HOME > Συνταγές > Γλυκά > Γλυκές πίτες > Κλωστό με καρύδια
Κλωστό με καρύδια klosto-karidi

Κλωστό με καρύδια

5.0 from 1 vote

Το κλωστό με καρύδια είναι το “γκουρμέ” γλυκό της περιοχής των Μαστοροχωρίων. Σα να τρως μπακλαβά στην πιο απλή εκδοχή του και τολμώ να πω πιο γευστική. Γιατί το φύλλο είναι σπιτικό και νόστιμο, αλειμμένο με ελαιόλαδο και ζάχαρη και κοπανισμένα καρύδια που μοσχοβολούν όταν ψηθούν. Μοιάζει με τον Ποντιακό πουρμά και το κατιμάρ της Αιτολοακαρνανίας και ίσως να σας θυμίζει το κοσμοπολίτικο Σαραγλί, όμως το κλωστό με καρύδια της Ηπείρου είναι διαφορετικό. Μονοσήμαντα νόστιμο και εθιστικό. Συνοδεύεται με παγωμένο τσίπουρο.

Στην Αγία Παρασκευή Κεράσοβο, όπου κάθε υλικό είναι σοφά μετρημένο στη χρήση, δεν σιροπιάζουν το κλωστό. Συνήθως το τρώνε σκέτο, όπως βγει από το φούρνο με την θαμπή όψη της επιφάνειας που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν είναι γλυκιά πίτα ή αλμυρή. Μια παραλλαγή είναι να αλείψουν με αραιωμένο μέλι την πίτα μόλις βγει από το φούρνο. Το μέλι στεγνώνει και κάνει το φύλλο να γυαλίζει και δίνει κι άλλο άρωμα σε μια πίτα που μοσχοβολά ήδη καρπούς ώριμης γης.

Σε άλλα χωριά θα βρείτε σιροπιασμένο το κλωστό και, αντί τυλιχτό σε ρολό, με σουρωτό φύλλο που συγκρατεί τη γέμιση. Το Κλωστάρι που θα βρείτε στα Γιάννενα είναι με φύλλο κρούστας, τυλιχτό με τη βέργα και σιροπιαστό όπως το Σαραγλί, αλλά με περισσότερο φύλλο εξωτερικά και πιο παχύ.

Αυτή η πίτα λέγεται και κλωστόπιτα ή στριφτόπιτα με καρύδια. Γιατί υπάρχει και αλμυρή κλωστόπιτα, το κλωστό με τυρί, που γίνεται με την ίδια ακριβώς διαδικασία, βάζοντας τριμμένη φέτα αντί για καρύδια και ζάχαρη.

Κλωστό με τυρί 
Klosto-tiri
Κλωστό με τυρί

Τι πρέπει να προσέξετε στο Κλωστό με καρύδια

  • Το φύλλο να ανοίξει ψιλό. Αυτό δεν είναι φύλλο μπακλαβά με αυγά στη ζύμη. Είναι απλό φύλλο πίτας.
  • Το δίπλωμα πρέπει να είναι αέρινο, όχι σφικτό, όπως και το στρίψιμο. Αυτή τη διαδικασία την λένε “κλώσιμο” προφανώς από το κλώθω, κλωστή, κλωστάρι, κλωστό.
  • Όταν μπαίνει σε σχήμα σαλίγκαρου στο ταψί να μην τοποθετείται σφικτά αλλά να έχει ”αέρα” ανάμεσα στα τυλίγματα, για να μπορέσει να ψηθεί σωστά τόσο στο κέντρο όσο και στα πλαϊνά.
  • Όσο πιο χοντρό γίνεται σε πάχος τόσο θέλει χαμηλότερη θερμοκρασία και περισσότερο χρόνο. Αν βάλετε έτοιμο φύλλο κρούστας να το έχετε στο νου σας αυτό.
  • Δεν έχει κανέλα και γαρύφαλλο στη γέμιση. Η γεύση έρχεται από το σιτάρι, το λάδι, τη ζάχαρη και τα καρύδια. Άντε και το μέλι!
  • Αν θέλετε να τον κάνετε ίσιο και όχι σαλίγκαρο για να κόψετε κομμάτια για δώρο ή γιορτή, βάλτε τα φύλλα σε μακρόστενο ταψί παράλληλα στην μακριά πλευρά του.
  • Όπως κάθε πίτα, πριν μπει στο φούρνο, και το κλωστό καταβρέχεται με νερό.

Είδατε τώρα γιατί η Ελένη Καραγιάννη μας έκανε κλωστόπιτα με σταφίδες με τα φύλλα που της περίσσεψαν από την πίτα με τα ξερά τσουκνίδια; αντί για καρύδια έβαλε σταφίδες. Η μαμά της όταν περίσσευε φύλλο το πασπάλιζε με ζάχαρη και κανέλα, το έκανε στριφτό σαλιγκαράκι και το τηγάνιζε.

Η αδελφή της, η Ιφιγένεια Πρέντζα, μας έφτιαξε το κλωστό με καρύδια παρέα με την Καίτη Κουκούμη. Ήταν τόσο όμορφο να βλέπω τόσα γυναικεία χέρια να ανοίγουν φύλλο. Θα έπρεπε να είχαμε εθνική σχολή ανοίγματος φύλλου, με έδρα την Κόνιτσα. Τεράστια ικανότητα για όποιον άνθρωπο θέλει να δημιουργήσει πίτες και να τις απολαύσει στη διάρκεια της ζωής του.

Δείτε ένα χωριό τι θαυμαστή γαστρονομία έχει δημιουργήσει!

Κλωστό με καρύδια

Recipe by Ιφιγένεια Πρέντζα
5.0 from 1 vote
Course: Γλυκές πίτεςCuisine: ΉπειροςDifficulty: Μέτρια
Servings

20

servings
Prep time

1

hour 
Cooking time

1

hour 
Total time

2

hours 

Το κλωστό με καρύδια είναι το “γκουρμέ” γλυκό της περιοχής των Μαστοροχωρίων. Σα να τρως μπακλαβά στην πιο απλή εκδοχή του και τολμώ να πω πιο γευστική.

Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Για τη ζύμη
  • 700 γρ αλεύρι

  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

  • 2 κουταλιές σούπας καλαμποκέλαιο

  • 1 κουταλιά σούπας ξύδι

  • 1 κουταλιά σούπας αλάτι

  • 350 ml χλιαρό νερό (περίπου)

  • Για τη γέμιση
  • 500 γρ καρύδια κοπανισμένα

  • 400 γρ ζάχαρη

  • ελαιόλαδο για ράντισμα των φύλλων

  • καλαμποκέλαιο για το λάδωμα του ταψιού

Μέθοδος

  • Φτιάχνουμε τη ζύμη
    Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη, ανοίγουμε ένα λακουβάκι, ρίχνουμε τα λάδια, ξύδι, αλάτι και το περισσότερο από το νερό. Ζυμώνουμε καλά να πάρουμε ομοιογενή ζύμη και μαλακή, χωρίς να κολλά στα χέρια, προσθέτοντας όσο από το νερό χρειάζεται το αλεύρι. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για μισή ώρα.
  • Ανοίγουμε τα φύλλα και τυλίγουμε ρολό
    Λαδώνουμε το ταψί, 38εκ. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μπαλάκι. Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε φύλλο ψιλό. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και καρύδια. Διπλώνουμε προς τα μέσα τις δύο απέναντι άκρες, λίγο για να συγκρατήσουμε τη γέμιση να μην σκορπίσει. Τυλίγουμε απαλά σε ρολό, να γίνει ένα κλωστάρι. Στρίβουμε απαλά το ρολό πρώτα και μετά το κάνουμε σαλιγκαράκι. Τοποθετούμε στη μέση του ταψιού.
    Συνεχίζουμε με τα επόμενα φύλλα, κάνοντας κλωστάρι με τον ίδιο τρόπο και τοποθετώντας το ένα συνέχεια στο άλλο μέχρι να γεμίσει το ταψί. Να τα τοποθετείτε με λίγο κενό ανάμεσα ώστε να μπορέσουν να ψηθούν σωστά ακόμα και τα φύλλα στο κέντρο.
    Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε τιναχτά 2 πλόχερα νερό (πλόχερο = όσο κρατά η χούφτα).
  • Ψήνουμε
    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών για περίπου 50 λεπτά, να ροδίσει καλά μέχρι το κέντρο της πίτας. Μόλις την βγάλουμε από το φούρνο την αλείφουμε με μέλι, είτε με πινέλο σιλικόνης είτε με το πηρούνι ρίχνοντας σε κλωστές. Μπορείτε να την φάτε και σκέτη, όπως την έτρωγαν παραδοσιακά, αλλά το μέλι κάνει ωραίο γυάλισμα και αρωματίζει την πίτα.

Σημειώσεις

  • Τα κοπανισμένα καρύδια δίνουν καλύτερη γεύση και άρωμα από τα κομμένα καρύδια γιατί όταν συνθλίβονται στο γουδί βγαίνει το έλαιό τους.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow TasteFULL.gr on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*