HOME > Συνταγές > Φαγητά > Όσπρια > Φασόλια με ρύζι στο φούρνο

Φασόλια με ρύζι στο φούρνο

Τα φασόλια με ρύζι ήταν και παραμένει το κυριακάτικο φαγητό στην Αγία Παρασκευή Κεράσοβο, στο νομό Ιωαννίνων. “Κόκκινα φασόλια”, διευκρινίζει η Ελένη Σιάφη Κουκούμη, “ντόπια ποικιλία, πιο μικρόσπερμη από τις χάντρες και ιδιαίτερα νόστιμη”.

Έβγαλε το ταψί πάνω στο τραπέζι και πήραμε όλοι μια μερίδα θρεπτικής τροφής, εκείνο το μεσημέρι του Ιούνη που με καλωσόρισε στην οικογένειά της και το χωριό της.

Αυτή ήταν η πρώτη γεύση από το Κεράσοβο. Ακολούθησαν κι άλλες πολλές, που θα ακολουθήσουν σαν συνταγές εδώ, στο TasteFULL.gr. Οι 10 ημέρες που έμεινα στο Κεράσοβο έφεραν 40 συνταγές και 1000 ντοκουμέντα καταγραφής, στα πλαίσια της εθνολογικής έρευνας “Αναζητώντας τη γεύση του Τόπου“.
Αυτό κάνουν τα ανοικτά σπίτια και οι ανοικτές αγκαλιές.
Ευχαριστώ τα κορίτσια του χωριού, για τα μαγειρέματα και τις κουβέντες μας. Για μένα ήταν όλες “κορίτσια” γιατί έλαμπαν τα μάτια τους με ζωντάνια περισσή, είχαν χαμόγελο ζεστό στα πρόσωπά τους κι ανοικτή αγκαλιά να μοιραστούν.

Το καριοφύλλι – Tanacetum balsamita

Φύλλο από το φυτό καριοφύλλι

Εδώ, στην Αγία Παρασκευή Κεράσοβο, αυτό το εύοσμο βότανο το λένε Καριοφύλλι. Το είχα ακούσει σαν αναφορά σε προηγούμενες συζητήσεις με γυναίκες του Σουλίου, των Ιωαννίνων, της Παραμυθιάς αλλά δεν το είχα συναντήσει ζωντανό.

Μυρίζει σαν δυόσμος, αλλά το άρωμά του ειναι βαρύ και γλυκό κι η γεύση του πικρίζει.
Στην κερασοβίτικη κουζίνα έχει θέση σταθερή, τόσο-όσο σε ποσότητα.

Νομίζω πως μου είχαν πει πως το εβαζαν στον τραχανά σε κάποιες περιοχές της Ηπείρου.

Το γνωρίζετε; με ποιό όνομα στον τόπο σας και πως το χρησιμοποιείτε;
Αφήστε σχόλιο, μοιραστείτε τη γνώση σας!

Φασόλια με ρύζι = πλήρης πρωτεϊνη

Ο συνδυασμός των φασολιών με το ρύζι δίνει φαγητό ισάξιο διατροφικά με το κρέας. Γιατί μαζί περιέχουν και τα 9 βασικά αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο οργανισμός και χρειάζεται να τα προσλάβει από την τροφή. Τα αμινοξέα είναι τα δομικά υλικά των πρωτεϊνών.

Το ίδιο ισχύει για όλα τα όσπρια, γι’αυτό συνδυάζουμε και τις φακές και τα ρεβύθια με ρύζι.
Οι φυτικές ίνες που έχουν τα όσπρια είναι επίσης διατροφικά σημαντικές. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το διατροφικό προφίλ των οσπρίων και για τις καλύτερες πηγές πρόσληψης πρωτεϊνης για χορτοφάγους.

Τα κόκκινα φασόλια πρωταγωνιστές στο Κεράσοβο

Αν στις πόλεις, στις μέρες μας, η κατανάλωση κρέατος έχει ξεπεράσει τις Κυριακές κι έχει επεκταθεί στις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, στο Κεράσοβο το κρέας έμπαινε στο τραπέζι στις μεγάλες γιορτές. Στις μικρές γιορτές – που είναι οι Κυριακές – θέση έχουν τα φασόλια, τα δικά τους, που καλλιεργούν στα μποστάνια το καλοκαίρι, ξεραίνουν και αποθηκεύουν για το χειμώνα.
Είναι κόκκινα φασόλια σαν τις χάντρες, πιτσιλωτά όταν είναι ωμά, που γίνονται ομοιόχρωμα όταν μαγειρευτούν. Πιο μικρά σε μέγεθος, συμπυκνωμένης γεύσης και υφής.

Στην κερασοβίτικη φασολάδα πρωταγωνιστούν τα λευκά φασόλια, μικρόσπερμα και βραστερά, που ενώνονται με τα σωταρισμένα υλικά της σάλτσας.

Τεχνική και παραλλαγές υλικών

Η τεχνική καλεί να βράσουμε πρώτα τα όσπρια, να σωτάρουμε τα υλικά και να ψήσουμε στο φούρνο. Αν είστε ένα ή δύο άτομα, μπορείτε να μαγειρέψετε το φαγητό σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι.

Αν βάλετε κατεψυγμένες χάντρες γλυτώνετε το χρόνο φουσκώματος των ξερών οσπρίων. Αν βάλετε φασόλια σε κονσέρβα, σουρώστε και ξεπλύνετε πριν τα χρησιμοποιήσετε, γλυτώνετε και το χρόνο βρασμού.

Εδώ στο Κεράσοβο, στο τηγάνι σωτάρουν τα υλικά που αποτελούν τη δική τους γευστική ταυτότητα: πράσο, κρεμμύδι, κόκκινο πιπέρι, δυόσμος, καριοφύλλι.

Το καριοφύλλι δεν θα το βρείτε, νομίζω πως θα πρέπει να φτιάξουμε κι εμείς τη δική μας Κιβωτό προστατευόμενων υλικών. Η γεύση του αλλάζει στο ψήσιμο κι ενώ νομίζεις πως θα βάλεις κάτι πικρό και θα χαλάσει το φαγητό, μετουσιώνεται και δίνει βάθος και πολυπλοκότητα στη γεύση.

Εσείς, έχετε τη δυνατότητα στο στάδιο σωταρίσματος να προσθέσετε υλικά που έχετε διαθέσιμα και αρέσουν στην οικογένειά σας, πχ πιπεριές, μανιτάρια, λουκάνικα.

Το καυτερό πιπέρι ταιριάζει ιδιαίτερα στο σερβίρισμα, όπως επίσης και τα τουρσιά.
Στο Κεράσοβο, σερβίρεται με φέτα και ψωμί.

Σε άλλους τόπους, νόστιμα κι αυτά!

Φασόλια με ρύζι στο φούρνο

5 from 3 votes
Recipe by Ελένη Σιάφη Κουκούμη Course: Κύριο πιάτοCuisine: ΉπειροςDifficulty: Εύκολη
Servings

8

servings
Prep time

8

hours 
Cooking time

1

hour 

40

minutes
Total time

9

hours 

40

minutes

Τα φασόλια με ρύζι είναι το κυριακάτικο φαγητό στην Αγία Παρασκευή – Κεράσοβο, γιατί είναι πρωτεϊνούχο και χορταστικό. Φασόλια παρδαλά, τα λένε, γιατί είναι πιτσιλωτά.

Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 500 γρ 500 φασόλια κόκκινα (χάντρες)

  • 1 1 ξερό κρεμμύδι

  • 1 κούπα 1 ελαιόλαδο

  • 1 1 πράσο (λευκό μέρος)

  • 1 κουταλιά γλυκού 1 κόκκινο πιπέρι

  • 1/2 κουταλιά γλυκού 1/2 μαύρο πιπέρι

  • 1 κουταλιά γλυκού 1 ρίγανη ξερή

  • 1 κουταλιά σούπας 1 πελτέ ντομάτας

  • 200 γρ 200 ρύζι καρολίνα

  • 1/2 κουταλιά γλυκού 1/2 αλάτι

  • 1/2 κουταλιά γλυκού 1/2 δυόσμο ξερό

  • 1/2 κουταλιά γλυκού 1/2 καριοφύλλι ξερό

Μέθοδος

  • Φουσκώνουμε τα ξερά φασόλια – προετοιμασία
    Βάζουμε τα ξερά φασόλια να φουσκώσουν σε κατσαρόλα, με νερό να τα σκεπάζει 2 φορές τον όγκο τους. Αφήνουμε 8 ώρες. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα φασόλια χάντρες, αγνοούμε αυτό το στάδιο προετοιμασίας.
  • Βράζουμε τα φασόλια (χωρίς αλάτι στο νερό)
    Αδειάζουμε όσο νερό περίσσεψε από το φούσκωμα των φασολιών. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με φρέσκο νερό, να καλύπτει τα φασόλια κατά 3 δάχτυλα. Βάζουμε το κρεμμύδι, ολόκληρο, μαζί με τα φασόλια. Φέρνουμε σε βρασμό. Αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια (ή τον αγνοούμε).
    Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε να βράσουν. Ανάλογα με τα φασόλια, από 20 λεπτά έως μία ώρα.
    Δοκιμάστε αν έχουν βράσει: βγάλτε ένα φασόλι και πιέστε το με το δάχτυλό σας στον πάγκο. Θα πρέπει να λυώσει χωρίς αντίσταση. Τα φασόλια θα σφίξουν όταν ενωθούν με τη τομάτα αργότερα.
  • Ετοιμάζουμε την σάλτσα
    Σε μεγάλο τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε το πράσο ψιλοκομμένο. Αφήνουμε να μαραθεί για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το βρασμένο κρεμμύδι και το λυώνουμε με ένα πηρούνι. Αφήνουμε να σωταρισθεί για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
    Προσθέτουμε το κόκκινο πιπέρι (γλυκό ή καυτερό, όπως σας αρέσει), το μαύρο πιπέρι, τη ρίγανη και τον πελτέ τομάτας.
    Προσθέτουμε το ρύζι (πλυμμένο και σουρωμένο). Σωτάρουμε το μίγμα για μερικά λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι, δυόσμο και το καριοφύλλι.
  • Βάζουμε στο ταψί
    Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί. Προσθέτουμε τα φασόλια, βγάζοντάς τα με τη τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα. Αυτό το κάνουμε γιατί θέλουμε να κρατήσουμε το ζωμό των φασολιών.
    Προσθέτουμε ζωμό τόσο όσο να σκεπαστούν τα φασόλια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών για μια ώρα. Αν χρειαστεί, μπορούμε να προσθέσουμε νερό στη διάρκεια του ψησίματος.
    Σερβίρεται χλιαρό. Όσο μένει, απορροφά τα υγρά και μένει με το λάδι του.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Στην Αγία Παρασκευή Κεράσοβο μαγειρέψαμε επίσης:

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.