Αυτό είναι αγαπημένο υλικό στην κουζίνα μου. Γλυκό κόκκινο κρασί Μονής Τοπλού, από την Σητεία της Κρήτης. Είναι ποικιλία Λιάτικο, οινοποιείται με “τον πανάρχαιο, παραδοσιακό φυσικό τρόπο και τη μακρόχρονη πείρα και αδιάλειπτη φροντίδα των μοναχών” λέει η ετικέτα.
Είναι πολύ ισορροπημένα γλυκό, αναδεικνύει περισσότερο τις γεύσεις παρά τις καθορίζει. Πιο πολύ θυμίζει port, madeira, sherry και marsala παρά μαυροδάφνη, που έχει έντονο χαρακτήρα. Τα ξένα κρασιά είναι πιο δυνατά σε αλκοόλ 18-20% ενώ το λιαστό είναι 12%.
Όταν έχετε συνταγές που ζητούν τα παραπάνω ξένα κρασιά, βάλτε λιαστό κρασί Μονής Τοπλού. Εξαιρετικό αποτέλεσμα θα έχετε. Επίσης σερβίρετέ το με τα τυριά, είτε στο ξεκίνημα είτε στο κλείσιμο του γεύματος.
Αντί για port, madeira, sherry ή marsala, δοκιμάστε το Λιαστό Κρασί Μονής Τοπλού Κλικ για tweetΤο έβαλα στην συνταγή του γαλλικού κρασάτου κόκορα και το δοκίμασα σε όλες τις συνταγές με μανιτάρια που ετοίμασα για το επόμενο τεύχος του ΒΗΜΑ Gourmet.
Το φέρνω από την Κρήτη και δεν ξέρω που έχει διανομή στην Αθήνα. Όμως, ξέρω τον Φίλιππο και την Βάγιο, από το Eat Crete, οι οποίοι εντοπίζουν όποιο προϊόν θέλετε από την Κρήτη και σας το στέλνουν όπου βρίσκεστε.
Είμαι σίγουρη πως θα μας βρουν λύση αν το ζητήσουμε.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την παράδοση του μοναστηριού στην παραγωγή κρασιών και πως μπορείτε να επισκεφτείτε το οινοποιείο στο Κτήμα Τοπλού.
.