Κεφτεδάκια πειρασμός – με 2 συνταγές αστέρων!! κιμας

Τελικά ονειρεύομαι καλοκαίρι. Μεζεδάκια και ουζάκι. Ή ρακή παγωμένη, στην κατάψυξη. Έφτιαξα το πιο γνωστό μας μεζεδάκι, έστρωσα τα γαλάζια σουπλά, πρόσθεσα μυρωδάτο δυόσμο, κατακόκκινη τομάτα, τραγανό αγγουράκι κι ονειρεύτηκα το κύμα να σκάει στο μπαλκόνι μου.

Τα δικά μου αγαπημένα κεφτεδάκια είναι αυτά που έφτιαχνε η συνονόματη γιαγιά μου, στην Ελευσίνα. Μ’έστελνε να κόψω δυόσμο από το κηπάκι της, ένας πέτρινος τοίχος το χώριζε από τον αρχαιολογικό χώρο. Κι όταν τα ζύμωνε, έριχνε λίγο ξύδι για να ζωντανέψει τα αρώματα. Και μετά, γελώντας μου πονηρά, έριχνε διπλή δόση από το ούζο του παππού και μοσχοβόλαγε το δωμάτιο δυόσμο, γλυκάνισο και καλοκαίρι!

Γνωστή η συνταγή της, είμαι σίγουρη πως είναι ήδη στα τετράδιά σας. Αννάκι, εσύ μην γράφεις! Κρατώ εγώ για σένα σημειώσεις :)

Η άλλη, όμως, συνταγή που ήρθε και αντιτάχθηκε στις παιδικές μου μνήμες, έχει μεγάλες πιθανότητες να μην την έχετε δοκιμάσει καν.

Η Ελένη από το Mydinnertoday’s blog, “υπογράφει” μ’αυτήν την συνταγή! Είναι η μία συνταγή που προτείνει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε και έχει απόλυτο δίκιο. Αυτά τα κεφτεδάκια τα λάτρεψα κι εγώ και τα παιδιά μου! Είναι κεφτεδάκια με προσωπικότητα. Η γεύση τους είναι έντονη, γράφει στο στόμα! Απόλυτα ισορροπημένη η γλύκα, η ένταση και η αλμύρα. Απόλυτα εθιστική η κάθε μπουκιά!

Το μυστικό της υλικό η κέτσαπ και το υλικό που υπογράφει την επίγευση η παρμεζάνα. Δοκιμάστε τα οπωσδήποτε. Μεταξύ των δύο συνταγών, υπερίσχυσε σε νοστιμιά των αγαπημένων αρωματικών κεφτέδων με δυόσμο και ούζο. Ελενάκι, ευχαριστώ! Δείτε και τις υπέροχες οδοντογλυφίδες πολλαπλών χρήσεων. Σαν κοσμήματα της Barbie είναι! Τα ζήλεψα, τα ζήτησα και τα απόκτησα ;)

Κεφτέδες με κέτσαπ και παρμεζάνα -της Ελένης

Υλικά:

  • 500γρ άπαχος κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 κρεμμύδι πολτοποιημένο ή ψιλοκομμένο
  • 1/2 κούπα ψίχουλα ψωμιού ή φρυγανιά
  • 1 αυγό, χτυπημένο με το πηρούνι
  • 6 κουταλιές σούπας κέτσαπ
  • 1/2 κούπα τριμμένη παρμεζάνα
  • 1/3 κουταλιάς γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλιά γλυκού πιπέρι
  • 1 κουταλιά γλυκού ρίγανη

Κεφτέδες με δυόσμο και ούζο – της γιαγιάς μου

Υλικά:

  • 500γρ άπαχος κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 κρεμμύδι πολτοποιημένο ή ψιλοκομμένο
  • 5 φέτες ψωμί μπαγιάτικο ή 2 κρητικά παξιμάδια, μουλιασμένα σε νερό και καλά στιμμένα
  • 2 αυγά, χτυπημένα με το πηρούνι
  • 2 κουταλιές γλυκού ξύδι
  • 1 σφηνάκι ούζο ή 2 (το αλκοόλ εξατμίζεται στο ψήσιμο)
  • 4 κουταλιές σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές σούπας λάδι
  • 1 κουταλιά γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά γλυκού πιπέρι
  • 1 κουταλιά γλυκού ρίγανη

Εκτέλεση:

Ενώνετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ζυμώνετε πολύ καλά. Για να γίνει πιο αφράτος ο κιμάς να βρέχετε τα χέρια σας, όσο ζυμώνετε. Η υγρασία αυτή θα τα κάνει αφράτα στο ψήσιμο. Αφήστε το μίγμα στο ψυγείο για 1 ωρα τουλάχιστον – μπορείτε και από την προηγούμενη μέρα ενός πάρτι.

Πλάστε μικρά κεφτεδάκια, αυτή είναι η πιο χρονοβόρα διαδικασία, και ψήστε τα είτε στο τηγάνι (καυτό λάδι) είτε στο φούρνο.

Στρώστε ρηχό ταψί με αλουμινόχαρτο, για να μην παιδευτείτε μετά στο καθάρισμα ή καλύτερα με αντικολλητικό χαρτί, το οποίο δεν αφήνει να καούν τα σάκχαρα του κρέατος. Έτσι, με τη καραμελλωμένη σαλτσούλα μπορείτε να τυλίξετε τα κεφτεδάκια, κυλώντας τα πάνω κάτω, ώστε να πάρουν πιο καφέ χρώμα και να μοιάζουν με τηγανητά.

Ψήστε στους 200βαθμούς Κελσίου για 30λεπτά.

Αν θέλετε να καταψύξετε τα κεφτεδάκια μπορείτε είτε μόλις τα πλάσετε (ένα ένα στο ρηχό δίσκο του καταψύκτη και μετά όλα μαζί σε σακούλα τροφίμων) είτε μόλις τα ψήσετε και αφού κρυώσουν εντελώς. Έτσι, την επόμενη φορά που θα ονειρευτείτε κεφτεδάκια με σάλτσα τομάτας, βάλτε τα υλικά της σάλτσας τομάτας στην κατσαρόλα, προσθέστε και τα κατεψυγμένα μπαλάκια και ένα χρονοβόρο γεύμα, για σας, θα είναι έτοιμο σε λίγα λεπτά!

***Σε αυτή την ενότητα, μπορείτε να διαβάσετε όλα τα σχόλια που γράφτηκαν για το άρθρο στο παλιό TasteFULL!***


Βίκυ Κουμάντου

Αν ψάχνετε σίγουρες συνταγές μαζί με τη γνώση των τεχνικών μαγειρικής, καλωσορίσατε στο TasteFULL! To ΤasteFULL είναι γνωστό για το τσουρέκι και τις κονσέρβες του, για την αναλυτική και ιδιαίτερη γραφή των συνταγών του. Είναι ένα ζωντανό βιβλίο μαγειρικής που μπορεί να γεμίσει τη ζωή σας γεύση. Κάθε μήνα δείτε την στήλη μου, στο ΒΗΜΑ Gourmet, με συνταγές συντήρησης της αφθονίας των εποχών στα ντουλάπια μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× 3 = twelve

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>