TasteFULL

Η κάβα του Veneto προτείνει εξαιρετικά κρασιά

Πρωτογνώρισα το Veneto πέρσι, σας μίλησα γι’αυτό. Για τους πολλούς, είναι ένα ξενοδοχείο και ένα εστιατόριο, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, στην Κρήτη. Για όσους καταλαβαίνουν, είναι μια ενεργειακή πύλη.

Μόλις διαβείς την πέτρινη αψιδωτή καμάρα της εισόδου, ο κόσμος παύει να υπάρχει. Ο ήχος του νερού από τις κρήνες που τρέχουν στις αυλές, ο αέρας που κινείται δροσερός μέσα στα ανοίγματα, το φως που αγκαλιάζει γλυκά με σκιές τις γωνιές, οι πέτρινοι τοίχοι που κρατούν τον καύσωνα, το θόρυβο, το πλήθος μακριά, είναι τα στοιχεία που σ’αγκαλιάζουν τρυφερά, όσο κινείσαι μέσα στο κτίριο.

Όταν είσαι σε ενεργειακό χώρο, ξεχνάς το χρόνο. Ηρεμείς και χαλαρώνεις. Η αύρα σου επουλώνεται από την αρμονία των στοιχείων γύρω σου.

Αυτό είναι για μένα το Veneto. Ένα ενεργειακό spa. Ένας χώρος με ιστορία 700 ετών, που τον αγάπησε και τον σεβάστηκε ο σημερινός ιδιοκτήτης, αφήνοντας αδιατάρακτη την αρμονία των στοιχείων : φως, νερό, γη, αέρας.

veneto

Έμεινα μόνο δύο νύχτες και έφυγα ξεκούραστη, ήρεμη και χαρούμενη.

Δυό λόγοι ακόμα συντέλεσαν σ’αυτό.

Πρώτον, γιατί το εστιατόριο του Veneto είναι πολύ ρομαντικό εστιατόριο και η Βάσω Αλεφαντινού στην κουζίνα μαγειρεύει θαύματα με τα υλικά της κρητικής γης.

Δεύτερον και ουσιαστικότερο, γιατί ο Γιάννης Προκοπάκης, που έχει το ξενοδοχείο, με την Αργυρώ Πετράκη, που είναι οινολόγος και οινοχόος του εστιατορίου και σύντομα σύζυγός του, είναι δυό παιδιά με πάθος για τη ζωή, για τη Κρήτη, για τους φίλους, για τη δουλειά. Ας μην παραλείψω το φαγητό και το κρασί, που είναι το τερέν τους!

Θα τους γνωρίσετε όταν πάτε να δειπνήσετε στο εστιατόριο.

Ο Γιάννης είναι αστείρευτη πηγή γνώσεων, σε ό,τι αφορά τη Κρήτη : την ιστορία, τη γη, τα προϊόντα, τα φαγητά, τις εκδρομές, τα πάντα. Μιλήστε του και θα γοητευθείτε από την ικανότητα διήγησης και τη ζωντάνια του.

Η Αργυρώ θα σας προτείνει κρασί για το φαγητό που διαλέξατε. Ακούστε την! Θα έχετε την ευκαιρία να πιείτε κρασί που θα χαραχτεί στη γευστική σας μνήμη.

Η ικανότητα της Αργυρώς και του Γιάννη να ξεχωρίζουν τα καλά κρασιά είναι ο λόγος που η λίστα κρασιών του Veneto έχει βραβευτεί για τις εξαιρετικές επιλογές ετικετών. Όταν πάτε στο εστιατόριο, ζητήστε να επισκεφτείτε την κάβα. Με ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας (το τρίτο πηγάδι βρίσκεται μέσα στην κάβα), οι πέτρινοι τοίχοι προστατεύουν τα κρασιά μέχρι να φτάσουν στο ποτήρι μας.

Πέρσι ο Γιάννης μου είχε προτείνει δύο λευκά κρασιά, σαν κορυφαία, τα ήπια και τα δύο και είχε απόλυτα δίκιο.

  • Το Nostos Roussane του Μανουσάκη (14,5% αλκοολικοί βαθμοί, περασμένο 4 μήνες σε δυνατά καπνισμένο βαρέλι) και
  • τον Άσπρο Λαγό του Δουλουφάκη (η καλύτερη οινοποίηση της τοπικής ποικιλιάς Βιδιανό, περασμένο 5 μήνες σε βαρέλι).

Όταν κάποιος γνωρίζει καλά ένα θέμα και οι προτάσεις του σου ταιριάζουν, ξέρετε πως εξελίσσεται η ιστορία. Ζητάς περισσότερα.

veneto-01

Έτσι, φέτος, μπήκαμε παρέα με την Αργυρώ στην κάβα και ζήτησα να μου δείξει μερικά κρασιά που ξεχωρίζει σαν εξαιρετικά και θα μπορούσαμε κι εμείς να τα αναζητήσουμε για τα σπιτικά τραπέζια μας ή όταν τρώμε σε εστιατόριο. Κρατήστε σημειώσεις στην ατζέντα σας.

Προτάσεις κρασιών


Mantinia Nassiakos, κτήμα Σεμέλη – Μοσχοφίλερο.

Λευκό κρασί, με δυνατό άρωμα 100φυλλου τριαντάφυλλου! Πίνεται φρέσκο, τη χρονιά της εμφιάλωσης. Κρασί με σώμα, κατάλληλος συνοδός έντονων γεύσεων, θαλασσινών και μη. Μπορεί να σερβιριστεί και ως απεριτίφ, πίνεται μόνο του. Σερβίρεται στους 8ο – 10οC. Αλκοολικοί βαθμοί 12%.


Αφήλιον, κτήμα Γαία Γκανή – Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Ροδίτης.

Λευκό κρασί, με άρωμα λουλουδιών και φρούτων, περασμένο λίγο από βαρέλι. Ταιριάζει με όλα τα θαλασσινά, τα λευκά κρέατα αλλά και τα λαδερά του καλοκαιριού. Σερβίρεται στους 8–10οC. Αλκοολικοί βαθμοί 13,5%. Το είπια μόνο του, σαν απεριτίφ με δροσερό αγγουράκι και ήταν τέλειο! Πολύ αρωματικό, δροσερό και φρουτώδες!


Nostos Pink, κτήμα Μανουσάκη – Syrah.

Ροζέ κρασί, στην πρώτη χρονιά εμφιάλωσης φέτος, με αρώματα βιολέτας, κόκκινων φρούτων και δυνατή οξύτητα. Ταιριάζει με όστρακα και λαδερά, αν και σαν ροζέ ταιριάζει με όλα τα φαγητά. Σερβίρεται στους 9–11οC. Αλκοολικοί βαθμοί 13%.


Κοτσιφάλι – Syrah, Λυραράκης – Κοτσιφάλι 30%, Syrah 70%.

Κόκκινο κρασί, με πολλά βραβεία. Εχει παντρέψει πολύ πετυχημένα μια ξένη και μια ντόπια ποικιλία. Βελούδινο κρασί, με γλυκειά γεύση βατόμουρων και κερασιών και έντονη επίγευση. Ταιριάζει με κρέατα, λουκάνικα, τυριά. Σερβίρεται στους 17-18οC. Αλκοολικοί βαθμοί 13%. Αυτό είναι το κρασί που επέλεξαν να σερβίρουν, τα παιδιά, στο τραπέζι του γάμου τους. Το έχω πιεί το 2008 και το θυμάμαι ακόμα!


Robust, Καρυπίδης – Sauvignon Cabernet 65%, Sangiovese 35%.

Κόκκινο κρασί, με ωρίμανση σε δρύϊνα βαρέλια για 25 μήνες. Είναι έντονα τανικό γι’αυτό θέλει παλαίωση για να καταναλωθεί. Φέτος πωλείται η σοδειά του 2004. Συνοδεύει γεμάτες γεύσεις κρεατικών και κυνήγι. Σερβίρεται στους 18 -20οC. Αλκοολικοί βαθμοί 14%. Πολύπλοκο κρασί με χαρακτήρα και εξαιρετική οινοποίηση! Η Αργυρώ λέει πως “όποιο κρασί κι αν δοκιμάσετε από τα κρασιά του Καρυπίδη θα σας μείνει αξέχαστο”.


Και για να μην ξεχνάμε τις ρετσίνες που κάνουν πολύ δυνατή επάνοδο στα τραπέζια μας, γιατί ταιριάζουν με όλα τα μεζεδάκια του καλοκαιριού και τα τηγανιτά, δοκιμάστε τη Ρετσίνα Παπαγιαννάκου, από σαββατιανό αττικό σταφύλι, με 9% αλκοολικούς βαθμούς.


Όταν επισκεφτείτε το Veneto, είτε για διαμονή είτε για φαγητό, ζητείστε να δοκιμάσετε και να αγοράσετε δύο μοναδικά σπιτικά λικέρ.

Το ένα από βανίλιες, με φωτεινό κόκκινο χρώμα. Το άλλο από ανθούς εσπεριδοειδών, με φωτεινό κίτρινο χρώμα και άρωμα τέτοιο που γεμίζει άνοιξη το ποτήρι σου! Αν έχετε γέννηση, βάπτιση, αρραβώνα ή γάμο στην οικογένεια και θέλετε να ράνετε με άνθη ευτυχίας τη στιγμή, αναζητείστε αυτό το λικέρ από το Veneto. Ίσως και να μπορούν να σας το στείλουν εκεί που βρίσκεστε.

Τηλεφωνείστε +30 28310 56634, 6934943640.

veneto-kava

Tags: , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry