Τσουρέκια ζυμωτά στο χέρι - η παράδοση στη νέα γενιά!

Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον - μια γραμμή στο χρόνο

Είναι κάποιες συνταγές που σημαίνουν πολλά περισσότερα από τη γεύση τους μόνο.

Είναι συνταγές συνυφασμένες με την παράδοση, με τη θρησκεία, με την οικογένεια, με τις προσωπικές μας μνήμες.

Ένα τσουρέκι δεν είναι μόνο ένα γλυκό ψωμί. Είναι η προσδοκία να στο δώσει η μαμά σου να το φας μαζί με μια κούπα γάλα στο πρωϊνό του Πάσχα ή να σου επιτρέψει να το φας ζεστό -μόλις βγει από το φούρνο- το πρωϊ του Μεγάλου Σαββάτου, τραβώντας με τα χέρια τις κλωστές και μπουκώνοντας το στόμα με την τρυφερή γεύση από το βούτυρο, το γάλα, το μαχλέπι.

Τα τσουρέκια είναι στη καλύτερη τους στιγμή όταν βγουν από το φούρνο. Η μαμά μου τα έκανε πάντα Μεγάλο Σάββατο, παρά τις υπόλοιπες δουλειές που ζητούσαν τα γιορτινά της τραπέζια. Κι εγώ ζητούσα πάντα χάρη, να φάω το δικό μου μόλις βγει από το φούρνο! Πειθαρχούσα στα υπόλοιπα, που στέγνωναν σχετικά, γιατί τα βουτούσα στο γάλα και δεν μ'ένοιαζε!

Τα τσουρέκια, στο χέρι, δεν θέλουν ιδιαίτερο ζύμωμα. Θέλουν μόνο μια ιεροτελεστία προετοιμασίας και ανάμιξης των υλικών. Θέλουν καλή ενέργεια, προσήλωση και υπομονή για να πετύχεις το στόχο. Και, όπως όλες οι χρονοβόρες εργασίες στην κουζίνα, θέλουν καλή παρέα για να κυλήσει η ώρα παραγωγικά και ευχάριστα!

Φέτος, είχα κοντά μου την καλύτερη παρέα, την κόρη μου, η οποία -για πρώτη φορά- ανέλαβε το ζύμωμα εξ'ολοκλήρου. Έφερα την πανέμορφη πήλινη λεκάνη μου, από τα χέρια του Κωνσταντίνου στις Μαργαρίτες της Κρήτης, έφερα τη φωτογραφία της μαμάς μου, έψησα καφέ και ξεκινήσαμε το ανακάτεμα και το ζύμωμα των υλικών.

Το ζύμωμα ενός τσουρεκιού είναι περισυλλογή. Είναι τόσο χαλαρωτική η διαδικασία, τόσο ήρεμα ενώνονται τα υλικά, τόσο μαγικά η ζύμη ρουφάει το βούτυρο όσο την τραβάς και τη διπλώνεις, τόσο απλά έχεις ήδη φτιάξει το ζυμάρι! Όσο απλά ανακατεύεται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον για να δώσει συνέχεια στη ζωή.

Το πλάσιμο των τσουρεκιών είναι διασκέδαση. Κοτσίδες με 2 κορδόνια (βίντεο), με 3, με 4 κορδόνια (βίντεο), με 5 κορδόνια (βίντεο), με 6 κορδόνια (βίντεο), πλεκτές κουλούρες, απλά σχήματα, ζωάκια, γεμίσματα με σοκολάτα. Η ζύμη υποτάσσεται στα χέρια, πειθήνια ακολουθεί το σχήμα. Μα είναι ζωντανή και φουσκώνει ξανά. Μικρές φυσαλίδες αέρα ψάχνουν μάταια διέξοδο από το μεταξένιο, ανθεκτικό ζυμάρι. Το άλειμμα με το αυγό (βίντεο) θέλει νεραϊδένιο χέρι και το πασπάλισμα αφήνει χώρο στη φαντασία και στην παρουσίαση: αμύγδαλα, παπαρουνόσπορο, σουσάμι...

Το ψήσιμο των τσουρεκιών είναι μαστοριά. Σε δυνατό ή μέτριο φούρνο κάνει κρούστα και μέσα μένει τρυφερό, αν πετύχεις το χρόνο. Αν όχι, στεγνώνει. Σε χαμηλό φούρνο παίρνει πιο αργά χρώμα, κάνει μαλακό περίβλημα και αν μείνει περισσότερο για να είσαι σίγουρη ότι ψήθηκε, στέγνωσε.

Το ξαναλέω όμως. Όπως και να το ψήσετε, το τσουρέκι σας θα είναι τέλειο την πρώτη μέρα. Η μαστοριά του ψησίματος κρίνεται στις επόμενες μέρες. Η ζύμη στεγνώνει γιατί έχει μαγιά, αυγά και βούτυρο. Γι'αυτό λένε να τυλίγουμε σφικτά με μεμβράνη τα τσουρέκια μόλις γίνουν χλιαρά, προσπαθώντας να φυλακίσουμε λίγη υγρασία μέσα στο ζυμάρι. Και αν δεν τα φάμε αυθημερόν, μας συμβουλεύουν να τα φυλάξουμε -πόσο άκαρδο!- στον καταψύκτη.

Η συνταγή είναι της Βέφας Αλεξιάδου, η οποία είχε αφιερώσει μια ολόκληρη εκπομπή στις 26 Μαρτίου 2007, για να δώσει όλα τα μυστικά για τα τσουρέκια της. Το δικό μου πείραγμα ήταν να μειώσω λίγο τη μαγιά (90 αντί 100γρ) και τη ζάχαρη (280 αντί 350γρ) και να αφαιρέσω το σπορέλαιο, που δεν κατάλαβα ποιό σκοπό υπηρετεί. Αν το ξέρετε, πείτε μου.

Υλικά:

  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια, με περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη 14% και πάνω ( 100γρ στη μαγιά και 900γρ στο ζυμάρι)
  • 90 γρ. μαγιά νωπή ή 27γρ. ξερή
  • 1/2 κούπα νερό χλιαρό (40 βαθμών Κελσίου)
  • 280 γρ ζάχαρη ( 1 και 1/4 κούπας)
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλιά σούπας μαχλέπι
  • 1 κουταλιά γλυκού σποράκια από πράσινο κάρδαμο
  • 1/2 κούπα καυτό γάλα
  • 5 αυγά, θερμοκρασία δωματίου
  • 250γρ βούτυρο, λιωμένο ζεστό
  • αυγό αραιωμένο με λίγο νερό για άλειμμα
  • αμύγδαλα φιλέ ή τριμμένα, παραρουνόσπορος, σουσάμι

Η ιδανική αναλογία αρωματικών, μιας αναγνώστριας, της Κατερίνας, μετά από δικές της δοκιμές, είναι 2 κουτάλια γλυκού κοφτά ξύσμα λεμόνι και 2 κουτάλια γλυκού κοφτά μαστίχα κοπανισμένη στο 1 κιλό αλεύρι. Υπερτερεί ελαφρά η γεύση του λεμονιού και δεν πικρίζει η μαστίχα.

Εκτέλεση:

Το προζύμι: σ' ένα μπολ, βάλτε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και 100γρ αλεύρι ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Σκεπάστε με μεμβράνη και αφήστε το μίγμα σε ζεστό και υγρό μέρος, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο και να κάνει μεγάλες φούσκες. Χρειάζεται περίπου 30'. Το έβαλα στο φούρνο -που είχα ανάψει για λίγο και είχα σβήσει- με ένα μπολάκι νερό. Μέσα στο φούρνο, κρεμάω ένα θερμόμετρο που μου επιτρέπει να παρακολουθώ την πραγματική θερμοκρασία που έχει ο φούρνος.

Η προετοιμασία: υπερβολικό ή όχι, εγω ζέστανα την πήλινη λεκάνη! Κι επειδή είναι τόσο μεγάλη που δεν χωρά στο φούρνο, βρήκα κόλπο: άναψα τις δύο εστίες στο πιο χαμηλό, έβαλα πάνω μια σχάρα του φούρνου με ποδαράκια και ακούμπησα πάνω τη λεκάνη. Έστρωσα μια κουβέρτα πάνω στο τραπέζι και την ακούμπησα πάνω της. Έτσι ήταν ζεστή να δεχτεί όλα τα υλικά και να επισπεύσει τη διαδικασία.

Το άλλο σημείο που άλλαξα στη συνταγή είναι να προσθέσω τα κοπανισμένα μυρωδικά μέσα στο καυτό γάλα, να το αφήσω για 20 λεπτά να πάρει τα αρώματα και να το σουρώσω. Έτσι δεν μπήκαν μέσα στη λευκή ζύμη, μαύρα σποράκια από τον κάρδαμο, ούτε πετυχαίνεις στο δόντι τυχόν χοντροσπασμένο κομμάτι μαχλέπι. Μόνο ζεστό, αρωματικό γάλα!

Το ζύμωμα: βάλτε τη ζάχαρη, το αλάτι και το καυτό γάλα και ανακατέψτε λίγο. Το γάλα κρυώνει με τη ζάχαρη και το ανοικτό σκεύος και μπορείτε να βάλετε τα δάχτυλά σας.

Προσθέστε τ' αυγά και δουλέψτε το μίγμα ελαφρά με τα χέρια, σπάζοντας τα κροκάδια των αυγών. Προσθέστε τη μαγιά και ανακατέψτε το μίγμα με τα χέρια.

Ρίξτε το αλεύρι σε δύο δόσεις, χωρίς να ζυμώνετε αλλά τσιμπώντας το μίγμα ώσπου να υγρανθεί όλο το αλεύρι. Όσο αλεύρι δεν απορροφάται μη το ζυμώνετε, γιατί σφίγγει το ζυμάρι και μετά θα σας ζορίσει μέχρι να αρχίσει να αναλύει, με το ζεστό βούτυρο.

 Προσθέστε λίγο λίγο το ζεστό βούτυρο πάνω στη ζύμη. Δεν ζυμώνουμε όπως το ψωμί παρά μόνο τραβάμε και διπλώνουμε τη ζύμη μέχρι να τελειώσει όλο το βούτυρο. Μην περιμένετε ν' απορροφηθεί εντελώς το βούτυρο, πριν ρίξετε το επόμενο.

Το τράβηγμα και το δίπλωμα δίνει αφράτα και κορδονάτα τσουρέκια. Η ζύμη γίνεται απαλή, μαλακή και αποκτά όγκο. Το βούτυρο απορροφάται, καθώς η ζύμη φουσκώνει.

Το α' φούσκωμα: Σκεπάστε πρώτα με μεμβράνη κι ύστερα τυλίξτε τη λεκάνη σε μια κουβέρτα ή αν χωρά, βάλτε τη σε ελαφρά ζεστό φούρνο. Αφήστε τη να φουσκώσει, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο. Χρειάζονται περίπου 3 ώρες. Ένα τεστ για να δείτε ότι το ζυμάρι έχει φουσκώσει όσο παίρνει, είναι να βυθίσετε το δάχτυλό σας στη ζύμη. Αν παραμείνει η τρύπα και δεν ξανασηκώνεται το ζυμάρι σημαίνει ότι έχει φουσκώσει όσο παίρνει.

Το πλάσιμο: Χωρίς να ξαναζυμώσετε τη ζύμη, χωρίστε τη σε 12 μέρη. Η Βέφα έπιανε κορδόνια από το ζυμάρι με τα δυό της χέρια και κάποιος άλλος τα έκοβε με το ψαλίδι. Εγώ τα ζύγισα για να βγάλω ισόπαχα κορδόνια και ομοιόμορφα φουσκωμένα τσουρέκια.

Πλάστε τα κομμάτια της ζύμης απαλά σε κορδόνια και πλέξτε τα σε πλεξίδες με 2, 3, 4, 5 ή 6 κορδόνια (ναι, γίνεται!). Ακουμπήστε το κάθε τσουρέκι στο δικό του αντικολλητικό χαρτί. Είναι πιο εύκολο να τα μετακινήσετε έτσι και ακόμα αν χωρούν να ψηθούν δύο μαζί το χαρτί τα χωρίζει σε περίπτωση που φουσκώσουν επικίνδυνα πολύ.

Το β' φούσκωμα: Βάλτε τα τσουρέκια με τα χαρτιά τους, πάνω σε σχάρα ή λαμαρίνα, μέσα στο φούρνο ξεσκέπαστα (ελαφρά ζεστός 40 βαθμούς Κελσίου, με ένα μπολάκι νερό) και αφήστε μέχρι να διπλασιασθούν σε όγκο.

Βγάλτε τα ταψιά από το φούρνο, ανάψτε τη θερμοκρασία στους 200βαθμούς αντιστάσεις και μέχρι να ζεσταθεί, αλείψτε μόνο το/τα τσουρέκια που θα ψήσετε πρώτο/α, με αυγό αραιωμένο με λίγο νερό. Αλείψτε πολύ προσεκτικά, να μην τρυπήσετε την κρούστα. Αν συμβεί αυτό θα ξεφουσκώσουν. Αλείψτε δεύτερη φορά με αυγό και πασπαλίστε με ασπρισμένα αμύγδαλα, ή ό,τι άλλο θέλετε, όσο είναι νωπό.

Το ψήσιμο: Η Βέφα λέει να ψήσουμε τα τσουρέκια στους 200 βαθμούς Κελσίου για 10' και μετά στους 180 βαθμούς Κελσίου για άλλα 10'. Έτσι έψησα την στρογγυλή κουλούρα στην φωτογραφία. Δοκίμασα στους 190 βαθμούς για 10' και στους 180βαθμούς για άλλα 10' - έτσι έψησα την κοτσίδα με το αυγό. Η κοτσίδα με τα κουμ κουάτ ψήθηκε στους 180βαθμούς για 20'. Όλα βγήκαν με τραγανή κρούστα και ήταν μαλακά εσωτερικά μόνο την ίδια μέρα.

Την επόμενη μέρα ήταν νόστιμα αλλά στεγνά, αν και τα είχα τυλίξει με μεμβράνη μόλις κρύωσαν.

Στο επόμενο επεισόδιο, η συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου και της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου .... tested by TasteFULL :)

Στο μεθεπόμενο επεισόδιο, η συνταγή της μαμάς μου, η τελική συνταγή για το πιο τρυφερό τσουρέκι επόμενων ημερών!

Τρία μυστικά καλής εμφάνισης του τσουρεκιού:

1. Αλείψτε με αυγό αραιωμένο με λίγο νερό, αφήστε να στεγνώσει και ξανα-αλείψτε νέα στρώση.

2. Πασπαλίστε με αμύγδαλο, όχι όπου να'ναι, αλλά κατά μήκος των κορδονιών, όπως διπλώνονται, για να τονίσετε το σχήμα τους. Τον παπαρουνόσπορο -που είναι πολύ ψιλός- βρέξτε το δάχτυλό σας βουτήξτε το στο σπόρο και ακουμπήστε το πάνω στο τσουρέκι, στο σχήμα που θέλετε.

3. Το κόκκινο αυγό μην το βάζετε από την αρχή στο τσουρέκι αλλά αφού το ψήσετε. Μόλις βγει από το φούρνο, τρυπήστε με το πίσω μέρος μια ξύλινης κουτάλας στο σημείο που θέλετε να βάλετε το αυγό και προσεκτικά βυθίστε το αυγό. Το ζεστό τσουρέκι υποχωρεί και αγκαλιάζει το αυγό. Όταν κρυώσει σφίγγει γύρω του. Και να θέλετε δεν μπορείτε να το βγάλετε!

Σχόλια

Θα ήθελα πάρα πολύ να δοκιμάσω να φτιάξω τη συνταγή που δίνετε αλλά δυστυχώς ζω στην Ασία και δε μπορώ να βρω μαχλέπι και μαστίχα για τα τσουρέκια.
Βρήκα ενα ειδος κάρδαμου αλλά και γι' αυτό δεν είμαι σιγουρη...
Μπορω να τα αντικαταστήσω με κάτι άλλο και με τι?
Σας ευχαριστώ πολύ!

Αυτό το τσουρεκάκι πόσο καιρό κρατάει?? Είναι αφράτο ή πιο σφιχτό??

Όταν το φας την ίδια μέρα είναι σχετικά αφράτο. Την επόμενη είναι πιο στεγνό. Δεν διατηρείται τρυφερό γιατί έχει πολύ βούτυρο και στεγνώνει.

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Η συνταγή συγχωρεί τελικά τα λάθη!!!! Βγήκαν τέλεια παρόλο το λάθος μου!!!! Σε ευχαριστούμε πολύ για αυτή την υπέροχη συνταγή!!!!

Αντιγόνη78

Πολύ χαίρομαι! Όπως λέω, ο δρόμος για τα τρυφερά τσουρέκια έχει σημαδοτηθεί αλλά πρέπει να προσέχουμε τα σήματα στη διαδρομή :)
Συνειδητά μαγειρεύουμε για να μην κάνουμε λάθη.

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Καλησπέρα από το πρωί διαβάζω την συνταγή και λέω θα την δοκιμάσω, αφού την μελέτησα ώρες, έκανα την γκάφα μου!!! εκεί που γράφεις ότι η ζύμη αυτή συγχωρεί λάθη ελπίζω να συγχωρέσει και το δικό μου!!! εκεί που έβαζα όλα τα υλικά τσουπ χτυπάει το τηλέφωνο (το σηκώνω με το καθαρό το χέρι) και ενώ μιλούσα ζύμωνα εγώ, διαπιστώνω όταν κλείνω το τηλέφωνο μα καλά γιατί σε όλους τους βγαίνει νερουλή η ζύμη και εμένα μια χαρά σφικτή (χάρηκα για ένα λεπτό ότι καλά ε? είμαι φοβερή) και ξαναδιαβάζω την συνταγή και ούπς ξέχασα τα αυγά και τώρα πως τα βάζουνε μέσα? τα έβαλα όπως όπως και ο Θεός βοηθός αν δεν μυρίσει αυγουλήλας θα είμαι τυχερή!!! Αυτά θα σας ενημερώσω για το αποτέλεσμα!!! ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗΝ ΣΗΚΩΝΕΤΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΤΕ ΠΟΡΤΕΣ!!!γενικότερα να μην σας ενοχλήσει κανείς γιατί αν είσαστε τόσο αφηρημένες όσο εγώ πάει το τσουρέκι!!!

Αντιγόνη78

Εχω μαγαζι με νυφικα κ βαπτιστικα.Αυτη την περιοδο το ωραριο ειναι συνεχες. Αφησα την κορη μου το μεσημερι και πηγα να ζυμωσω τα τσουρεκια.Η ζυμη μου κολλαγε στα χερια. Την εχω αφησει να φου σκωσει........ Δεν ξερω τι θα γινουν..... ΛΙΑ STRASS

Μια χαρά θα γίνουν! Όταν έχει φουσκώσει, λάδωσε τα χέρια σου και βύθισε μπουνιά να ξεφουσκώσει. Μετά κάνε πολλά διπλώματα με λαδωμένα χέρια ή σκληρή σπάτουλα. Μετά μοίρασε κορδόνια και πλάσε αλευρώντας καθε κορδόνι τόσο όσο να μπορείς να το πλάσεις.
Αν δεν μπορείς να τα τελειώσεις όλα σήμερα, άσε τη ζύμη λαδωμένη και σκεπασμένη στο ψυγείο για αύριο. Αυτή θα συνεχίσει (πιο αργά) να φουσκώνει ακόμα και στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Αγαπητή Βίκη,
αυτό που με τράβηξε στις συνταγές σου δεν είναι μόνο το πόσο απλά κάνεις να φαίνονται όλα (όσο απλά είναι τελικά) ούτε η λεπτομερέστατη περιγραφή της διαδικασίας από το α μέχρι το ω. Είναι ο ρομαντισμός στην κουζίνα σου και ο λυρισμός των περιγραφών που με κάνουν να ονειρεύομαι ότι είμαι και πάλι παιδί και η μαμά μου μου λέει πόσο σημαντική δημιουργία γίνεται στην κουζίνα και ότι το ζύμωμα είναι τόσο αγχολυτικό (μεγάλη αλήθεια).
Αύριο θα δοκιμάσω μαζί με τις κόρες μου να φτιάξουμε τα "τσουρέκια της μαμάς σου". Λύσε μου μια απορία: έχει καμιά διαφορά στο αποτέλεσμα αν τα φτιάξουμε με ξερή ή νωπή μαγιά; (πέρα από τη δυσκολία)
Λένα

Καλως ήρθες στο TasteFULL Λένα :)
Δύο πράγματα θέλω να επισημάνω για την κουζίνα μου. Το σημαντικότερο για μένα είναι πως η Ζωή είναι γεμάτη γεύση και το απαραίτητο για να την γευτείς είναι να έχεις συνταγές εμπιστοσύνης και κάποιον να σε οδηγεί στα δύσκολα.
Αυτή είναι η φιλοσοφία του TasteFULL και έχω την χαρά να βλέπω κάθε μέρα, κόσμο ευτυχισμένο και ικανοποιημένο να μαγειρεύει και να μοιράζεται όμορφες στιγμές με τους αγαπημένους του.
Το τσουρέκι της μαμάς μου είναι μια μαγική συνταγή. Κάνει τα μάγουλα να κοκκινίζουν από χαρά και τα μάτια να λάμπουν από περηφάνεια.
Να τα κάνεις με ξηρή μαγιά, είναι πιο εύκολα και δεν έχουν καμμιά διαφορά στο αποτέλεσμα από τη νωπή.
Καλή επιτυχία!

ΥΓ: Αν θέλεις να εγγραφείς, θα έχεις δικό σου προφίλ όπου θα συγκεντρώνονται τα σχόλια σου και θα θυμάμαι εύκολα ποιές συνταγές έχεις μαγειρέψει, τι έχουμε πει κλπ

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Μόλις έκανα τα πρώτα μου τσουρέκια
έχω μια ερώτηση όμως
δεν μπόρεσα να κάνω πλεξούδες, η ζύμη κολλουσε στα χέρια μου, που πρέπει να προσέξω για να μην κολλάει;
Δεν τα δοκίμασα ακόμα αυτά που έφτιαξα

Κρατάς τα χέρια σου βουτυρωμένα ή λαδωμένα όσο ζυμώνεις. Mετά το φούσκωμα η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια σου.
Αν ναι, λάδωσε λίγο τα χέρια σου και άπλωσε τα κορδόνια. Όταν είναι έτοιμα, ρίξε μια ιδέα αλεύρι να κάνει μια λεπτή επίστρωση στη ζύμη για να μπορούν να κυλούν στον πάγκο.
Γράψε, αν θέλεις το όνομά σου και έλα ξανά να μου πεις εντυπώσεις -πως έγιναν τα πρώτα σου τσουρέκια :)
Καλό Πάσχα! και του χρόνου!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Χρόνια Πολλά
Τα πρώτα τσουρέκια μου έγιναν πολύ νόστιμα, απλά μου κάηκαν λίγο από κάτω
Αλλά έκανα και δεύτερα...πήρα και διαφορετικής μάρκας αλεύρι (δεν ξέρω αν αυτό έχει μεγάλη σημασία) και ακολούθησαν τις συμβουλές σας με το βούτυρο και έγιναν ΤΕΛΕΙΑ.
Η ζύμη μου έγινε πολύ καλή πολύ γρήγορα και χωρίς πολύ κόπο. Έτσι κατάφερα να κάνω και πλεξούδες.
Τα έψησα κι πολύ ωραία (δεν κάηκαν από κάτω) και έμειναν αφράτα (θα ελέγξω πόσες μέρες θα μείνουν αφράτα)

Γεωργία

Το αλεύρι είναι καθοριστικής σημασίας στα τσουρέκια. Όλα τα "σκληρά" αλεύρια δεν έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη, άρα σε δύναμη να κάνουν πολύ ελαστική ζύμη. Το Robin hood είναι το πιο δυνατό και το πιο κοντινό είναι το Αλλατίνη για τσουρέκια. Αν βάλεις όποιο από τα άλλα, θα πάρεις πολύ μαλακή ζύμη που θα απλώνει και θα κολλάει.
Ιδανικό ψήσιμο κάνουν τα επίπεδα αλουμινένια (που χρησιμοποιεί ο Παρλιάρος). Εγώ ψήνω στη 2η σχάρα από κάτω, στους 200βαθμούς για 15λεπτά.
Συγχαρητήρια Γιωργία! Αν τα κάνεις κάθε μήνα, μια φορά, θα την έχεις "κατακτήσει" την συνταγή και θα είσαι ειδήμων πλέον στο θέμα! Τελικά, απλά δεν είναι τα τσουρέκια;;;

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Διαβάζω και χαλαρώνω! Τι υπέροχη σκηνή μου μεταφέρεις! Να είσαι καλά Βίκυ μου! Να χαίρεστε η μια την άλλη!
Και εγώ συμφωνώ με τις συμβουλές σου! Πάνω κάτω κάτι τέτοιο κάνω και εγώ με λιγότερο βούτυρο και μαγιά στιγμής! Με βοηθάει στο φούσκωμα η ζέστη που κάνει λόγω εποχής... Την μεγαλύτερη επιτυχία στο φούσκωμα των τσουρεκιών την είχα μια χρονιά που έβαλα την ζύμη σε τάπερ, στο πορτ παγκαζ του αυτοκινήτου και πήγα για ψώνια, αφήνοντας το αμάξι σε ζεστό μέρος.... Τέτοιο φούσκωμα δεν έχω ξαναδεί...

Φέτος δεν θα φτιάξω! Μου λείπει η παρέα και η διάθεση...

Αν χαλαρώνεις με το πρώτο επεισόδιο, σου έφτιαξα και άλλα δύο! και 7 βιντεάκια να δεις όλα τα μυστικά για το τέλειο τσουρέκι! Πλεξίδα με 3ή5 κορδόνια, όταν η ζύμη του τσουρεκιού είναι σφικτή, με 4ή6 κορδόνια, όταν είναι μαλακή, βρήκα νέο δρόμο!!! Διασκέδασα πολύ με τα τσουρέκια, αλλά χάρηκα πιο πολύ όταν δοκίμασα τη συνταγή της μαμάς μου και βρήκα αυτό που έψαχνα, κάτω από τη μύτη μου!
Φτιάξε το ουζάκι στη λιακάδα κι αν θέλεις να βρεις διάθεση έλα στα food blogs. Είμαστε όλες εδώ, ανοικτά τετράδια, ανοικτές κουζίνες, ανοικτές καρδιές!
Καλή Ανάσταση Αγγελική μου, να ανταμώνεις συχνά με τα παιδιά σου και να περνάτε πολύ όμορφα, όπου είστε!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Γεια σου βίκυ!
Την συνταγή της Βέφας την κάνει η μαμά μου χρόνια, και πάντα τα τσουρέκια της ξεπερνούσαν όλων των υπολοίπων στην οικογένειά μας.

Ετοιμάζω και εγώ τα δικά μου τσουρέκια με την ίδια συνταγή, και αυτήν την στιγμή περιμένω την ζύμη να φουσκώσει!

Ευχήσου μου καλή επιτυχία, μιας και τα δικά σου πέτυχαν...

Νομίζω πως θα κάνω κι άλλο άρθρο για να σας πω πόσους μύθους ανέτρεψα όλες αυτές τις μέρες που φτιάχνω τσουρέκια! Μη φοβάστε τίποτα! Η ζύμη του τσουρεκιού συγχωρεί πολλά!
α. Άφησα πλεγμένο τσουρέκι να φουσκώσει και ενώ έπρεπε να το αλείψω και να μπει στο φούρνο, έπρεπε να φύγω!!!!!! Και έφυγα! όταν γύρισα, 3 ώρες μετά, το τσουρέκι είχε πιάσει όλη τη λαμαρίνα -σαν τετράγωνη φουσκωτή ξαπλωτή πίτα!!!!!! Φυσικά, δεν το έψησα. Το μάζεψα, το ξαναζύμωσα, το χώρισα, το έπλεξα κορδόνια και ξανά σε πλεξούδα. Φούσκωσε ξανά, άλειψα, έπλασα. Τέλειο, σαν να μην έγινε το λάθος φούσκωμα!
β. Ζύμωσα τη ζύμη το βράδυ (10μμ) και την άφησα να φουσκώσει όλη νύχτα, πάνω στον πάγκο, σκεπασμένη με μια πετσετα μόνο σε σχετικά κρύα κουζίνα. Το πρωϊ είχε γίνει ξέχειλη. Μέχρι να έρθει ο φίλος για να γυρίσουμε τα βιντεάκια, είχε πάει 11πμ. Δεν ξίνισε, τα τσουρέκια έγιναν αφρός, όλα καλά.
Περιμένω νέα σου Σοφία :) Καλή Ανάσταση!!!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Μια συμφωνία και μία διαφωνία: Τα τσουρέκια θέλουν προσήλωση και υπομονή. Δεν είναι τυχαίο που παλιά οι μαγείρισες τα ζύμωναν με προσευχές, όπως και τις λειτουργιές (τα πρόσφορα), διότι η προσευχή σε βοηθάει να αφήσεις τις άλλες έγνοιες και να αφοσιωθείς. Όμως το τσουρέκι δεν αγαπάει την παρέα και ιδιαίτερα την πολυπληθή και ο λόγος είναι απλός: ένας από τους θεμελιώδεις παράγοντες της επιτυχίας είναι η σταθερά υψηλή θερμοκρασία στο περιβάλλον και όταν υπάρχει κόσμος όλο και κάποια πόρτα ανοιγοκλείνει και πουντιάζει η κουζίνα.
Πάντως θεωρώ το συγκριτικό τεστ συνταγών και σχολών τσουρεκιού καταπληκτική ιδέα! Είναί από αυτά που πάντα ήθελα να διαβάσω, αλλά ποτέ δε θα τολμούσα να ζητήσω! Μπράβο! Περιμένω με ανυπομονησία το επόμενο επεισόδιο!

Χρόνια Πολλά, Ελπίδα, να χαίρεσαι την οικογένειά σου και να περάσεις πολύ γλυκά αυτές τις μέρες!
Χαίρομαι που σε ενθουσίασε η ιδέα του συγκριτικού τεστ! Δες και τις άλλες δύο συνταγές για τσουρέκια και πες μου. Η ιδέα δεν ξεκίνησε για τη σύγκριση αλλά για τη δική μου αναζήτηση ενός τσουρεκιού που παραμένει τρυφερό για μερικές μέρες.
Και μέσα από το ψάξιμο και τις δοκιμές προέκυψε και το πλέξιμο με 4,5 και 6 κορδόνια και ένα σωρό όμορφες πληροφορίες.
Πολύ τα χάρηκα!!! Καλό Πάσχα!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Συμφωνώ σε όλες τις συμβουλές σου. Εγώ βάζω ακόμα λιγότερη ζάχαρη στο ένα κιλό (200 γρ.), 100 γρ. μαγιά και τη μισή ποσότητα βούτυρο! Το ίδιο επίσης κάνω και στο ζύμωμα. Βάζω όσο αλεύρι πάρει άνετα η ζύμη και μετά προσθέτω το βούτυρο για να πάρει και το υπόλοιπο. Και του χρόνου Βίκυ. Είμαι σίγουρη, ότι φέτος θα έχεις τα καλύτερα και νοστιμότερα τσουρέκια, αφού βοήθησε η κόρη!

Κική

Μετά από τόσα τσουρέκια και τόσο γράψιμο, μόλις τώρα έχω χρόνο να απαντήσω, με καταλαβαίνετε ελπίζω!
Κική μου, μετά από 15 τσουρέκια που έβγαλαν οι τρεις δόσεις, θα το πιστέψεις ότι σήμερα, Μ.Σάββατο, δεν έχω παρά μόνο ένα που το δοκιμάζω να δω, αν έχει στεγνώσει! όλα τα άλλα ή φαγώθηκαν για ερευνητικούς σκοπούς ή μοιράστηκαν!
Σήμερα θα ξαναζυμώσω τσουρέκια! Χάρηκα πολύ όμως με τις πλεξούδες, πρώτη χρονιά τις έμαθα κι εγώ!
Καλή Ανάσταση, καλά μαγειρέματα!

A!! ξέχασα! Με 250γρ ζάχαρη, τα τσουρέκια μου είναι οριακά άγλυκα για μένα. Με 280γρ που έβαλα στις Βέφας (αντί για 350γρ που πρότεινε) ήταν καλά, νομίζω. Ίσως να πρέπει να βάζουμε ένα δείκτη, για να ξέρει όποιος τα θέλει άγλυκα να βάλει τόση ζάχαρη και όποιος τα θέλει γλυκά να βάλει τόση ζάχαρη. Νομίζω πάντως πως όταν η ζάχαρη πατήσει πάνω από ένα όριο ζωντανεύει και τη γεύση και το άρωμα του τσουρεκιού.

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry