Κάθε φορά που βρίσκομαι στο ράφι των αυγών στο σούπερ μάρκετ προβληματίζομαι με το πλήθος επιλογών.
Αυγά φρέσκα, αυγά ημέρας, αυγά ενισχυμένα σε Ω3, αυγά ελευθέρας βοσκής, αυγά αχυρώνα, αυγά ακριβά, αυγά φθηνά. Το φθηνότερο αυγό στη λαϊκή κοστίζει 0,20ευρώ, στο σουπερ μάρκετ 0,30ευρώ. Στα Γιάννενα νομίζω πως αγόραζα στη λαϊκή 1 ευρώ το ζευγάρι σπιτικών αυγών. Μου είχαν φανεί ακριβά αλλά η γεύση τους ήταν εξαιρετική.
Συχνά, μου αγοράζει αυγά ο πατέρας μου στη λαϊκή. Εχουν τύχει φορές που δεν προλάβαινα να τα πιάσω στα χέρια μου και έσπαγε το τσόφλι, τόσο λεπτό ήταν.
Δεν είχα σκεφτεί την αιτία, μέχρι που συνάντησα την Αμαλία Σωτήρχου από την Animal Action, μια μη κερδοσκοπική εταιρία που κάνει δράσεις για την προστασία των συνθηκών ζωής όχι μόνο των ζώων που είναι κατοικίδια αλλά των ζώων που συνεισφέρουν στη διατροφική αλυσίδα. Tην άκουσα να μιλά για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων που θα οδηγήσει σε καλύτερη ποιότητα γάλατος. Στο διάλειμμα της παρουσίασης με ενημέρωσε για τον αριθμό που αναγράφεται πάνω στα αυγά και δηλώνει τον τόπο διαμονής και τρόπο διαβίωσης μιας κότας.
Οι καλοταϊσμένες και οι αλανιάρες
Οι πιο ευτυχισμένες κότες ζουν ελεύθερες, σε έκταση περιφραγμένη και διατρέφονται με φυσική τροφή, αν είναι αρκετή, ή με πρόσθετη τροφή, βιολογική ή μη.
Οι σπιτωμένες
Οι πιο προστατευμένες ζουν σε αχυρώνες, δηλαδή ελεύθερες να κινούνται στο έδαφος σε μια σκεπασμένη αποθήκη.
Οι φυλακισμένες
Οι πιο δυστυχισμένες ζουν σε κλουβιά, στοιβαγμένα το κάθετα το ένα πάνω στο άλλο, με διαθέσιμο χώρο να ζήσει και να κινηθεί η κάθε κότα όσο ένα χαρτί Α4.
Τα αυγά με κωδικό που ξεκινά από 3 προέρχονται από κότες φυλακισμένες σε κλωβοστοιχίες Κλικ για tweetΜε ευρωπαϊκή οδηγία, από 1/1/2012, ισχύει η απαγόρευση των κλωβοστοιχιών γιατί οι κακές συνθήκες ζωής επηρεάζουν δραματικά την ποιότητα των αυγών.
Οι κότες δεν βλέπουν ποτέ το φως του ήλιου, δεν κινούνται, δεν έχουν μέρος να κουρνιάσουν, ζουν με αναμμένα φώτα για να γεννούν περισσότερα αυγά, εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά, μαδάει η μία την άλλη, δεν έχουν αρκετό ασβέστιο στα κόκκαλά τους και πεθαίνουν σε 16 μήνες, όταν παύουν πια να γεννούν αυγά. Αυτές οι κότες πάνε για σφαγή κι αν αναρωτιέστε γιατί έχει χαθεί η γεύση στα κοτόπουλα που πωλούνται 4ευρώ το κιλό, μπορείτε να φανταστείστε γιατί.
Το πρόβλημα είναι πως το 87% των αυγοπαραγωγικών ορνιθών στην Ελλάδα, ζουν ακόμα σε κλωβοστοιχίες, γιατί οι παραγωγοί δεν αποδέχονται την οδηγία, για να κρατούν χαμηλό το κόστος συντήρησης. Από την άλλη, υπάρχουν εταιρίες, όπως τα Αυγά Βλαχάκης, που έχουν ελευθερώσει όλες τις κότες σε ιδιόκτητα στρέμματα.
Στο ταμείο βρισκόμαστε εμείς, οι καταναλωτές, που με τη δύναμη της επιλογής καθορίζουμε τη ζήτηση Κλικ για tweetΓια να ξέρουμε από ποιά κότα έχει γεννηθεί το αυγό που αγοράζουμε, ο πρώτος αριθμός του κωδικού που αναγράφεται σε κάθε αυγό δηλώνει τον τρόπο διαβίωσης της κότας.
Ο αριθμός Ο δηλώνει τα αυγά βιολογικής παραγωγής, δηλαδή κότες που τρέφονται με βιολογικές ζωοτροφές, έχουν πρόσβαση στην ύπαιθρο και ζούνε ελεύθερα σε αυτήν.
Ο αριθμός 1 δηλώνει τα αυγά ελευθέρας βοσκής, δηλαδή κότες που ζουν σε περιφραγμένα κτήματα, τρέφονται μόνο με φυσικές τροφές έχοντας την ευκαιρία να ζούν φυσιολογικά, με δυνατότητα φυσικής άσκησης στον καθαρό αέρα.
Ο αριθμός 2 δηλώνει τα αυγά αχυρώνα, δηλαδή κότες που ζουν μόνιμα στεγασμένες με περιορισμένο χώρο κινήσεων.
Ο αριθμός 3 δηλώνει τα αυγά κλωβοστοιχιών, δηλαδή κότες που ζουν στιβαγμένες σε κλουβιά.
Δείτε το βίντεο ενημέρωσης της Animal Action για να θυμόσαστε πως το αυγό με νούμερο 3 προέρχεται από μια κακοθρεμμένη, φυλακισμένη, ταλαιπωρημένη κότα.
Πιστεύω πως θα έχετε ήδη απαντήσει στον εαυτό σας γιατί τα αυγά που ανέφερα στην αρχή είχαν τόσο εύθραυστο κέλυφος.
Σκεφτείτε πόσο εύκολα θα σπάσουν αν τα διαλέξετε για να βάψετε κόκκινα αυγά. Σκεφτείτε ποιά κότα τα έχει γεννήσει, πόσο θρεπτικά είναι και αποφασίστε πως εμείς μπορούμε να διαμορφώσουμε τη ζήτηση και να οδηγήσουμε τους παραγωγούς να ελευθερώσουν τις κότες από τα κλουβιά. Κι αν κάποιοι χρησιμοποιούν τη χαμηλή τιμή σαν δικαιολογία, να σας πω πως όταν κλείνει η ψαλίδα απόκλισης τιμών, ο ανταγωνισμός θα ισορροπήσει τις τιμές στα σωστά επίπεδα.
© header photo by: Vasilis Kapralos