HOME > Συνταγές > Φαγητά > Πίτες > Η Κερασοβίτικη Βασιλόπιτα με τα σημάδια της

Η Κερασοβίτικη Βασιλόπιτα με τα σημάδια της

5.0 from 2 votes

Καλή χρονιά! Με την Κερασοβίτικη βασιλόπιτα κάνω ποδαρικό στο 2024 κι εύχομαι να φέρει υγεία και αξίωση των εαυτών μας. Η Βασιλόπιτα στην Ήπειρο είναι κρεατόπιτα και γίνεται σε διαφορετικές εκτελέσεις ανά περιοχή και με διαφορετική γέμιση.

Στα Γιάννενα δοκίμασα μια “νυφούλα” πίτα, φτιαγμένη από την Σταυρούλα Παπαδοπούλου, από την Παραμυθιά, με ρύζι και κοτόπουλο. Η τεχνική στο στρώσιμο των φύλλων για τον κόθρο, ήταν κυριολεκτικά “δαντέλα”. Δεν την έχω γράψει ακόμα.

Ο κόθρος συνήθως γίνεται όπως στη φωτογραφία, αν και σε κάποιες περιοχές δεν κάνουν κόθρο στη βασιλόπιτα. Η γέμιση γίνεται είτε με χοιρινό ή με αρνί ή κοτόπουλο, μαζί με ρύζι ή τραχανά, ανάλογα τον τόπο ή το νοικοκυριό.

Τα σημάδια της κερασοβίτικης βασιλόπιτας

Στο Κεράσοβο Αγία Παρασκευή, κοντά στην Κόνιτσα, η βασιλόπιτα γίνεται με χοιρινό κρέας ή κοτόπουλο και τραχανά. Σ’αυτή την πίτα δεν βάζουν μόνο φλουρί, αλλά ακόμα 6 σημάδια, για όσα είναι σημαντικά στη δική τους ζωή.

Όποιος τα τύχει, έχει κληρώσει και την αντίστοιχη δουλειά της χρονιάς!

Το μαντρί

Όποιος το τύχει φροντίζει τα ζώα και τα αρμέγει.

Η φούρκα

Όποιος το τύχει θα φέρνει ξύλα με τα μουλάρια από το δάσος.

Ο τσάρκος

Όποιος το τύχει θα χωρίζει κάθε βράδυ τα μικρά από τις μανάδες τους σε ένα προστατευμένο μέρος μέσα στο μαντρί.

Το κλήμα

Όποιος το τύχει θα φροντίζει τα αμπέλια.

Το αλώνι

Όποιος το τύχει θα φροντίζει την καλλιέργεια και το αλώνισμα.

Ο σταυρός

Ο σταυρός είναι η προστασία του σπιτιού.

Το φλουρί

Όποιος το τύχει, είναι ο κουμανταδόρος της χρονιάς!

Δείτε την Γιαννούλα Κουκούμη να μας τα εξηγεί, μαζί με τον Γιώργο Σιάφη εκτός κάμερας. Η συνταγή είναι της Ελένης Καραγιάννη. Η πίτα έχει φτιαχτεί από την Ελένη Σιάφη.

Κρεατόπιτα Βασιλόπιτα

5.0 from 2 votes
Recipe by Ελένη Καραγιάννη Course: ΠίτεςCuisine: ΉπειροςDifficulty: Μέτρια
Servings

10

servings
Prep time

1

hour 
Cooking time

1

hour 

30

minutes
Total time

2

hours 

30

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Για τη ζύμη
  • 700 γρ αλεύρι

  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

  • 2 κουταλιές σούπας καλαμποκέλαιο

  • 1 κουταλιά σούπας ξύδι

  • 1 κουταλιά γλυκού αλάτι

  • 350 ml νερό (περίπου)

  • Για τη γέμιση
  • 1 κιλό χοιρινό κρέας σε μικρά κομμάτια

  • 1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι

  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο

  • 1 πράσο ψιλοκομμένο, άσπρο μέρος

  • 1 κουταλιά γλυκού κόκκινο πιπέρι γλυκό

  • 1 κουταλιά γλυκού ρίγανη

  • 1 και 1/2 κούπα ρύζι καρολίνα

  • 1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι

  • Για το στήσιμο της πίτας, ταψί 42εκ
  • καλαμποκέλαιο & ελαιόλαδο για το ταψί και τα φύλλα

Μέθοδος

  • Φτιάχνουμε τη ζύμη
    Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη, ανοίγουμε ένα λακουβάκι, ρίχνουμε τα λάδια, ξύδι, αλάτι και το περισσότερο από το νερό. Ζυμώνουμε καλά να πάρουμε ομοιογενή ζύμη και μαλακή, χωρίς να κολλά στα χέρια, προσθέτοντας όσο από το νερό χρειάζεται το αλεύρι. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για μισή ώρα.
  • Φτιάχνουμε τη γέμιση
    Βάζουμε το κρέας σε κατσαρόλα με νερό να το καλύψει. Προσθέτουμε αλάτι, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμισθεί το νερό και να έχει μαλακώσει το κρέας (να χωρίζει με το πηρούνι).
    Προσθέτουμε το λάδι, αφήνουμε να κοκκινίσει το κρέας και μετά προσθέτουμε το πράσο, το κόκκινο πιπέρι και τη ρίγανη. Βγάζουμε από τη φωτιά και το χωρίζουμε με το πηρούνι σε μικρότερα κομμάτια.
    Βράζουμε ξεχωριστά το ρύζι, με νερό και αλάτι. Σουρώνουμε.
  • Ανοίγουμε τα φύλλα
    Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μπαλάκια. Τα 3 θα είναι μεγαλύτερα από τα άλλα, γιατί θα ενωθούν για να κάνουν το κάτω φύλλο που θα καλύψουν τη γέμιση. Τα 2 θα ενωθούν για να κάνουν το σκέπασμα. Τα 5 θα ανοίξουν σε φύλλα για τις ενδιάμεσες στρώσεις.
    Ξεκινάμε πρώτα με τα ενδιάμεσα φύλλα γιατί θέλουμε να στεγνώσουν λίγο πριν τα στρώσουμε στην πίτα. Απλώνουμε ένα τραπεζομάντηλο σε κρεββάτι, καναπέ όπου έχουμε επιφάνεια ελεύθερη και ξεκινάμε. Ανοίγουμε κάθε φύλλο από τα 5, τυλίγουμε στη βέργα και το απλώνουμε χωριστά, πάνω στο σεντόνι.
    Λαδώνουμε το ταψί με καλαμποκέλαιο.
    Κάνουμε “μελάκια”, δηλαδή ή ενωμένα, τα μεγάλα 3 κομμάτια για το κάτω φύλλο: ανοίγουμε σε μικρό δίσκο, αλείφουμε με λάδι, βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο με την πάνω επιφάνεια στεγνή. Το ανοίγουμε σε διάμετρο μεγαλύτερη του ταψιού για να κάνουμε κόθρο με αυτό το φύλλο.
    Τυλίγουμε το φύλλο στη βέργα και το απλώνουμε στρωτό στο ταψί, αφήνοντας τις άκρες να κρέμονται εκτός ταψιού.
    Κάνουμε “μελάκια” τα πάνω δύο φύλλα και ανοίγουμε σε φύλλο.
  • Στήνουμε την πίτα – Ψήνουμε
    Υπολογίζουμε να μοιράσουμε τη γέμιση, κρέας και ρύζι, σε 6 ίσα μέρη. Απλώνουμε ραντιστό το πρώτο μέρος πάνω στο φύλλο που έχουμε στρώσει ήδη. Ρίχνουμε λίγο λάδι. Σκεπάζουμε με ένα από τα φύλλα που έχουμε απλώσει στο σεντόνι να στεγνώσουν. Απλώνουμε λίγο λάδι και ραντιστή το δεύτερο 1/6 της γέμισης. Επαναλαμβάνουμε με τα άλλα 4 φύλλα, τελειώνοντας με γέμιση. Γυρίζουμε το κάτω φύλλο που περισσεύει στο ταψί προς τα μέσα, να καλύψει τη γέμιση. Σκεπάζουμε με το διπλό φύλλο, που το απλώνουμε “χορευτό”. Λαδώνουμε και ραντίζουμε με νερό την πίτα.
    Ψήνουμε στους 200 βαθμούς, στην πρώτη σχάρα από κάτω για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*