Φακές σαλάτα – οι καλοκαιρινές Σαλατες

Νομίζω πως θα μπορούσα να διεκδικήσω τη μητρότητα αυτής της συνταγής :)

Φτιάχνω αυτό το πιάτο, τα καλοκαίρια, από το 1997, όταν κανείς δεν είχα ακούσει να μαγείρευε τις φακές για σαλάτα.

Οι φακές ήταν πάντα αγαπημένα όσπρια στο σπίτι μας. Όταν ήταν χειμώνας, με χαρά περιμέναμε ζεστή σούπα φακές να μας δυναμώσει για το απογευματινό τρέξιμο των σχολικών δραστηριοτήτων.

Όταν, όμως, καλοκαίριαζε κανείς δεν αναζητούσε ζεστή σούπα. Οι φακές, όμως, παρέμεναν πολύ υγιεινή επιλογή διατροφής για τα παιδιά.

Ετσι ξεκίνησα να χρησιμοποιήσω τις al dente βρασμένες φακές, αφού κρύωναν λίγο – μαζί με φρέσκια τομάτα σε κύβους, κρεμμύδι ξερό, σέλερυ, μπόλικο μαϊντανό, ξύδι και ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Τόσο απλά. Όλα τα υλικά σε μια πήλινη γαβάθα και στο ψυγείο. Η ετοιμασία δεν κρατούσε πάνω από μια ώρα. Όσο έπαιρναν τα παιδιά το πρωϊνό τους, εγώ είχα ετοιμάσει το μεσημεριανό μας.

Ακόμα θυμάμαι τη χαρά, να γυρνάμε  κουρασμένοι από τη θάλασσα και να μας περιμένει έτοιμη η πιο γευστική, χορταστική και δροσερή σαλάτα που θα μπορούσαμε να φάμε! Είναι πλήρες γεύμα, όχι όπως η τοματοσαλάτα.

Οι φακές – όπως και τα φασόλια – είναι η καλύτερη πηγή φυτικής πρωτεϊνης. Περιέχουν με μια σειρά άλλων ωφέλιμων στοιχείων και σίδηρο και φυλλικό οξύ, που βοηθούν στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, τόσο καθοριστικά απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη ενός μικρού παιδιού.

Μαγειρευμένες μαζί με ρύζι, συνδυάζουν τις πρωτεϊνες τους και δίνουν στο φτωχό φακόρυζο διατροφική αξία πρωτεϊνης κρέατος! Αυτή είναι μια άλλη αγαπημένη συνταγή της οικογένειας.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημά τους είναι ότι περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες απορροφούνται με αργό ρυθμό από το σώμα, δίνοντας δύο οφέλη ταυτόχρονα. Από τη μια, το παιδί αισθάνεται χορτάτο με ενέργεια που αποδεσμεύεται σταδιακά και απο την άλλη δεν διαταράσσονται τα επίπεδα της γλυκόζης, με αποτέλεσμα “ήρεμα παιδιά”, χωρίς ανεβοκατεβάσματα υπερ-ενέργειας & υπνηλίας.

Ξέρετε τι κάνουν τα ήρεμα και σωστά ταϊσμένα παιδιά μετά το φαγητό; όταν έχουν γυρίσει από το πρωϊνό μπάνιο στη θάλασσα; κοιμούνται! ήσυχα και ευτυχισμένα! και μπορούσα να κοιμηθώ κι εγώ :) με το μεσημεριανό φως να μπαίνει μέσα από τις τραβηγμένες κουρτίνες και τα κλειστά πατζούρια, τα τζιτζίκια να χαίρονται τη ζέστη κι εμείς τη δροσιά και την ηρεμία. Αυτές τις αναμνήσεις έχω. Κι αν μπορώ να βοηθήσω τις νέες μαμάδες να κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη και τα παιδιά τους πιο ευτυχισμένα, θα χαρώ πολύ!

Υλικά (για 3 μερίδες):

  • 250 γρ. φακές (κλαδάκια δενδρολίβανου και δάφνη για το βράσιμο)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι γλυκό σε φετάκια ή κύβους
  • 4 τομάτες σε κύβους
  • 2 τρυφερά κλωνάρια σέλερυ σε φετάκια
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι- πιπέρι
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 4 κουταλιές σούπας ξύδι κόκκινο ή βαλσαμικό

Εκτέλεση:

Βράζετε τις καλά πλυμμένες φακές σε νερό που τις σκεπάζει, μαζί με τα αρωματικά, για 20-30 λεπτά ανάλογα με το πόσο βραστερή είναι η φακή που έχετε προμηθευτεί.

Προσέξτε να μην παραβράσει, γιατί όλο το πιάτο θα αποτύχει σε εμφάνιση και τα παιδιά δεν θα θέλουν καν να το δοκιμάσουν. Σουρώστε τις φακές και αφαιρέστε τα αρωματικά.

Αφήστε λίγο να κρυώσουν και ανακατέψτε τις με τα υπόλοιπα υλικά (για να μην μαραθούν οι τομάτες). Φροντίστε το  αλατοπίπερο και το λαδόξυδο να είναι σωστά για τα γούστα σας.

Αν ρίξετε το λαδόξυδο & το αλάτι όσο είναι ζεστές θα το ρουφήξουν και θα νοστιμίσουν περισσότερο. Αφήστε τις στο ψυγείο, μέχρι το μεσημέρι που θα επιστρέψετε από τη θάλασσα.

Θα έχουν ενωθεί οι γεύσεις και κάθε μπουκιά θα έχει τη μεστή γεύση της φακής, τη γλύκα της τομάτας, τη σπιρτάδα του κρεμμυδιού, τη τραγανή φρεσκάδα του σέλερυ, το άρωμα του μαϊντανού. Ποίημα σας λέω!

***Σε αυτή την ενότητα, μπορείτε να διαβάσετε όλα τα σχόλια που γράφτηκαν για το άρθρο στο παλιό TasteFULL!***


Βίκυ Κουμάντου

Αν ψάχνετε σίγουρες συνταγές μαζί με τη γνώση των τεχνικών μαγειρικής, καλωσορίσατε στο TasteFULL! To ΤasteFULL είναι γνωστό για το τσουρέκι και τις κονσέρβες του, για την αναλυτική και ιδιαίτερη γραφή των συνταγών του. Είναι ένα ζωντανό βιβλίο μαγειρικής που μπορεί να γεμίσει τη ζωή σας γεύση. Κάθε μήνα δείτε την στήλη μου, στο ΒΗΜΑ Gourmet, με συνταγές συντήρησης της αφθονίας των εποχών στα ντουλάπια μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 5 = fourteen

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>