Σπαράγγια με αυγό τηγανητό και bacon Αυγα

Ας επανέλθω στα σπαράγγια, όσο η εποχή ζητάει ακόμα αποτοξίνωση και όσο η τιμή τους  είναι χαμηλή λόγω της αυξημένης παραγωγής.

Συνήθως πωλούνται 9€ /κιλό (τα πράσινα) ενώ τώρα έχουν 5€/κιλό. Όταν διαλέγετε προσέξτε να είναι λεία η επιφάνειά τους (όχι ρυτιδιασμένη) και ελέγξτε το κομμένο μέρος τους που είναι μέσα σε χαρτόνι να είναι όσο πιο φρέσκο γίνεται. Όταν είναι πολυκαιρισμένα, το κάτω μέρος πιάνει μούχλα.

Όταν τα φέρετε σπίτι, καταναλώστε τα άμεσα. Όσα τυχόν περισσέψουν, βάλτε τα σε ένα ποτήρι με λίγο νερό, όρθια, σαν λουλουδάκια, στο ψυγείο και καταναλώστε τα σε 4 μέρες. Έχουν ανάγκη από υγρασία για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους και αν αφήσετε κάποιο για μέρες στο νερό θα το δείτε να “ανθίζει” στην κορυφή του. Είναι τόσο εξαιρετική λιχουδιά και δίνει τόσο ξεχωριστή γεύση άνοιξης που δεν νομίζω ότι θα προλάβετε να κάνετε το πείραμα.

Μπορείτε να τα κάνετε βραστά ή ψητά, στο φούρνο ή στο γκριλ. Με βούτυρο ή μια sauce hollandaise. Με παρθένο λάδι ελιάς και λεμόνι. Με προσούτο και κατσικίσιο τυρί. Σε τάρτα, σε ομελέτα, σε πίτσα, σε σαντουϊτς, σε σαλάτα.

Χρησιμοποιείστε το κομμάτι του βλαστού που είναι τρυφερό. Θα το καταλάβετε αν ξεκινώντας από το κάτω μέρος δοκιμάζετε σε ποιό ύψος σπάει. Τα ινώδη κομμάτια στο κάτω μέρος ξεφλουδίστε τα και αρωματίστε με αυτά μια σούπα λαχανικών.

Για μένα η εύκολη λύση είναι να τα σερβίρω με αυγό τηγανητό και μια φέτα bacon. Όλα γίνονται με τη σειρά σε ένα τηγάνι.

  • Αρχικά αχνίζω τα σπαράγγια, βάζοντας νερό ίσα να καλύπτει τον πάτο και σκεπάζοντας με καπάκι. Θέλουν 6 περίπου λεπτά για να μαλακώσουν λίγο, αλλά να είναι τραγανά ακόμα. Τα βγάζω σε μια πιατέλα, τα περιχύνω με λάδι ελιάς και λίγο λεμόνι και τα διατηρώ ζεστά.
  • Αδειάζω όσο νερό έχει μείνει (μη το χύσετε, είναι ζωμός και νόστιμος) και ψήνω τις φέτες bacon. Τις αφήνω στην άκρη.
  • Αδειάζω το λίπος (αυτό πετάξτε το καλύτερα ή πάλι αφήστε το να τηγανίσετε το αυγό σας). Βάλτε λάδι στο τηγάνι και ετοιμάστε τα αυγά, μελάτα κατά προτίμηση.
  • Σερβίρετε τα πιάτα και πασπαλίστε με φλοίδες παρμεζάνας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Απλό, γρήγορο, χορταστικό και πεντανόστιμο. Ακόμα κι ο γιός μου ήθελε κι άλλο!

Υποβάλλω την συνταγή στο  BLOG EVENT-Miss Royal Coconut meets Mr. Asparagus σήμερα 15 Μαϊου 2010, που ληγει η προθεσμία! Ισα που πρόλαβα να το δώ! Και κληρώνει κάτι αλάτια Μαγιόρκας, κούκλες!!!

 

***Σε αυτή την ενότητα, μπορείτε να διαβάσετε όλα τα σχόλια που γράφτηκαν για το άρθρο στο παλιό TasteFULL!***


Βίκυ Κουμάντου

Αν ψάχνετε σίγουρες συνταγές μαζί με τη γνώση των τεχνικών μαγειρικής, καλωσορίσατε στο TasteFULL! To ΤasteFULL είναι γνωστό για το τσουρέκι και τις κονσέρβες του, για την αναλυτική και ιδιαίτερη γραφή των συνταγών του. Είναι ένα ζωντανό βιβλίο μαγειρικής που μπορεί να γεμίσει τη ζωή σας γεύση. Κάθε μήνα δείτε την στήλη μου, στο ΒΗΜΑ Gourmet, με συνταγές συντήρησης της αφθονίας των εποχών στα ντουλάπια μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× one = 1

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>