HOME > Συνταγές > Φαγητά > Αυγά > Αυγά με τυρί
αυγά με τυρί

Αυγά με τυρί

Τα αυγά με τυρί φέτα είναι από τα πιο απλά φαγητά που μπορούμε να φτιάχνουμε. Είχε κυρίαρχη θέση στα φαγητά της παιδικής μου ηλικίας αλλά για κάποιο λόγο, δεν τα έφτιαχνα συχνά στα παιδιά μου. Ένιωσα μεγάλη χαρά όταν συνάντησα την Ανθούλα στο Κεράσοβο και μου είπε πως θα κάνει αυγά με τυρί και σαλάτα για ένα απλό καλοκαιρινό φαγάκι. Την ακολούθησα στην κουζίνα της και κάναμε το βίντεο εκεί πάνω στο γκαζάκι.

Κάθε φορά που γράφω ένα άρθρο σκέφτομαι πως θα το διαβάσουν άνθρωποι που θα μάθουν μια νέα γεύση. Πέρα από την γνώση, θέλω να πάρουν κι όσα περιβάλλουν το φαγητό. Κι αυτό είναι η κουβέντα όσο προετοιμάζουμε το φαγητό, το άνοιγμα της ψυχής πριν το σώμα δεχθεί την τροφή, το στρώσιμο του τραπεζιού, τη χαρά να μοιραστείς φαγητό με όμορφους ανθρώπους.

Σκεφτόμουν πόσο ενωτικό μπορεί να είναι το φαγητό στην οικογένεια, όταν κατανοούν όλοι την αξία του. Η Ανθούλα κι εγώ φτιάχναμε το φαγητό και μιλάγαμε για τη ζωή μας κι ο Μήτσος, ο άνδρας της, που έβαφε τους αρμούς στην πλακόστρωτη βεράντα, ερχόταν χαμογελώντας να μάθει πότε θα φάμε, σαν να έπαιρνε δύναμη για να κάνει λίγο ακόμα από το δύσκολο έργο του.

Αυγά με τυρί, με πολλές παραλλαγές

Στο γκαζάκι

Στο βίντεο θα δείτε την Ανθούλα να φτιάχνει τα αυγά με τυρί στο γκαζάκι. Θέλει δυνατή φωτιά και αντικολλητικό τηγάνι. Συνήθως τα φτιάχνει στο μαγερειό της, στο γκάζι. Θα την δείτε να κάνει μικρές τρυπούλες στα αυγά, να μπαίνει το άψητο και να ψήνεται. Δεν τα ταράζει όπως στα scrambled eggs. Η φέτα παραμένει διακριτή και τα αυγά έχουν πάρει τη γεύση της.
Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε τη φέτα μόνη της στο τηγάνι να λυώσει και μετά να ρίξετε τα αυγά (για να μην έχετε ορατά κομμάτια φέτας).

Στην κεραμική εστία

Ο Νίκος, ένας φίλος στην Αθήνα, μου είπε πως τα κάνει στην κεραμική εστία, σε τηγάνι με καπάκι. Μόλις ρίξει τα αυγά με το τυρί μέσα στο καυτό λάδι, σκεπάζει με καπάκι και σβήνει τη φωτιά. Σε πέντε λεπτά είναι έτοιμο με τη ζέστη που έχει ήδη η εστία. Αυτό σημαντικό τον χειμώνα που έρχεται, με την απαιτούμενη οικονομία ρεύματος.

Πιο πολλά υλικά

  • Μπορείτε να βάλετε σαλάμι ή σουτζούκι ή κονσέρβα κορν μπιφ (που την θυμήθηκα τώρα!)
  • Μανιτάρια, πράσινη πιπεριά, πιπεριά φλωρίνης – σε φέτες σωταρισμένα στην αρχή με το ελαιόλαδο
  • Εκτός από φέτα μπορείτε να βάλετε και κίτρινα τυριά που μαστιχώνουν και λυώνουν σαν φοντύ. Κασέρι ή γραβιέρα.

Αυγά με τυρί

5 from 2 votes
Recipe by Ανθούλα Καναβού Course: ΣυνταγέςCuisine: ΕλληνικήDifficulty: Εύκολη
Servings

2

servings
Prep time

5

minutes
Cooking time

10

minutes
Total time

15

minutes

Τα αυγά με τυρί είναι από τις πιο απλές συνταγές που μπορείτε να κάνετε για να έχετε χορταστικό και γρήγορο γεύμα.

Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 4 4 αυγά

  • 200γρ 200γρ τυρί φέτα ή λευκό τυρί

  • μια πρέζα μια αλάτι

  • 1/2 κουταλιά γλυκού 1/2 κόκκινο πιπέρι (γλυκό ή καυτερό)

  • 1/4 κούπας 1/4 ελαιόλαδο (60ml)

Μέθοδος

  • Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Όσο ζεσταίνεται, σπάμε τα αυγά σε ένα πιάτο, ρίχνουμε το αλάτι και το κόκκινο πιπέρι και χτυπάμε με ένα πηρούνι να ενωθούν. Σπάμε το τυρί σε κομματάκια μέσα στο αυγό.
  • Ρίχνουμε το μίγμα των αυγών στο τηγάνι. Αν ψήνουμε σε γκαζάκι, κάνουμε όπως η Ανθούλα. Αν ψήνουμε σε κεραμική εστία, σκεπάζουμε με καπάκι, σβήνουμε τη φωτιά και περιμένουμε για 5 λεπτά.
  • Σερβίρουμε με ελιές, πιπεριές τουρσί ή όποιο τουρσί έχουμε και μια σαλάτα ντομάτα απλή, “γαρύφαλο” την έλεγε ο μπαμπάς μου, μόνο με λίγη ρίγανη και αλάτι.

Recipe Video

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Στην Αγία Παρασκευή Κεράσοβο μαγειρέψαμε επίσης:

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*