Γαλατόπιτα – η βελούδινη γλυκες πιτες

Μόλις την έβγαλα από το φούρνο! Έχετε δοκιμάσει; Αν σας αρέσουν τα κρεμώδη γλυκά, σηκώστε γρήγορα τα μανίκια. Η κρέμα είναι δεμένη με αλεύρι, όχι με σιμιγδάλι όπως του γαλακτομπούρεκου, και έχει μοναδική υφή, γεύση και κατάλευκο χρώμα.

Δεν έχει καθόλου αυγά μέσα της και ελάχιστο φρέσκο βούτυρο για άρωμα. Ξαπλώνει σε φύλλο σπιτικής ζύμης, προστατεύεται με μια επάλειψη χτυπημένου αυγού και ψήνεται σε δυνατό φούρνο μέχρι να γίνει ροδαλή. Αφήστε την να κρυώσει τελείως πριν την κόψετε σε κομμάτια.

Ετοίμασα ζύμη στο μίξερ, ζυμώνοντας 300γρ. αλεύρι (μισό για όλες χρήσεις, μισό για ψωμί), με 1/4 κούπας λάδι, λίγο αλάτι, το χυμό ενός πορτοκαλιού στο οποίο είχα διαλύσει λίγη σόδα (στη μύτη του κουταλιού) και όσο νερό χρειάστηκε να ενωθεί. Εναλλακτικά, έχω χρησιμοποιήσει έτοιμη πορτοκαλάδα με ανθρακικό, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Το άφησα να ζυμωθεί μερικά λεπτά και έβγαλα ένα μαλακό ζυμαράκι, που δεν κολλούσε στα χέρια μου. Το τύλιξα σε μεμβράνη και το έβαλα στο ψυγείο.

Για την κρέμα τώρα: Σε 1 λίτρο κρύο γάλα διέλυσα, με το σύρμα, 1 ποτήρι αλεύρι (180γρ περίπου) και 3/4 κούπας ζάχαρη. Για να είμαι σίγουρη πως διαλύθηκε καλά, πέρασα το μίγμα από σουρωτήρι.

Έβαλα το μίγμα σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και έμεινα να το ανακατεύω συνεχώς μέχρι να δέσει. Η κρέμα είναι βαριά, κολλάει στον πάτο και θέλει συνεχώς ανακάτεμα. Πρόσθεσα μια βανίλια για άρωμα και 1 κουταλιά γλυκού φρέσκο βούτυρο. Άφησα το βούτυρο να λυώσει πάνω στην επιφάνεια της κρέμας και την κάλυψα με διάφανη μεμβράνη (να ακουμπά πάνω στην κρέμα), ώστε να μην πιάσει κρούστα.

Με τη ζύμη, άνοιξα δύο λεπτά φύλλα να καλύψω ένα στρογγυλό ταψί 35εκ, αφήνοντας περιθώριο στα τοιχώματα, ώστε να γυρίσω τη ζύμη πάνω στην κρέμα. Ανάμεσα στα φυλλα πασπάλισα με ζάχαρη και κανέλα.

Έβγαλα τη μεμβράνη και ανακάτεψα καλά την κρέμα. Αν δείτε πως είναι πολύ πυκνή αραιώστε με λίγο νερό. Έριξα την κρέμα μέσα στο ταψί. Γύρισα το φύλλο πάνω από την κρέμα γύρω γύρω, λάδωσα ελαφρά το φύλλο.

Χτύπησα ένα αυγό με λίγο νερό και το έριξα, σουρώνοντάς το ταυτόχρονα, πάνω στην κρέμα. Το άπλωσα να πάει παντού, πασπάλισα με ζάχαρη και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεων στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.

Άφησα να κρυώσει τελείως πριν κόψω κομμάτι, έστω κι αν έχω ακούσει για 20η φορά “τώρα κρύωσε μαμά;”

 

***Σε αυτή την ενότητα, μπορείτε να διαβάσετε όλα τα σχόλια που γράφτηκαν για το άρθρο στο παλιό TasteFULL!***


Βίκυ Κουμάντου

Αν ψάχνετε σίγουρες συνταγές μαζί με τη γνώση των τεχνικών μαγειρικής, καλωσορίσατε στο TasteFULL! To ΤasteFULL είναι γνωστό για το τσουρέκι και τις κονσέρβες του, για την αναλυτική και ιδιαίτερη γραφή των συνταγών του. Είναι ένα ζωντανό βιβλίο μαγειρικής που μπορεί να γεμίσει τη ζωή σας γεύση. Κάθε μήνα δείτε την στήλη μου, στο ΒΗΜΑ Gourmet, με συνταγές συντήρησης της αφθονίας των εποχών στα ντουλάπια μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− three = 1

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>