HOME > Συνταγές > Φαγητά > Πίτες > Μπομποτόπιτα με τσιγαρίδες
Μπομποτόπιτα με τσιγαρίδες

Μπομποτόπιτα με τσιγαρίδες

5.0 from 2 votes

“Μπομποτόπιτα, μ’έφτιαχνε η μάνα μου, με τσιγαρίδες. Ξέρεις τι νόστιμη ήταν; σε τραβούσε να την φας”. Έτσι είπε η Γιαννούλα Κουκούμη με μεγάλη χαρά στη φωνή της στη θύμηση αυτού του πιάτου. Κι εγώ όταν ακούω χαρά στη φωνή και λάμψη στα μάτια ξέρω πως είμαι κοντά σε ένα γαστρονομικό θησαυρό. Δεν έπεσα έξω ούτε αυτή τη φορά.

Στην απλότητα κυριαρχεί η σοφία

Ξέρουμε πως το καλαμποκάλευρο είναι “άγριο” αλεύρι. Η Χριστίνα Κοταδήμου μας έμαθε στην Μπατσάρα πως θέλει καυτό νερό για να φουσκώσει. Η Ελένη Καραγιάννη μας είπε πως βάζει ένα τριμμένο κολοκύθι στην Τραχανόπιτα για να την κρατήσει μαλακιά και να την ενώσει.

Στην Μπομποτόπιτα η Γιαννούλα σωτάρει το τριμμένο κολοκύθι με τσιγαρίδες, ρίχνει νερό να βράσει και σε αυτό το ζωμό ρίχνει το καλαμποκάλευρο. Γίνεται αμέσως μια κρέμα! Με αυτόν το σοφό τρόπο το καλαμποκάλευρο έχει και ζέστη και υγρασία και νοστιμιά και αποκτά τρυφερή υφή.

Η κρέμα απλώνεται στο ταψί, πάνω της σκορπίζουμε κι άλλες τσιγαρίδες και η μπομποτόπιτα μπαίνει στο φούρνο. Την λέω κρέμα κι όχι χυλό γιατί τρώγεται όπως είναι. Θα μπορούσες να την πεις πολέντα και να την σερβίρεις σαν πουρέ στο πιάτο.

Οι τσιγαρίδες είναι κομμάτια χοιρινού κρέατος με αρκετό λίπος που έχουν σιγομαγειρευτεί ώστε να λιώσει το περισσότερο λίπος. Αν δεν έχουμε μπορούμε να βάλουμε ψιλοκομμένο λουκάνικο ή κομμάτια μπέϊκον.

Μικρά θαύματα γίνονται καθημερινά στα μαγερειά

Με ενθουσίασαν αυτές οι μικρές καμαρούλες που στέγαζαν τα μαγερειά. Κράταγαν χωριστά από το σπίτι τις μυρωδιές και τη φασαρία της κουζίνας αλλά παράλληλα προφύλασσαν και την ηρεμία και την προσήλωση που χρειάζεται για να ενωθούν τα πολύτιμα υλικά σε φαγητό θρέψης των ανθρώπων.

Μια φιάλη γκάζι με δυό εστίες, ένα τζάκι με πυροστιά και γάστρα είναι η εστία. Ένας νεροχύτης και ένα τραπέζι να ανοίγουν τα φύλλα. Τόσα λίγα χρειάζονται για να κάνουν θαύματα καθημερινά εκεί ψηλά στα χωριά της Ηπείρου.

Η γάστρα και η μπόντζα

Η γάστρα είναι το μεταλλικό σκέπασμα του ταψιού με ένα μεταλλικό δαχτυλίδι πάνω της που συγκρατεί στάχτη και κάρβουνα. Είναι ένας αρχαιότατος τρόπος να ψήνουν το πάνω μέρος του φαγητού. Μέχρι τη δεκαετία του 1950 η γάστρα ακουμπούσε πάνω στη μπόντζα, πήλινο ταψί που έφτιαχναν μόνες τους οι γυναίκες του χωριού από το κόκκινο χώμα που έβρισκαν σε συγκεκριμμένο μέρος του ποταμού. Την πύρωναν και στέγνωνε κι έψηναν μέσα της ψωμί και πίτες. Δείτε σ’αυτό το βίντεο πως ψήνουν την μποντζόπιτα στη Χρυσαυγή Βοϊου Κοζάνης.

Λάδι δεν άπλωναν στη μπόντζα γιατί το ρουφούσε. Άπλωναν αλεύρι στο πήλινο ταψί πριν ρίξουν μέσα την πίτα ή λυωμένα καρύδια. Σκέφτεστε πόσο έξυπνα χρησιμοποιούσαν τα υλικά αυτές οι γυναίκες που είχαν μόνο τη γνώση της μάνας, της θείας και της γιαγιάς τους διαθέσιμη; Αξιοποιoύσαν την ουσία κάθε υλικού που είχαν διαθέσιμο.

Η γιαγιά του Γιώργου Σιάφη άλειφε με ξινάδα την μπόντζα πριν ρίξει την πίτα. Στο δικό μου μυαλό αυτό σημαίνει πως ήθελε να καλύψει το πορώδες του πήλινου ταψιού με ένα υλικό που έχει πολλή πηκτίνη και να το “υαλώσει” με ένα τρόπο.

Αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι που μεγάλωσαν στα χωριά της Ελλάδας έχουν βαθιά σύνδεση με τον τόπο τους. Έχουν γευτεί τον τόπο τους, έχει γίνει μέρος του σώματός τους. Έχουν ρίζα.

Η δική μου εργασία είναι να φωτίσω και να τιμήσω τη γεύση του τόπου. Γιατί όσο πιο βαθιά η ρίζα, τόσο πιο ψηλό το δένδρο!
Κι εγώ ονειρεύομαι Έλληνες να τιμούν την Ελλάδα, σαν Μάνα Γη.

Βίκυ Κουμάντου, Ερευνήτρια Γαστρονομίας

Μπομποτόπιτα με τσιγαρίδες

Recipe by Ελένη Σιάφη
5.0 from 2 votes
Course: ΠίτεςCuisine: ΉπειροςDifficulty: Εύκολη
Servings

6

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

50

minutes
Total time

1

hour 

Η μπομποτόπιτα με τσιγαρίδες είναι μια τραγανή και ροδοψημένη πίτα που φτιάχνεται από κρέμα καλαμποκιού με νοστιμιά κρεατόπιτας.

Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 1 μεγάλο πράσινο κολοκύθι

  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο

  • 1 κουταλιά γλυκού βούτυρο (κλαριφιέ) ή γλίνα από τις τσιγαρίδες

  • 200 γρ τσιγαρίδες

  • 1 λίτρο νερό

  • 500 γρ καλαμποκάλευρο

  • λίγο αλάτι

Μέθοδος

  • Σε κατσαρόλα, σωτάρουμε το τριμμένο κολοκύθι στο ελαιόλαδο και το βούτυρο να χάσει τα υγρά του αλλά να μην πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τις μισές τσιγαρίδες και το νερό και αφήνουμε να βράσει. Σβήνουμε τη φωτιά κι όταν ηρεμήσει ο κοχλασμός ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο. Αν το ρίξουμε όσο κοχλάζει θα σβολιάσει. Ανακατεύουμε και άμεσα μετατρέπεται σε πυκνή κρέμα. Αν είναι πολύ πυκνή αραιώνουμε με νερό. Βγάζουμε από τη φωτιά.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί 33εκ και απλώνουμε το μίγμα. Στρώνουμε την επιφάνεια με βρεγμένο κουτάλι. Θέλουμε να γίνει πίτα με ύψος 1εκ. Ρίχνουμε λίγο λάδι στην επιφάνεια. Σκορπίζουμε τις υπόλοιπες τσιγαρίδες.
  • Ψήνουμε στους 180βαθμούς μέχρι να ροδίσει, περίπου 40λεπτά.

Σημειώσεις

  • Για να φτιάξουμε τσιγαρίδες παίρνουμε ένα κομμάτι χοιρινή πανσέτα, κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τσιγαρίζουμε σε μέτρια χαμηλή φωτιά, προσθέτοντας λίγο λίγο νερό, μέχρι να λυώσει το λίπος και να ψηθεί. Εναλλακτικά βάζουμε ψιλοκομμένα λουκάνικα ή μπέϊκον.
  • Η Φώνη Κουκούμη βάζει αυγά και τυρί στην κρέμα

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow TasteFULL.gr on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*