Πασχαλινά κουλουράκια – μεταμορφωμένα σε μπισκότα! μπισκοτα

Δοκίμασα μια συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, η οποία είναι παραλλαγή της αγαπημένης μου συνταγής για σμυρνέϊκα κουλουράκια.

Η διαφορά στις δύο συνταγές είναι ότι αντί για γάλα βάζει χυμό και ξύσμα πορτοκάλι και προσθέτει λίγη σόδα. Το πορτοκάλι κάνει πιο ζωηρό το χρώμα της ζύμης, το άρωμα θυμίζει πασχαλινά κουλουράκια και η υφή είναι πιο ανάλαφρη. Το κουλουράκι τρίβεται πιο εύκολα, λόγω της σόδας. Το αλεύρι που έδινε στη δοσολογία απέκλινε αρκετά από όσο χρειάστηκε -έδινε 2 κούπες παραπάνω από όσο έπαιρνε η ζύμη που έκανα. Επίσης, η ζάχαρη που δίνει (1κούπα) τα κάνει λίγο παραπάνω γλυκά για τα γούστα μου, γι’αυτό τη μείωσα στα 3/4 της κούπας.

Τα κουλουράκια βγήκαν εξαιρετικά καλά. Μεταξύ των δύο συνταγών, για μένα, υπερισχύουν τα σμυρνέϊκα, γιατί η γεύση τους είναι μονοσήμαντη και καθαρή: βούτυρο-γάλα-μαστίχα. Όμως, η γεύση του καθενός είναι διαφορετική, γι’αυτό τα κουλουράκια της Αργυρώς σας τα συστήνω ανεπιφύλακτα.

Έπαιξα κιόλας με τα σχήματα, όπως βλέπετε! Η ζύμη είναι εύπλαστη και κάνετε εύκολα σχήματα και πλεξούδες. Επίσης, την άνοιξα με ένα μικρό ρολάκι πάνω σε αντικολλητικό χαρτί στο πάχος που ήθελα και έκοψα κουνελάκια με κουπ πατ. Ένα-ένα τα έκανα, χωρίς να χρειαστεί να παγώσω τη ζύμη και να ανοίξω φύλλο. Τα άλειψα με κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό, κόλλησα ματάκια από cranberries, πασπάλισα με άσπρη ζάχαρη την ουρίτσα τους και τα στόλισα με ένα φιογκάκι στο λαιμό.

Διασκέδασα όση ώρα τα έφτιαχνα και χαμογέλασα όταν είδα το γιο μου να τα κοιτάζει τρυφερά πριν τα βουτήξει μες το γάλα του!

Υλικά :

  • 250 γρ βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
  • 170γρ ζάχαρη (3/4 κούπας)
  • 2 αυγά
  • 1/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού (χυμός από μισό ζουμερό πορτοκάλι)
  • 1/2 κουταλιά γλυκού σόδα
  • ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • 1 βανίλια
  • 1/2 κουταλιά γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  • 550 γρ αλεύρι μαλακό
  • 2 κουταλιές γλυκού baking powder
  • 1 κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό για το άλειμμα

Εκτέλεση:

Όταν κάνουμε “κρέμα” το βούτυρο όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (βούτυρο, αυγά, πορτοκάλι).

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ να αφρατέψει και να ασπρίσει, όπως στους κουραμπιέδες. Θέλει περίπου 15λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά τα πλαϊνά.

Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά σταδιακά. Προσθέστε τη μαστίχα, το ξύσμα, τη βανίλια, το αλάτι και το χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο διαλύετε τη σόδα.

Χαμηλώνετε το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα και προσθέτετε το baking και λίγο λίγο το αλεύρι. Θα πάρει μισό κιλό και λίγο ακόμα (1/2 κούπα), όσο να μην κολλάει στα χέρια.

H ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να ξεκολλάει ελαφρά από τα τοιχώματα του μπολ. Δεν θα μαζευτεί γύρω από τον γάντζο, σαν τη ζύμη του ψωμιού. Να σκεφτείτε ότι το βούτυρο θα κρυώνει και θα σφίγγει τη ζύμη, όσο πλάθετε τα κουλουράκια. Γι’αυτό μην ρίχνετε συνέχεια αλεύρι, δοκιμάστε να πλάσετε ένα κουλουράκι και αποφασίστε αν θέλει κι άλλο αλεύρι.

Δεν χρειάζεται να μείνει στο ψυγείο. Αρχίστε να πλάθετε τα κουλουράκια σας. Αν είναι πολύ μαλακιά η ζύμη και δυσκολεύεστε στο πλάσιμο, αφήστε την λίγο πάνω στον πάγκο να κρυώσει και να σφίξει το βούτυρο. Αν δεν έχετε χτυπήσει σωστά το βούτυρο και προσθέσατε όλο το αλεύρι της συνταγής, τότε η ζύμη σας θα σπάει και δεν θα πλάθεται. Η εύκολη λύση είναι να κόψετε σχέδια με κουπ πατ. Δοκιμάστε, όμως, σε ένα μικρό κομμάτι ζύμης να προσθέσετε λίγο υγρό (χυμό πορτοκάλι) και να πλάσετε με τα χέρια σας, μήπως βελτιωθεί η συνοχή της ζύμης και μπορέσετε να πλάσετε κουλουράκια.

Τοποθετείστε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί. Αλείψτε προσεκτικά  με κρόκο αυγού, αραιωμένο με λίγο νερό και μια πρέζα ζάχαρη. Κάνει καλύτερο “λουστράρισμα” της επιφάνειας.

Ψήστε στους 175 βαθμούς (αντιστάσεις) μέχρι να ροδίσουν (περίπου 25 λεπτά). Φουσκώνουν λίγο, μισή φορά ο όγκος τους.

Αν ενώ πήραν χρώμα, σας φαίνονται λίγο μαλακά, τελειώστε το ψήσιμο όλων και μετά διπλοφουρνίστε τα, δηλαδή βάλτε τα όλα σε μια λαμαρίνα πάλι στο φούρνο για 5λεπτά. Θα παραμείνουν τραγανά μέχρι το τελευταίο κουλουράκι.

Αν θέλετε να πλέξετε τσουρεκοκουλουράκια, με 4 κορδόνια, όπως πλέκουμε τα τσουρέκια ακριβώς έτσι μπορούμε να πλέξουμε και κουλουράκια. Το βίντεο εξηγεί την τεχνική “δεξί-αριστερό” και έχει πλάκα!

Η δόση βγάζει 50 μέτρια κουλουράκια ή 70 λεπτά στριφτά κουλουράκια (2η φωτογραφία, κάτω)

 


Βίκυ Κουμάντου

Αν ψάχνετε σίγουρες συνταγές μαζί με τη γνώση των τεχνικών μαγειρικής, καλωσορίσατε στο TasteFULL! To ΤasteFULL είναι γνωστό για το τσουρέκι και τις κονσέρβες του, για την αναλυτική και ιδιαίτερη γραφή των συνταγών του. Είναι ένα ζωντανό βιβλίο μαγειρικής που μπορεί να γεμίσει τη ζωή σας γεύση. Κάθε μήνα δείτε την στήλη μου, στο ΒΗΜΑ Gourmet, με συνταγές συντήρησης της αφθονίας των εποχών στα ντουλάπια μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× 7 = twenty eight

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>