HOME > Συνταγές > Φαγητά > Πίτες > Κολοκυθόπιτα με άσπρο κολοκύθι
Κολοκυθόπιτα, Πίτα με άσπρο κολοκύθι

Κολοκυθόπιτα με άσπρο κολοκύθι

5.0 from 1 vote

Αν θέλετε τρυφερή και ζουμερή πίτα, αυτή η παραδοσιακή κολοκυθόπιτα είναι για εσάς! Έχει αυγά και τυρί στη γέμιση, η οποία απλώνεται ραντιστή ανάμεσα σε 3 ψιλά φύλλα, τα οποία έχουν ανοίξει και στεγνώσει πρώτα σε τραπεζομάντηλο. Γίνονται τρυφερά σαν λαζάνια, ρουφώντας τα υγρά της γέμισης. Βλέπετε πόσες τεχνικές κρύβει αυτή η συνταγή; ελάτε να μεταλάβετε γνώση.

Ασπρο κολοκύθι, τι εννοούμε;

Εννοούμε κολοκύθι με ανοιχτόχρωμη σάρκα έως πεπονένια πορτοκαλί, όχι την έντονα πορτοκαλί σάρκα κολοκύθας με την οποία κάνουμε σούπα κόκκινης κολοκύθας. Είτε είναι από μεγάλη κολοκύθα στρογγυλή ή μακρόστενη είτε από μεγάλα πράσινα κολοκύθια. Ξεφλουδίζουμε και κρατάμε το εσωτερικό. Θέλουμε μια ανοιχτόχρωμη γέμιση που κάνει την αλμυρή κολοκυθόπιτα να μοιάζει με τυρόπιτα. Χωρίς κανένα πράσινο μυρωδικό να διαταράξει τη λευκότητά της. Παρατηρείστε την απλότητα και τη σοφή χρήση της ύλης.

Στις μεγάλες κολοκύθες η συνηθισμένη πρακτική είναι να αφαιρέσουν τους σπόρους και τις ίνες και να τρίψουν τη σάρκα με το κουτάλι. Εμείς μπορούμε να κόψουμε κομμάτια, να αφαιρέσουμε το φλούδι και να τρίψουμε τα κομμάτια στον τρίφτη. Στα πράσινα κολοκύθια, αφαιρούν πρώτα την πράσινη φλούδα και τρίβουν.

Κομμάτι κολοκυθόπιτας
Δείτε πόσο ζουμερή κολοκυθόπιτα είναι!

Κολοκυθόπιτα με γλύκα φρέσκιας ζύμης

Τα εσωτερικά φύλλα που έχουν στεγνώσει, στρώνονται εναλλάξ με τη γέμιση. Όσο ψήνονται ρουφούν τα υγρά και γίνονται σαν λαζάνια! Τέτοια γεύση αποκτούν. Γιατί τι είναι τα λαζάνια; μια ζύμη που έχει ανοίξει σε φύλλο και έχει βράσει.

Το στέγνωμα που κάνουμε στα φύλλα στον αέρα του σπιτιού, πάνω σε τραπεζομάντηλο, είναι ικανό ώστε να μην λασπώσουν στο ψήσιμο. Θα μπορούσαμε να τα ψήσουμε επίσης στον πάτο της κουζίνας. Εναλλακτική πρακτική.

Η νηστίσιμη κολοκυθόπιτα

Η Ελένη Καραγιάννη μας έδωσε και τη νηστίσιμη εκδοχή αυτής της πίτας. Τρίβουμε τα κολοκύθια αποβραδύς, τα ενώνουμε με το ρύζι και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι, με μπολ να μαζέψει τα υγρά. Την επόμενη ημέρα πατάμε με τα χέρια μας να φύγει όσο υγρό μπορεί. Δεν σωτάρουμε τη γέμιση.

Στρώνει 3πλο μελάκι φύλλο στον πάτο, λάδι, τη μισή γέμιση, λάδι, ένα φύλλο στεγνωμένο, λάδι, την υπόλοιπη γέμιση, λάδι, το 2πλο μελάκι για σκέπασμα και κλείνει σε κόθρο. Λάδι στην επιφάνεια. Ψήσιμο.

Κολοκυθόπιτα με άσπρο κολοκύθι

5.0 from 1 vote
Recipe by Ελένη Καραγιάννη Course: ΠίτεςCuisine: ΉπειροςDifficulty: Μέτρια
Servings

8

servings
Prep time

1

hour 
Cooking time

1

hour 

10

minutes
Total time

2

hours 

10

minutes

Αν θέλετε τρυφερή και ζουμερή πίτα, τότε αυτή η κολοκυθόπιτα είναι για εσάς. Με ψημένα φύλλα που γίνονται σαν λαζάνια μέσα στη γέμιση!

Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Για τη γέμιση
  • 1 κιλό τριμμένη σάρκα άσπρου κολοκυθιού

  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο

  • 1 κουταλιά σούπας βούτυρο

  • 3 αυγά

  • 300 γρ τυρί φέτα

  • 1/4 κούπας τραχανά ή ρύζι

  • αλάτι

  • Για τη ζύμη
  • 700 γρ αλεύρι

  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

  • 2 κουταλιές σούπας καλαμποκέλαιο

  • 1 κουταλιά σούπας ξύδι

  • 1 κουταλιά γλυκού αλάτι

  • 350 ml νερό (περίπου)

  • Για το στήσιμο πίτας, ταψί 42 εκ
  • καλαμποκέλαιο & ελαιόλαδο για το ταψί

  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο για τα φύλλα

Μέθοδος

  • Φτιάχνουμε τη ζύμη
    Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη, ανοίγουμε ένα λακουβάκι, ρίχνουμε τα λάδια, ξύδι, αλάτι και το περισσότερο από το νερό. Ζυμώνουμε καλά να πάρουμε ομοιογενή ζύμη και μαλακή, χωρίς να κολλά στα χέρια, προσθέτοντας όσο από το νερό χρειάζεται το αλεύρι. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για μισή ώρα.
  • Φτιάχνουμε το κολοκύθι – αποβραδύς
    Αν έχουμε μεγάλη κολοκύθα με άσπρη σάρκα (όποιο χρώμα και να έχει απέξω) κόβουμε, αδειάζουμε τα σπόρια και τρίβουμε τη σάρκα. Συνηθίζουν να το κάνουν με ένα κουτάλι της σούπας, αδειάζοντας λίγο λίγο το κέλυφος. Μπορείτε να το τρίψετε στον τρίφτη, αν κόψετε κομμάτια και ξεφλουδίσετε.
    Αν έχουμε μεγάλα πράσινα κολοκύθια, αφαιρούμε το εξωτερικό φλούδι με τον αποφλοιωτή και τρίβουμε στον τρίφτη. Θέλουμε 1 κιλό από αυτό το υλικό.
    Αλατίζουμε και αφήνουμε σε σουρωτήρι να σταθεί το τριμμένο κολοκύθι, σκεπασμένο με πετσέτα. Την επόμενη μέρα πιέζουμε με τα χέρια να φύγει το νερό και προχωράμε στην ετοιμασία της γέμισης.
  • Φτιάχνουμε τη γέμιση
    Σε κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο, το λάδι και το κολοκύθι και σωτάρουμε ελαφρά. Βγάζουμε σε μπολ και αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα με το πηρούνι, το τυρί, τον τραχανά ή το ρύζι (πλυμμένο, στραγγιγμένο). Ανακατεύουμε καλά.
  • Ανοίγουμε τα φύλλα
    Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μπαλάκια. Τα 3 θα είναι μεγαλύτερα από τα άλλα, γιατί θα ενωθούν για να κάνουν το κάτω φύλλο που θα γίνει στο τέλος κόθρος. Τα 2 θα ενωθούν για να κάνουν το σκέπασμα. Τα 3 θα ανοίξουν για τις ενδιάμεσες στρώσεις και τα 2 που θα σας περισσέψουν θα κάνετε μια Κλωστόπιτα με σταφίδες.
    Ξεκινάμε πρώτα με τα ενδιάμεσα φύλλα γιατί θέλουμε να στεγνώσουν λίγο πριν τα στρώσουμε στην πίτα. Απλώνουμε ένα τραπεζομάντηλο σε κρεββάτι, καναπέ όπου έχουμε επιφάνεια ελεύθερη και ξεκινάμε. Ανοίγουμε κάθε φύλλο από τα 3, τυλίγουμε στη βέργα και το απλώνουμε χωριστά, πάνω στο σεντόνι.
    Λαδώνουμε το ταψί με καλαμποκέλαιο.
    Κάνουμε “μελάκια”, δηλαδή ή ενωμένα, τα μεγάλα 3 κομμάτια για το κάτω φύλλο: ανοίγουμε σε μικρό δίσκο, αλείφουμε με λάδι, βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο με την πάνω επιφάνεια στεγνή. Το ανοίγουμε σε διάμετρο μεγαλύτερη του ταψιού για να κάνουμε κόθρο με αυτό το φύλλο.
    Τυλίγουμε το φύλλο στη βέργα και το απλώνουμε στρωτό στο ταψί, αφήνοντας τις άκρες να κρέμονται εκτός ταψιού.
    Κάνουμε “μελάκια” τα πάνω δύο φύλλα και ανοίγουμε σε φύλλο.
  • Στήνουμε την πίτα – Ψήνουμε
    Υπολογίζουμε να μοιράσουμε τη γέμιση σε 4 ίσα μέρη. Απλώνουμε ραντιστό το πρώτο μέρος πάνω στο φύλλο που έχουμε στρώσει ήδη. Σκεπάζουμε με ένα από τα φύλλα που έχουμε απλώσει στο σεντόνι να στεγνώσουν. Απλώνουμε λίγο λάδι και ραντιστή το άλλο 1/4 της γέμισης. Επαναλαμβάνουμε με τα άλλα 2 φύλλα, τελειώνοντας με γέμιση. Σκεπάζω με το διπλό φύλλο. Γυρίζω το κάτω φύλλο που περισσεύει από το ταψί σε κόθρο. Απλώνω λάδι στην επιφάνεια και τον κόθρο.
    Ψήνουμε στους 200 βαθμούς, στην πρώτη σχάρα από κάτω για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Δείτε τον πλούτο της γαστρονομίας αυτού του χωριού. Είναι πιλοτικό έργο για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αποτυπωθεί η Άυλη γαστρονομική κληρονομιά σε Απτή, με τα σύγχρονα μέσα καταγραφής και να παραδοθεί στις επόμενες γεννεές Ελλήνων.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*