TasteFULL

Κορωνοϊός – Οδηγός για την ασφαλή διαχείριση των προμηθειών, τόσο στην αγορά στο κατάστημα όσο και την τακτοποίηση στο σπίτι. 


Τοποθέτηση : Μέχρι σήμερα, δεν έχει αποκλειστεί πως ο κορωνοϊός δεν μπορεί να μεταδοθεί από τις επιφάνειες των συσκευασμένων ή χύμα τροφίμων. Έρευνα έχει δείξει πως ο κορωνοϊός παραμένει ενεργός 24 ώρες σε χάρτινη, 3 ημέρες σε πλαστική και ανοξείδωτη επιφάνεια και τα μικρά σταγονίδια στο φτέρνισμα μπορούν να μείνουν στον αέρα μέχρι 3 ώρες. Επίσημη οδηγία διαχείρισης των προμηθειών που αγοράζουμε δεν έχει εκδοθεί από τον ΕΟΔΥ. Οι πρακτικές που ακολουθώ και περιγράφω είναι προσωπική επιλογή προφύλαξης. Ακολουθήστε τις με δική σας ευθύνη. 


Έχοντας τη φωνή της κόρης μου στ’αυτιά μου, που μου λέει συνεχώς “πρόσεχε τι θα γράψεις” και τη φωνή στο μυαλό μου που μου λέει να στείλω γραπτές οδηγίες στο γιο μου που μένει στο Λονδίνο, γράφω αυτό το άρθρο.

Έχοντας διαβάσει τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την πρόληψη μετάδοσης της ασθένειας και τις προφυλάξεις που παίρνουμε όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού, θα σας δώσω μια περιγραφή σκέψεων και πράξεων για να κάνετε ασφαλή και ήρεμη τη διαχείριση των προμηθειών που θα φέρετε σπίτι.

Για μένα ο στόχος είναι να ολοκληρώσω τη διαχείριση των προμηθειών αμέσως μόλις επιστρέψω σπίτι, τακτοποιώντας ασφαλές φαγητό στο ψυγείο και τα ντουλάπια, άμεσα διαθέσιμο για κάθε μέλος της οικογένειας.

Α. Στο σούπερ μάρκετ, κρεοπωλείο, μανάβη κλπ

Θεωρούμε πως κάθε επιφάνεια είναι δυνητικά μολυσμένη. Αποφεύγουμε να είμαστε κοντά με άλλους ανθρώπους και συντομεύουμε την παραμονή στο κατάστημα, αγοράζοντας ήρεμα όσα έχουμε γράψει στη λίστα μας.

Με γάντια ή χωρίς, θεωρούμε πως τα χέρια μας είναι βρώμικα και δεν πιάνουμε το πρόσωπό μας για κανένα λόγο. Αυτή είναι η κυριότερη προφύλαξη.

Αν μας πιάσει φτέρνισμα, φτερνιζόμαστε στο μπράτσο μας, να μειώσουμε όσο είναι δυνατό τη διάδοση σταγονιδίων. Δεν έχει νόημα να απολυμαίνουμε τις χειρολαβές στο καρότσι ή το καλάθι.

Κάνουμε τις αγορές χωρίς καθυστέρηση, βάζουμε στο καλάθι τις προμήθειες, πληρώνουμε, βάζουμε σε σακούλες και φέρνουμε τα ψώνια σπίτι. Τις αγορές από το κρεοπωλείο, τις θεωρούμε ως συσκευασμένα (θα καθαρίσουμε το χαρτί περιτυλίγματος).

Β. Στο σπίτι

Θεωρούμε το σπίτι καθαρό, τον εαυτό μας και τα πράγματα πιθανό φορέα ιού.

Αφήνουμε όλες τις σακούλες έξω από την πόρτα του σπιτιού, μπαίνουμε μέσα και αλλάζουμε παπούτσια. Φέρνουμε τις σακούλες κατευθείαν στην κουζίνα. Αν έχετε μικρά παιδιά, κλείστε την πόρτα της κουζίνας μέχρι να τελειώσετε.

1. Οι σακούλες στο πάτωμα της κουζίνας

Αφήνουμε όλες τις σακούλες στο πάτωμα. Σηκώνουμε τα μανίκια, πιάνουμε τα μαλλιά και πλένουμε τα χέρια μας (και το πρόσωπό μας) με σαπούνι και ζεστό νερό για 20”.

Έχουμε άδειο νεροχύτη, άδειο στραγγιστήρι πιάτων ή μεγάλη λεκάνη (για τα φρούτα/ λαχανικά), άδειο πάγκο (για τα συσκευασμένα) και καθαρό ψυγείο.

2. Πρώτα, τα συσκευασμένα

Κορωνοϊός- Οδηγός διαχείρισης τροφίμων

Σε ένα μπολ βάζουμε νερό και χλωρίνη, σε αναλογία 1 κούπα νερό με 2 κουταλιές σούπας χλωρίνη. Η χλωρίνη είναι κατοχυρωμένο όνομα εταιρίας, όμως με αυτό εννοούμε το υποχλωριώδες νάτριο (Bleach) το οποίο κυκλοφορεί σε πυκνότητα 5% συνήθως σε όλες τις μάρκες. Η αναλογία που σας λέω, δηλαδή αραίωση 0,5%, συστήνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σαν ισχυρό διάλυμα, ικανό για απολύμανση. Εναλλακτικά, προτείνεται το οινόπνευμα 70% (αιθυλική αλκοόλη).

Επιλέγουμε τα συσκευασμένα προϊόντα από τις σακούλες και τα τοποθετούμε στο νεροχύτη λίγα λίγα. Βουτάμε ένα πανάκι με μικρο-ίνες στο διάλυμα χλωρίνης, στίβουμε καλά και περνάμε κάθε συσκευασία προσεκτικά. Αφήνουμε κάθε προϊόν στον πάγκο. Αυτό είναι κατάλληλο για κάθε πλαστική, γυάλινη, μεταλική, χάρτινη σκληρή αλλά και μαλακή συσκευασία όπως του αλευριού και της ζάχαρης. Αν ανησυχείτε για το αλεύρι και τη ζάχαρη, αφήστε τα για 24 ωρες σε μέρος ασφαλές (για εσάς και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας).

Όταν τελειώσουμε με τα συσκευασμένα, όσα είναι στον πάγκο είναι στεγνά και έτοιμα να μπουν στη θέση τους στα ντουλάπια ή το ψυγείο (συσκευασμένες σαλάτες, βούτυρο, γάλα, γιαούρτια, τυλιγμένο κρέας κλπ).

Αφήνουμε στην άκρη το διάλυμα χλωρίνης.

3. Μετά, τα χύμα

Προσομοίωση της τεχνικής πλυσίματος των χεριών. Όπως πλένουμε τα χέρια για 20” για να αποδυναμώσουμε το φορτίο του ιού, το ίδιο κάνω στα φρούτα και λαχανικά και τα αυγά. Με υγρό σαπούνι χεριών ή υγρό για τα πιάτα ή πλάκα σαπούνι ελαιολάδου. Οργανικό, αν ανησυχείτε για τα χημικά.

Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι, κάντε προσεκτικό πλύσιμο σε τρεχούμενο νερό. Αλλά αν αυτό ήταν αρκετό για να φύγει ο ιός από τα χέρια, δεν θα μας έλεγαν να πλενόμαστε με σαπούνι. 

Ό,τι δεν πλένεται, το αφήνουμε απείραχτο για μερικές ημέρες (πχ ξηρούς καρπούς).

Αυγά

Βάζουμε στο νεροχύτη και τα πλένουμε ένα ένα με σαπούνι στα χέρια μας. Ξεπλένουμε, στεγνώνουμε και βάζουμε στις ειδικές θήκες του ψυγείου. Το πλύσιμο των αυγών αφαιρεί την κυτταρική μεμβράνη (που προστατεύει το αυγό και επιτρέπει τη διαδικασία πώλησης των αυγών εκτός ψυγείου) αλλά δεν μας νιάζει γιατί θα τα βάλουμε σε καθαρό ψυγείο και θα τα καταναλώσουμε μέχρι την ημερομηνία λήξης.

(Δείτε περισσότερες πληροφορίες στα σχόλια στο τέλος).

Φρούτα και λαχανικά 

Γεμίζουμε το νεροχύτη ή μια λεκάνη με νερό. Η πρακτική είναι ίδια για φρούτα και λαχανικά, γίνεται με σειρά και αλλάζουμε νερό όσο συχνά χρειαστεί.

Ρίχνουμε μέσα τα προϊόντα λίγα λίγα για να μην μένουν ώρα στο νερό. Βάζουμε λίγο σαπούνι στα χέρια μας, τα σαπουνίζουμε ένα ένα, τα ξεπλένουμε προσεκτικά σε τρεχούμενο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.

  • Ξεκινάμε με τις ευαίσθητες ντομάτες
  • Μετά με τα σκληρά και λεία: μήλα, πορτοκάλια, αβοκάντο, μπανάνες, αγγούρια, ακτινίδια, καρότα κλπ. Τις πατάτες αποθηκεύστε τις ως έχουν, όπως και τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, αν έχετε μεγάλο νοικοκυριό (δεν έχει γίνει γνωστό πόσο ζει ο ιός σε τέτοιες επιφάνειες).
  • Λάχανο λευκό, κόκκινο, iceberg, μπρόκολο, κουνουπίδι: τα πλένω στο χέρι εκτός λεκάνης και ξεπλένω καλά
  • Τελευταία τα μαλακά λαχανικά: μαρούλια, πράσινες σαλάτες, κρεμμυδάκια φρέσκα, μυρωδικά (μαϊντανός, άνιθος κλπ). Τα μαρούλια τα αφήνω να στραγγίσουν κάθετα σε ένα μπολ και τα μαζεύω την επόμενη μέρα, για το ψυγείο. Τις σαλάτες και τα μυρωδικά στραγγίζω στο ειδικό στραγγιστήρι και βάζω ψυγείο άμεσα. Τα κρεμμυδάκια τα σκουπίζω με πετσέτα απαλά.

Αποθηκεύουμε στο ψυγείο όπως συνηθίζουμε, είτε σε τάπερ, είτε σε σακούλες τροφίμων, είτε χύμα στα συρτάρια του (καθαρού) ψυγείου. Αδειάζουμε και πλένουμε το νεροχύτη.

4. Μετά, οι σακούλεςΚορωνοϊός- Οδηγός διαχείρισης τροφίμων Οι άδειες σακούλες βρίσκονται ακόμα στο πάτωμα. Εδώ έχουμε επιλογές.

Αν έχετε κουραστεί, τις βάζετε όλες σε μια σακούλα, γράφετε την ημερομηνία και τις βγάζετε στο μπαλκόνι ή τις κρύβετε στο ντουλάπι. Το πιθανό φορτίο ιού που μεταφέρουν θέλει 3 ημέρες για να αποδυναμωθεί. Θεωρείστε τις μολυσμένες μέχρι τότε.

Εναλλακτικά, τις πλένουμε:

  • Αν είναι σκληρή πλαστική, την περνάμε με το πανάκι σε διάλυμα χλωρίνης, αφήνουμε να στεγνώσει και μαζεύουμε
  • Αν είναι μαλακές πλαστικές και λίγες τις περνάμε με το διάλυμα χλωρίνης μέσα και έξω, κάθε μια. Αν είναι πολλές, γεμίζουμε το νεροχύτη με νερό, ρίχνουμε χλωρίνη και βάζουμε μέσα όλες τις μαλακές πλαστικές σακούλες, βουτώντας να μπει το νερό μέσα τους. Αφήνουμε για λίγη ώρα, τις ξεπλένουμε και τις βγάζουμε στο μπαλκόνι ή τις αφήνουμε σε λεκάνη να στραγγίσουν. Σε καλύτερη στιγμή, τις απλώνουμε να στεγνώσουν (ναι, με μανταλάκια).
  • Αν είναι υφασμάτινες, τις βάζουμε για πλύσιμο με απορρυπαντικό.

5. Στο τέλος, σφουγγάρισμα και μπάνιο για μας 

Τελειώσαμε! Το πάτωμα είναι άδειο, ο νεροχύτης και οι πάγκοι καθαροί, το ψυγείο και τα ντουλάπια γεμάτα. Συγχαρητήρια! Η οικογένεια απέκτησε προμήθειες, με ασφάλεια διαθέσιμες στα μέλη της.

Κάνουμε ένα σφουγγάρισμα με νερό και χλωρίνη και πατάμε με τα παπούτσια που φοράμε πάνω στη σφουγγαρίστρα για να τα καθαρίσουμε κι αυτά από κάτω. Φεύγουμε από την κουζίνα, βάζουμε τα ρούχα μας στα άπλυτα και πάμε να κάνουμε μπάνιο, πριν ντυθούμε με φρέσκα, μοσχοβολιστά ρούχα.

Να θυμάστε να μην τινάζετε τα ρούχα αυτό τον καιρό για να αποφύγετε τη διασπορά ιού που πιθανά μεταφέρουν τα ρούχα. Ο κορωνοϊός θα αδρανοποιηθεί κολλημένος εκεί που είναι, αν είναι.

Να έχουμε συνειδητότητα, τύχη και να προστατεύσουμε εαυτούς και αλλήλους ομοίως.

5 keys to safer food 

Ανεξάρτητα από τον κορωνοϊό που επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα, προωθώ το ακόλουθο βίντεο σαν μια ευκαιρία κατανόησης του αόρατου κόσμου που ζει στο φαγητό μας και επηρεάζει το γαστρεντερικό σύστημα.

Ξέρω πως δεν έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε το φαγητό σαν παιδική χαρά μικροβίων, ιών και βακτηριδίων όμως είναι μια καλή αφορμή να μάθουμε τι ζει στα τρόφιμα και πως μπορούμε να εξουδετερώσουμε τα ανεπιθύμητα παθογόνα, με καλές πρακτικές μαγειρέματος.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

 

 

Sharing is caring!

Tags: ,

Print Friendly, PDF & Email

8 σχόλια για το “Κορωνοϊός – Οδηγός διαχείρισης τροφίμων”

  1. Anna

    Ευχαριστώ θερμά για την απάντηση κυρία Κουμάντου. Με τα συσκευασμένα αυγά είναι σχετικά απλό, λοιπόν, το πράγμα. Τώρα, όμως, μου γεννήσατε νέα απορία. Ομολογώ ότι δεν ήμουν ποτέ τόσο σχολαστική με το καθάρισμα του ψυγείου, καθάριζα τους διάφορους λεκέδες τοπικά και μια στο τόσο μόνο το άδειαζα για να το καθαρίσω εξονυχιστικά. Επίσης, δεν είχα ποτέ χρησιμοποιήσει χλωρίνη για να το απολυμάνω. Η ερώτησή μου είναι πώς μεταχειριζόμαστε τη χλωρίνη στο ψυγείο. Εντάξει με το διάλυμα, αλλά μετά; Μήπως πρέπει να την σκουπίσω με βρεγμένο καθαρό πανί στο τέλος; Αλλιώς δεν υπάρχει κίνδυνος για τα τρόφιμα να κάνουν τόσο στενή παρέα με το χλώριο; Τι λέτε;
    Με τις ευχαριστίες μου για όλες τις πολύτιμες συμβουλές,
    Άννα

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Το καταλαβαίνω αυτό. Διαχειριζόμαστε μόνο όσα βλέπουμε. Υπάρχει όμως ένας αόρατος κόσμος γύρω από τα τρόφιμα που μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας. Το διάλυμα χλωρίνης στην αναλογία που αναφέρεται στο άρθρο είναι κατάλληλο για απολύμανση και στο ψυγείο. Μετά από 1 λεπτό που έχει στεγνώσει, μπορείτε να το περάσετε με νέο πανί σε σκέτο νερό. Αν και δεν κάνουν στενή παρέα τα τρόφιμα με τις επιφάνειες. Εκτός από τα συρτάρια – η πιο κρύα ζώνη του ψυγείου- όπου τα φρούτα/λαχανικά μπορούν να είναι πλυμμένα και χύμα, στα ράφια όλα πρέπει να βρίσκονται σε περιέκτες και σκεπασμένα.
      Λέτε να πρέπει να κάνω ένα άρθρο για τα τρόφιμα στο ψυγείο;

      Reply

  2. Anna

    Πολύ χρήσιμη αυτή η ανάρτηση κυρία Κουμάντου και όπως πάντα είστε επεξηγηματική και αναλυτική. Σας ευχαριστούμε πολύ!
    Έχω μια απορία σχετικά με τα αυγά. Ήξερα ότι η γενική οδηγία είναι να μην τα πλένουμε γιατί έτσι αφαιρούμε την προστατευτική μεμβράνη που περιβάλλει το τσόφλι και γίνονται ευάλωτα σε μικροοργανισμούς που μπορούν να εισέλθουν στο εσωτερικό τους. Καταλαβαίνω ότι η τωρινή συγκυρία αλλάζει προς το αυστηρότερο τα μέτρα προστασίας και ελέγχου των τροφίμων μας, αλλά μήπως αυτό σημαίνει και αλλαγές στον τρόπο συντήρησης, π.χ. μήπως πρέπει τα αυγά να συντηρούνται για λιγότερες μέρες στο ψυγείο; Έχετε κάποια επιπλέον πληροφόρηση γι’ αυτό;
    Με τις ευχαριστίες μου,
    Άννα

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Σ ευχαριστώ Αννα για την ευγενική και ολοκληρωμένη τοποθέτηση. Η κυτταρική μεμβράνη (μη ορατή) που υπάρχει στο τσόφλι του αυγού είναι αυτή που το προστατεύει και επιτρέπει τη διακίνηση και εμπορία των αυγών εκτός ψυγείων.
      Όταν αγοράζουμε συσκευασμένα αυγά, στην παρούσα περίοδο της πανδημίας, απολυμαίνουμε τη χάρτινη συσκευασία όπως γράφω στην ενότητα “πρώτα τα συσκευασμένα” και βάζουμε στο ψυγείο. Αν δεν χωρούν στο ψυγείο, μπορούν να συντηρηθούν σε παρόμοιες συνθήκες με το κατάστημα που πωλούνται μέχρι την ημερομηνία λήξης.
      Όταν αγοράζουμε χύμα αυγά (υπάρχουν σε πολλά σημεία, φρουτοπωλεία, μανάβης, λαϊκή), τότε το πλύσιμο που θα κάνουμε θα αφαιρέσει την κυτταρική μεμβράνη και το αυγό χρειάζεται συνθήκες ψυγείου για να συντηρηθεί μέχρι την ημερομηνία λήξης. Τα βάζουμε στον ειδικό χώρο του ψυγείου (που συνήθως έχει καπάκι).
      Το ψυγείο είναι σωστό να καθαρίζεται τακτικά. Στις παρούσες συνθηκες το πλένω πρώτα με νερό και σαπούνι και μετά το απολυμαίνω με το διάλυμα χλωρίνης. Αυτό κάθε φορά πριν φέρω νέες προμήθειες στο σπίτι. Έτσι, το ψυγείο έχει μόνο πλυμμένες και διαθέσιμες τροφές για άμεση βρώση ή μαγείρεμα. Αυτή είναι μια πολύ καλή συνήθεια, που πιστεύω πως έχουν ήδη υιοθετήσει όσοι φροντίζουν συνειδητά για τη διατροφή.
      Αν κάτι μείνει μετά από όλη αυτή την αλλαγή στην κατανόηση των “αόρατων απειλών”, ελπίζω να είναι το πόσο σημαντικό είναι το τακτικό και σωστό πλύσιμο των χεριών.
      Να μένουμε ψύχραιμοι και έτοιμοι. Τα μέτρα αυτά θα κρατήσουν για πολύ καιρό στις οικιακές πρακτικές.

      Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Αυτό που αλλάζει είναι η συνειδητότητα μας, Καλλιόπη μου. Αν δεις το βιντεο στο τέλος του άρθρου θα αποκτήσεις εικόνα για την αόρατη πλευρά των απειλών που κρύβει το καθημερινό φαγητό. Απλά τώρα ήρθε ένας θανατηφόρος ιός και μας έκανε να τραβήξουμε φρένο. Οι άλλοι φίλοι του φέρναν διάφορα άλλα, ελαφρά μέχρι και πολύ σοβαρά!
      Να είμαστε καλά!

      Reply

  3. Κώστας Α. Κουμάντος

    Συγχαρητήρια Βίκυ,
    Όλα καλά θα πάνε. Μεγάλη προσοχή ο μικρός στην Αγγλία.
    Φιλιά
    Κώστας Α. Κουμάντος

    Reply

Απάντηση

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry