HOME > Συνταγές > Γλυκά > Κρέμες/Χαλβάδες > Μετρητός χαλβάς με καλαμποκάλευρο
Μετρητός χαλβάς με καλαμποκάλευρο

Μετρητός χαλβάς με καλαμποκάλευρο

5 from 1 vote

Μετρητό γλυκό λένε, στο Κεράσοβο Αγία Παρασκευή, το γλυκό που έχουμε μάθει να λέμε “χαλβάς 1-2-3-4”. Μόνο που εδώ γίνεται με μίγμα σιμιγδαλιού και καλαμποκάλευρο. Όσο κι αν σας φαίνεται απλός και συνηθισμένος ο χαλβάς αυτός, παρατηρείστε με προσοχή τα στάδια παρασκευής που μας δείχνει η Χριστίνα Κοταδήμου στο βίντεο. Είναι αυτά που μετατρέπουν τον απλό σιμιγδαλένιο χαλβά σε εξαιρετικό. Κι αυτό δεν είναι το σύνηθες μέχρι σήμερα. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία.

“Ο καθένας στην Τουρκία κάνει χαλβά αλλά για να δώσεις την κατάλληλη υφή απαιτείται εμπειρία και υπομονή. Κανένας χαλβάς δεν συγχωρεί τη βιασύνη και την απροσεξία”.

Engin Akin, “Essential Turkish Cuisine”

Ο καλός χαλβάς θέλει γνώση και προσοχή

1. Ο χαλβάς θέλει χρόνο και συνεχές ανακάτεμα

Ξεκινήσαμε με τη Χριστίνα το φτιάξιμο του μετρητού χαλβά στις 10πμ, μια μέρα του Ιουνίου ψηλά στον Σμόλιγκα και στις 10.30 το στρώναμε στις φόρμες. Άφησε το ανακάτεμα μόνο για να πάει να χαμηλώσει τη θερμοκρασία στο φούρνο, όπου έψηνε μια Μπατσάρα, πίτα με χόρτα σωταρισμένα και χυλό καλαμποκάλευρου.

2. Ο χαλβάς θέλει κατσαρόλα με χοντρό πάτο και προσοχή στη φωτιά

Το σωτάρισμα του σιμιγδαλιού θέλει κατσαρόλα με χοντρό πάτο, να κατανέμει ομοιόμορφα τη φωτιά. Θέλει, επίσης, ελεγχόμενη φωτιά και υπομονή για να σωταριστεί καλά ο κόκκος, χωρίς να καεί και πικρίσει. Στην αρχή η φωτιά είναι μέτρια και σταδιακά χαμηλώνουμε όσο χρειάζεται.

3. Το χρώμα στο σωτάρισμα φανερώνει το επόμενο βήμα

Όταν το σιμιγδάλι πάρει ξανθό χρώμα είναι η ώρα να ρίξουμε τα αμύγδαλα να σωταριστούν παρέα. Όταν το σιμιγδάλι πάρει το χρώμα της καραμέλας γάλακτος είναι η ώρα να ρίξουμε το σιρόπι. Αν συνεχίσουμε το σωτάρισμα ακόμα (σε πολύ χαμηλή φωτιά) να πάρει χρώμα καστανό, τότε θα φτιάξουμε τον Μαύρο χαλβά των Ιωαννίνων, για τον οποίον μου μίλησαν άνθρωποι που ορκίζονται στη γεύση του!

4. Το σωστό σωτάρισμα ξεχωρίζει τον χαλβά από την κρέμα!

Αν δεν σωτάρουμε σωστά το σιμιγδάλι και βιαστούμε να ρίξουμε το σιρόπι, τυπικά θα φτιάξουμε πάλι χαλβά, ο οποίος θα ξεράσει το λάδι πολύ σύντομα και γευστικά θα μοιάζει με κρέμα σιμιγδαλιού και όχι με χαλβά. Στις ταβέρνες σερβίρουν ένα τέτοιο ανοιχτόχρωμο χαλβά, γιατί τον προσφέρουν δωρεάν και θέλουν λίγο χρόνο να διαθέσουν στην παρασκευή του και να βγάλουν μεγάλη ποσότητα.

5. Συνεχές ανακάτεμα και μετά το σιρόπι

Όταν ρίξουμε το σιρόπι, αυτή η γλυκιά σούπα με τα αμύγδαλα να κολυμπούν αλλάζει μορφή σιγά σιγά και αποκτά σώμα που σταδιακά ξεκολλά από την κατσαρόλα. Τότε και μόνο τότε είναι η ώρα να σβήσουμε τη φωτιά, να σκεπάσουμε με πετσέτα και να αφήσουμε το χαλβά να αναστενάξει με την ησυχία του.

“Να πάει η ψυχή στο Θεό, να ευχαριστήσει για τα καλά” είπε η Χριστίνα. Να μην σερβίρουν ποτέ ζεστό φαγητό από τη φωτιά την έμαθε η γιαγιά της.

6. Σιμιγδάλι σταριού και αλεύρι καλαμποκιού

Συνήθως βάζουμε χοντρό σιμιγδάλι στο χαλβά. Η Χριστίνα έβαλε μίγμα καρπών και άλεσης. Σιμιγδάλι σταριού χοντρό και ψιλό αλλά και αλεύρι καλαμποκιού, όπως έβαζε η μητέρα της. Η διαφορετική άλεση έδωσε ξεχωριστή υφή στο χαλβά και το καλαμποκάλευρο μια ιδιαίτερη γλύκα. Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε τον χαλβά με καλαμποκάλευρο – από όσο γνωρίζω. Στη Τουρκία είναι προσφιλής και λέγεται Mısır Unu Helvası.

Μετρητός χαλβάς ή χαλβάς 1-2-3-4

Στη ζωή μας έχουμε ορόσημα που σε οδηγούν σε άλλο επίπεδο κατανόησης. Μέχρι σήμερα πίστευα πως η συνταγή για μετρητό χαλβά είναι ευκολομνημόνευτη αλλά όχι πετυχημένη. Είχα φάει πολλές λαδερές εκτελέσεις στις οποίες ανισορροπούσε και η γλυκύτητα. Έτσι είχα φτάσει σε αυτή τη συνταγή “Σιμιγδαλένιος χαλβάς-όλα τα μυστικά”, όταν είχα εντυπωσιαστεί από την ανακάλυψη πως για το σωτάρισμα του σιμιγδαλιού δεν είναι απαραίτητη η λιπαρή ουσία.
Μετά την συνταγή της Χριστίνας κατανόησα πως η σωστή τεχνική καθορίζει το καλό αποτέλεσμα. Να είναι η ζωή σου γλυκιά σαν το χαλβά σου Χριστίνα!

“Υγεία κι αγάπη μεταξύ των ανθρώπων. Αυτά γεμίζουν τη ζωή και δεν αγοράζονται”

Χριστίνα Κοταδήμου

Ο χαλβάς είναι ένα επικό δημιούργημα του πολιτισμού των ανθρώπων που αξίζει να κατανοηθεί, να εξυμνηθεί και να συνεχίσει να εμπλουτίζει με γεύση τη ζωή μας.

Μετρητός χαλβάς με καλαμποκάλευρο

5 from 1 vote
Recipe by Χριστίνα Κοταδήμου Course: ΕπιδόρπιαCuisine: ΉπειροςDifficulty: Εύκολο
Servings

6

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

30

minutes
Total time

40

minutes

Δείτε το βίντεο για να μάθετε να φτιάχνετε σωστά σοταρισμένο χαλβά, σπυρωτό και μυρωδάτο, σαν χαλβά όχι σαν κρέμα. Το μίγμα σιμιγδαλιών δίνει εξαιρετική υφή.

Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 1 κούπα 1 ηλιέλαιο

  • 1 κουταλιά σούπας 1 ελαιόλαδο

  • 1 κούπα 1 χοντρό σιμιγδάλι

  • 1/2 κούπα 1/2 ψιλό σιμιγδάλι

  • 1/2 κούπα 1/2 καλαμποκάλευρο

  • λίγο λίγο αλάτι

  • 1 κούπα 1 αμύγδαλα, ασπρισμένα

  • 1/2 κούπα 1/2 μαύρες σταφίδες (προαιρετικά)


  • Για το σιρόπι
  • 3 κούπες 3 ζάχαρη

  • 4 κούπες 4 νερό

  • 1/2 1/2 λεμόνι

  • κανέλα, γαρύφαλο (προαιρετικά)

Μέθοδος

  • Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο, τα σιμιγδάλια και το καλαμποκάλευρο. Σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε να καλυφθούν με το λάδι και να διαχέεται ομοιόμορφα η φωτιά στους κόκκους χωρίς να καούν. Όσο προχωρά το ψήσιμο, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Θέλει τουλάχιστον 20 λεπτά ψήσιμο.
  • Παράλληλα σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό. Στίβουμε το μισό λεμόνι και το ρίχνουμε στο σιρόπι. Αφήνουμε να σιγοβράζει όσο ψήνουμε το σιμιγδάλι.
  • Όταν το σιμιγδάλι πάρει ξανθό χρώμα, προσθέτουμε τα ασπρισμένα αμύγδαλα (στη μέση ανοιγμένα) να καβουρντισθούν.
  • Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε συνεχώς, προσέχοντας τη φωτιά, μέχρι να φτάσει το σιμιγδάλι το χρώμα της καραμέλας γάλακτος. Τότε ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το σιρόπι στο σιμιγδάλι. Προσοχή πιτσιλάει. Ρίχνουμε όλο το σιρόπι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε να μοιρασθεί σωστά. Δεν σταματάμε το ανακάτεμα παρά μόνο όταν το μίγμα αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
    Βγάζουμε το λεμόνι και το ψιλοκόβουμε. Το προσθέτουμε μέσα στο χαλβά.
  • Σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί. Δείτε πόσο σπυρωτός και σωστά φουσκωμένος δείχνει ο χαλβάς στη φωτογραφία. Όσο και να μείνει δεν θα ξεράσει το λάδι του γιατί σωταρίστηκε σωστά.

Recipe Video

Notes

  • Το σωτάρισμα του σιμιγδαλιού θέλει κατσαρόλα με χοντρό πάτο, να κατανέμει ομοιόμορφα τη φωτιά. Θέλει, επίσης, χαμηλή φωτιά και υπομονή για να σωταριστεί καλά ο κόκκος, ώστε όταν ρίξουμε το σιρόπι να κρατήσει τη σπυρωτή υφή και να έχει ψημένη γεύση, να μην γίνει απλά σαν κρέμα.
  • Ο χαλβάς είναι πολύ νόστιμος όταν τρώγεται ζεστός.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*