TasteFULL

Προετοιμάστε την κουζίνα σας για το καλοκαίρι

Το ορόσημο της έναρξης του καλοκαιριού για μένα ήταν το τέλος των εξετάσεων των σχολείων.

Τώρα πια θα είναι το τέλος των εξεταστικών περιόδων; μπα! αργούν στα πανεπιστήμια. Η Άννα τελείωσε τέλος Ιουνίου φέτος.

Με τις βροχές πάντως που είχε ο Ιούνης φέτος, άργησα και τα χαλιά να μαζέψω και την κουζίνα να ετοιμάσω. Πρόλαβα, όμως, και τα δύο πριν φύγω για διακοπές.

Η προετοιμασία του σπιτιού για το καλοκαίρι είναι μια διαδικασία που βοηθά να συμμαζευτεί και να πεταχτεί ό,τι έχει συσσωρευτεί μέσα στο χειμώνα, να πλυθούν οι κουρτίνες και να φωτίσει ο τόπος με καλοκαιρινά αντικείμενα, μαξιλάρια, κεριά, βάζα κλπ. Το καθιστικό και η τραπεζαρία μεταφέρεται στο μπαλκόνι, στο μαρμάρινο τραπέζι, όπου τρώμε τα γεύματά μας, συζητάμε, πίνουμε καφέ, διαβάζουμε.

Η κουζίνα καθαρίζει ολοκληρωτικά, μέσα κι εξω. Έξω όλα τα ντουλάπια, να ελεγχθούν τα τρόφιμα και τα μπαχαρικά -αν έχουν πιάσει μυγάκια- και να τοποθετηθούν στο σωστό μέρος για το καλοκαίρι. Έξω όλο το ψυγείο και ο καταψύκτης, να ελεχθούν και να πάρουν σειρά κατανάλωσης στο προγραμματισμό όσα φαγητά έχουν ξεχαστεί. Η ηλεκτρική κουζίνα ανταμείβεται για την σκληρή δουλειά του χειμώνα με έξτρα καθαρισμό και bonus άδεια, γιατί παίρνει θέση στο μπαλκόνι της κουζίνας η ηλεκτρική ψηστιέρα, την οποία χρησιμοποιώ αντί για φούρνο.

Λίστα εργασιών

Να σας δώσω τη λίστα με τις εργασίες μου για να προετοιμάσω την κουζίνα μου και τα καλέσματά μου, για τους καλοκαιρινούς μήνες;

  1. Αδειάστε τους πάγκους εργασίας: ο χώρος πρέπει να σας εμπνέει για να δημιουργήσετε σ’αυτόν. Πετάξτε ό,τι δεν χρησιμοποιείται, οργανώστε καλύτερα τα ντουλάπια με όσα χρειάζεστε.
  2. Καθαρίστε το ψυγείο : πετάξτε υπολείμματα φαγητών που βρίσκονται εκεί για μέρες, αδειάστε το όλο, πλύντε το με νερό και ξύδι και γεμίστε το ξανά με όσα θέλετε, δίνοντας σημασία στη σωστή τοποθέτηση ανάλογα με τις ανάγκες ψύξης του κάθε τροφίμου και το σχήμα των πραγμάτων, ώστε να χρησιμοποιείται σωστά ο διαθέσιμος χώρος.
  3. Τακτοποιείστε την τροφοθήκη : Αδειάστε την, πετάξτε όσα τρόφιμα έχουν λήξει, αποθηκεύστε αλεύρι-όσπρια-ρύζι στο ψυγείο (για το καλοκαίρι), πλύντε τα ράφια και ξανατοποθετείστε τα τρόφιμά σας, καταγράφοντας σε ένα μαυροπίνακα στην πόρτα τι έχετε διαθέσιμο για μαγείρεμα.
  4. Διατηρείστε το νεροχύτη ενεργό χώρο πλυσίματος : Καθαρίστε τα πιάτα με σκουπάκι πριν τα βάλετε στο πλυντήριο πιάτων, συνηθίστε να βάζετε κατευθείαν στο πλυντήριο κάθε τι που χρησιμοποιείτε, ώστε ο νεροχύτης να είναι πάντα διαθέσιμος.
  5. Οργανώστε το ράφι των μπαχαρικών: τα μπαχαρικά είναι ένας κόσμος αρωμάτων που ξυπνά τη γεύση και ταξιδεύει τις αισθήσεις. Πετάξτε τα πολυκαιρισμένα (με το τεστ της μυρωδιάς θα καταλάβετε), γράψτε τι σας λείπει και κατεβείτε μια βόλτα στην Ευρυπίδου να προμηθευτείτε τα φρεσκότερα μπαχαρικά για τις δημιουργίες σας. Να έχετε στο νου σας πως οι αλεσμένες σκόνες/μίγματα, όπως πάπρικα, καγιέν, κάρυ, κουρκουμάς κλπ πιάνουν σκουλήκια. Κοσκινίστε τα για να είστε σίγουρες, τι κρύβεται στο βαζάκι.
  6. Βάλτε γλαστράκια με φρέσκα βότανα στο παράθυρο: ο καλύτερος τρόπος για να ζωντανέψετε την κουζίνα αλλά και τα φαγητά σας στο λεπτό. Βασιλικός, ρίγανη, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, ματζουράνα, δυόσμος!
  7. Φέρτε το καλοκαίρι στην κουζίνα σας “ψήνοντας”: αλλάξτε τρόπο μαγειρέματος για τους επόμενους μήνες! Είτε έχετε bbq, είτε ηλεκτρική ψηστιέρα, είτε ένα μαντεμένιο τηγάνι-γκριλιέρα, είτε μια ψηστιέρα-τοστιέρα, μπορείτε να ψήνετε τα φαγητά σας με τα σημάδια από το γκριλ και τη γεύση του φυσικά!
  8. Αξιοποιείστε ό,τι έχετε: συνήθως πιστεύουμε πως ό,τι έχουμε δεν είναι αρκετό. Είναι αρκετό! Εκτιμείστε το και αναδείξτε το. Φανείτε δημιουργικές, χρησιμοποιείστε τα σκεύη σας για διαφορετικές από τις συνηθισμένες χρήσεις.
  9. Κάντε απλά τα καλέσματά σας: για να τα χαίρεστε κι εσείς και για να έρχονται συχνά όμορφες στιγμές! Μην σχεδιάζετε πολύπλοκα μενού. Ένα ποτό καλωσορίσματος με ένα μεζέ στο ξεκίνημα, μια σαλάτα και ένα κύριο πιάτο, ένα μικρό γλυκό με τον καφέ ή το ποτό στο κλείσιμο του γεύματος. Έτσι οι καλεσμένοι σας παραμένουν ενεργοί μετά το φαγητό αντί να νυστάζουν ξαφνικά.

Να έχετε πάντα διαθέσιμα

  • στο bar : ένα μπουκάλι λευκό κρασί, ένα Moschato d’Asti (λευκό αφρίζον ελαφρά γλυκό κρασί), τα υλικά για τα διάσημα κοκτέϊλ του καλοκαιριού-μαργαρίτες και mojitos.
  • στον καταψύκτη: παγάκια, την ειδική θήκη που παγώνει γρήγορα το κρασί, ένα μπουκάλι limoncello, ολόκληρα καλαμπόκια για ψήσιμο, πίτες κυπριακές, φρούτα σε κομμάτια -μπανάνες, φράουλες, βερύκοκα- έτοιμα να κάνουν σουπερ παγωμένα smoothies στο blender!
  • στο ψυγείο: φρέσκα λαχανικά και αυγά -για μια χορταστική φριτάτα, αβοκάντο-για ένα γουακαμόλε, φρούτα και γιαούρτι- για ενδιάμεσο γεύμα και φυσικά σπιτικό σιρόπι λεμονάδας, το καλύτερο αναψυκτικό του καλοκαιριού!
  • στην τροφοθήκη: σπαγγέτι, κονσέρβες τομάτας και τόνου, ελιές, κάπαρη -για να κάνετε μια σούπερ χορταστική μεσογειακή μακαρονάδα σε 15 λεπτά!
Αξιοποιείστε ό,τι έχετε: συνήθως πιστεύουμε πως ό,τι έχουμε δεν είναι αρκετό. Κι όμως, είναι! Κλικ για tweet

 

Sharing is caring!

Tags: ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry