Τα αυγά με τυρί φέτα είναι από τα πιο απλά φαγητά που μπορούμε να φτιάχνουμε. Είχε κυρίαρχη θέση στα φαγητά της παιδικής μου ηλικίας αλλά για κάποιο λόγο, δεν τα έφτιαχνα συχνά στα παιδιά μου. Ένιωσα μεγάλη χαρά όταν συνάντησα την Ανθούλα στο Κεράσοβο και μου είπε πως θα κάνει αυγά με τυρί και σαλάτα για ένα απλό καλοκαιρινό φαγάκι. Την ακολούθησα στην κουζίνα της και κάναμε το βίντεο εκεί πάνω στο γκαζάκι.
Κάθε φορά που γράφω ένα άρθρο σκέφτομαι πως θα το διαβάσουν άνθρωποι που θα μάθουν μια νέα γεύση. Πέρα από την γνώση, θέλω να πάρουν κι όσα περιβάλλουν το φαγητό. Κι αυτό είναι η κουβέντα όσο προετοιμάζουμε το φαγητό, το άνοιγμα της ψυχής πριν το σώμα δεχθεί την τροφή, το στρώσιμο του τραπεζιού, τη χαρά να μοιραστείς φαγητό με όμορφους ανθρώπους.
Σκεφτόμουν πόσο ενωτικό μπορεί να είναι το φαγητό στην οικογένεια, όταν κατανοούν όλοι την αξία του. Η Ανθούλα κι εγώ φτιάχναμε το φαγητό και μιλάγαμε για τη ζωή μας κι ο Μήτσος, ο άνδρας της, που έβαφε τους αρμούς στην πλακόστρωτη βεράντα, ερχόταν χαμογελώντας να μάθει πότε θα φάμε, σαν να έπαιρνε δύναμη για να κάνει λίγο ακόμα από το δύσκολο έργο του.
Αυγά με τυρί, με πολλές παραλλαγές
Στο γκαζάκι
Στο βίντεο θα δείτε την Ανθούλα να φτιάχνει τα αυγά με τυρί στο γκαζάκι. Θέλει δυνατή φωτιά και αντικολλητικό τηγάνι. Συνήθως τα φτιάχνει στο μαγερειό της, στο γκάζι. Θα την δείτε να κάνει μικρές τρυπούλες στα αυγά, να μπαίνει το άψητο και να ψήνεται. Δεν τα ταράζει όπως στα scrambled eggs. Η φέτα παραμένει διακριτή και τα αυγά έχουν πάρει τη γεύση της.
Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε τη φέτα μόνη της στο τηγάνι να λυώσει και μετά να ρίξετε τα αυγά (για να μην έχετε ορατά κομμάτια φέτας).
Στην κεραμική εστία
Ο Νίκος, ένας φίλος στην Αθήνα, μου είπε πως τα κάνει στην κεραμική εστία, σε τηγάνι με καπάκι. Μόλις ρίξει τα αυγά με το τυρί μέσα στο καυτό λάδι, σκεπάζει με καπάκι και σβήνει τη φωτιά. Σε πέντε λεπτά είναι έτοιμο με τη ζέστη που έχει ήδη η εστία. Αυτό σημαντικό τον χειμώνα που έρχεται, με την απαιτούμενη οικονομία ρεύματος.
Πιο πολλά υλικά
- Μπορείτε να βάλετε σαλάμι ή σουτζούκι ή κονσέρβα κορν μπιφ (που την θυμήθηκα τώρα!)
- Μανιτάρια, πράσινη πιπεριά, πιπεριά φλωρίνης – σε φέτες σωταρισμένα στην αρχή με το ελαιόλαδο
- Εκτός από φέτα μπορείτε να βάλετε και κίτρινα τυριά που μαστιχώνουν και λυώνουν σαν φοντύ. Κασέρι ή γραβιέρα.