HOME > Συνταγές > Φαγητά > Λαχανικά > Πατάτες τσαλιαστές στο τηγάνι
Πατάτες τσαλιαστές από το Κεράσοβο Αγία Παρασκευή

Πατάτες τσαλιαστές στο τηγάνι

5.0 from 3 votes

Οι πατάτες τσαλιαστές είναι ένα απλό και πεντανόστιμο πιάτο που φτιάχνουν στο Κεράσοβο Αγία Παρασκευή, στην Κόνιτσα. Στην απλότητα το κάλος, στη σοφία η γεύση. Πράσο ψιλοκομμένο γλυκίζει στο ελαιόλαδο, κοκκινίζει από το κοκκινοπίπερο και τυλίγει τις βραστές πατάτες που σπάνε με την πίεση του πηρουνιού μέσα στο τηγάνι. Ρίγανη μυρωδάτη απο πάνω. Εξαιρετικός μεζές για τσίπουρο.

Τσαλιάζω σημαίνει συνθλίβω με πίεση

Όταν άκουσα να μου περιγράφουν το πιάτο, συζητώντας με ανθρώπους που μόλις είχα γνωρίσει την πρώτη νύχτα στο καφενείο του χωριού, ένιωσα τη χαρά τους και αναρωτιώμουν πως μπορεί μια βραστή πατάτα να δημιουργήσει τέτοιο δέσιμο. Η κυρία Σταυρούλα, μητέρα του Τάκη, θα τις έφτιαχνε να δω τις αυθεντικές, όμως δεν προλάβαμε και τις έφτιαξα μόνη μου, στέλνοντας τη φωτογραφία στην Ελένη, τον Γιώργο, την Καίτη να μου πουν αν μοιάζουν με τις δικές τους.

Στο μυαλό μου ήρθε η λέξη çatal των Τούρκων που σημαίνει πηρούνι και σκεφτόμουν πως η λέξη ήταν παραφθορά του “τσαταλιαστές”, γιατί σπάνε τις πατάτες με το πηρούνι. Ψάχνοντας, εντόπισα το ρήμα “τσαλιάζω” που σημαίνει συνθλίβω με πίεση και το χρησιμοποιούν πχ τσαλιάζω τα σταφύλια. Στο Κεράσοβο, τα σταφύλια δεν τα πατούν σε πατητήρι, αλλά τα πιέζουν σε καδί με το αντί του αργαλειού (ξύλινος κύλινδρος που πάνω του τυλίγεται το νήμα ή το ύφασμα).

Τα σημεία επιτυχίας του πιάτου

Με ενθουσίασε το πιάτο με τη γλύκα του! Μου έτυχαν και νόστιμες πατάτες και ένιωσα ευγνωμοσύνη για κάθε μπουκιά που γεύτηκα. Να προσέξετε τα ακόλουθα σημεία:

  • οι πατάτες να σπάσουν σε μέγεθος μικρής μπουκιάς για να έχουν καλή αναλογία πατάτας-αρωματικού ελαιολάδου. Στη φωτογραφία εχω αφήσει μεγαλύτερα κομμάτια για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το πιάτο.
  • το πράσο να μην κοπεί πολύ λεπτά κομμάτια γιατί θα καεί μέχρι να σωταρισθούν οι πατάτες.
  • το κόκκινο πιπέρι μπορεί να είναι γλυκό ή καυτερό, ανάλογα με το πόσο φαγητό ή μεζέ θέλετε να κάνετε το φαγητό.
  • μην βάλετε καπνιστή πάπρικα ή σκουρόχρωμα πιπέρια, γιατί δεν θα δώσουν αυτό το πορτοκαλένιο κόκκινο χρώμα που κάνει ορεκτικό το πιάτο.

Πατάτες τσαλιαστές

5.0 from 3 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: ΟρεκτικόCuisine: ΉπειροςDifficulty: Εύκολη
Servings

2

servings
Prep time

5

minutes
Cooking time

5

minutes
Total time

10

minutes

Οι βραστές πατάτες τυλίγονται σε ελαιόλαδο, γλυκό από το πράσο, ροδαλό από το κοκκινοπίπερο και γίνονται μεζές για το τσίπουρο.

Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 2 πατάτες βραστές

  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο

  • 1 πράσο, μόνο το λευκό μέρος

  • μια πρέζα αλάτι

  • 1 κουταλιά γλυκού κόκκινο πιπέρι (γλυκό ή καυτερό)

  • 1/2 κουταλιά γλυκού ρίγανη

Μέθοδος

  • Έχουμε βράσει τις πατάτες με την φλούδα τους σε αλατισμένο νερό που τις καλύπτει ή έχουμε ψήσει τις πατάτες σε κατσαρολάκι με το δικό μου τρόπο (κατάλληλο για ηλεκρική εστία όχι για κουζίνα γκαζιού). Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες.
  • Κόβουμε το πράσο στα τέσερα και μετά σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι να ζεσταθεί σε μέτρια δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το πράσο, το αλάτι και σωτάρουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το κόκκινο πιπέρι κι ανακατεύουμε να χρωματίσει το λάδι.
  • Προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες στα τέσσερα και με πηρούνι πιέζουμε να σπάσουν σε πιο μικρά κομμάτια. Ανακατεύουμε να τυλιχθούν στο αρωματικό ελαιόλαδο. Αφήνουμε να σωταρισθούν για 2 λεπτά και αδειάζουμε σε πιάτο. Όσο περισσότερο μένουν στο τηγάνι, ρουφούν το λάδι, σπάνε περισσότερο και γίνονται σαν πουρές. Θέλουμε να είναι ορατό το κόκκινο λάδι στο σερβίρισμα. Προσθέτουμε τη ρίγανη από πάνω και σερβίρουμε. Πατάτες τσαλιαστές στο τηγάνι

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

One Comment

  1. Well done. Just like my grandmother’s. I can still taste them

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*