Σπιτική λεμονάδα – το καλύτερο αναψυκτικό! αναψυκτικα

Λεμονάδα, η ξεδιψαστική! Δεν υπάρχει καλύτερο αναψυκτικό από αυτήν. Δροσίζει και τονώνει και μόλις πιάνουν οι ζέστες της άνοιξης είναι το καλύτερο που σε περιμένει μόλις γυρίσεις σπίτι!

Για μένα τρία σιρόπια δίνουν τα καλύτερα σπιτικά αναψυκτικά όλου του χρόνου. Η λεμονάδα, η βυσσινάδα και η σουμάδα. Πρόσφατα ανακάλυψα και τη φραουλάδα, που μπορούμε να ετοιμάσουμε μόνο τον Μάϊο, που οι φράουλες είναι έντονα αρωματικές.

Όσο βρίσκετε λεμόνια στην αγορά, φτιάξτε το σιρόπι, κλείστε το όσο είναι ζεστό στο μπουκάλι, για να ρουφήξει το καπάκι προς τα μέσα και τότε μπορείτε να το αφήσετε και σε σκοτεινό δροσερό ντουλάπι, πριν το ανοίξετε. Δεν είναι απαραίτητο να φυλαχθεί στο ψυγείο. Μόνο όταν το ανοίξετε και μετά.

Η συνταγή είναι από το All about Lemon καφέ στην Ερυθραία. Μ’αρέσει γιατί δεν βράζει το χυμό του λεμονιού, παρά μόνο το νερό με τη ζάχαρη και μετά ανακατεύει τον φρέσκο χυμό.

Τα λεμόνια είναι σε αφθονία την άνοιξη, επομένως είναι ευκαιρία να ετοιμάσετε το σιρόπι για την καλοκαιρινή λεμονάδα. Επίσης, σκεφτείτε πως μπορείτε να σερβίρετε σπιτική λεμονάδα στις ανοιξιάτικες βαπτίσεις ή σε οικογενειακές γιορτές, παιδικές ή ενηλίκων.

Γεμάτες κανάτες με παγάκια και λεμονάδα και στολισμένες με ανθούς (αν δεν έχετε λεμονανθούς, υπάρχουν ανθοί νερατζιών σε αφθονία στην Αθήνα) ή με λεπτοκομμένες φέτες λεμονιού και λαιμ ή  με παγωμένες φετούλες φράουλας. Μια ομορφιά!

Υλικά:

  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 330ml νερό
  • χυμό περίπου από 1,5 κιλό λεμόνια

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας το νερό και τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι για να διαλυθεί η ζάχαρη. Η αναλογία είναι οριακή, κάνει το πιο πυκνό σιρόπι που μπορεί να γίνει. Αφήνουμε να κρυώσει.

Μετράμε πόσο είναι το σιρόπι ζάχαρης και προσθέτουμε ίδια ποσότητα στυμένου χυμού φρέσκου λεμονιού.Χρησιμοποιείστε οποιοδήποτε δοχείο και για τις δύο μετρήσεις. Ανακατεύουμε και είναι έτοιμο.

Διατηρείται για 3 μήνες στο ψυγείο. Αν φροντίσετε να κλείσει αεροστεγώς, διατηρείται και εκτός ψυγείου.

Φτιάχνουμε λεμονάδα αναμειγνύοντας σιρόπι και νερό. Προτεινόμενη αναλογία αραίωσης 1 προς 3, 4 ή 5 ανάλογα με το γούστο σας.

Εκτός από νερό, αραιώνεται και με σόδα για να γίνει sparkling.

Προτάσεις σερβιρίσματος:

  • γαρνίρουμε με κλωναράκι φρέσκου δυόσμου
  • προσθέτουμε λεπτοκομμένες φετούλες λαϊμ και λεμονιού φρέσκιες, ή κατεψυγμένες, σαν παγάκια!
  • φτιάχνουμε παγάκια με ξύσμα λεμονιού και λαϊμ – αποκτούν χρώμα και άρωμα και όταν λειώσουν ελευθερώνουν το ξύσμα στο ποτήρι
  • βάζουμε σαν παγάκια παγωμένες ολόκληρες μικρές φράουλες ή κομμένες φέτες -παγάκια από μεγαλύτερες φράουλες
  • αν φτιάξουμε ολόκληρη κανάτα για πολλούς φίλους και είναι η εποχή ανθοφορίας, προσθέστε άνθη λεμονιάς μέσα στην κανάτα. Είναι τόσο ρομαντικό και ανοιξιάτικο!

Σπιτική λεμονάδα και αφράτες καραμέλες κέρασα τα παιδάκια και τους γονείς τους που ήρθαν στο Ζάππειο, εκείνη την Κυριακή στην Παιδιαδρομή.

***Σε αυτή την ενότητα, μπορείτε να διαβάσετε όλα τα σχόλια που γράφτηκαν για το άρθρο στο παλιό TasteFULL!***


Βίκυ Κουμάντου

Αν ψάχνετε σίγουρες συνταγές μαζί με τη γνώση των τεχνικών μαγειρικής, καλωσορίσατε στο TasteFULL! To ΤasteFULL είναι γνωστό για το τσουρέκι και τις κονσέρβες του, για την αναλυτική και ιδιαίτερη γραφή των συνταγών του. Είναι ένα ζωντανό βιβλίο μαγειρικής που μπορεί να γεμίσει τη ζωή σας γεύση. Κάθε μήνα δείτε την στήλη μου, στο ΒΗΜΑ Gourmet, με συνταγές συντήρησης της αφθονίας των εποχών στα ντουλάπια μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ three = 9

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>