Σκορδαλιά και χλωρά κουκιά τηγανητά Ορεκτικα

Το απαραίτητο συνοδευτικό του μπακαλιάρου (σε κροκέτες ή σε φιλετάκια με κουρκούτι) θέλει ένα καλό blender για να γίνει ή ένα μεγάλο γουδί για τους μερακλήδες. Επειδή χρησιμοποιώ αμύγδαλα στην σκορδαλιά, προτιμώ να μην κουράσω τα χεράκια μου κι άλλο.

Συνήθως η σκορδαλιά γίνεται με βραστή πατάτα ή μουσκεμένο ψωμί, σκόρδο, λάδι, ξύδι. Όπως σε κάθε απλή παρασκευή, η ποιότητα του κάθε υλικού φαίνεται στο τελικό αποτέλεσμα. Εγώ την κάνω με μουσκεμένο κρητικό παξιμάδι και προσθέτω αμύγδαλα ή καρύδια. Της δίνουν άλλη γεύση. Τα αμύγδαλα της δίνουν και λευκό χρώμα.  Έχω ακούσει παραλλαγή με κουκουναρόσπορους.

Εκτός από τον μπακαλιάρο, με τον οποίο σερβίρετε σίγουρα την σκορδαλιά, δοκιμάστε μια Χιώτικη σπεσιαλιτέ : χλωρά κουκιά τηγανητά. Η γλύκα τους δεν περιγράφεται. Πιστέψτε με.  Αυτός ο μεζές είναι σκέτο ποίημα!

Η προετοιμασία τους είναι πολύ απλή. Καθαρίστε τις πλαϊνές ίνες από τα φρέσκα κουκιά, βράστε τα σε αλατισμένο νερό να μαλακώσουν ελαφρά, στραγγίστε και αφήστε να κρυώσουν. Αλευρώστε και τηγανίστε σε λάδι μέχρι να ξανθύνουν. Σερβίρονται ζεστά μαζί με τη σκορδαλιά.

Πάμε να φτιάξουμε την σκορδαλιά;

  • Βάζουμε στο blender 6 μικρά παξιμαδάκια καλά μουσκεμένα και στυμμένα από τα πολλά νερά.
  • Μαζί με 1 φλυτζάνι ασπρισμένα αμύγδαλα, 6 σκελίδες σκόρδο, λίγο αλάτι και 4κ.σ.ξύδι.
  • Κτυπάμε να πολτοποιηθούν. Αν τα υλικά είναι πολύ στεγνά προσθέτουμε λίγο νερό.
  • Ρίχνουμε λίγο λίγο 1/2 φλυτζάνι λάδι, μέχρι η κρέμα να γίνει λεία, να ασπρίσει και να φουσκώσει.
  • Βάζουμε σε μπολ στο ψυγείο να κρυώσει.

Αν ψάχνετε περισσότερες συνταγές για μπακαλιάρο – σκορδαλιά, δείτε τις παρακάτω σελίδες:

  • Σκορδαλιά και χλωρά κουκιά τηγανητά
  • Κροκέτες μπακαλιάρου με αρωματικά λαχανικά
  • Μπακαλιάρος τηγανητός με κουρκούτι και πράσινη σκορδαλιά
  • Μαριναρισμένο φιλέτο παστού μπακαλιάρου ποσέ sous vide

***Σε αυτή την ενότητα, μπορείτε να διαβάσετε όλα τα σχόλια που γράφτηκαν για το άρθρο στο παλιό TasteFULL!***


Βίκυ Κουμάντου

Αν ψάχνετε σίγουρες συνταγές μαζί με τη γνώση των τεχνικών μαγειρικής, καλωσορίσατε στο TasteFULL! To ΤasteFULL είναι γνωστό για το τσουρέκι και τις κονσέρβες του, για την αναλυτική και ιδιαίτερη γραφή των συνταγών του. Είναι ένα ζωντανό βιβλίο μαγειρικής που μπορεί να γεμίσει τη ζωή σας γεύση. Κάθε μήνα δείτε την στήλη μου, στο ΒΗΜΑ Gourmet, με συνταγές συντήρησης της αφθονίας των εποχών στα ντουλάπια μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× seven = 56

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>