Η κυρία Τούλα με τον άντρα της, γεοπόνοι και οι δύο σε σύνταξη, είναι μανιταροσυλλέκτες πολλά χρόνια. Έχουν εντοπίσει τα μέρη τους και κάθε εποχή ξέρουν που θα εξορμήσουν αναζητώντας τα νόστιμα και φαγώσιμα άγρια μανιτάρια. Τα μανιτάρια μαρτούλια πήραν θέση στο καλάθι τους αυτή τη φορά.
Είναι μεγάλα μανιτάρια, σαρκώδη, με λευκό πόδι και σκούρο γκρι καπελάκι κυματιστό στην άκρη, ενώ από κάτω έχει ανοιχτόχρωμες γρίλιες. “Υγροφόρος ο Μαρτιάτικος” είναι το επίσημο όνομά του αλλά Μαρτούλια τα λένε επειδή εμφανίζονται τον Μάρτη, όταν λυώνουν τα χιόνια. Βγαίνουν στην ορεινή ζώνη και συλλέγονται σε Εύβοια, Καστοριά, Γρεβενά και Τρίκαλα.
Στις ιστοσελίδες για μανιταροσυλλέκτες υπάρχει αρχείο όπου αναφέρει ο συλλέκτης ποιο είδος μανιταριού εντόπισε, πότε και που. Εγώ δεν έχω μέχρι τώρα ψάξει για μανιτάρια και ήταν η πρώτη φορά που πήρα στα χέρια μου κάτι τόσο διαφορετικό από τα μανιτάρια του σούπερ μάρκετ (portobello, ασπρομανίταρα, πλευρώτους, buttons).
Η όψη και η μυρωδιά τους δεν με δελέαζε και παρά τις διαβεβαιώσεις των ειδικών, έψαξα στο διαδίκτυο πριν τα μαγειρέψω για την οικογένειά μου. Γράφουν γι’αυτά ότι είσαι τυχερός αν τα βρεις γιατί είναι εξαιρετικής νοστιμιάς. Διστακτική, ακολούθησα τη συμβουλή της κυρίας Τούλας και -αφού τα καθάρισα σχολαστικά κάτω από τρεχούμενο νερό με ένα πινελάκι- τα ζεμάτισα ολόκληρα, σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά.
Εκεί μεταμορφώθηκαν! Το νερό έγινε γκρι του μελανιού και μοσχοβολούσε. Έβγαλα τα μανιτάρια στο στραγγιστήρι, σούρωσα το νερό και το κράτησα. Μύριζα τα μανιτάρια και ανακάλυπτα τα αρώματα του δάσους και της γης που μεταφέρουν. Γλυκιά μυρωδιά γης. Φρεσκοκομμένο ξύλο, βρεγμένο χώμα, τζάκι. Τότε άρχισα να νοιώθω τυχερή για το θησαυρό που είχα στα χέρια μου και σκεφτόμουν πως να τα μαγειρέψω για να φανούν τα ντελικάτα αρώματά τους.
Τα έκοψα σε φέτες και εντυπωσιάστηκα από το “ψαχνό” που είχαν στο καπελάκι, αλλά και στο πόδι τους. Μίκρυναν λίγο σε όγκο στο βράσιμο αλλά όχι πολύ. Ήταν εντυπωσιακά μεγάλες φέτες μανιταριού.
Με το κόψιμο, τα αρώματά τους αναδύθηκαν από παντού. Αποφάσισα πως το ψήσιμο στην μαντεμένια γκριλιέρα θα συμπύκνωνε τα αρώματά τους και ο ζωμός θα έκανε αρωματικό ένα ριζότο με μανιτάρια. Ψητά, λοιπόν και ριζότο!
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης