HOME > Συνταγές > Φαγητά > Ζύμες > Λαγγίτες στο τηγάνι
Λαγγίτες στο τηγάνι

Λαγγίτες στο τηγάνι

5.0 from 1 vote

Όσο και να μοιάζουν με λουκουμάδες, οι λαγγίτες στο τηγάνι είναι χορταστικές σαν ψωμί, στην Ήπειρο. Είναι γεμάτες και αφράτες και φτιάχνονται γρήγορα. Παραδοσιακά τρώγονται σκέτες ή με τυρί φέτα ή με αγγουράκι τουρσί. Ακόμα και σε χαρές και πανηγύρια σκέτες τις προσφέρουν. Η γλύκα έρχεται από το στάρι και το λάδι.

Μου έφτιαξε λαγγίτες η Χρυσάνθη Γκούτσιου στην Αγία Παρασκευή Κεράσοβο, κουπάτες όπως τις έκανε η μανούλα της. Αυτή η μνήμη της γεύσης είναι η πολύτιμη κληρονομιά που συντροφεύει τον άνθρωπο σ’όλη του τη ζωή. Μου πρόσφερε και μέλι, όμως δεν έβαλα. Ήταν ζεστές και αφράτες και μετέφεραν τρυφερότητα.

Λαγγίτες στο τηγάνι
Λαγγίτες στο τηγάνι, Αγία Παρασκευή Κεράσοβο

Οι λαγγίτες θέλουν βαθύ τηγάνισμα

Αν βάλετε λίγο λάδι στο τηγάνι η ζύμη θα απλώσει και δεν θα πάρει ύψος. Θα γίνουν σαν τηγανίτες επίπεδες με φουσκάλες στις άκρες. Δείτε στο βίντεο στο τέλος πως τηγανίζει η Χρυσάνθη τη ζύμη. Σε αρκετό λάδι ώστε η ζύμη να καλυφθεί όταν πέσει. Έτσι κάνει κρούστα, φουσκώνει, ανεβαίνει στην επιφάνεια. Την γυρίζει ξανά πριν ροδίσει, ώστε να βεβαιωθεί πως η κρούστα δεν θα σκάσει από την υγρασία της εσωτερικής ζύμης. Έτσι γεννιώνται αυτά τα παπλωματένια, στρουμπουλά ψωμάκια, με τη ροδοψημένη τραγανή κρούστα.

Στο Κεράσοβο, οι παππούδες ήταν μάστοροι και έφευγαν κάθε Σεπτέμβρη να πάνε να κτίσουν σπίτια αλλού. Επέστρεφαν τον Ιούνιο στο χωριό, να βοηθήσουν στο θέρος, και έφερναν στο σπίτι ελαιόλαδο σε δερμάτινα ασκιά και αλάτι, φορτωμένα στα μουλάρια. Αυτό ήταν το πολύτιμο φορτίο τους.

Οι λαγγίτες είναι κέρασμα χαράς

Είτε σε γεννητούρια, αρραβώνες, γάμους, πανηγύρια είτε στα παιδιά της οικογένειας όταν έχουν κουραστεί να τρώνε το ξερό προζυμένιο ψωμί που η μάνα το πρόσφερε σε ένα σωρό παραλλαγές για να τα ταϊσει, οι λαγγίτες είναι κέρασμα που φέρνει χαρά.

Οι παπάρες σε κάθε έκδοχή τους, με γάλα, λαδοπάπαρα, κρασοπάπαρα προέκυψαν από την ανάγκη να καταναλωθεί το ζυμωτό ψωμί που μετά την τρίτη μέρα είχε πάψει να είναι αφράτο. Η κάθε φουρνιά έβγαζε 13 καρβέλια και ο φούρνος θα ξανα-άναβε όταν τελείωναν αυτά τα ψωμιά.

Οι ψητές φέτες ψωμιού στο τζάκι (και σήμερα στις ταβέρνες) είναι μια έξυπνη προσπάθεια να κάνεις τρυφερό το μπαγιάτικο ψωμί και νόστιμο – με λάδι, αλάτι και ρίγανη- για να το φας.

Η Γινωμένη Αλευρόπιτα

Μαζί με τις λαγγίτες η Χρυσάνθη έφτιαξε και την Γινωμένη Αλευρόπιτα. Παλιότερα ήταν ένας εύκολος τρόπος να φτιάξουν χορταστικό φαγητό στην πυροστιά με τη γάστρα (το μεταλλικό σκέπασμα του ταψιού που καλύπτουν με κάρβουνα ώστε να ψηθεί η επιφάνεια του φαγητού). Με την απλή Ζυμαρόπιτα (χωρίς μαγιά) δεν χορταίνουν στόματα. Η γινωμένη αλευρόπιτα έχει όγκο, φουσκώνει γιατί έχει μαγιά και είναι πρακτικά σαν ένα τυρόψωμο.

Η Αγίνωτη Αλευρόπιτα χορταίνει πιο πολύ από όλες αλλά θέλει χρόνο για να γίνει και “δαντέλα” τεχνική.

Η Λιπανή και το Σκορδάρι

Η Χρυσάνθη, όσο τηγάνιζε, μας είπε πως όταν έκαιγαν το φούρνο για να ψήσουν τα καρβέλια η μάνα έκοβε από το ζυμάρι και έκανε μικρές πιτούλες σκέτες ή με τυρί και τις έψηνε για τα παιδιά. Αυτή η πίτα λεγόταν Λιπανή.

Το καλοκαίρι, όταν δεν είχαν άλλο φαγητό, η μάνα τους έφτιαχνε το Σκορδάρι. Μια κρύα σούπα με παγωμένο νερό και λυωμένη αγουρίδα, αλάτι και σκόρδο. Μέσα σ’αυτήν βουτούσαν το ψωμί.

Λαγγίτες στο τηγάνι

Recipe by Χρυσάνθη Γκούτσιου
5.0 from 1 vote
Course: ΨωμίCuisine: ΉπειροςDifficulty: Εύκολη
Servings

8

servings
Prep time

40

minutes
Cooking time

30

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes

Χορταστικές και αφράτες, οι λαγγίτες τρώγονται με τυρί, με αγγουράκι τουρσί, σκέτες ή με μέλι. Σκεφτείτε τις σαν γρήγορο ψωμί.

Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά

  • 500-600 ml νερό χλιαρό

  • μια πρέζα αλάτι

  • 30 ml τσίπουρο

  • ελαιόλαδο / ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Μέθοδος

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα 500ml νερό, τη μαγιά, το αλάτι, το τσίπουρο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ώσπου να η υφή του χυλού να γίνει λαστιχωτή ελαφρώς, όπως φαίνεται στο βίντεο. Αν ο χυλός είναι πυκνός προσθέτουμε λίγο νερό χλιαρό ακόμα. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
  • Ζεσταίνουμε αρκετό λάδι στο τηγάνι, η Χρυσάνθη έβαλε μισό μισό ελαιόλαδο με ηλιέλαιο. Το λάδι είναι έτοιμο όταν ρίξουμε μια σταγόνα ζύμης και κάνει αμέσως φυσαλίδες γύρω της. Βουτάμε μια κούπα του τσαγιού στο χυλό και ρίχνουμε τη ζύμη μέσα στο λάδι.
    Θα πρέπει να καλύψει τελείως τη ζύμη.
    Μόλις φουσκώσει γυρίζουμε και σε λίγο ξαναγυρίζουμε. Μετά αφήνουμε να πάρει χρώμα η κάθε πλευρά. Βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας ή σε σουρωτήρι.
  • Τρώμε τις λαγγίτες ζεστές σκέτες, με μέλι ή ανοίγουμε στη μέση και βάζουμε τυρί φέτα. Στην Αγία Παρασκευή Κεράσοβο τις τρώνε και με αγγουράκι τουρσί.

Βίντεο

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow TasteFULL.gr on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*