Μαρμελάδα φράουλα – η μαγιάτικη μαρμελαδες

Την λέω “η μαγιάτικη” γιατί τότε είναι η σωστή εποχή να κάνουμε μαρμελάδα.

Παρότι οι φράουλες βγαίνουν στην αγορά από τις αρχές Μαρτίου και είναι το πρώτο φρούτο που σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης, οι νόστιμες φράουλες είναι οι μαγιάτικες, οι υπαίθρειες, οι πιο μικρές και οι απίστευτα αρωματικές. Περνάς από τον πάγκο στην λαϊκή και σε χτυπά η μυρωδιά τους!

Επιπλέον, η τιμή τους έχει πέσει, γιατί έχουν βγει ήδη τα πρώτα καλοκαιρινά φρούτα και οι πιθανότητες να είναι απαλλαγμένες από ορμόνες πρόωρης ανάπτυξης είναι σημαντικά υψηλές.

Γι’αυτό επιμένω πως μόνο τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να κατεβάσετε τις κατσαρόλες σας, να πάρετε μπόλικα κιλά και σε ένα σαββατοκύριακο να φτιάξετε προμήθεια για τον χειμώνα.

Αν πάλι βρεθείτε με κουκλίτσες φράουλες και καμμία διάθεση να τις καταναλώσετε, ξεπλύντε τις στα γρήγορα, μετά αφαιρέστε το κοτσανάκι τους και παγώστε τις σε μια στρώση στον καταψύκτη. Φυλάξτε αυτά τα φραουλένια παγάκια σε σακούλες κατάψυξης και χρησιμοποιείστε τα όποτε έχετε διάθεση για να κάνετε μαρμελάδα, φραουλάδα, σάλτσα, παγωτό, γρανίτα, smoothies, φρέσκο λικέρ αλλά και στα καλοκαιρινά cocktails, πχ μαργαρίτα, daquiry ή φραουλοπαγάκια (κόψτε σε φετούλες κάθετα) στη λεμονάδα!

Πάντα να διαλέγετε γερά φρούτα για τη μαρμελάδα, όχι υπερώριμα. Θα σας κουράσουν στο καθάρισμα του αφρού.

Παρότι, στα 20χρόνια που φτιάχνω μαρμελάδες, έχω φτιάξει το δικό μου κανόνα του 60%, που είναι το όριο ποσότητας ζάχαρης ικανής να συντηρήσει το φρούτο, η μαρμελάδα φράουλα μπορεί να γίνει και με 50% ζάχαρη.

Υλικά:

1 κιλό φράουλες πλυμμένες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια

500 γρ. Ζάχαρη

Εκτέλεση:

Αν θέλετε μαρμελάδα με κομμάτια : Βάλτε σε κατσαρόλα τις φράουλες και σκεπάστε τις με τη ζάχαρη. Αφήστε για μερικές ώρες μέχρι να βγάλουν το χυμό τους και να έχουν μετατρέψει τη ζάχαρη σε κόκκινο σιρόπι. Αν κάνει ζέστη στο δωμάτιο, βάλτε τις στο ψυγείο. Όσο μένει το φρούτο κομμένο πριν το βρασμό σε ζεστή θερμοκρασία, τόσο περισσότερος αφρός θα δημιουργηθεί στο βράσιμο.

Δοκίμασα να βάλω σε δυνατή φωτιά τις φράουλες, αμέσως μόλις τις έκοψα, και περίμενα να ζεσταθούν ανακατεύοντας συνεχώς. Εριξα τη ζάχαρη στο ζεστό πολτό, έλυωσε αμέσως και συνέχισα το δέσιμο, όπως λέω παρακάτω.

Αν θέλετε μαρμελάδα λεία : Βάλτε στο μπλέντερ τις φράουλες και πολτοποιείστε τις. Ρίξτε τον πολτό στην κατσαρόλα και προσθέστε τη ζάχαρη. Ανακατέψτε και σε λίγα λεπτά η ζάχαρη θα έχει διαλυθεί σχεδόν.

Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο και για τις δύο επιλογές μαρμελάδας.

Ξεκινήστε το δέσιμο. Βάλτε σε δυνατή φωτιά να βράσει το φρούτο και να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς. Αν αφρίσει, αφαιρέστε επιμελώς τον αφρό. Αν φτιάξετε αμέσως τη μαρμελάδα, όταν αγοράσετε τις φράουλες, θα εμφανιστεί λιγότερος αφρός στην επιφάνεια. Αν τις αφήσετε, όσο μαλακώνουν, θα βγάλουν περισσότερο αφρό.

Χαμηλώστε λίγο τη φωτιά (να διατηρείται ο βρασμός) και ανακατεύετε συχνά να μην κολλήσει. Θέλει περίπου 20 λεπτά βράσιμο για να δέσει. Θα το καταλάβετε από την όψη της. Έχει αποκτήσει συνοχή και γυαλάδα. Όταν βγάζετε την ξύλινη κουτάλα η μαρμελάδα την καλύπτει με ένα γυαλιστερό στρώμα.  Αν έχετε θερμόμετρο θα έχει δείξει 104 βαθμούς.

Η κλασική μέθοδος ελέγχου είναι να παγώσετε ένα πιατάκι στον καταψύκτη και να ακουμπήσετε πάνω του λίγη μαρμελάδα. Αν γυρνώντας το στο πλάϊ δεν ρέει και μένει σταθερή, η μαρμελάδα έχει δέσει.

Γεμίζετε τα αποστειρωμένα βάζα και κλείνετε με τα καπάκια. Όλα είναι ζεστά, βάζα, μαρμελάδα, καπάκια. Αφήνετε να κρυώσουν στον πάγκο. Είναι αεροστεγώς κλεισμένα τα βάζα όταν το καπάκι έχει καμπυλώσει προς τα μέσα.

Αυτά τα βάζα διατηρούνται ένα χρόνο κλειστά. Όταν το ανοίξετε, διατηρείται στο ψυγείο.

Παραλλαγές :

Προσθέστε όταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, μερικά φύλλα δυόσμου ή βασιλικού, πλυμμένα και καλά σκουπισμένα ή 1 κουταλάκι γλυκού πράσινο πιπέρι σε κόκκους ή ροζ αρωματικό πιπέρι.

Τι άλλο μπορούμε να φτιάξουμε με φράουλες;

Φραουλάδα

Φρέσκο λικέρ φράουλας (της ημέρας)

Cheese Cake ψυγείου – με γιαούρτι και φράουλες

Γρανίτα φράουλα

Λουκούμια φράουλα με φρέσκο φρούτο

Φράουλες με σοκολάτα – τα πιο απλά σοκολατάκια

***Σε αυτή την ενότητα, μπορείτε να διαβάσετε όλα τα σχόλια που γράφτηκαν για το άρθρο στο παλιό TasteFULL!***


Βίκυ Κουμάντου

Αν ψάχνετε σίγουρες συνταγές μαζί με τη γνώση των τεχνικών μαγειρικής, καλωσορίσατε στο TasteFULL! To ΤasteFULL είναι γνωστό για το τσουρέκι και τις κονσέρβες του, για την αναλυτική και ιδιαίτερη γραφή των συνταγών του. Είναι ένα ζωντανό βιβλίο μαγειρικής που μπορεί να γεμίσει τη ζωή σας γεύση. Κάθε μήνα δείτε την στήλη μου, στο ΒΗΜΑ Gourmet, με συνταγές συντήρησης της αφθονίας των εποχών στα ντουλάπια μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ eight = 17

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>