Μπισκότα σαμπλέ – τρυφερά και φινετσάτα μπισκοτα

Σας έχω μιλήσει με πολύ αγάπη γι’αυτήν τη ζύμη. Είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για όλα τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα που έχω φτιάξει, τα τελευταία 20χρόνια. Είναι η μόνη συνταγή που ξέρω πια απέξω (αρνούμαι να αποθηκεύω τέτοιες πληροφορίες στο μυαλό μου, έχω το blog μου γι’αυτό :)

Δεν σας έχω μιλήσει, όμως, ακόμα για την πιο εύκολη εκτέλεση. Όλα τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα έχουν χρονοβόρο άνοιγμα φύλλου, για να κόψεις με τα κουπ πατ τα σχέδια και να τα βάλεις στο ταψί. Τα Χριστούγεννα αξίζουν τη διαδικασία. Την υπόλοιπη όμως χρονιά, ακολουθώ πιο εύκολο τρόπο.

Μοιράζω τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη, πλάθω κάθε μέρος ζύμης σε ρολό, το περνάω πάνω από ψιλοκομμένους άψητους ξηρούς καρπούς, το τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο. Η ζύμη είναι τόσο σωστή στις αναλογίες της, που συμπεριφέρεται άψογα. Στέκεται στο ύψος της, δεν χάνει το σχήμα της, παγώνει γρήγορα. Όταν θέλω να ψήσω, κόβονται τόσο εύκολα και σωστά τα μπισκότα σε λεπτές φέτες και τόσο γρήγορα, που έχω γεμίσει σε χρόνο dt τη λαμαρίνα! Σαμπλεδάκια ή σαμπλεδένια μπισκοτάκια στο λεπτό!

Όταν ψηθούν είναι μικρά, ομοιόμορφα, μπισκοτένια δισκάκια, τόσο φινετσάτα, που βγάζω τα ασημένια μου για να τα φωτογραφίσω! Μόλις πάρουν θέση στο τραπέζι, φέρνω γρήγορα και το αγαπημένο μου μπλε φλυτζάνι με τον καφέ και κλείνω τα μάτια σε κάθε μπουκιά. Μοσχοβολούν βούτυρο και ψημένο καρπό. Η ζύμη είναι τρυφερή και οι ξηροί καρποί τραγανοί. Νομίζω πως είμαι στο αγαπημένο μου καφέ στα Ιωάννινα, το Brettania, προφυλαγμένη από τη βροχή και τα πάντα γύρω μου να μυρίζουν βούτυρο, σοκολάτα και καφέ! Αχ, ένα ταξίδι είναι η ζωή!

Τα ρολάκια ζύμης, όταν παγώσουν, μπορούν να διατηρηθούν για 1 μήνα στην κατάψυξη, για να είναι διαθέσιμα όταν τα χρειαστείτε.

Υλικά:

  • 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. αλεύρι μαλακό
  • λίγο αλάτι
  • 1 βανίλια ή λεπτοτριμμένο ξύσμα λεμονιού
  • 2 αυγά
  • πασπάλισμα: αμύγδαλα ψιλοκομμένα ή φυστίκια Αιγίνης ή φουντούκια ή καρύδια ή σουσάμι ή παπαρουνόσπορο

Εκτέλεση:

Στο μπολ του μίξερ, κτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει καλά (περίπου 20 λεπτά), προσθέτουμε τα αυγά, το αλάτι και τα αρωματικά.  Χαμηλώνουμε ταχύτητα και προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι σιγά-σιγά.

Μοιράζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη. Πλάθουμε κάθε μέρος σε μικρό ρολάκι, κρατώντας κάθετες τις πλαϊνές πλευρές του (δείτε φωτο).

Απλώνουμε τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς (κόψτε τους με μαχαίρι πάνω σε ξύλο κοπής) και περνάμε το ρολάκι της ζύμης πάνω τους, ώστε να κολλήσουν πάνω στη ζύμη. Διπλώστε κάθε ρολάκι σε μεμβράνη και αφήστε 2 ώρες στο ψυγείο να παγώσει και να σφίξει (σφίγγει το βούτυρο).

Όταν είναι έτοιμα, βγάλτε κάθε ρολάκι από την μεμβράνη και κόψτε με σταθερές κινήσεις τα μπισκότα. Βλέπετε στην φωτογραφία πόσο λεπτά μπορούν  να κοπούν. Το σχήμα τους δεν χαλάει. Απλώστε τα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, σε κανονική απόσταση, δεν φουσκώνουν. Αν ετοιμάσετε και τις δύο λαμαρίνες μπορείτε να τις ψήσετε ταυτόχρονα σε αέρα στους 160 βαθμούς Κελσίου (προθερμασμένο φούρνο).

Αν ψήνετε σε φούρνο αντιστάσεων, ψήστε μία μία λαμαρίνα, στους 180 βαθμούς Κελσίου (προθερμασμένο φούρνο). Θέλει περίπου 10λεπτά. Μπορεί η πάνω πλευρά του μπισκότου να μην παίρνει χρώμα, παίρνει όμως αυτή που ακουμπά στο ταψί, ιδιαίτερα αν η λαμαρίνα είναι σκουρόχρωμη. Γι’αυτό μην παρασύρεστε πως δεν έχουν πάρει χρώμα!

Τα αφήνουμε σε σχάρα ή σε επίπεδη επιφάνεια να κρυώσουν. Τα φυλάμε σε κουτί μεταλλικό ή γυάλινο βάζο. Μοσχοβολούν βούτυρο κάθε φορά που θα ανοίγετε το καπάκι.

***Σε αυτή την ενότητα, μπορείτε να διαβάσετε όλα τα σχόλια που γράφτηκαν για το άρθρο στο παλιό TasteFULL!***


Βίκυ Κουμάντου

Αν ψάχνετε σίγουρες συνταγές μαζί με τη γνώση των τεχνικών μαγειρικής, καλωσορίσατε στο TasteFULL! To ΤasteFULL είναι γνωστό για το τσουρέκι και τις κονσέρβες του, για την αναλυτική και ιδιαίτερη γραφή των συνταγών του. Είναι ένα ζωντανό βιβλίο μαγειρικής που μπορεί να γεμίσει τη ζωή σας γεύση. Κάθε μήνα δείτε την στήλη μου, στο ΒΗΜΑ Gourmet, με συνταγές συντήρησης της αφθονίας των εποχών στα ντουλάπια μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× 6 = eighteen

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>