TasteFULL

Αφράτες καραμέλες hokey pokey by Nigella

Τι σκαρφίζεται αυτή η κοπέλα! Αυτές οι αφράτες καραμέλες είναι το γρήγορο φίλεμα της όταν πάει σε ξαφνικά καλέσματα φίλων. Hokey pokey είναι το honeycomb στη διάλεκτο της Κορνουάλης.

Είδε μια φίλη μου εκπομπή της στην τηλεόραση και μου είπε πως έσπαγε την καραμέλα με ένα σφυρί σε κομματάκια. Βρήκα το βίντεο και δοκίμασα τη συνταγή. Έχει πλάκα!

Κάνει μια καραμέλα με ζάχαρη και σιρόπι και προσθέτει σόδα μαγειρικής. Η καραμέλα αφρίζει και φυλακίζει τις φυσαλίδες που δημιουργεί η σόδα. Ρίχνει το μίγμα σε επίπεδη επιφάνεια και το αφήνει να παγώσει. Γίνεται μια χρυσή λιμνούλα και το σπίτι μοσχοβολά καραμέλα. Λέγεται honeycomb γιατί μοιάζει με τις τρυπούλες της κερήθρας.

Δύο σημεία προσοχής που δεν τα λέει η ίδια γιατί για εκείνη η μαγειρική είναι …hocus pocus και με ένα μαγικό spell της εμφανίζονται τα φαγητά που δημιουργεί!

  • Αν η καραμέλα ψηθεί παραπάνω πικρίζει και σκουραίνει και όταν ρίξουμε τη σόδα το μίγμα ψήνεται πολύ γρήγορα!
  • Αν έχει υγρασία, όπως αυτές τις μέρες, μην την αφήσετε στα μπολάκια να την τσιμπολογάτε. Θα μαλακώσει και θα κολλάει στα δόντια και στα χέρια.

Όμως, αν την καταναλώσετε αμέσως θα είναι μια χαρά. Και η γεύση της είναι σαν να τρως σιρόπι καραμέλας από κρεμ καραμελέ. Και είναι τόσο ευχάριστα τραγανιστή που θα ενθουσιάσει τα παιδιά. Και η διαδικασία είναι τόσο μαγική που θα σας κάνει Magica de Spell στα μάτια τους!

Μεταμορφώστε ένα βαρετό απόγευμα κάνοντας μαγικές, τραγανές, μοσχοβολιστές, αφράτες καραμέλες μαζί με τα παιδιά σας. Αφήστε τα να τις φάνε επιτόπου και στείλτε τα να πλύνουν τα δόντια τους μετά.

Σκεφτόμουν πως θα μπορούσα να τις σπάσω σαν άμμο και να τις σκορπίσω πάνω από μια απλή κρέμα ψυγείου φτιαγμένη μόνο με γάλα (βάλτε την αναλογία για μαλεμπί). Η υγρασία θα τις έλυωνε και θα πότιζαν με χρυσό σιρόπι την κρέμα. Ή να συνοδέψω ένα παγωτό βανίλια. Δοκιμάστε και πείτε μου.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Sharing is caring!

Υλικά

  • 100γρ ζάχαρη λευκή
  • 4 κουταλιές σούπας golden syrop (ή σιρόπι από γλυκά κουταλιού ή μέλι)
  • 1 1/2 κουταλιά γλυκού baking soda

Μέθοδος εκτέλεσης

Σε κατσαρόλα μικρή, βάλτε τη ζάχαρη και το σιρόπι και ανακατέψτε να βραχεί. Βάλτε τη σε δυνατή φωτιά. Μην ανακατέψετε άλλο με το κουτάλι. Μπορείτε μόνο να κουνάτε την κατσαρόλα από εδώ και μπρος.

Μόλις κάνει φουσκάλες και δείτε πως η ζάχαρη έχει λυώσει και το σιρόπι είναι ρευστό βγάλτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά. Ρίξτε αμέσως τη σόδα και ανακατέψτε με ένα σύρμα πολύ γρήγορα.

Αδειάστε το μίγμα σε μια ελαφρά λαδωμένη λαδόκολλα και αφήστε να κρυώσει. Προσέξτε η καραμέλα είναι καυτή. Μην αγγίζετε τίποτα.

Σε 15 λεπτά περίπου θα έχει κρυώσει. Αφαιρέστε την λαδόκολλα και σπάστε την καραμέλα σε κομμάτια. Το σφυρί δεν είναι απαραίτητο, είναι πολύ εύκολο να σπάσει με τα χέρια.

Σπιτική λεμονάδα και αφράτες καραμέλες κέρασα τα παιδάκια και τους γονείς τους που ήρθαν στο Ζάππειο, εκείνη την Κυριακή στην εκδήλωση της Παιδιαδρομής.

 

Tags:

Άλλες συνταγές με , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry