TasteFULL

Για το Veneto σας έχω μιλήσει. Μόλις περνώ την πέτρινη αψιδωτή πόρτα και μπαίνω στο κτίριο του παλαιού μοναστηριού, της Παναγίας των Αγγέλων, το οποίο καταλάμβανε όλο το οικοδομικό τετράγωνο, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, ο χρόνος σταματά. Το μυαλό μου ηρεμεί. Τα τέσσερα στοιχεία (φως, νερό, αέρας, γη) είναι σε τέτοια ισορροπία που όσο στεσαρισμένος και να πας, θα φύγεις γαλήνιος. Γι’αυτό το έχω βαπτίσει “ενεργειακό spa“.

Για τον πολύ κόσμο, είναι ένα ξενοδοχείο μπουτίκ, που λειτουργεί όλο το χρόνο και εστιατόριο κρητικής κουζίνας που ανοίγει από Μαϊο-Οκτώβριο και τον Φεβρουάριο, για το καρναβάλι.

Η κουζίνα του Veneto αναζητά συνεχώς δημιουργικούς τρόπους για να αξιοποιήσει τα τοπικά κρητικά προϊόντα και έχει φτιάξει πιάτα, μπουκιά και συγχώριο, πιστέψτε με, τα έχω δοκιμάσει. Ο Γιάννης Προκοπάκης, ιδιοκτήτης του Veneto, γνωρίζει τα πάντα για τον τόπο του. Να σας θυμίσω πως ο Γιάννης μας είπε την ιστορία την ιστορία της ρεθυμνιώτικης κουκουβάγιας (γιατί ο ντάκος στο Ρέθυμνο λέγεται “κουκουβάγια”). Η Αργυρώ, οινοχόος στο εστιατόριο και σύζυγός του, μας πρότεινε 6 εξαιρετικά κρασιά να δοκιμάσουμε, από την βραβευμένη κάβα του Veneto.

Ο Γιάννης και η Αργυρώ, με ρώτησαν πως μαρινάρω τις δικές μου ελιές. Κουβέντα στην κουβέντα, το ανοίξαμε το θέμα.

Διαγωνισμός μαριναρίσματος!

“Πείτε μας πως μαρινάρετε τις δικές σας ελιές”

Όποιες ελιές έχετε. Πράσινες τσακιστές, μαύρες ξιδάτες, μαύρες θρούμπες, μανάκι, όποιες χρησιμοποιείτε. Στην Κρήτη, βάζουν φλούδι και χυμό νερατζιού στην άρμη και τις λένε νερατζοελιές. Στο δικό σας τόπο, στο δικό σας σπίτι, πως τις φτιάχνετε; Πείτε μας τη συνταγή που σας αρέσει. Μέχρι 3 συνταγές ανά άτομο. Κάθε συνταγή θεωρείται ξεχωριστή συμμετοχή.

Υποβάλετε την συνταγή σας, χωρίς φωτογραφία, στα σχόλια αυτού του άρθρου, μέχρι και τη Δευτέρα 20/2/2012.

Τα δώρα

Το Veneto θα διαλέξει τον νικητή, ο οποίος θα κερδίσει μια δωρεάν διανυκτέρευση για δύο άτομα, σε ένα από τα 10 μοναδικά, ιστορικά δωμάτια του ξενοδοχείου ή ένα δωρεάν γεύμα για δύο άτομα στο εστιατόριο. Εσείς θα διαλέξετε τι προτιμάτε. Ο νικητής θα ανακοινωθεί την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, στο ίδιο άρθρο.

Αναζητούμε τις νοστιμότερες μαριναρισμένες ελιές. Υποβάλλετε τη συνταγή σε σχόλιο. Το Veneto σας περιμένει να το γευτείτε. Το TasteFULL θα μαγειρέψει και θα φωτογραφίσει τη συνταγή, ανεβάζοντας σχετικό άρθρο.

ΥΓ: Το τραπέζι μπορεί να γίνει στο 3μερο της Αποκριάς ή στην καλοκαιρινή περίοδο. Η διανυκτέρευση μπορεί να επιλεχθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο 2012, εκτός του 3μερου Αποκριάς.

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων

 21/2/2012

θα ήθελα να ευχαριστήσω την Βίκυ Κουμάντου, την υπέροχη ιστοσελίδα της www.tasteFULL.gr που μας φιλοξένησε σε αυτές τις γαστρονομικές μας αναζητήσεις και πιο πολύ τις φίλες bloggers που ανταποκρίθηκαν κι έστειλαν η κάθε μια τη δική της εκδοχή για το πώς μαρινάρονται οι ελιές, ώστε το τελικό αποτέλεσμα στο τραπέζι να εντυπωσιάζει.

Κανονικά, θα έπρεπε δοκιμάσουμε όλες τις συνταγές, αλλά αυτό δε γίνεται. Γι αυτό χρησιμοποιήσαμε την πείρα μας και αξιολογήσαμε τις συνταγές για τον τρόπο μαριναρίσματος πιο πολύ και όχι για τη διαδικασία του ξαρμυρίσματος ή της συντήρησης. Τα κριτήρια αξιολόγησης ήταν η δημιουργικότητα, η φαντασία και ο σωστός συνδυασμός των υλικών.

Οι συνταγές που επιλέξαμε για τους παραπάνω λόγους και που η σειρά τους είναι τυχαία, είναι:

  • ELENI PETROULA αν μας είχε δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ίσως να ήταν η καλύτερη συνταγή
  • η πικάντικη συνταγή της eva papastefanaki Μία συμβουλή εδώ είναι, να μη χτυπάτε τα μπαχαρικά στο μπλέντερ, προτιμάτε να τα χτυπάτε ελαφρώς σε ένα γουδί. Έτσι βγαίνουν σωστά τα έλαια τους και αναδεικνύουν τα αρώματα που θέλουμε στη μαρινάδα
  • της Γλυκερίας, για την πρωτοτυπία της να χρησιμοποιήσει αχλάδι (αυτή τη συνταγή πρέπει να τη δοκιμάσουμε)
  • η πρωτότυπη συνταγή της Μαριλή Αναργύρου Κυριαζάκου από τη Συρία
  • η συνταγή της φίλης Vita με το πετιμέζι, γιατί μας αρέσει το πετιμέζι στη κουζίνα μας. Ίσως χρειάζεται και κάτι ακόμη να του δώσει λίγο ένταση
  • της κας Χατζηβασίλογλου Θεοδώρα για την απλότητα της.

Το Veneto, προσφέρει στις έξι κυρίες που ξεχώρισαν στο διαγωνισμό, μία διαμονή σε ένα από τα διαμερίσματα του ή ένα δείπνο για δύο άτομα στο εστιατόριο. Στις υπόλοιπες φίλες που έλαβαν μέρος και τις οποίες θέλουμε να ευχαριστήσουμε, προσφέρουμε ένα μπουκάλι κρασί από τον τοπικό Κρητικό αμπελώνα, όταν έρθουν να δειπνήσουν στο εστιατόριό μας. Θα χαρούμε να σας γνωρίσουμε από κοντά.

Εμείς, στο εστιατόριο Veneto συνεχίζουμε τις αναζητήσεις μας και σύντομα θα σας δημοσιεύσουμε τις νέες συνταγές μας με μαριναρισμένες ελιές σε αιθέρια έλαια. Τις συνταγές μας μπορείτε να διαβάζετε στο page του Veneto Hotel Rethymno Crete ή στην ιστοσελίδα του www.veneto.gr.

Τις βραβευμένες συνταγές μπορείτε να δείτε στο www.tastefull.gr τις επόμενες ημέρες.

Με εκτίμηση

Γιάννης Προκοπάκης

Veneto Historic Boutique Hotel & Restaurant

Ρέθυμνο, Κρήτη


Σας ευχαριστώ για τις συμμετοχές σας. Το να ανοίγεις το τετράδιο συνταγών σου και να μοιράζεσαι αυτό που αγαπάς είναι μεγάλη τιμή. Γιατί εμπιστεύεσαι και εκτιμάς αυτόν που το δίνεις.

Αυτός είναι ο πρώτος διαγωνισμός που έχει κάνει το TasteFULL. Tον έκανα γιατί εμπιστεύομαι και εκτιμώ τον Γιάννη Προκοπάκη και τον μικρό του παράδεισο, στο Veneto. Βλέπετε τη γενναιοδωρία του, διαλέγοντας 6 νικήτριες αντί για 1 και κερνώντας όλες τις υπόλοιπες συμμετοχές 1 μπουκάλι κρασί στο εστιατόριό του. Χαίρομαι πολύ για τις νικήτριες, γιατί θα πάρουν μια δόση καθαρής κρητικής ενέργειας, μέσα από το Veneto. Χαίρομαι πολύ και για μένα γιατί θα μαγειρέψω τις 6 νικήτριες συνταγές (ευτυχώς έχουν μόνο μαρινάρισμα 🙂

Εσείς μπορείτε να δοκιμάσετε όποια σας αρέσει. Το TasteFULL δίνει τη γεύση που θέλετε στη δική σας ζωή.

Βίκυ Κουμάντου


Οι συμμετοχές σας

1.Υποβλήθηκε από Μαριλή Αναργύρο… στις February 6, 2012 – 11:09μμ.

ΕΛΙΕΣ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΕΣ

Η συνταγή αφορά μικρές Κερκυραϊκές ελιές. Αν οι ελιές είναι χοντρές, θα πρέπει να χαραχτούν με μαχαίρι πριν τις ξεπικρίσουμε.

Σε μιά λεκάνη με νερό, τοποθετούμε τις ελιές επί περίπου 10 μέρες, αλλάζοντας το νερό καθημερινά, μέχρι να ξεπικρίσουν.

Κάνουμε τη σαλαμούρα με αλάτι και νερό σε αναλογία 1 προς 10.

Κόβουμε λεμόνια, αψέκαστα, με τη φλούδα, σε φέτες. Προσθέτουμε κρεμμύδια σε φέτες, καθώς επίσης ρίγανη, λίγο ξύδι καλής ποιότητας και λίγο λάδι, ώστε να καλυφθεί η επάνω επιφάνεια εντελώς , με ένα εκατοστό περίπου λάδι.

Όλα μαζί σε δοχείο (γυάλα) με τη σαλαμούρα. Τις τρώμε μετά από ένα μήνα περίπου.

2.Υποβλήθηκε από ΑΘΗΝΑ_27 στις February 7, 2012 – 8:41πμ.

ΕΛΙΕΣ ΞΥΔΑΤΕΣ ΜΕ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΟ

Παίρνουμε ελιές τύπου Καλαμών ή όποιες ελιές μαύρες βρούμε να κάνουν για ξύδι (να είναι λίγο σκληρές για να μην λιώσουν).

Αφού τις πλύνουμε καλά τις χαράζουμε και τις αφήνουμε στο νερό με λίγο αλάτι για 12-24 ώρες. Μετά, αφού έχουμε αγοράσει καλό ξύδι από κρασί, κατά προτίμηση κόκκινο, βάζουμε τις ελιές σε ένα βάζο με τον εξής τρόπο: Μια στρώση ελιές, 2-3 σκελίδες σκόρδο και 1-2 κλωναράκια δενδρολίβανο και επαναλαμβάνουμε τι διαδικασία αυτή ώστε να γεμίσει καλά το βάζο μας. Ρίχνουμε τέλος από πάνω το ξύδι, να είναι αρκετό ώστε να καλυφθούν οι ελιές μέχρι τέρμα. Σε 2 εβδομάδες περίπου είναι έτοιμες και πεντανόστιμες!!!

3.Υποβλήθηκε από ΑΘΗΝΑ_27 στις February 7, 2012 – 8:55πμ.

ΕΛΙΕΣ ΛΕΜΟΝΑΤΕΣ ΜΕ ΡΙΓΑΝΗ ΚΑΙ ΘΥΜΑΡΙ

Παίρνουμε όποιες ελιές πράσινες βρούμε και αφού τις πλύνουμε καλά τις χαράζουμε ή τις τσακίζουμε με μια πέτρα και τις βάζουμε σε μια λεκάνη ή ένα κουβά με μπόλικο νερό και φέτες λεμονιού να ξεπικρίσουν. Τις αφήνουμε εκεί για περίπου 4-5 μέρες και αλλάζουμε το νερό καθημερινά. Δοκιμάζουμε μετά την τρίτη μέρα γιατί ίσως να θέλουν λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα πως μας αρέσει στη γεύση. Αφού είναι έτοιμες τις βάζουμε σε βάζο σε στρώσεις: μια στρώση ελιές, μια στρώση φέτες λεμόνι, ρίγανι και θυμάρι μέχρι να γεμίσει το βάζο.Μετά παίρνουμε από την αγορά “ξινό” σε σκόνη και το ανακατεύουμε με νερό στην αναλογία που θα μας πουν απο το μαγαζί που το παίρνουμε (ανάλογα με τη ποσότητα νερού που θα βάλουμε) και γεμίζουμε το βάζο ως πάνω. Τρώμε σε ένα μήνα αλλά αν δεν σας αρέσουν τις αφήνετε και περισσότερο. Αν οι ελιές είναι μαλακές τρώγονται νωρίτερα από το μήνα.

ΥΓ: Είναι πολύ νόστιμες μέσα στο φαγητό, όπως καλαμάρια, σουπιές αλλά και με κοτόπουλο ή χοιρινό σε γλυκόξινη σάλτσα.

4.Υποβλήθηκε από Agni στις February 7, 2012 – 9:51πμ.

ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΩΝ ΕΥΒΟΙΩΤΙΚΕΣ

Γεια σου Βίκυ!

Εμείς έχουμε ελιές στον κήπο μας, τύπου Καλαμών. Μετά που τις μαζεύω, τις βάζω σε νερό, χωρίς να τις τσακίσω. Τις αφήνω σε κρύο μέρος, στην αποθήκη μου αρκετό καιρό, περίπου ένα μήνα. Στην αρχή αλλάζω το νερό κάθε δύο μέρες, μετά ανά 3 μέρες. Όποιος αγαπά λίγο πιό πικρές τις ελιές μπορεί να τις αφήσει λιγότερο καιρό, εγώ τις δοκιμάζω. Μετά φτιάχνω την άλμη, για 5 κιλά ελιές 5 λ νερό, με 1/2 κιλό αλάτι (δοκιμάζω και με το κόλπο του αυγού αν η άλμη είναι σωστή), 100 γρ καλό ξύδι από κρασί, 2 κουταλιές χυμό λεμονιού.

Μετά προσθέτω και άλλα πράγματα, φέτος έβαλα 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες, μία χουφτίτσα ρήγανη, 1 λεμόνι βιολογικό από το κήπο μου σε ροδέλες, μία χουφτίτσα δενδρολίβανο, 5/6 σκελίδες σκόρδο. Τα ανακάτεψα μέσα στην άλμη. Και μετά από πάνω έβαλα περίπου ένα ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο για να σκεπάσει εντελώς το πάνω μέρος του μίγματος. Μετά από 2 εβδομάδες ήταν έτοιμες! Την αρχική συνταγή την έμαθα εδώ, στον τόπο που ζώ, στην Βόρεια Εύβοια.

5.Υποβλήθηκε από Spirtokoyto στις February 7, 2012 – 11:56πμ.

ΕΛΙΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ :

– 1 κιλό ελιές – 1 λίτρο νερό – 100 γρ.αλάτι χοντρό θαλασσινό

– 1 κουτάλι σούπας ξινό ( κιτρικό οξύ) – φέτες λεμονιού

Παίρνουμε τις ελιές, τις πλένουμε και τις τσακίζουμε με μία πέτρα. Σε ένα μπολ ή κατσαρόλα βάζουμε τις ελιές, ρίχνουμε από πάνω ζεστό νερό και τις αφήνουμε περίπου για μισή ώρα (το κολπάκι είναι για να διατηρηθεί ζωντανό το χρώμα τους ). Μετά τη μισή ώρα τις σουρώνουμε, τις βάζουμε σε μεγάλα γυάλινα βάζα με καπάκι (όχι σε ανοιχτό σκεύος γιατί μέχρι να ξεπικρίσουν,αν θέλουμε να διατηρήσουμε το ωραίο τους χρώμα,καλό είναι να μην έρθουν σε επαφή με τον αέρα).

Ρίχνουμε από πάνω νερό και τις σκεπάζουμε,αλλάζοντάς το πρωί – βράδυ για μία εβδομάδα έως 10 ημέρες ή μέχρι δοκιμάζοντας να δούμε οτι έχουν ξεπικρίσει ( αν χρειαστεί, τις αφήνουμε μερικές μέρες ακόμη ). Μόλις ξεπικρίσουν διαλύουμε το αλάτι σε μία κατσαρόλα με ζεστό νερό,ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί ( το χοντρό αλάτι δεν διαλύεται εύκολα). Δοκιμάζουμε την περιέκτικότητα της άλμης ως εξής:

Ρίχνουμε ένα φρέσκο αβγό,με το τσόφλι,στην άλμη. Αν επιπλέει,η άλμη μας είναι σωστή,αλλιώς προσθέτουμε κι άλλο αλάτι και ξαναδοκιμάζουμε,μέχρι το αβγό να μάθει επιτέλους να κολυμπάει.

Αφήνουμε να κρυώσει το διάλυμα και το ρίχνουμε στο βάζο με τις ελιές,όπου θα τις αφήσουμε να ψηθούν.

Προσθέτουμε τις φέτες λεμονιού και το ξινό, κάνουμε σέικερ το βάζο μέχρι να ανακατευθούν και τέλος προσθέτουμε και λίγο λάδι ( να σχηματισθεί ένα στρώμα λαδιού, πάχους ενός πόντου, στην επιφάνεια του βάζου ώστε να μην αερίζονται και μουχλιάσουν ) και τις ξεχνάμε για 1,5 – 2 μήνες περίπου,μέχρι να ψηθούν..

Αν πάλι τις θέλετε ξυδάτες, χρησιμοποιήστε 2 μέρη άλμη, 1 μέρος ξύδι…

6.Υποβλήθηκε από Spirtokoyto στις February 7, 2012 – 2:04μμ.

ΕΛΙΕΣ ΣΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ,ΜΕ ΑΛΜΗ

Υλικά:

– 1 κιλό ελιές

– 1 λίτρο νερό

– 250 γρ. αλάτι χοντρό θαλασσινό

Τις πλένουμε πολύ καλά – δεν χρειάζεται να τις χαράξουμε ούτε να τις ξεπικρίσουμε-τις βάζουμε σε πλαστικό μπουκάλι,διαλύουμε το αλάτι όπως περιγράψαμε παραπάνω και το προσθέτουμε στο μπουκάλι. Κλείνουμε το μπουκάλι και περιμένουμε. Οταν έρθει η ώρα να ανοίξετε το μπουκάλι,μη κάνετε το λάθος να ξεβιδώσετε το πώμα…Η άλμη θα ξεχυθεί και θα την χάσετε ολη. Απλά,κάντε μία τρύπα με ένα μαχαίρι στο πάνω μέρος του μπουκαλιού και περιμένετε να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Μεταφέρτε τις ελιές μαζί με την άλμη σε δοχείο που κλείνει καλά και κάθε φορά που θέλετε ελίτσες,πάρτε ποσότητα και διατηρείστε τη σε άλλο γυάλινο σκεύος. Μόλις είναι έτοιμες οι ελίτσες,αν τις θέλετε τσαχπίνικες και αρωματικές,βάλτε τη ποσότητα που θέλετε σε γυάλινο σκεύος,προσθέστε οτι μυρωδικό σας αρέσει (θυμάρι,ρίγανη,θρούμπι ),ακόμη και σκορδάκι ή πιπεριά καφτερή,σκεπάστε με λάδι και κλείστε το καπάκι.

7.Υποβλήθηκε από Xanthi22 στις February 7, 2012 – 4:50μμ.

ΕΛΙΕΣ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Υλικά:

  • 500γρ ελιές καλαμών
  • ½ πορτοκάλι σε φέτες
  • ½ πράσινο λεμόνι σε φέτες
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι κόκκινο
  • Θυμάρι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι χοντρό

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε καλά. Παίρνουμε ένα σκεύος που κλείνει αεροστεγώς, όπως αυτά της μαρμελάδας, και βάζουμε μέσα τις ελιές.

Τοποθετούμε το βάζο σε σκιερό και δροσερό μέρος, αφήνουμε τις ελιές να μαριναριστούν για 3 ώρες.

8.Υποβλήθηκε από Φωτεινη Παλιεράκη στις February 7, 2012 – 6:12μμ.

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΛΙΕΣ ΚΟΛΥΜΠΑΔΕΣ ή ΚΟΛΟΥΜΠΗΤΕΣ

Τη συνταγή την έχω από ένα βιβλίο Κρητικής παραδοσιακής μαγειρικής και είναι εξαιρετική.

Χωρίς να σπάσω τις ελιές ή να τις τσακίσω, τις ξεπικρίζω σε νερό για 10 μέρες και μετά τις βάζω σε δοχείο με άλμη όπου χρησιμοποιώ 1 φλιτζάνι αλάτι για κάθε κιλό ελιές και 1 λίτρο νερό. Στίβω λεμόνι και νεράτζι, από μισό φλιτζάνι για κάθε κιλό ελιές. Πάνω από τις ελιές τοποθετώ κλαράκια θυμάρι και μάραθο για να τις κρατάνε βυθισμένες στην άλμη. Διατηρούνται πολύ περισσότερο από τις άλλες ελιές.

9.Υποβλήθηκε από Μαριλή Αναργύρο… στις February 7, 2012 – 6:22μμ.

ΛΕΠΤΟΦΛΟΥΔΕΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ του Oron

(συνταγή από τη Συρία)

Τσακίζουμε ή χαράζουμε τις ελιές. Μουλιάζουμε σε άρμη (πρέπει να έιναι αρκετά αρμυρή ώστε να επιπλέει ένα αυγό) επί 4 μέρες, αλλάζοντας το υγρό κάθε μέρα.

Βάζουμε σε βάζα, μιά στρώση ελιές, μιά φέτες λεμονιού, πιπερόριζα (ginger) και μπούκοβο (ή hot chillies).

Συνεχίζουμε τις στρώσεις έως ότου γεμίσει το βάζο.

Συμπληρώνουμε με λίγο μαραθόσπορο και τελειώνουμε με 1-2 αμπελόφυλλα.

Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και μιά κουταλιά του γλυκού αλάτι. Τέλος γεμίζουμε το βάζο με λάδι.

10. Υποβλήθηκε από Γλυκερία στις February 7, 2012 – 11:01μμ.

ΕΛΙΕΣ ΜΕ ΜΠΑΛΣΑΜΙΚΟ ΚΑΙ ΑΧΛΑΔΙ

Χαίρετε! Με τις ελιές πειραματιζόμαστε διαρκώς , τις τρωμε βλέπετε αρκετά , ούτως ή άλλως. Το τελευταίο πείραμα ήταν με προσθήκη αχλαδιού.

Ξεπικρίζω τις ελιές για 10 μέρες και ετοιμάζω την αρμη με αναλογία 1 προς 10( 1 αλατι 10 νερο) .τοποθετώ τις ελιες σε γυαλινο βαζο και ρίχνω μέσα την άρμη , 1 φλυτζάνι του τσαγιού λευκό ξύδι , 1 φλυτζανάκι του καφέ μπαλσάμικο και 1 αχλάδι κομμένο στα 4. Τελευταίο βάζω το λάδι, τόσο ώστε να σκεπάσει τις ελιές . Η αλήθεια είναι ότι προβληματίστηκα λίγο για το αχλάδι (φοβόμουν μήπως μουχλιάσει) αλλά η ποσότητα για την οποία γράφω ήταν τόσο μικρή( 600 γρ περιπου ελιές, μαύρες , μικρές , κερκύρας) που μέχρι να τις φάμε δεν πρόλαβα να εντοπίσω κάτι ανησυχητικό.

Το λευκό ξύδι τους έδωσε σπιρτάδα και το μπαλσάμικο με το αχλάδι άφηναν μια απαλή γλύκα στο στόμα.

Να σημειώσω ότι η συγκεκριμένη εκτέλεση δεν ενδείκνυται για πράσινες ελιές λόγω του σκούρου χρώματος που αφήνει το μπαλσάμικο.

11.Υποβλήθηκε από xara1984 στις February 8, 2012 – 6:27μμ.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ ΕΛΙΕΣ

καλησπερα! εμεις ξεπικριζουμε τις ελιες για περιπου δεκα μερες (μισο κιλο μαυρες ελιες) και στη συνεχεια φτιαχνω τη μαριναδα που αποτελειται απο 5 μικρες κοκκινες καυτερες πιπεριες χτυπημενες στο γουδι μαζι με 3 σκελιδες σκορδο και αλατι ωστε να γινουν μια παστα, ενα κουταλακι σκονη κυμινο, 2 φρεσκα κρεμμυδακια ψιλοκομμενα, 2-3 κουταλιες απο το χυμο ενος λεμονιου , λιγο κοκκινο ξυδι (2-3 κουταλιες αναλογως την ενταση) και 1/3 φλιτζανι καλο ελαιολαδο. αφου ανακατεψω καλα τις ελιες με τη μαριναδα, τις αφηνω σε σκευος που κλεινει αεροστεγως για μερικες μερες στο ψυγειο μεχρι να τις “πιασει”.

η συνταγη ειναι πολιτικη και πολυ νοστιμη.

12.Υποβλήθηκε από eva papastefanaki στις February 9, 2012 – 2:19μμ.

ΕΛΙΕΣ ΣΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ

  • 500γρ μαύρες ελιές
  • 1 ψητη πιπερια φλωρινης
  • 5 καυτερες πιπεριτσες (τσίλι)
  • 2 σκελιδες σκόρδο
  • 1 κουτ.γλ. αλάτι
  • 3 κουτ.γλ κύμινο
  • 3 κουτ.γλ σπόροι κόλιανδρου
  • Ελαιόλαδο

Πολτοποιείτε στο μπλέντερ τις πιπεριές,το σκόρδο το αλάτι , το κύμινο,και τα 2/3 απ το κόλιανδρο μαζί με 1/4 κούπας λάδι. Βάζετε σε ένα μπώλ τις ελιές με το παραπάνω μίγμα και τους υπόλοιπους σπόρους κόλιανδρου.Τα βάζετε σε ένα βάζο και σκεπάζετε με λάδι. Το αφηνετε εκτός ψυγείου 2-3 μέρες και στη συνέχεια στο ψτγείο για αρκετό καιρό.

13.Υποβλήθηκε από xara1984 στις February 9, 2012 – 6:37μμ.

ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΕΛΙΕΣ ΜΕ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

η μαριναδα αποτελειται απο 2 κουταλακια του γλυκου ξυσμα λεμονι, 2 κουταλακια του γλυκου ξυσμα πορτοκαλι, πιπερι χοντροτριμμενο μαζι με 1/4 κ. γ κανελα , 2 σκελιδες σκορδου χτυπημενο στο γουδι με αλατι, λιγο χυμο λεμονιου , 4-5 κουταλιες ξυδι , μισο φλιτζανι ελαιολαδο.

Η ποσοτητα αυτη ειναι για μισο κιλο μαυρες ελιες. Αφου τις ανακατεψουμε με τη μαριναδα αφηνω το βαζο τους σε ενα δροσερο μερες για μερικες μερες να αρωματιστουν.

14.Υποβλήθηκε από Vita στις February 10, 2012 – 11:40μμ.

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ ΕΛΙΕΣ

Φτιάχνω τις πράσινες τσακιστές ελιές με συνηθισμένο τρόπο: Αφού τις τσακίζω τις βάζω σε νερό που το αλλάζω 2-3 φορές κάθε μέρα μέχρι να γλυκάνουν. Θέλουν 10-12 μέρες). Κάνω άλμη σε αναλογία 1:10 κατά βάρος , με χοντρό αλάτι. Βάζω τις ελιές σε γυάλινα βάζα με φέτες λεμονιού ανάμεσα. Για κάθε βάζο του κιλού διαλύω 1 γεμάτο κουταλάκι ξινό σε ελάχιστο νερό και το προσθέτω. Κλείνω τα βάζα και τα ανακινώ να πάει παντού. Τα ανοίγω, προσθέτω ένα δάκτυλο λάδι πάνω από το καθένα τους και τα αφήνω μέχρι να γίνουν οι ελιές.

Όμως έχω μια ωραία, ασυνήθιστη μαρινάδα. Μια μέρα πριν το σερβίρισμα, χτυπάμε ελαιόλαδο με πετιμέζι σε αναλογία 4:1ή 3:1 και τις καλύπτουμε. Τις σερβίρουμε μαζί με το dressing και παξιμάδι.

Μου έχει πει τη σύσταση ένας άριστος σεφ αλλά στις αναλογίες κατέληξα πειραματικά. Πειραματιστείτε κι εσείς και με τις αναλογίες και με το χρόνο παραμονής στη μαρινάδα. Επίσης μπορείτε να βάλετε ένα κλωναράκι θυμάρι ή θρούμπι στο μαρινάρισμα.

15.Υποβλήθηκε από hkoutente στις February 17, 2012 – 4:53μμ.

Μαριναρισμένες ελιές με άρωμα Κρήτης.

Υλικά:

  • 500γρ ελιές θρούμπες ή τύπου Καλαμών κρητικής παραγωγής
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκια ρίγανη Κρήτης
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια κρητικά
  • 1 κλωνάρι φρέσκο δενδρολίβανο Κρήτης
  • 1 κουταλιά της σούπας φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης και κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας σε ποσότητα ικανή να σκεπάζει τις ελιές

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και τα ανακατεύουμε με το ξύσμα το πιπέρι και το ελαιόλαδο,βάζουμε στο μείγμα αυτό τις ελιές και τις αφήνουμε να μαριναριστούν για 2 με 3 ημέρες. Διατηρούνται στο ψυγείο. Όταν μειώνετε η ποσότητα από το ελαιόλαδο συμπληρώνουμε έτσι ώστε οι ελιές να είναι πάντα μέσα στο λάδι.

16.Υποβλήθηκε από Ζουζουνελ στις February 17, 2012 – 9:25μμ.

ΕΛΙΕΣ ΚΟΛΥΜΠΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ

  • Ελιες πρασινες
  • Αλμη δυνατη με χοντρο αλατι με την μεθοδο του αυγου
  • Κλωναρακια με φυλλα απο σχοινια, μαραθο, λεμονια κομμενα στα 4.

Μαζευουμε ελιες μεγαλες και καθαρες(να μην ειναι καθολου χτυπημενες απο δακο)τις πλενουμε καλα για φαρμακα απο τους ψεκασμους, τις βαζουμε στο δοχειο μαζι με την αλμη και τα μυρωδικα και τις αφηνουμε για τουλαχιστον κανενα 6μηνο σε δροσερο και σκιερο μερος,αργουν να γινουν, αλλα κρατανε για 2-3 χρονια μεσα σε αυτην αλμη,γιαυτο φτιαχνουμε μεγαλη ποσοτητα σε περιπτωση που δεν εχει καποια χρονια παραγωγη ελιων να εχουμε αποθεμα!Αν βγουν αλμυρες τις βαζουμε 2-3 ωρες σε καθαρο νερο αφου εχουμε βγαλει την ποσοτητα που θελουμε απο το δοχειο, και ειναι ετοιμες για καταναλωση!

17.Υποβλήθηκε από ELENI PETROULA στις February 19, 2012 – 11:02μμ.

Για το ξεπίκρισμα και την άλμη και το τελείωμα με το λάδι που τα σκεπάζουμε με το βαζάκι δεν θα πω, πάνω κάτω όλοι το ίδιο κάνουμε

ΜΑΡΙΝΑΔΑ

  • 500γρ ελιές

1.Πικάντικη μαρινάδα

  • 1 1/2 κουταλιά σούπας κόλιανδρο σκόνη
  • Φλούδες 2 λεμονιών
  • 2 τμχ πιπεριά τσίλι ή 2 κουταλιές γλυκού μπούκοβο

2. Χειμωνιάτικη μαρινάδα

  • Ξύδι
  • 2κουταλιές σούπας σκόνη σέλινου ή φρέσκα κλωνάρια
  • 2κουταλιές σούπας ξερή θρούμπα (ή ρίγανη ή 2-3 κλαράκια φρέσκο φασκόμηλο)

3. Καλοκαιρινή μαρινάδα-Caprese

  • 5 φύλλα βασιλικού ή 3κουταλιές σούπας σκόνη
  • 2 κουταλιές σούπας σκόνη τομάτας
  • Ελάχιστο σκόρδο να μην υπερισχύσει των άλλων καρυκευμάτων

18.Υποβλήθηκε από χατζηβασιλογλου… στις February 19, 2012 – 11:37μμ.

ΕΛΙΕΣ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ, ΘΡΟΥΜΠΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΚΟΒΟ

Υλικά για ½ κιλό τσακιστές ελιές

  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουτ. της σούπας θρούμπι
  • 2 κουτ. της σούπας καυτερό μπούκοβο
  • 2 κουτ. της σούπας σπόρους κύμινο
  • ελαιόλαδο

Καθαρίζετε και κόβετε τις σκελίδες του σκόρδου σε λεπτές φέτες. Βάζετε στο βάζο τις ελιές, το σκόρδο, το θρούμπι και το μπούκοβο και σκεπάζετε με το ελαιόλαδο. Κλείνετε το βάζο και το ανακινείτε για να ανακατευτούν τα υλικά. Το αφήνετε 1-2 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια το διατηρείτε στο ψυγείο. Το λάδι είναι ιδανικό για μαγείρεμα, ταιριάζει πολύ με ζυμαρικά, με σάλτσες ντομάτας ή σε σαλάτες ζυμαρικών και σε σαλάτες με βραστά λαχανικά (πατάτες, μπρόκολο, κουνουπίδι).

νομιζω πως ειναι απλα μια υπεροχη συνταγη !!!!


Τα σχόλια των νικητών

Υποβλήθηκε από Γλυκερία στις February 21, 2012 – 11:30μμ.

Πω πω , τι έκπληξη!

Είχα ξεχασει πια τον διαγωνισμό και μπήκα για να τσεκάρω το μενού της εβδομάδας …Η αλήθεια είναι ότι όταν έγραψα την συνταγή μου το έκανα απλά για την συμμετοχή στην παρέα ,και μάλλον αισθάνθηκα σαν να κάνω «κουτουράδα» όπως λένε στην Κρήτη : όλες οι υπόλοιπες συνταγές είναι πολύ περισσότερο ουσιαστικές, στα μάτια μου, από τις δικές μου αλχημείες. Δεν περίμενα βέβαια κανένα δώρο διότι για μένα δώρα ήταν όλες αυτές οι θαυμάσιες συνταγές που οι αναγνώστριές σας μοιράστηκαν μαζί μας , όπως επίσης δώρο ,μοναδικό είναι και το blog σας . Είστε πολύ γενναιόδωρη κατ’ αρχάς εσείς κα Βίκυ που έχετε ανοίξει τα τετράδιά σας μ’ όλες τις πολύτιμες συμβουλές και συνταγές σας και μας τα προσφέρετε με τόση αγάπη . Οπότε δεν θα μπορούσατε παρά να έχετε και πολύ γενναιόδωρους φίλους : ο κ. Προκοπάκης νομίζω ότι μας κέρδισε όλους με την πολύ ευγενική χειρονομία του να καθίσει να ασχοληθεί με τις προτάσεις μας και να τις επιβραβεύσει κιόλας ! Σας ευχαριστώ πολύ και τους δύο σας. Παρ’ότι μένουμε Θεσσαλονίκη και περνάμε τις διακοπές μας , κατά κανόνα , στην Κέρκυρα ,στους συγγενείς μας , η Κρήτη φανταζει πολύ δελεαστική πλέον !

Καλή συνέχεια σ’ οτιδήποτε όμορφο κάνετε και καλή Σαρακοστή

Υποβλήθηκε από ELENI PETROULA στις February 21, 2012 – 10:41μμ.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ ΠΟΣΟ ΧΑΙΡΟΜΑΙ…ΣΚΕΦΤΟΜΟΥΝ ΟΤΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΑΠΛΕΣ ΚΑΙ ΞΥΔΑΤΕΣ..ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΠΟΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΛΙΓΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΜΑΡΙΝΑΡΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΛΙΓΟ.ΓΙΑ ΤΟ CAPRESE ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΙ ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΕΧΩ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΛΙΕΣ…ΣΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ..ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ ΜΕ ΤΟ ΣΕΛΙΝΟ ΜΟΥ ΡΘΕ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΛΙΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΑ ΤΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΜΠΑΧΑΡΙΚΟ ΕΒΑΛΕΣ ΠΑΛΙ ΣΤΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΣ -ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΛΙΕΣ..

Υποβλήθηκε από Vita στις February 21, 2012 – 9:36μμ.

Ευχαριστώ πολύ! Αγαπώ πολύ το Ρέθυμνο και θα χαρώ να το επισκεφτώ για άλλη μια φορά!

Ευχαριστώ κι εσένα Βίκυ για την ευκαιρία που μας έδωσες και τους ιδιοκτήτες του Veneto για τα αξιόλογα δώρα τους! Φιλιά και καλές Απόκριες!

Υποβλήθηκε από Spirtokoyto στις February 21, 2012 – 6:50μμ.

Βικούλα μου,

συγχαρητήρια στα τυχερά κορίτσια μας που κέρδισαν,ευχαριστίες στο Veneto για την ευκαιρία που μας έδωσε,πρώτον να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τη διαμονή στο όμορφο ξενοδοχείο,δεύτερον για την ευγενικη του προσφορά του Κρητικού κρασιού και τρίτον γιατί μέσα από αυτό το event μάθαμε όλοι κάποιους καινούριους τρόπους μαριναρίσματος των αγαπημένων μας ελιών…

Τελευταία,άφησα εσένα,που θα ευχαριστήσω με ένα μεγάλο φιλί,επειδή το αεικίνητο πνεύμα σου όλο και μας ξεσηκώνει με εξαιρετικές εκδηλώσεις… φιλί λοιπόν και…περιμένουμε την επόμενη πρόκληση…-:))

Υποβλήθηκε από eva papastefanaki στις February 21, 2012 – 4:18μμ.

Αγαπητη Βίκυ…

Ενθουσιάστηκα, χάρηκα, ένα δώρο …απο ενα ατομο που μάλλον εγώ του χρωστάω δώρο..!Σ ευχαριστώ πάααρα παααρα πολύ κι εσενα αλλα και τον κ Προκοπάκη.Εγώ είμαι στο Ηράκλειο Κρητης

και θα κανονίσω όποτε βρώ κενό δωμάτιο με την πρώτη ευκαιρία. Εσύ πότε θα έρθεις?Θα ήθελα πολύ να συναντηθούμε να σ ευχαριστησω και απο κοντα.

Πολλά φιλιά


 

 

 

Sharing is caring!

Tags: ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry