TasteFULL

Γεύσεις Καλαμάτας, που δεν πρέπει να χάσετε!

Αυτό το βουνό δεσπόζει πάνω από την Καλαμάτα. Την καθορίζει και την κυριαρχεί. Ο Ταϋγετος υψώνει ανάστημα 2.400 μέτρων και χωρίζει τη Μεσσηνία από τη Λακωνία.

Η θάλασσα από την άλλη σκάει με κύματα ή γαληνεύει τον μεσσηνιακό κόλπο, αφήνοντας απέραντο χαλί καλοστρωμένης άμμου να περπατήσεις. Ενιωσα πως οι κάτοικοι αποδέχονται και τα δύο καθοριστικά στοιχεία της πόλης τους, με σεβασμό κι ευγνωμοσύνη.

Όταν κατέβηκα στην Καλαμάτα, έβρεχε. Πιστεύω πως το μικροκλίμα της περιοχής ευνοεί τις βροχές και όταν αρχίζει να βρέχει ξεχνά να σταματήσει, όπως στα Ιωάννινα. Πρωτοαντίκρυσα τον Ταϋγετο σε μια στιγμή που καθάρισε ο ουρανός, απόγευμα, κατά τις 4. Ήταν ένα μπλε βουνό, που αντανακλούσε τη συννεφιά και τη θάλασσα. Η παρουσία του με καθήλωσε. Όση ώρα τρώγαμε, είχα γυρίσει τόσες φορές να τον δω, λες και ήταν ζωντανή παρουσία δίπλα μου.

Στην Καλαμάτα γνώρισα ανθρώπους με χαμόγελο και όραμα. Βέβαια, λένε “δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιός είσαι“. Ο φίλος, που με γνώρισε στους φίλους του, είναι ο Γαστροναύτης, ο Παναγιώτης Παπανικολόπουλος. Έτσι οι γνωριμίες μου έγιναν πιο πλούσιες με ανθρώπους που ονειρεύονται, μοιράζονται, σχεδιάζουν, προσπαθούν να αναδείξουν τα καλά που έχει ο τόπος και η κουζίνα τους.

Που φάγαμε

Στο κύμα

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Tο μεζεδοπωλείο του Ανδρέα, πάνω στην παραλία της Καλαμάτας, μέσα, στα ζεστά τον χειμώνα, με τραγούδια του Γκάτσου, του Χατζιδάκη, του Ξαρχάκου και για θέα, το απέραντο γαλάζιο. Ο Ανδρέας οραματίζεται το μεσσηνιακό πρωϊνό και προσφέρει τον παραδοσιακό συνδυασμό: λαλάγγια, σφέλα, ελιές καλαμών. Να το δοκιμάσετε. Όπως και τον μπακαλιάρο τσιλαδιά.

Στου Κώστα

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Tαβέρνα για ψαγμένους, μέσα στα περιβόλια, κοντά στο αεροδρόμιο, είναι γεμάτη κάθε μέρα από τους εργαζόμενους στην γύρω περιοχή. Δουλεύει μόνο μεσημέρια, στις 6-7μμ κλείνει η κουζίνα και πολύ καλά κάνει! Ψαγμένα πιάτα, που έρχονται κάθε μέρα ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά. Το ψωμί του δίνει το πρώτο στίγμα ποιότητας. Ό,τι και να πάρετε θα είναι νοστιμότατο!

Στου Αποστόλη, The meat shop

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Μέσα στο κρεοπωλείο, τα παιδιά έχουν στήσει ξεχωριστό τμήμα και ψήνουν φαγητά για πακέτο. Η Γεωργία με τάϊσε τα ζουμερά της μπιφτέκια, τους γίγαντες, τις πατατούλες και τα λουκάνικα με τις κόκκινες πιπεριές. Ο Αποστόλης ετοίμασε πορκέτα για την εκδήλωση και είχαμε τη χαρά να την δοκιμάσουμε ζεστή ζεστή, μόλις βγήκε από το φούρνο, με την πετσούλα να τραγανίζει στα δόντια μας.

Τα μπιφτέκια της Γεωργίας αξίζουν ιδιαίτερης μνείας. Θεωρητικά κάνει όσα κάνουμε κι εμείς στο σπίτι : μισό μισό κιμά, σωστά μυρωδικά, καλό ζύμωμα. Όμως έχει ένα μυστικό όπλο, που κάνει τα μπιφτέκια της αξεπέραστα. Έχει επαγγελματικό φούρνο που ψήνει με αντιστάσεις και ατμό, ταυτόχρονα. Τα μπιφτέκια ροδίζουν αλλά δεν στεγνώνουν. Και όταν τα βγάλει τα ποτίζει με λαδολέμονο μουστάρδας και ρίγανης για να ξεδιψάσουν.

Στο Bistroteca

Πήγαμε για ποτό, αν και έχει και φαγητό και μπορείς να πάρεις brunch ή απλά ροφήματα. Είναι ανοικτό όλη μέρα και έχει 5 διαφορετικούς χώρους, με διαφορετική αισθητική & μουσική, για να επιλέξεις που αισθάνεσαι καλύτερα να καθήσεις κάθε φορά! Πολύ ψαγμένος κατάλογος σε όλα τα τμήματα.

Στο Luna Lounge

Πήγαμε αλλά δεν καθήσαμε γιατί ήταν γεμάτο. Είδα ένα καταπληκτικό σερβίρισμα 6 μίνι sliders (mini burgers) και πατάτες τηγανητές σε αλουμινένιο μικρό φριτεζάκι. Ο Παναγιώτης μου είπε πως τα παιδιά αλλάζουν κάθε εβδομάδα πιάτα και είναι πολύ προσεγμένες οι επιλογές τους. Next time.

Διαβάστε, λοιπόν, τι φάγαμε στα τρία στέκια και ελάτε στη συνέχεια να σας πω, τις ιδιαιτερότητες της μεσσηνιακής κουζινας. Όσες έμαθα, τουλάχιστον.

H μεσσηνιακή κουζίνα

Ελαιόλαδο

Η Μεσσηνία κολυμπάει στο λάδι ελιάς. Τώρα, που το λάδι έχει ακόμα τα χαρακτηριστικά του αγουρέλαιου, είναι θολό, μοσχοβολά φρεσκάδα και είναι λίγο πικρό, το σερβίρουν σε μπουκαλάκι στο τραπέζι παρέα με ψημένες φέτες ψωμιού. Ρίχνεις στο πιάτο σου και βουτάς μέσα το ψωμί. Το πιο gourmet ξεκίνημα ενός δείπνου. Στου Βάγια.

Σφέλα

Διπλοψημένη φέτα, που έχει χάσει το λίπος της και έχει γίνει σκληρή και πικάντικη. Τρώγεται ωμή αλλά ψητή γίνεται τέλεια! Επίσης μπαίνει σε φαγητά κατσαρόλας και κρατά το σχήμα της, δεν διαλύεται όπως η φέτα. Τυρί ΠΟΠ για τη Μεσσηνία. Στου Βάγια, δοκίμασα να την κόψω με μαχαίρι και πετάχτηκε έξω από το πιάτο. Στο Κύμα, ο Ανδρέας προνοεί και τη φέρνει κομμένη μπαστουνάκια.

Λαλάγγια

Τραγανά λαδοκούλουρα που τηγανίζονται σε μπόλικο λάδι, τρώγονται με τυρί και διατηρούνται πολλές μέρες εκτός ψυγείου. Για μένα, είναι ο αντίποδας του κρητικού παξιμαδιού. Διαθέσιμο ψωμί κάθε στιγμή. Πολύ έξυπνο.

Ταλαγάνι

Η απάντηση ενός μεσσήνιου στο κυπριακό χαλούμι. Τυρί που ψήνεται ή τηγανίζεται. Δεν είναι παραδοσιακό τυρί.

Ψάρι τσιλαδιά

Εγώ ήξερα την τσιλαδιά της Κρήτης που είναι πηχτή. Ο μπακαλιάρος τσιλαδιά είναι άλλο πράγμα. Παραδοσιακό πιάτο τηγανητού μπακαλιάρου που σερβίρεται με κόκκινη σάλτσα κρεμμυδιού με μαύρες σταφίδες. Οι σταφίδες ήταν πάντα άφθονες στην Καλαμάτα, όπως τα ξερά σύκα και τα φυστίκια Αραχίδες. Ο Ανδρέας, στο Κύμα, τα ένωσε σε ένα νοστιμότατο πιάτο με κοτόπουλο. Δοκιμάστε και τον μπακαλιάρο και το κοτόπουλο.

Χόρτα τσιγαριτά

Τα χόρτα του βουνού τρώγονται βραστά αλλά και τσιγαριαστά και λέγονται “τσιγαριτά”. Πάντως και εδώ ψήνουν μέσα στο ζουμάκι ένα αυγό, όπως κάνουν σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Καπαμάς

Δεν τον έφαγα, τον άκουσα όμως. Καπαμά λένε τα φαγητά που πρώτα τηγανίζονται και μετά μπαίνουν κατσαρόλα. Κουνουπίδι καπαμά. Γίδα με μελιτζάνες καπαμά.

Γουρνοπούλα

Το σημαντικότερο φαγητό των Καλαματιανών εκτός σπιτιού. Την λατρεύουν! Ο Παναγιώτης με τον Αποστόλη έφεραν νέα πρόταση στην πόλη : το καλύτερο κομμάτι της γουρνοπούλας, που είναι η πανσέτα, την ξεκοκκαλίζουν και την κάνουν Πορκέτα, ένα όμορφο ρολό, που ψήνεται στο σπιτικό φούρνο και στολίζει σπιτικά τραπέζια. Ζητείστε την με παραγγελία στον Αποστόλη, αν μένετε στην Καλαμάτα. Για τους υπόλοιπους αναγνώστες, έχουμε κάνει βίντεο, ώστε να το ζητήσετε από τον δικό σας κρεοπώλη.

Χοιρινό παστό

Προς Θεού, όχι απάκι ούτε σύγκλινο. Παστό. Χοιρινό παστό σε αλάτι, βρασμένο σε λάδι και πορτοκάλι.

Λουκάνικα καλαματιανά

Από χοιρινό και πορτοκάλι. Τα πράσα δεν έχουν θέση εδώ. Η Μεσσηνία έχει πορτοκάλια!

Καγιανάς

Αυγά με τομάτα, πεντανόστιμα, που έτρωγα κάθε μέρα στο πρωϊνό του ξενοδοχείου Rex. Το μυστικό αυτού του απλού φαγητού είναι να είναι καλά στεγνωμένη η σάλτσα ντομάτας πριν πέσουν τα αυγά, αλλά να μην στεγνώσει τελείως και γίνουν σπυρωτά.


Επέστρεψα και έγραψα περισσότερα για την #Καλαμάτα 

Εξερευνώντας τις γεύσεις της Καλαμάτας

Μεζέδες με μεσσηνιακά προϊόντα

Ο Γαϊτανάρος στις Κιτριές Μεσσηνίας 


 

Sharing is caring!

Tags: , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry