TasteFULL

Γευστικές μπουκιές καλωσορίσματος

Έχουμε καλεσμένους για καθιστό φαγητό, έχουμε οργανώσει το πρόγραμμα στην κουζίνα μας, έχουμε στρώσει το τραπέζι και περιμένουμε να χτυπήσει το κουδούνι. Οι καλεσμένοι δεν φτάνουν όλοι μαζί, ένα μισάωρο εύκολα περνάει με τις αρχικές συζητήσεις, μέχρι να μαζευτούν όλοι.

Αυτό το μισάωρο είναι κατάλληλο για να χαλαρώσουν όλοι, να προσαρμοστούν στο νέο χώρο, να εξοικειωθούν με τις μυρωδιές από τα φαγάκια, που, σε λίγο, θα βρεθούν στο πιάτο τους. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να προσφέρετε ένα ποτό, που θα προετοιμάσει την όρεξη και μερικές γευστικές μπουκιές καλωσορίσματος που θα δώσει το στίγμα του φαγητού που θα ακολουθήσει.

Σε ένα επίσημο μενού, θα ξεκινήσετε με επίσημο amuse bouche. Σε ένα ελληνικό μενού, μπορείτε να προσφέρετε ρακί και αγκινάρα σε λάδι με παξιμαδάκια και ελιές. Σε ένα τραπέζι με πολλούς έφηβους, προσφέρετε στο ξεκίνημα τις ψητές φέτες σαλάμι ή τις μπρουσκέτες με γουακαμόλε.

Όλες οι προτάσεις είναι κατάλληλες και για cocktail party, για finger food ή για ορεκτικά σε μπουφέ.

Amuse bouches


Το πιο απλό καλωσόρισμα που μπορείτε να σερβίρετε είναι μπουκίτσες προζυμένιου ψωμιού και

Τοματάκια με λάδι ελιάς και χοντρό αλάτι


 Τα έτοιμα τσιπς από ολόκληρη πατάτα, ζεσταμένα στο φούρνο, πασπαλισμένα με τριμμένο τυρί, ξύσμα λεμονιού και φρέσκια ρίγανη κάνουν ένα gourmet καλωσόρισμα με μηδέν κόπο.

Τσιπς πατάτας με πεκορίνο Αμφιλοχείας, ξύσμα λεμονιού και φρέσκια ρίγανη


 Το πιο ανέμελο σπιτικό καλωσόρισμα, γιατί ετοιμάζεται μέρες πριν και το λατρεύουν όλοι, στην καλή του εκτέλεση με καλά υλικά, είναι

Μπατόν σαλέ – τραγανά και ανάλαφρα

batons-sales


 Αποκλειστικά και μόνο, αν βρείτε σφολιάτα μόνο με βούτυρο, μπορείτε να φτιάξετε παλμιέ με τυρί, ξύσμα λεμόνι και δεντρολίβανο και ένα σωρό άλλες παραλλαγές (πέστο βασιλικού και τυρί ή λιαστή τομάτα και κάπαρη)

Palmier, γλυκά ή αλμυρά – τα περιζήτητα!

palmier


 Το καλωσόρισμα με τυρί δίνει την ευκαιρία να απολαύσεις λιπαρά, όσο δεν έχεις βαρύνει ακόμα το στομάχι με φαγητό και το προτιμούν όσοι αγαπούν το τυρί. Το κυδωνόπαστο είναι εξαιρετικό ταίριασμα και φανερώνει τη μαστοριά της μαγείρισσας.

Ώριμη γραβιέρα με κυδωνόπαστο

kidonopasto


 Με τις κόκκινες πιπεριές μπορείτε να φτιάξετε ένα είδος τσάτνι, που ταιριάζει πολύ με τα μαλακά λευκά αγελαδινά τυριά, είτε είναι σε κομμάτια (camembert, brie) είτε κρέμα (cream cheese, mascarpone cream) και να το σερβίρετε με κρακεράκια,

Γλυκόξινες πιπεριές – το πιο εντυπωσιακό amuse bouche για τις γιορτές!

glikoksines-piperies

ή

να σερβίρετε ένα κομμάτι τυρί, με τις γλυκόξινες πιπεριές και πελτέ κυδώνι, αφήνοντας τους καλεσμένους να ετοιμάσουν μόνοι τη μπουκιά τους,

ή

να ετοιμάσετε εσείς ένα πιάτο με μπουκίτσες τυριού, συνοδευμένες με διαφορετικά εδέσματα πάνω τους.


 Από τα επίσημα καλωσορίσματα, ο δίσκος με τις μικρές κρεπούλες, τη σπιτική crème fraiche και τις μπουκίτσες καπνιστού σολομού δεν είναι τόσο ακριβός όσο φαντάζεστε.

Καπνιστός σολομός με μίνι κρέπες μυρωδικών και crème fraîche

blinis-solomos


 Τα καλής ποιότητας αλλαντικά εκτιμούνται πολύ στα μεζεδάκια του καλωσορίσματος. Απαραίτητη προϋπόθεση για να φτιάξετε μια κομψή και ισορροπημένη δημιουργία, να είναι κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες! Έχετε δύο επιλογές στησίματος: ή να φτιάξετε ρολάκια ή να τα ακουμπήσετε σε φετούλες ψωμιού. Μάθετε τις διαφορές μεταξύ χαμόν και προσούτο και τα ιδανικά ταιριάσματά τους με φρέσκα και ξερά φρούτα.

Aλλαντικά σε crostini και ρολάκια – με ξερά και φρέσκα φρούτα

piatela-alantika


 Οι φέτες σαλαμιού αέρος, ψημένες στο φούρνο, χάνουν τα περισσότερα λιπαρά τους και γίνονται νοστιμότατα “κρακεράκια” για να συνοδέψουν μια ιδέα ξινής κρέμας ή γιαουρτιού με φρέσκα φύλλα βασιλικού.

Ψητές φέτες σαλάμι με sour cream και βασιλικό

psites-fetes-salami


 Με τα ξερά φρούτα μπορείτε να ετοιμάσετε νοστιμότατες μπουκίτσες, γεμίζοντας χουρμάδες, δαμάσκηνα, βερύκοκα, σύκα, με τυρί, καρύδια, καραμελωμένα φυστίκια αιγίνης ή/και τυλίγοντας τα σε προσούτο ή μπέϊκον (περάστε τα για λίγα λεπτά στο γκριλ). Αν τα σύκα, δεν είναι μαλακά βράστε τα σε κόκκινο κρασί με μπαχαρικά να φουσκώσουν.

Χουρμάδες γεμιστοί με μασκαρπόνε και φυστίκια Αιγίνης

χουρμάδες γεμιστοί


 Πάνω σε λεπτές φετούλες ψημένου ή φρέσκου ψωμιού μπορείτε να ακουμπήσετε κομματάκια από ψητά λαχανικά (φιλετάκια ψητής μελιτζάνας, πιπεριάς) ή τουρσιά ή λιαστή τομάτα με κάπαρη ή μαλακά λευκά τυριά (ανθότυρο, μανούρι) με αγουρέλαιο και φρέσκα μυρωδικά. Οι μικρές πατατούλες είναι λουκουμάκια. σερβιρισμένες έτσι με τη δροσιά της κρέμας, τη σπιρτάδα της καυτερής πιπεριάς και τη φρεσκάδα των αρωματικών.

Μίνι πατατούλες και crostini λαχανικών και τυριών για party

mini-potatoes


Τα φύλλα του αντίβ (ή σίκορε) είναι τραγανές, ζουμερές βαρκούλες που μπορούν να δεχτούν κάτι αλμυρό, κάτι γλυκό και κάτι τραγανό για να ισορροπήσει την ελαφριά πικράδα τους.

Σίκορε με μπλέ τυρί, καρύδια και χουρμάδες

sikore-salata


Για όσους αγαπούν το αβοκάντο και έχουν προβλέψει να έχουν στα χέρια τους ένα ώριμο, αυτή είναι μια παραλλαγή του γουακαμόλε, με μπλέ τυρί και πικάντικη πράσινη πιπεριά τουρσί. Πάνω σε μια φετούλα ψωμί ή παρέα με κρακεράκια, σαν ντιπ.

Roquamole – ντιπ αβοκάντο με ροκφόρ


Μια καπνιστή μελιτζάνα, λευκή και ελαφριά, ενωμένη με λεμόνι και ταχίνι ξεκινά περίφημα το τραπέζι και προϊδεάζει για τα φαγητά που θα ακολουθήσουν!

Baba Ghanoush – η μελιτζανοσαλάτα της Μέσης Ανατολής

melitzanosalata


Αν έχετε φτιάξει την άνοιξη, αγκιναράκια τουρσί ή αν έχετε αγοράσει ένα βάζο αγκιναράκια σε λάδι, σερβίρετέ τα σε φετούλες, παρέα με κρίθινα τρυφερά παξιμαδάκια, το λαδάκι τους σε ένα μπολάκι, ξύγαλο σητειακό και φυσικά μια ρακί για καλωσόρισμα.

Αγκινάρες τουρσί – με όλους τους τρόπους συντήρησης

paksimadi-aginares-toursi


 

 

Tags:

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry