TasteFULL

Καλωσορίζω την άνοιξη και τα γενέθλιά μου, με ένα πολύ όμορφο δώρο για τους αναγνώστες του TasteFULL!

Το διάλεξα στα Butlers, καταστήματα με είδη σπιτιού και κουζίνας, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Σας έφτιαξα ένα ανοιξιάτικο σετ σερβιρίσματος για 2 άτομα:

  • 2 πιάτα τιρκουάζ
  • 2 μπολάκια lime
  • 2 καταπληκτικές λινές πετσέτες
  • ένα μαντεμένιο wok με καπάκι γυάλινο

Τα  πιάτα και τα  μπολάκια με ξετρέλαναν με το χρώμα και το σχέδιό τους.  Το μαντεμένιο wok είναι κουκλάκι, με επίπεδη βάση, όλα τα βοηθητικά εξαρτήματα και διάφανο καπάκι.

Αυτό το wok ψήνει πάνω στην εστία (επαγωγική, κεραμική, γκαζιού) αλλά και μέσα στο φούρνο, γιατί είναι ενιαίο κομμάτι χωρίς χερούλια. Αυτό σημαίνει πως είναι ένα wok που μετατρέπεται σε μαντεμένια γάστρα!

Επιπλέον είναι τόσο όμορφο που έρχεται κατευθείαν για σερβίρισμα του φαγητού στο τραπέζι! Επειδή είναι μαντέμι, διατηρεί το φαγητό ζεστό για περισσότερη ώρα. Τόσα πλεονεκτήματα!

Ξέρετε πόσο πολύ ψάχνω τα πάντα, στο TasteFULL, πριν σας μιλήσω. Πήρα στα χέρια μου το wok και μαγείρεψα μ’αυτό, πριν αποφασίσω πως κάνει όσα λέει και πριν βρω ακόμα περισσότερες χρήσεις.

Τι είναι το wok

Ένα wok είναι ένα σκεύος με μικρή βάση και επικλινή τοιχώματα, με σκοπό να κάνει οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας. Είναι το βασικό μαγειρικό σκεύος της Κίνας και το χρησιμοποιούν πάνω από 1000χρόνια.

Υπάρχουν wok με πιο ελαφριά υλικά, αλλά δεν μετατρέπονται σε γάστρα. Υπάρχουν με χερούλι για να σωτάρεις τινάζοντας, αλλά θέλει δεξιότητα και δυνατούς τένοντες στο χέρι. Με την ξύλινη σπάτουλα ανακάτευα μια χαρά το φαγητό και το βάρος του σκεύους το κρατούσε σταθερό στη θέση του.

butlers-cast-iron-wok

Τι μαγείρεψα

Σε ένα μαντεμένιο wok μπορείτε να κάνετε κάθε τεχνική μαγειρέματος. Δεν είναι μόνο για σωτάρισμα. Μπορείτε να τηγανίσετε σε μπόλικο λάδι, να σιγοψήσετε, να βράσετε, να αχνίσετε. Να σας πω τι μαγείρεψα:

  • σωτάρισα σε δόσεις λωρίδες κοτόπουλο, βάζοντας στο κέντρο το άψητο κρέας, τραβώντας στο πλάϊ όσα κομμάτια είχαν γίνει. Αντί να τα βγάζω σε πιάτο.
  • έβαζα λίγο λάδι όσο να καλύπτει τον μικρό πάτο. Τα λαχανικά σωτάρονται με το ανακάτεμα και γίνονται τραγανά.
  • όταν ήθελα να ψήσω το φαγητό, σκέπασα το σκεύος με το καπάκι να συγκεντρώσει ατμό, όπως μια κατσαρόλα.
  • έκανα το καλύτερο τηγανητό ρύζι! Έβρασα το ρύζι στο wok και το άφησα να κρυώσει. Παρότι λένε site του εξωτερικού πως κολλάει το ρύζι κα συστήνουν να μην το κάνουμε, όσο κόλλησε στον πάτο καθάρισε πολύ εύκολα. Μετά, άπλωσα το κρύο ρύζι πάνω στο wok και το άφησα να στεγνώσει. Έγινε ένα ρύζι που έπεφτε σαν βροχή από το κουτάλι! Ο γιός μου το λάτρεψε.
  • έκανα τηγανητό αυγό για να βάλω στο ρύζι, ψήνοντας λιμνούλες αυγού, γυρνώντας από την άλλη με τα ξυλάκια και τραβώντας στα πλαϊνά, μέχρι να τελειώσει το μίγμα. Το περίσσιο λάδι ξαναέπεφτε στη βάση! Το αυγό δεν κόλλησε. Όταν τελείωσα, σκούπισα το λάδι, έκοψα με τη σπάτουλα το αυγό σε μικρά κομματάκια και το αφησα να στεγνώσει, περιχύνοντας με σόγια και ξύδι ρυζιού.

Δείτε την συνταγή για Γλυκόξινο κοτόπουλο σε μαντεμένιο wok

Τρόπος συντήρησης

Πριν χρησιμοποιήσω το wok πρώτη φορά διάβασα όσα λένε για τη δημιουργία επίστρωσης πάνω στο μαντέμι, για να γίνει αντικολλητικό. Το έπλυνα με το σφουγγαράκι πιάτων και υγρό πιάτων και το άλειψα με ελαιόλαδο. Το έβαλα στη φωτιά να ζεσταθεί καλά, πριν ξεκινήσω το μαγείρεμα. Όσες φορές το έπλυνα μετά, δεν ξαναέβαλα τίποτα. Θέλει καλό στέγνωμα και αποθήκευση σε μέρος χωρίς υγρασία. Αν κολλήσει κάποιο φαγητό, μόνο μούλιασμα και τρίψιμο με το σφουγγάρι ή ένα βουρτσάκι με πλαστικές τρίχες.

Δύο σημεία προσοχής

Tο μόνο που θέλω να θυμάστε για το μαντέμι είναι πως θέλει καλό ζέσταμα, μόνο του, πριν ρίξετε οτιδήποτε μέσα στο σκεύος, σε μέτρια φωτιά. Και πως δεν θέλει απότομες αλλαγές θερμοκρασίας (πχ να το βάλετε καυτό σε λεκάνη με κρύο νερό). Όταν τελειώσετε το μαγείρεμα, ρίξτε λίγο νερό βρύσης στη βάση, σκεπάστε με το καπάκι και αφήστε να κρυώσει μόνο του. Ο ατμός που θα δημιουργηθεί θα κάνει το μισό καθάρισμα για σας!

Συμμετοχή στο διαγωνισμό

Απαντήστε στην ερώτηση:
Σας αρέσει το δώρο που διάλεξα;

είστε έτοιμοι να μαγειρέψετε σε μαντεμένιο wok;

Αφήστε σχόλιο στο άρθρο, μέχρι την Κυριακή 16 Μαρτίου, 23:59.

Like TasteFULL

Προωθήστε το άρθρο στο facebook για να αποκτήσετε έξτρα συμμετοχή στην κλήρωση. Μην ξεχνάτε πως οι Γάλλοι Chefs ορκίζονται σε δύο υλικά στην κουζίνα τους : το χαλκό και το μαντέμι!


Μπορείτε να συμμετάσχετε από όποιο μέρος βρίσκεστε, αρκεί να μπορέσετε να παραλάβετε -εσείς ή κάποιος γνωστός σας- τα δώρα από τα καταστήματα Butlers, που βρίσκονται Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο διαγωνισμός δεν περιλαμβάνει αποστολή του δώρου στον τόπο κατοικίας σας.

Θαυμάστε το δώρο σας και καλωσορίστε την άνοιξη στην κουζίνα σας!

Aποτελέσματα

Νικήτρια chryssal  (1ος επιλαχών christodoulos agathos, 2ος επιλαχών marial)

H νικήτρια ειδοποιήθηκε με mail και ανταποκρίθηκε μέσα σε 24 ώρες, επιβεβαιώνοντας την επιλογή της, με το παρακάτω γράμμα.

Συγχαρητήρια Χρύσα!

“Καλησπέρα σας,

καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πάρα πάρα πολύ για το υπέροχο δώρο! Όταν είδα το mail σας δεν πίστευα στα μάτια μου! Δεν έχω ξανακερδίσει ποτέ σε κανένα διαγωνισμό, και έτσι φαντάζεστε τη χαρά μου…. Παρακολουθώ το TasteFULL εδώ και πολύ καιρό, λατρεύω τη μαγειρική, και πριν από λίγους μήνες ξεκίνησα κι εγώ να ασχολούμαι με το food blogging, μαγειρεύοντας και γράφοντας στο προσωπικό μου ιστολόγιο, το myblissfood.blogspot.gr. Έτσι λοιπόν αντιλαμβάνεστε ότι η χαρά μου είναι διπλή. Ανυπομονώ να μαγειρέψω τη συνταγή για το γλυκόξινο κοτόπουλο, αλλά και πολλές άλλες, στο wok, αλλά και να χρησιμοποιήσω το υπέροχο ανοιξιάτικο σετ σερβιρίσματος! Αν συμφωνείτε κι εσείς, και μόνο τότε, (και αν τα καταφέρω με τη συνταγή) θα μπορούσα να την αναρτήσω, πάντα φυσικά με όλες τις αναφορές, τόσο στη συνταγή σας όσο και στο διαγωνισμό; Αν πάλι όχι, δεν πειράζει, μου αρκεί που κέρδισα αυτό το υπέροχο δώρο! Σας ενημερώνω επίσης ότι μένω στη Θεσσαλονίκη, και επομένως μπορώ να παραλάβω το δώρο από το εδώ κατάστημα.

Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ, και εύχομαι να συνεχίσετε να μας δίνετε τόσο χρήσιμες και όμορφες ιδέες!

Φιλικά

Χρύσα Λαμπριανίδου”


 

Sharing is caring!

Tags: ,

Print Friendly, PDF & Email
designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry