Φακές σαλάτα - οι καλοκαιρινές!

Φακές σαλάτα - κρύο πιάτο

Νομίζω πως θα μπορούσα να διεκδικήσω τη μητρότητα αυτής της συνταγής :)

Φτιάχνω αυτό το πιάτο, τα καλοκαίρια, από το 1997, όταν κανείς δεν είχα ακούσει να μαγείρευε τις φακές για σαλάτα.

Οι φακές ήταν πάντα αγαπημένα όσπρια στο σπίτι μας. Όταν ήταν χειμώνας, με χαρά περιμέναμε ζεστή σούπα φακές να μας δυναμώσει για το απογευματινό τρέξιμο των σχολικών δραστηριοτήτων.

Όταν, όμως, καλοκαίριαζε κανείς δεν αναζητούσε ζεστή σούπα. Οι φακές, όμως, παρέμεναν πολύ υγιεινή επιλογή διατροφής για τα παιδιά.

Ετσι ξεκίνησα να χρησιμοποιήσω τις al dente βρασμένες φακές, αφού κρύωναν λίγο - μαζί με φρέσκια τομάτα σε κύβους, κρεμμύδι ξερό, σέλερυ, μπόλικο μαϊντανό, ξύδι και ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Τόσο απλά. Όλα τα υλικά σε μια πήλινη γαβάθα και στο ψυγείο. Η ετοιμασία δεν κρατούσε πάνω από μια ώρα. Όσο έπαιρναν τα παιδιά το πρωϊνό τους, εγώ είχα ετοιμάσει το μεσημεριανό μας.

Ακόμα θυμάμαι τη χαρά, να γυρνάμε  κουρασμένοι από τη θάλασσα και να μας περιμένει έτοιμη η πιο γευστική, χορταστική και δροσερή σαλάτα που θα μπορούσαμε να φάμε! Είναι πλήρες γεύμα, όχι όπως η τοματοσαλάτα.

Οι φακές - όπως και τα φασόλια - είναι η καλύτερη πηγή φυτικής πρωτεϊνης. Περιέχουν με μια σειρά άλλων ωφέλιμων στοιχείων και σίδηρο και φυλλικό οξύ, που βοηθούν στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, τόσο καθοριστικά απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη ενός μικρού παιδιού.

Μαγειρευμένες μαζί με ρύζι, συνδυάζουν τις πρωτεϊνες τους και δίνουν στο φτωχό φακόρυζο διατροφική αξία πρωτεϊνης κρέατος! Αυτή είναι μια άλλη αγαπημένη συνταγή της οικογένειας.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημά τους είναι ότι περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες απορροφούνται με αργό ρυθμό από το σώμα, δίνοντας δύο οφέλη ταυτόχρονα. Από τη μια, το παιδί αισθάνεται χορτάτο με ενέργεια που αποδεσμεύεται σταδιακά και απο την άλλη δεν διαταράσσονται τα επίπεδα της γλυκόζης, με αποτέλεσμα "ήρεμα παιδιά", χωρίς ανεβοκατεβάσματα υπερ-ενέργειας & υπνηλίας.

Ξέρετε τι κάνουν τα ήρεμα και σωστά ταϊσμένα παιδιά μετά το φαγητό; όταν έχουν γυρίσει από το πρωϊνό μπάνιο στη θάλασσα; κοιμούνται! ήσυχα και ευτυχισμένα! και μπορούσα να κοιμηθώ κι εγώ :) με το μεσημεριανό φως να μπαίνει μέσα από τις τραβηγμένες κουρτίνες και τα κλειστά πατζούρια, τα τζιτζίκια να χαίρονται τη ζέστη κι εμείς τη δροσιά και την ηρεμία. Αυτές τις αναμνήσεις έχω. Κι αν μπορώ να βοηθήσω τις νέες μαμάδες να κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη και τα παιδιά τους πιο ευτυχισμένα, θα χαρώ πολύ!

Υλικά (για 3 μερίδες):

  • 250 γρ. φακές (κλαδάκια δενδρολίβανου και δάφνη για το βράσιμο)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι γλυκό σε φετάκια ή κύβους
  • 4 τομάτες σε κύβους
  • 2 τρυφερά κλωνάρια σέλερυ σε φετάκια
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι- πιπέρι
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 4 κουταλιές σούπας ξύδι κόκκινο ή βαλσαμικό

Εκτέλεση:

Βράζετε τις καλά πλυμμένες φακές σε νερό που τις σκεπάζει, μαζί με τα αρωματικά, για 20-30 λεπτά ανάλογα με το πόσο βραστερή είναι η φακή που έχετε προμηθευτεί.

Προσέξτε να μην παραβράσει, γιατί όλο το πιάτο θα αποτύχει σε εμφάνιση και τα παιδιά δεν θα θέλουν καν να το δοκιμάσουν. Σουρώστε τις φακές και αφαιρέστε τα αρωματικά.

Αφήστε λίγο να κρυώσουν και ανακατέψτε τις με τα υπόλοιπα υλικά (για να μην μαραθούν οι τομάτες). Φροντίστε το  αλατοπίπερο και το λαδόξυδο να είναι σωστά για τα γούστα σας.

Αν ρίξετε το λαδόξυδο & το αλάτι όσο είναι ζεστές θα το ρουφήξουν και θα νοστιμίσουν περισσότερο. Αφήστε τις στο ψυγείο, μέχρι το μεσημέρι που θα επιστρέψετε από τη θάλασσα.

Θα έχουν ενωθεί οι γεύσεις και κάθε μπουκιά θα έχει τη μεστή γεύση της φακής, τη γλύκα της τομάτας, τη σπιρτάδα του κρεμμυδιού, τη τραγανή φρεσκάδα του σέλερυ, το άρωμα του μαϊντανού. Ποίημα σας λέω!

Σχόλια

Πολυ ωραια ιδεα,για να τρωνε τα παιδια μας οσπρια το καλοκαιρι. Ευχαριστω. Θα τις φτιαξω .

Και για μας είναι πολύ καλή επιλογή! Δροσιστικό και χορταστικό.

Telia idea! Omologo pod den mou ihe perasi apo to nou oti tha mporousan na ginoun salata. Tha to dokimaso avrio kiolas. Thanks!

Πάλι μες στη σκέψη μου ήσουν! Σήμερα το πρωί άνοιξα κι εγώ το ντουλάπι για όσπρια. Δεν το είδα το post παρά μόλις τώρα που είναι βράδυ. Πήρα το σακουλάκι με τα φασόλια. Εχεις δίκιο, η σούπα δεν πάει καλοκαιριάτικα κι έτσι έκανα τη φασολάδα όπως συνήθως μεν αλλά με πολύ λιγότερο νερό και σέρβιρα τα φασόλια κρύα μετά το μπάνιο μας όπως κι εσύ. Οι φακές σου μπήκαν στο μενού των επόμενω ημερών. Είμαι σίγουρη ότι θα είναι ωραίες. Με φρέσκες ντομάτες του χωριού που βρίσκω στη περιοχή των διακοπών μας και το αγνό λάδι που "στίβει" ο πατέρας μου από ελιές που πηγαίνει μόνος του στο ελαιοτριβείο τι να πάει στραβά; :-)

Και τα φασόλια κάνουν τέλεια κρύα σαλάτα. Με λεπτές φέτες ξερού κρεμμυδιού, μπόλικα φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης ή ματζουράνας από την γλάστρα, μαϊντανό, λιαστές τομάτες σε λάδι και dressing από χτυπημένο λαδολέμονο. Ετοίμασέ την από το πρωϊ και άφησε την στο ψυγείο να πιει τα αρώματα. Οι φακές, με τόσο αγνά και γευστικά υλικά που έχεις διαθέσιμα θα γίνουν διπλονόστιμες! πες μου αν άρεσε στα παιδιά.

Πω, πω! Βλέποντας πάλι αυτή τη συνταγή συνειδητοποιώ ότι είναι πια το τρίτο καλοκαίρι που τη φτιάχνω. Δε σου απάντησα ακόμη πως, ναι, τις τρώνε τις φακές τα παιδιά μου με ευχαρίστηση. Εγώ, δε, τρελαίνομαι. Την έχω αναρτήσει ήδη δύο φορές. Φέτος, πιο απλές, χωρίς celery, που δεν έχει εδώ που κάνουμε διακοπές, και με απλό ξύδι. Τις κάνω λίγο πιο στεγνές και προσθέτω soy sauce που μ' αρέσει πολύ.

http://mydinnertoday.wordpress.com/2011/08/08/lentil-salad-even-simpler/

Φιλιά

mydinnertoday

Τα όσπρια σαν σαλάτα το καλοκαίρι είναι χορταστικά και ελαφριά. Χθες έκανα ρεβύθια σαλάτα -απλώς τα έβρασα αφού φούσκωσαν, και τα σερβίρισα σουρωμένα με λάδι λεμόνι αλάτι φρέσκο κρεμμύδι και ματζουράνα- και ο γιός μου ζήτησε να του ξαναφτιάξω :)
Καλά μπάνια, καλή ξεκούραση, τα φιλιά μου σε μικρούς και μεγάλους

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Ξεκινάω να την φτιάξω τώρα...αυτή τη νόστιμη φακοσαλάτα! :)

Λοιπόν έχει γίνει από τα αγαπημένα μου. Δευτερη φορά σε μια βδομάδα τις έφτιαξα και τις καταευχαριστήθηκα.
Μπράβο για τη συνταγή!

Ααα και ξέχασα να πω ότι τη 2η φορά πρόσθεσα και κομμάτια ελιάς που της πάνε καταπληκτικά.

Σ'ευχαριστώ Δέσποινα! Θα προσθέσω κι εγώ ελιές την επόμενη φορά που θα τις φτιάξω.

τέλειο πιάτο! μπορούμε λες τις φακές σε ένα πρώτο στάδιο (δλδ με αλάτι, πιπέρι, λάδι και ξίδι) να τις βάλουμε σε μερίδες στην κατάψυξη?

Francesca

Γιατί όχι; δεν το έχω κάνει αλλά δεν βλέπω τι μπορεί να τις χαλάσει. Αν το δοκιμάσεις πες μου!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

Aγαπημενη Βικυ χωρις να θελω να μειωσω την παρουσια σου στον χωρο (απεναντιας θεωρω οτι σημερα εχεις μακραν το καλυτερο ελληνικο blog στο διαδικτυο και ειναι πολυ μεγαλη χαρα μου να το επισκεπτομαι και σου ειμαι ευγνωμων γιαυτο) θελω να προσθεσω οτι τη σαλατα φακη την πρωτογνωρισα στην Ελλαδα στο food company στην Φωκυλιδου. Αυτη η γυναικα εφτιαχνε καταπληκτικη σαλατα φακες με λιαστες τοματες, φετα, μαιντανο, κάπαρη και μπαλσαμικο. Εξαιρετικη!! Τοτε ειχα ενθουσιαστει και εγω γιατι δεν μπορουσα να καταλαβω γιατι στην Ελλαδα σε αντιθεση με τις αλλες χωρες της μεσογειου μαγειρευαμε τα οσπρια με ενα, αντε το πολυ δυο, τροπους.

Πριν ή μετά το 1997; αστειεύομαι :)
Χαίρομαι με μικρά πράγματα που ανακαλύπτω στο μικρόκοσμό μου και είναι σίγουρο πως τις ίδιες ανακαλύψεις κάνουν καθημερινά άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
Σ'ευχαριστώ για τα καλά λόγια!

Κατεβάστε δωρεάν το Σπιτικό Κελάρι! Οδηγός με 74 συνταγές συντήρησης τροφίμων http://issuu.com/tastefull/docs/spitiko-kelari-home-pantry

νομιζω γυρω στο 96, δεν ειμαι σιγουρη αλλα δεν εχει σημασια. Πραγματικα πολλες φορες ανακαλυπτουμε κατι ταυτοχρονα και, παρ'ολο που τωρα πια ξερω οτι συμβαινει, συνεχιζει να με εκπλησει. Παντως εμενα μ'αρεσουν πολυ οι φακες σαλατα με φρεσκο κολιαντρο και ή σολωμο ή γαριδες τυλιγμενες με καταίφι τηγανητες. Να εισαι καλα!