Οι πατάτες τσαλιαστές είναι ένα απλό και πεντανόστιμο πιάτο που φτιάχνουν στο Κεράσοβο Αγία Παρασκευή, στην Κόνιτσα. Στην απλότητα το κάλος, στη σοφία η γεύση. Πράσο ψιλοκομμένο γλυκίζει στο ελαιόλαδο, κοκκινίζει από το κοκκινοπίπερο και τυλίγει τις βραστές πατάτες που σπάνε με την πίεση του πηρουνιού μέσα στο τηγάνι. Ρίγανη μυρωδάτη απο πάνω. Εξαιρετικός μεζές για τσίπουρο.
Τσαλιάζω σημαίνει συνθλίβω με πίεση
Όταν άκουσα να μου περιγράφουν το πιάτο, συζητώντας με ανθρώπους που μόλις είχα γνωρίσει την πρώτη νύχτα στο καφενείο του χωριού, ένιωσα τη χαρά τους και αναρωτιώμουν πως μπορεί μια βραστή πατάτα να δημιουργήσει τέτοιο δέσιμο. Η κυρία Σταυρούλα, μητέρα του Τάκη, θα τις έφτιαχνε να δω τις αυθεντικές, όμως δεν προλάβαμε και τις έφτιαξα μόνη μου, στέλνοντας τη φωτογραφία στην Ελένη, τον Γιώργο, την Καίτη να μου πουν αν μοιάζουν με τις δικές τους.
Στο μυαλό μου ήρθε η λέξη çatal των Τούρκων που σημαίνει πηρούνι και σκεφτόμουν πως η λέξη ήταν παραφθορά του “τσαταλιαστές”, γιατί σπάνε τις πατάτες με το πηρούνι. Ψάχνοντας, εντόπισα το ρήμα “τσαλιάζω” που σημαίνει συνθλίβω με πίεση και το χρησιμοποιούν πχ τσαλιάζω τα σταφύλια. Στο Κεράσοβο, τα σταφύλια δεν τα πατούν σε πατητήρι, αλλά τα πιέζουν σε καδί με το αντί του αργαλειού (ξύλινος κύλινδρος που πάνω του τυλίγεται το νήμα ή το ύφασμα).
Τα σημεία επιτυχίας του πιάτου
Με ενθουσίασε το πιάτο με τη γλύκα του! Μου έτυχαν και νόστιμες πατάτες και ένιωσα ευγνωμοσύνη για κάθε μπουκιά που γεύτηκα. Να προσέξετε τα ακόλουθα σημεία:
- οι πατάτες να σπάσουν σε μέγεθος μικρής μπουκιάς για να έχουν καλή αναλογία πατάτας-αρωματικού ελαιολάδου. Στη φωτογραφία εχω αφήσει μεγαλύτερα κομμάτια για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το πιάτο.
- το πράσο να μην κοπεί πολύ λεπτά κομμάτια γιατί θα καεί μέχρι να σωταρισθούν οι πατάτες.
- το κόκκινο πιπέρι μπορεί να είναι γλυκό ή καυτερό, ανάλογα με το πόσο φαγητό ή μεζέ θέλετε να κάνετε το φαγητό.
- μην βάλετε καπνιστή πάπρικα ή σκουρόχρωμα πιπέρια, γιατί δεν θα δώσουν αυτό το πορτοκαλένιο κόκκινο χρώμα που κάνει ορεκτικό το πιάτο.