τυλιξω με μεμβρανη θα διατηρηθουν καλυτερα?ρωταω γιατι θα ηθελα να τα παρω μαζι μου στις διακοπες.και κατι ακομη τα τσουρεκια οταν τα ψησουμε καταψυχονται?

Τυλιγμένα σε μεμβράνη ή ζελατίνα για δώρο, βέβαια διατηρούνται καλύτερα. Προστατεύονται και από τη σκόνη, τις μύγες κλπ. Τα ψημένα τσουρέκια καταψύχονται μια χαρά.
Καλή επιτυχία!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Έχω όμως μία απορία: αφού φουσκώσει η ζύμη τί κάνω; Ξαναζυμώνω και χωρίζω στα τέσσερα ή χωρίζω κατευθείαν τη φουσκωμένη ζύμη στα τέσσερα. Παρακαλώ απαντήστε μου, γιατί θέλω να τα φτιάξω την Κυριακή το βράδυ. Ευχαριστώ.

Την πατάς να καθίσει με τα χέρια γροθιές, την χωρίζεις στα 4, παίρνεις ένα κομμάτι στον πάγκο, το απλώνεις τετράγωνο και χωρίζεις κορδόνια.
Καλή επιτυχία στα ψησίματά σου. Καλό Πάσχα!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

μια χαζη ερωτηση το βουτυρο πρεπει να ειναι αγελαδοσ η κανει και η μαργαρινη?εχω παρει ηδη ολα τα αλλα υλικα και ξεχασα το βουτυρο αγελαδος!!! θα εχει καμια διαφορα το τσουρεκι?

Το βούτυρο μπορεί να αντικατασταθεί και με μαργαρίνη. Η μαργαρίνη είναι ένα μίγμα από φυτικά έλαια και νερό. Ανάλογα με τη μάρκα το ποσοστό του υγρού διαφέρει. Θα ανησυχούσα λίγο μήπως αυξηθεί πολύ το ποσοστό των υγρών στη συνταγή σε σχέση με το λίπος. Δεν το δοκιμάζεις να μας πεις;
Αποτυχία αποκλείεται να έχεις. Ισως χρειαστείς περισσότερο λάδι στα διπλώματα της ζύμης και περισσότερο αλεύρι στο άπλωμα των κορδονιών.
Πως σε λένε; θα περιμένω να μου πεις τι έγινε!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Τα εφτιαξα χθες εγιναν φανταστικα!αφρατα μυρωδατα πολυ ωραια!!οπως ειπεσ χρειαστηκε λιγο παραπανω αλευρι οταν ανοιγα τα κορδονια αλλα ολα οκ! στην εμφανιση βεβαια το ενα απο τα τρια μεγαλα τσουρεκια φουσκωσε πολυ και ανοιξε αλλα δεν πειραζει αφου εχουν ωραια γευση!!!τα τυλιξα και περιμενουν την μεταφορα τους στο χωριο!!πιο πολυ χαρηκα που πετυχαν ,η μαμα μου μου ελεγε οτι δεν θα τα πετυχω και οτι θελει πειρα (ειμαι 22 χρονων)αλλα στο τελος με παραδεχτηκε!!σε ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες που μας δινεις!
Καλο πασχα!

Νικολετα

Καλησπέρα, πριν από λίγο έβγαλα τα τσουρέκια από τον φούρνο...ενώ είναι πολύ νόστιμα και αφράτα, δεν φούσκωσαν αρκετά, αλλά άπλωσαν. :(( Δε μπορώ να σκεφτώ τι έκανα λάθος...ακολούθησα τις οδηγίες κατά γράμμα.
Πάντως, το διασκεδάσαμε πολύ!! Η κόρη μου (5 ετών) ζύμωσε μόνη της τη ζύμη και ο γιος μου (4 ετών) έφτιαξε ένα κορδονάκι και του το έκανα σε σχήμα "Φ" που είναι το αρχικό του ονόματός του.
Όπως και νά 'χει, θα ακολουθήσουν κι άλλες προσπάθειες...που θα πάει, θα τα πετύχω...!! ;)
-Τάνια-

Ni@tά

Τι αλεύρι έβαλες; αν έχεις βάλει οποιοδήποτε άλλο εκτός από τα δύο που λέω η ζύμη θα χρειαζόταν περισσοτερο ζύμωμα για να αναπτυχθεί η γλουτένη (αυτή συγκρατεί τις φυσαλίδες της μαγιάς και φουσκώνει το τσουρέκι).
Τι σχέδιο έπλεξες; αν έπλεξες με 3 ή 5 κορδόνια, απλώνουν τα τσουρέκια
Η θερμοκρασία του γάλατος επηρεάζει τη μαγιά (να μην την κάψεις).
Είμαι σίγουρη πως θα τα πετύχεις. Διάβασε πιο ήρεμη στιγμή με τον καφέ σου τη συνταγή και θα βρεις ποιο ήταν το λάθος μονοπάτι στο χάρτη.
πολλά φιλιά σε όλους τους μάγειρες του σπιτιού σας!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Καλημερα!!! Εφτιαξα τσουρεκια με την συνταγή της μαμας σου. Εξαιρετικα!! Ισως θα ηθελα περισσοτερη ζαχαρη. Ποια ειναι η μεγαλυτερη ποσοτητα που εσυ εχεις βαλει σε 1 κιλο αλευρι; Τα συστηνω ανεπιφυλακτα! Ευχαριστώ και παλι Βικυ.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ μ

300γρ στο κιλό έχω βάλει εγώ, αλλά η Βέφα Αλεξιάδου δίνει τη συνταγή με 350γρ και περισσότερη μαγιά (δες τη συνταγή της στο άρθρο Τσουρέκια ζυμωτά στο χέρι). Δεν είμαι σίγουρη αν η περισσότερη ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει το φούσκωμα με την ίδια μαγιά.
Να 'σαι καλά Σταυρούλα! Καλό Πάσχα!

ΥΓ: Δυσκολεύεσαι να εγγραφείς; έτσι αποκτάς προφίλ δικό σου και όποιο σχόλιο κάνεις γράφεται εκεί. Ετσι όταν θέλω να δω την εμπειρία σου, τις συνταγές που έχεις κάνει ή ό,τι έχουμε συζητήσει είναι συγκεντρωμένο.

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Προσπαθησα Βικυ αλλα μαλλον κατι δεν κανω σωστα. Θα σου στείλω μεηλ να μην ζαλιζω τον κοσμο.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Μ

βικυ καλησπέρα,είδα πως είχες πει σε κάποια άλλη αναγνώστρια να δοκιμάσει βούτυρο κερκύρας,μάλλον και εγώ θα προτιμήσω αυτό,αν και δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ και δεν ξέρω την γεύση του.
Να σε ρωτήσω και κατί άλλο;το γάλα πόσα λιπαρά πρέπει να έχει, και το κακουλέ το έχεις χρησιμοποήσει ποτέ;δίνει ωραία γεύση;

καλό βράδυ!!!!!

Είναι πολύ νόστιμο και ιδιαίτερο το άρωμά του. Να βάλεις Κερκύρας. Το γάλα κανονικό όχι light. To κακουλε είναι ο κάρδαμος, έχει εξωτική γεύση και ταιριάζει πολύ με το ξύσμα πορτοκαλιού και το μαχλέπι. διάβασε το παρακάτω σχόλιο πως να αρωματίζεις με αυτά το γάλα αντί να τα βάζεις μέσα στη ζύμη.
Καλή επιτυχία!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Βίκυ μου, γειά σου! Σου μιλάω στον ενικό επειδή σήμερα όλη μέρα σε έχω σπίτι μου και νομίζω ότι πλέον γνωριζόμαστε καλά! Κάθε χρόνο με τη μητέρα μου και την αδερφή μου φτιάχνουμε τσουρέκια- έτσι για να μυρίσει το σπίτι! Μόνο τη μυρωδιά πετυχαίναμε και κάθε χρόνο ξανά προς τη δόξα τραβούσαμε! Λοιπόν, φέτος με τα τσουρέκια σου πετύχαμε και τη γεύση και την εμφάνιση!! Τρεις παρατηρήσεις μονάχα. Όταν ξεκινήσαμε το πλάσιμο των κορδονιών, η ζύμη κολούσε πολύ. Γιαυτό βάλαμε λάδι στο τραπέζι και στα χέρια μας και έτσι τα καταφέραμε -στην αρχή υπήρχε ένας πανικός!! Μήπως δε βάλαμε αρκετό λάδι όταν πρωτοφτιάξαμε τη ζύμη? Επίσης βάλαμε μισή κουταλιά μαστίχα, μία μαχλέπι και μία ξύσμα λεμονιού αλλά δεν "ακούγεται" -όπως λέμε στην Κρήτη!- κανένα ιδιαίτερο άρωμα. Δε μας αρέσει πολύ το άρωμα της μαστίχας. Τι ποσότητες να βάλουμε? Το κακουλέ είναι καλό? Και τέλος, τα κορδόνια μας δεν ήταν τόσο στητά όσο φαίνονται στο βιντεάκι σου. Τα σηκώναμε για το πλάσιμο και "κρεμούσαν". Τα δικά σου γιατί είναι έτσι ωραία? Θέλω και γω!! Σ'ευχαριστούμε πάρα πάρα πολύ! Θα τα ξαναπούμε σε άλλες συνταγές σου σίγουρα!! Καλό Πάσχα σε όλους! Ηλιάνα

Όχι δεν ήθελε κι άλλο λάδι στο μάζεμα της ζύμης. Ήθελε κι άλλα διπλώματα της ζύμης. Εκεί που λέω πως μπορείτε να παίξετε με τη ζύμη, αν έχετε όρεξη.
Τι αλεύρι βάλατε; Όσο πιο χαμηλή είναι η περιεκτικότητα του αλευριού σε πρωτεϊνες από το ιδανικό (14γρ στα 100γρ αλευριού) τόσο περισσότερο ζύμωμα θέλει.
Χαίρομαι πολύ που ελέγξατε τον πανικό και λυσατε το πρόβλημα :)
Για 1 κιλό αλεύρι, δοκιμάστε 1κουταλια σούπας μαχλέπι κοπανισμένο και 1 κουταλιά σούπας σποράκια κάρδαμου (κακουλε) κοπανισμένα να τα βάλετε στο γάλα που ζεσταίνεται και να τα αφήσετε για 10 λεπτά να βγάλουν το άρωμά τους. Μετά σουρώνετε το γάλα και το χρησιμοποιείτε όπως λέει η συνταγή. Τα σποράκια τα πετάτε, έτσι δεν θα είναι και σκούρα ή πικρά σημαδάκια μέσα στο τσουρέκι. Μέσα στο αλεύρι βάλτε 1 κουταλιά σούπας ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού. Αφαιρέστε τη μαστίχα εντελώς
Τα κορδόνια που "κρεμούσαν" είναι θέμα της ζύμης. Τι αλεύρι βάλατε;
Ηλιάννα δοκίμασε να εγγραφείς στους φίλους. Ετσι στο δικό σου προφίλ θα συγκεντρώνονται τα σχόλιά σου κι εγώ θα θυμάμαι τι έχουμε μοιραστεί.
Καλό Πάσχα!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Βίκυ μου,

τελικά τα τσουρέκια αποκάλυψαν τα μυστικά τους. Να είσαι καλά .

Εφτιαξα τσουρέκια για πρώτη φορά στη ζωή μου και έφτιαξα τα τσουρέκια σου .

Εχω να πω ότι είναι ΤΕΛΕΙΑ !!!!!

Νόστιμα, αφράτα και κυρίως κορδονάτα ... όπως τα ήθελα !!!

Χίλια ευχαριστώ που μοιράστηκες όλα αυτα τα μυστικά και κατάφερα με την πρώτη να πετύχω τα τσουρέκια.

Βεβαια μου πήρε όλη μέρα .. αλλά χαλάλι τους !!!!

Φιλιά

Κωνσταντίνα μου πολύ χάρηκα!!!!!!
Ναι, παίρνει όλη την ημέρα! Εγω σπάω πια τη δουλειά στη μέση. Ζυμώνω στις 11μμ και τα αφήνω όλη νύχτα να φουσκώσουν στον πάγκο της κουζίνας χωρίς ρεύματα. Το πρωϊ πλέκω, ξαναφουσκώνουν, στολίζω και ψήνω. Μέχρι το μεσημέρι έχω τελειώσει. Ετσι είναι πιο βολικά.
Καλή επιτυχία στα μαγειρέματά σου, τα φιλιά μου στη Στέλλα :)

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Βίκυ μου ,

την επόμενη φορά έτσι θα τα κάνω και εγώ . Τώρα πια ξέρω τι πρέπει να κάνω !!!

ΑΑΑΑ !! και δοκίμασα και τα 4, 5 και 6 κορδόνια .. έτσι για να παίξω !! χιχιχι

Να σου πω οτι έφτιαξα 5 τσουρέκια .... και ήδη το ένα έχει φαγωθεί !!!! Και έχοντας δοκιμάσει τώρα αυτά .. δεν νομίζω να αποφασίσω να ξανα-αγοράσω απο έξω !!!!

Θα δώσω τα φιλιά !!

Βίκυ μου ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !!!!

Ε λοιπον ναι ... δεν μπορούσα να μην έχω τσουρεκάκι στο Πασχαλινό τραπέζι. Οπότε "ξαναζύμωσα".

Αυτη τη φορά έφτιαξα τη ζύμη αργά το βράδυ και την άφησα να φουσκώσει όλο το βράδυ ... το πρωι νωρίς νωρίς έπλασα και έψησα. Μου βγήκαν 5 πάλι καταπληκτικά τσουρέκια. Φυσικά ... μεχρι την επόμενη το πρωι τα τέσσερα έιχαν ήδη εξαφανιστεί ... και αναγκάστηκα να κρύψω το πέμπτο για να το έχω την Κυριακη (δεν προλάβαινα να φτιάξω και άλλη δόση).

Να σου πω ότι όλοι κάνουμε σαν τρελλοί για αυτα τα τσουρέκια ... ακόμα και οι καλεσμένοι μου που το δοκίμασαν την Κυριακή είπαν τα καλύτερα. Να φανταστεις ότι έιχαμε και τσουρέκια που μας φέραν δώρο απο ζαχαροπλαστείο και τα κάναμε πέρα !!

Για μια ακόμη φορά ... ευχαριστώ για τη συνταγή και τις συμβουλές !!!

βίκυ αν θέλουμε να βάλουμε τα αρωματικά μαχλέπι λαι κακουλέ στο γάλα πώς γίνετα;αφού το γάλα το ζεσταίνουμε μαζί με το βούτυρο και την ζάχαρη έτσι δεν είναι;
χρύσα

ΥΓ. πρόσπαθησα να φτιάξω λογαριασμό για να διευκολύνω την επικοινωνία μας αλλά δεν ξέρω αν τα κατάφερα......θα δείξει χαχαχα φιλακιαααα

Δεν κολλάμε στα εύκολα Χρύσα :)
Ζεσταίνουμε πρωτα το γάλα με τα μυρωδικά, σβήνουμε φωτιά το αφήνουμε καπακωμένο 10λεπτά(η περισσότερο, δοκίμασε τη γεύση του). Όταν έχει πάρει τα αρώματα, σουρώνεις και ζαναζεσταίνεις γάλα-βούτυρο-ζάχαρη

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Bίκυ μου σ ευχαριστώ πολύ και πάλι που μου απάντησες!!!πραγματικά με βοηθάς πολύ!!!!
Να είσαι καλά και να έχεις καλό πάσχα με την οικογένειά σου!!!!
Καληνύχτα φιλάκια..
Χρύσα

Δεν θέλω να επαναλαμβάνομαι, αλλά σου είμαι πράγματι ευγνώμων. Δεν ήταν τυχαία τελικά η επιτυχία της πρώτης φοράς που δοκίμασα τα τσουρέκια σου! Πέτυχαν ακόμη καλύτερα τη δεύτερη και μάλιστα δοκίμασα όλες σου τις πλέξεις και το γεμιστό τσουρέκι και είμαι πολύ ευτυχής!! Κοιτούσα τις ίνες και δεν το πίστευα!!Με 2 κουτ. μαστίχα και 2 ξύσμα μου άρεσαν κι εμένα περισσότερο. Ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ. Να έχεις ένα καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Κι εγω είμαι περήφανη για σένα! Συνειδητοποιείς πως για όλα τα μαγειρικά σου χρόνια θα ξέρεις να φτιάχνεις το τέλειο τσουρέκι; απλά μέχρι να κατοχυρώσεις τη γνώση, θέλει πρακτική. Κάθε λίγους μήνες φτιάχνε και χάριζε τα (ή κράτα τα :)
Καλό Πάσχα!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Θρίαμβος!! Τα κατάφερα ;)))
Τελικά ήθελε περισσότερο ζύμωμα.
Αυτή η ζύμη είναι καταπληκτική, μέχρι και τα κομματάκια που έδωσα στα παιδιά για να πλάσουν, έγιναν τέλεια σαλιγκαράκια παρόλο που τα έπλαθαν πολλή ώρα και τα έκαναν μπαλάκια άπειρες φορές και μετά πάλι κορδονάκια και πάει λέγοντας.
Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι στο σπίτι!!
Ευχαριστώ πολύ...
Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση να έχετε!!
-Τάνια-

Ni@tά

Χαιρεται και καλή Ανάσταση να φτάσουμε!
Βικη μου θα ήθελα να με πληροφορησεις για τα εξής:
1. Αν έχω φτιάξει 10 τσουρέκια και περιμένω να φουσκώσουν. Μολις φουσκώσουν τα δύο, τα βάζω στο φούρνο να ψηθούν. Μέχρι να ψηθούν αυτά, τα υπόλοιπα τι θα γίνουν; Μήπως θα ξεφουσκώσουν εξαιτίας αυτής της αναμονής;
2. Πόσο μέγεθος πρέπει να έχει η λεκάνη που θα αφήσουμε την ζύμη όλο το βράδυ αν χρησμοποιήσω 4κιλά αλεύρι;
Δεν πρέπει να την σκεπάσω με κουβέρτες; Και εάν ναι πώς μπορώ να αποφύγω το να λεροθούν από το φούσκομα;
3. Τα τσουρέκια μετά που τα βγάζω από το φούρνο και είναι ακόμα ζεστα, αμέσως τα τυλίγω με την διαφάνεια ή περιμένω να κρυώσουν;

Συγνώμη, μου ξέφυγε το σχόλιο :)
Πιστεύω πως όλα θα τα χειρίστηκες και τα τσουρέκια θα έγιναν μια χαρά.
1. Δύο δύο θα μπαίνουν στο φούρνο με τη σειρά που τα έπλασες. Η αναμονή κάθε ψησίματος είναι 15λεπτά, δεν τα επηρρεάζει.
2. Εχω κάνει μέχρι 2κιλά στην πήλινη λεκάνη του βίντεο και ξεχειλίζει το πρωϊ. Για 4 κιλά, ίσως να την μοίραζες σε δύο λεκάνες. Γενικά εγω σε συμβουλεύω να κάνεις 2 φορές ζύμωμα από 2 κιλά αλεύρι παρά μονοκόμματο. Θα πλυμμηρίσει ο χώρος τσουρέκια και θα κουραστείς πολύ. Δεν χρειάζεται κουβέρτα. Λαδωμένη ζύμη, μεμβράνη μόνο στη ζύμη (να μην την ενώνει με τη λεκάνη) και τραπεζομάντηλο βαμβακερό από πάνω.
3. Τα αφήνεις να κρυώσουν, τα τσουρέκια με τη συνταγή της μαμάς μου και μετά (ώρες μετά) τα βάζεις σε μεμβράνη ή σε ζελατίνα για δώρο. Τα τσουρέκια με στεγνή ζύμη, με το που βγαίνουν απο το φούρνο, τα τυλίγεις αμέσως για να φυλακίσεις λίγη υγρασία (το έλεγε η κα Βέφα).

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

γεια σου βίκη μου. θα δοκιμάσω αύριο να φτιάξω τα τσουρέκια σου, αλλά εδώ στην Κύπρο δεν υπάρχει το αλεύρι Ρόμπιν Χουντ. Γίνεται να βάλω οποιοδήποτε άλλο αλεύρι της ίδιας ποσότητας; χίλια ευχαριστώ.
έφη από λευκωσία.

Εφη καλημέρα
Το αλέυρι πρέπει είναι σκληρό, δηλ. να έχει πρωτεϊνες 13 με 14γρ στα 100γρ αλευριού. Το γράφει συνήθως στον πίνακα πάνω στη συσκευασία. Πάρε αλεύρι λευκό για ψωμί.
Αν βάλεις αλεύρι για όλες τις χρήσεις, θα πρέπει να ζυμώσεις αρκετή ώρα διπλώνοντας τη ζύμη. Αν δεν γίνει αυτό καλά, τα τσουρέκια συνήθως απλώνουν στο ψήσιμο.

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

καλημερα Βικυ,
σημερα ειπα και εγω να δοκιμασω τη συνταγη σου
θα σου πω τα αποτελεσματα.
καλη μου επιτυχια!!!
ΔΗΜΗΤΡΑ

Περιμένω νέα σου! Καλή επιτυχία :)

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

ΒΙΚΥ ΜΟΥ ΕΓΙΝΑ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΤΡΥΦΕΡΑ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΛΑΤΩΜΑ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΜΟΥ ΑΠΛΩΣΑΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΧΑΘΗΚΕ. ΤΗ ΣΥΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΣΟΥ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑ ΑΚΡΙΒΩΣ . ΤΗ ΖΥΜΗ ΣΟΥ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΙΔΑ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΦΑΙΝΟΤΑΝ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΣΦΙΧΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ. ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΜΟΥ ΤΑ ΕΦΑΓΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΑΝΗΚΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΥ ΑΠΛΩΣΑΝ ΛΙΓΟ. ΘΑ ΞΑΝΑΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΤΕΛΕΙΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!!!
ΔΗΜΗΤΡΑ

γεια σου Βικυ!!! Σήμερα αποφάσισα να ξανακάνω τα τσουρέκια που μου είχαν απλωσει αν θυμάσαι. Τα έκανα και βγήκαν Τ-έ-λ-ε-ι-α!!!!!! Ούτε απλωσαν ούτε τιποτα. Η μόνη αλλαγή που έκανα ήταν στα αυγά. Έβαλα 3 αντί για 4. Αλλά αυτή τη φορά δεν βιάστηκα τα άφησα να φουσκώσουν 4 ώρες(όπως είχα κάνει την άλλη φορά). Νιώθω πολύ χαρούμενη που τα κατάφερα!!!!!
Καλό απόγευμα και σ'ευχαριστω!!!

ΔΗΜΗΤΡΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

Βίκυ μου Καλημέρα...έφτιαξα χθες τα τσουρέκια και είναι τέλεια!! Να είσαι καλά σ ευχαριστώ πολύ για τις οδηγίες και για την υπέροχη συνταγή!!!!!!!!
μια διευκρίνηση θα ήθελα όμως επιπλέον...έβαλα τα τσουρέκια στην κατάψυξη,όταν τα βγάλω απ την κατάψυξη θα πρέπει να τα ξετυλίξω απ την μεμβράνη λογικά ε; να τ αφήσω στον πάγκο της κουζίνας ή θα ξεραθούν απ τον αέρα;

φιλάκια

χρύσα

Θα τα αφήσεις να ξεπαγωσουν τυλιγμένα σε πετσέτα, όπως το ψωμί, μέσα σε σακούλα. Πέρασέ τα από το φούρνο όταν έχουν ξεπαγώσει και θα είναι σαν φρέσκα.
Άξια μαγείρισσα, μπράβο σου!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

καλησπερα βικυ,ειμαι στην φαση του φουσκωματος της ζυμης ,και τωρα θυμηθηκα πως δεν ειδα το βιντεακι μεχρι το τελος του,δηλαδη δεν εκανα δπλωματα στην ζυμη.στο μεταξυ η ζυμη εχει μισοφουσκωση στις 2 ωρες αναμονης.τι θα συμβει αυριο που σκοπευω να πλασω-ψησω?αφου δεν διπλωσα την ζυμη?σε παρακαλω απαντησε μου,μηπως και μπορω να διορθωσω ακομη και τωρα.ευχαριστω ,ειμαι η Κλειο.

Κλειώ μου δεν είμαι συνέχεια στον υπολογιστή, λυπάμαι που δεν είδα το σχόλιο στην ώρα του.
Πιστεύω πως θα τα κατάφερες. Αν είχες διαβάσει τα άλλα σχόλια θα είχες βρει σχετικές απαντήσεις. Ελπίζω να το έκανες.
Τα διπλώματα μπορείς να τα κάνεις και όταν έχει φουσκώσει η ζύμη. Την κατεβάζεις με λαδωμένα χέρια και διπλώνεις με λαδωμένη σπάτουλα ή χέρια. Μετά μοιράζεις κορδόνια.
Είμαι σίγουρη πως τα κατάφερες. Περιμένω νέα σου!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Έφτιαξα πρώτη φορά τσουρέκια κασι βγήκαν τέλειααα!!!Μη φανταστείς τίποτα κοτσίδες- μην είμαστε και πλεονέκτες-απλά σαλιγκαράκια αλλά είναι πολύ όμορφα στην όψη!Ευτυχώς που έπεσα κατά τύχη στη σελίδα σου!Τελικά οι μανούλες ξέρουν καλύτερα!!Και εγώ ενώ είχα συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια από τη μαμά μου είπα να φτιάξω του Παρλιάρου.Τελικά μου βγήκαν σκληρά καθι έφτιαξα της μαμάς μου που είχαν πιο πολλά υγρά και βγήκαν μια χαρά!Και πάλι σε ευχαριστώ Βίκυ μου!!!
Κασσιανή

Καλή επιτυχία Κασσιανή στα μαγειρέματά σου :)

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Βίκυ καλημέρα ,

Λοιπόν, επειδή τα τσουρέκια εξαφανίστηκαν ήδη (και τα 5) ... θα φτιάξω άλλη μια δόση μπας και καταφέρω και έχω τσουρέκι στο Πασχαλινό τραπέζι (αυτη τη φορά θα κρύψω ένα μηπως και το σώσω).

Μια βοήθεια όμως θα ήθελα ... αν τις πλεγμένες κοτσίδες δεν της βάλουμε στο φούρνο αλλα απλα σε ζεστό μέρος, χρειάζονται τον ίδιο χρόνο για να φουσκώσουν (1 ώρα) ή θέλουν παραπάνω ???

Επίσης, αν υποθέσουμε οτι τις πλεγμένες κοτσίδες τις βάζουμε στο φούρνο (στους 40 β.) για να φουσκώσουν ... πως συντονίζεται το φούσκωμα και ψήσιμο και των 4άρων τσουρεκιών. Δηλαδή, άντε και πλέξαμε το ένα τσουρέκι και το βάζουμε στο φούρνο .... μέχρι να φουσκώσει πλάθουμε το επόμενο ή τα επόμενα (ανάλογα ποσο επιδέξιες είμαστε) ... τα βάζουμε και αυτά στο φούρνο να φουσκώσουν .... τι γίνεται με το πρώτο που λογικά θα είναι έτοιμο για ψήσιμο ???

Λίγο το διαδικαστικο με μπερδεύει !!!! Εχεις καποιο κόλπο για αυτο ?

Φιλιά

Θα σε οδηγήσουν τα τσουρέκια! Χθες έψησα τσουρέκια από διπλή δόση και τα έψηνα 2 μαζί για να τελειώσω πιο γρήγορα. Μου πήρε 6ωρες πλάσιμο-φούσκωμα- ψήσιμο και έβγαλα 6πλεξίδες των 6, 2πλεξίδες των 4 και 15 στεφανάκια.

Αν θέλεις να ψήνεις μια μια πλεξίδα, τότε η πρωτη που θα πλάσεις μέχρι να τελειώσεις τη ζύμη του 1 κιλού (4 τσουρέκια μεγάλα) θα έχει φουσκώσει, είτε μέσα στο φούρνο είτε εκτός. Γυάλισε, στόλισε, βάλε για ψήσιμο.
Όσο ψήνεται, 14-15λεπτά, γυάλισε τη 2η που έπλασες και βάλε τη για ψήσιμο μόλις βγάλεις την 1η. Ετσι πάει, με τη σειρά.
Αν κάνεις μικρά τσουρέκια, να κάνεις τόσα όσο να γεμίσει το ταψί που θα ψήσεις χωρίς σταματημό, ώστε να φουσκώσουν όλα στον ίδιο χρόνο.

Αν θέλεις να ψήσεις δύο δύο πλεξούδες, τότε άσε την 1η να φουσκώνει εκτός φούρνου και βάλε τη 2η στο φούρνο, ώστε να είναι έτοιμες την ίδια ώρα για να μπουν παρέα στο ψήσιμο. Ομοίως άσε την 3η εκτός και την 4η εντός φούρνου.
Όταν οι 1&2 είναι έτοιμες, άδειασε το φούρνο και προθέρμανε για ψήσιμο. Οι 3&4 θα έχουν φουσκώσει μέχρι να ψηθεί η 1&2. Γενικά, επειδή πλάθονται με τη σειρά, φουσκώνουν με τη σειρά.
Καλή επιτυχία :)

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Καλήμερα Βίκυ.
Σαν νιόπαντρη μου φαίνοτανε βουνό να φτιάξω τσουρέκια επειδή δεν είχα φτιάξει ποτέ μου. Δοκίμασα όμως την συνταγή σου βήμα-βήμα και τώρα περιμένω να φουσκώσει (είμαι στο 4ωρο αναμονής φουσκώματος)
Σαν εκτέλεση πραγματικά είναι πανεύκολη. Θα θέλα όμως να σε ρωτήσω επειδή πρέπει να έκανα μια χαζομαρούλα, επειδή δεν είχα φρέσκο γάλα έβαλα συμπηκνωμένο και το αραίωσα με νεράκι.
Πες μου οτι δεν έκανα μέγα λάθος!!!

Σ'ευχαριστούμε που μας δίνεις τις γνώσεις σου και τις συμβουλές σου.

Φιλικά
Λίνα

Μια χαρά είναι και το εβαπορέ αραιωμένο. Γενικά θέλει 500ml υγρό. Μπορεί να είναι ακόμα και μόνο νερό. Ή πορτοκαλάδα.
Τη γεύση επηρεάζει μόνο.
Καλή επιτυχία!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Καλησπέρα!
Έχω φτιάξει τη ζύμη και περιμένω να φουσκώσει!Τί ωραία που ήταν στο τέλος του ζυμώματος,την πήγαινα από δω και από 'κει με την σπατουλίτσα!Ήθελα να παίξω κι άλλο αλλά μετά σκέφτηκα πως όσο παίζω παρετείνεται ο χρόνος που πρέπει να περιμένω για το φούσκωμα και δεν ήθελα να ξημερωθώ (άρχισα να κάνω τη συνταγή το μεσημέρι) χαχα!Καμία σχέση με τις άλλες συνταγές που σου βγαίνει το χέρι!Τα βιντεάκια σου είναι πολύ καλά!Συγχαρητήρια για την δουλειά που έχεις κάνει!Θα ξαναγράψω όταν θα ολοκληρωθεί η συνταγή!Ευχαριστώ πολύ!