Κατσικίσια παϊδάκια στη γάστρα - τρυφερά και μελωμένα

Παϊδάκια στη γάστρα, τρυφερά και μελωμένα!

Μεγάλο Σάββατο σήμερα και με το ζόρι κατάφερα να συγκροτηθώ μετά την μαραθώνιο εκπομπή ζωντανού μαγειρέματος τσουρεκιών & κόκκινων αυγών της Μ.Πέμπτης. Μπορείτε να δείτε τα βίντεο (4 μέρη) στο κανάλι μέχρι να ετοιμάσω άρθρο και να τα ενσωματώσω, με περιγραφή των περιεχομένων τους.

Από τις 9πμ μέχρι τις 3μμ, φτάσατε γρήγορα τους 150 και ανεβήκατε μέχρι τους 490, μέχρι το τέλος της 6ωρης εκπομπής! Σας ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη σας. Σήμερα, με πιέζω να γράψω αυτή τη συνταγή, που είναι η δικιά μου αγαπημένη προτίμηση για το μενού του αναστάσιμου δείπνου του Μ.Σαββάτου. Στρώνω το τραπέζι, πριν φύγω για την εκκλησία, γιατί επιστρέφουμε για φαγητό στη 1.30πμ, όταν τελειώσει η λειτουργία.

Συνοδευτικά με τα κόκκινα αυγά, βγάζω ανηθοσαλάτα που γίνεται με φέτα, γιαούρτι και μπόλικο άνιθο. Παρέα βάζω τραγανά ραπανάκια και μικρά τοματάκια και λύνω έτσι το θέμα ορεκτικού και σαλάτας ταυτόχρονα. Μέχρι να ζεστάνω τη μαγειρίτσα η οικογένεια είναι απασχολημένη με τα πρώτα.

Μετά τη μαγειρίτσα, ο καθένας σερβίρεται δύο παϊδάκια, ψητά στη γάστρα. Τα έχω σιγοψήσει από νωρίς, έχω διαχωρίσει  το λίπος από τη σάλτσα τους και έχουν όλη τη γλύκα από τα μελωμένα παχάκια χωρίς να είναι βαρειά στην πέψη. Είναι ο μεζές που περιμένω να γευτώ και με κάνει να χαμογελώ για τις τραγανές πετσούλες του αρνιού σούβλας που έρχονται αύριο!

Την σάλτσα την δένω και την σερβίρω με το κρέας. Αν δεν θέλετε να διαχωρίσετε τη σάλτσα από το λίπος, μπορείτε να ψήσετε μέσα στη γάστρα τα παϊδάκια πάνω σε κληματόβεργες ή πάνω σε φρύγανα από θυμάρι (ξερά κλαδάκια) ή πάνω σε κλαδιά δενδρολίβανου (έχοντας αφαιρέσει τα πολλά φύλλα για να μην γίνει έντονο) ή ακόμα πάνω σε κλαδιά από τσάϊ του βουνού! Ναι, ξέρω, δεν το έχετε ξανακούσει. Όμως όλα τα αρωματικά φυτά δίνουν μυρωδιά και γεύση στο κρέας. Στις Μαργαρίτες της Κρήτης, η Αναστασία που έχει τον ξενώνα Κουρήτες, μαζεύει κλαδιά μυρτιάς για να ακουμπήσει πάνω σ'αυτά το ψητό αρνί (αντικρυστό γίνεται στην Κρήτη όχι σουβλιστό). Δοκιμάστε το και θα δείτε το άρωμα που μεταφέρεται από το λίπος μέσα στο κρέας.

Τα παϊδάκια, μαγειρεμένα έτσι στη γάστρα γίνονται ζουμερά και τρυφερά, καμμία σχέση με τα σκληρά παϊδάκια της σχάρας. Ιδανικά για παιδάκια και ηλικιωμένους και για όσους προσέχουν τη δίαιτα και τη διατροφή τους.

Υλικά

  • παϊδάκια από κατσικάκι γάλακτος
  • ελαιόλαδο - λεμόνι χυμός και ξύσμα
  • αλάτι - πιπέρι
  • φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι, ματζουράνα (ή ξερή) στο τέλος του μαγειρέματος και στο σερβίρισμα

Εναλλακτικά αρωματικά :

  • μαραθόσπορος - μαύρο πιπέρι - ξύσμα λεμόνι
  • γλυκό κρασί μοσχάτο - μπούκοβο - σκόνη τομάτας
  • σκόρδο - λεμόνι- θυμάρι
  • σόγια - μέλι - ξύσμα/χυμός  λεμόνι

Εκτέλεση

Αλείψτε τα παϊδάκια με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ξύσμα λεμονιού και περιχύστε με το χυμό του λεμονιού. Αν δεν έχετε γάστρα, μπορείτε να τα ψήσετε στις ειδικές σακούλες φούρνου. Επίσης, έτσι μαριναρισμένα μπορείτε να τα φυλάξετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

Βάλτε το κρέας στη γάστρα και σκεπάστε την. Ψήστε στο φούρνο για 2-2,30 ώρες στους 170 βαθμούς Κελσίου. Η ποσότητα της σάλτσας που θα δημιουργηθεί εξαρτάται από το πόσο στριμωγμένα είναι τα κομμάτια μέσα στη γάστρα (μεγαλύτερη επιφάνεια εκτεθειμένη ροδίζει πιο καλά αλλά και στεγνώνει η σάλτσα πιο γρήγορα) και τι είδους γάστρα χρησιμοποιείτε. Η πήλινη ροδίζει πιο καλά το κρέας και στεγνώνει περισσότερο τη σάλτσα, ενώ η μεταλλική γάστρα κατεβάζει πιο πολλά υγρά.

Βγάλτε τη σάλτσα σε ποτήρι και αφήστε την να ηρεμήσει. Θα ανεβεί στην επιφάνεια το λίπος και θα μείνει κάτω ο χυμός. Αφαιρέστε το λίπος με ένα κουταλάκι και δέστε την σάλτσα σε ένα κατσαρολάκι με λίγο αραιωμένο κορν φλάουρ. Διορθώστε τη γεύση της με αλάτι, λεμόνι ή πιπέρι ή λίγο μέλι. Αφήστε την στο κατσαρολάκι, στην άκρη. Αν την ρίξετε μέσα στο κρέας θα το μουσκέψει, ενω τώρα είναι τραγανό και τρυφερό. Θα την σερβίρετε μαζί του αφού την ζεστάνετε.

Αφήνω έτσι το κρέας μέσα στη γάστρα και τη σάλτσα στο κατσαρολάκι. Το κρέας μπορεί να σκουρύνει αλλά δεν πειράζει. Συνήθως ζεσταίνω μόνο τη σάλτσα και σερβίρω το κρέας σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Αν βάλετε πατάτες θα πρέπει να βάλετε και νερό. Να ξέρετε πως οι πατάτες θα πιούν όλα τα λίπη και δεν θα μπορέσετε να διαχωρίσετε τη σάλτσα. Μπορείτε όμως να βράσετε μικρές πατατούλες, να τις περιχύσετε με τη σάλτσα και να τις σερβίρετε με το κρέας.

Έχω δοκιμάσει να βάλω μουστάρδα σκόνη στο δέσιμο της σάλτσας αλλά δεν μου άρεσε καθόλου το αποτέλεσμα και το γράφω για να μην ξανακάνω το λάθος. Ίσως μια έτοιμη, πιο γλυκειά μουστάρδα να έδινε καλύτερο αποτέλεσμα.

Για γλυκό, σερβίρω μια πιατέλα για να πάρει ο καθένας μια μπουκιά. Μαριναρισμένες φράουλες με βαλσάμικο, με λίγη κρέμα μασκαρπόνε και παξιμαδάκια αμυγδάλου Δροσιά, φρεσκάδα, γλύκα, για να κλείσουμε με χαμόγελο το αναστάσιμο δείπνο του Μ.Σαββάτου.

Καλή Ανάσταση! Με όσους αγαπάτε κοντά σας. Με γεμάτη αγκαλιά και στρωμένο τραπέζι.

Βίκυ Κουμάντου