HOME > Συνταγές > Γλυκά > Μπισκότα/Μαρέγκες > Αμυγδαλωτά – τα γλυκά της χαράς
αμυγδαλωτά

Αμυγδαλωτά – τα γλυκά της χαράς

Τα δάχτυλά μου μοσχοβολάνε ανθόνερο, το ίδιο και η κουζίνα μου. Στην πιατέλα στέκονται καμαρωτά κατάλευκα αμυγδαλωτά, σαν καμπανούλες που σημαίνουν χαρμόσυνα.

Αυτά τα γλυκά φτιάχνονται σ’όλη την Ελλάδα για να καλωσορίσουν νέες ζωές, νέα ονόματα, νέα ξεκινήματα.

Χιονάτα σαν την αγνότητα των ευχών, αρωματικά σαν τους ανθούς της νερατζιάς, γεμάτα αμύγδαλα σαν την αφθονία που προσκαλείς, γεμάτα γλύκα σαν τη ζωή που θέλεις να αποκτήσεις.

Τα σημερινά αμυγδαλωτά τα αφιερώνω στα πρώτα γενέθλια των Girl Geek Dinners, με την ευχή να μείνουν πολλά-πολλά χρόνια ενεργός υποστηρικτής κάθε Ελληνίδας που πιστεύει στον εαυτό της, δοκιμάζεται σε νέα ξεκινήματα και ακολουθεί το όνειρό της, με σύμμαχο την τεχνολογία και την γνώση.

Τα έφτιαξα παρέα με με την κόρη μου και τα στέλνω στη σημερινή επετειακή συνάντηση, για να ευχαριστήσω για την υποστήριξη που δόθηκε και σε μένα απλόχερα. Εύχομαι σε κάθε γυναίκα που επιχειρεί, να πετύχει το στόχο της!

Αμυγδαλωτά – τα γλυκά της χαράς

0 from 0 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Μπισκότα u0026amp; Μαρέγκες
Servings

40

servings
Prep time

3

hours 

50

minutes
Cooking time

30

minutes
Total time

4

hours 

20

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 1 κιλό αμύγδαλα

  • 6 ασπράδια αυγών

  • 2 φλυτζάνια ζάχαρη

  • 1/4 φλυτζανιού σιμιγδάλι ψιλό

  • 1/4 φλυτζανιού ανθόνερο

  • 3 σταγόνες εσάνς πικραμυγδάλου

  • Ανθόνερο και ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα

Μέθοδος

  • Στεγνώστε πολύ καλά τα αμύγδαλα, αφού τα ξεφλουδίσετε (τα αφήνετε για λίγα λεπτά σε βραστό νερό και μετά τα ξεφλουδίζετε εύκολα ένα-ένα).
    Παραδοσιακά τα στέγνωναν 2 μέρες στον ήλιο, αλλά μπορείτε να επισπεύσετε τη διαδικασία βάζοντας τα στο φούρνο, στους 60 βαθμούς για 3 ώρες περίπου. Θέλετε να στεγνώσουν μέχρι μέσα αλλά να μην πάρουν χρώμα. Θα τα δείτε να “ανοίγουν” όταν έχουν στεγνώσει.
  • Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς, πριν τα περάσετε στο πολυμίξερ για να γίνουν σα χονδρό σιμιγδάλι. Αν τα αλέσετε ενώ είναι ζεστά, θα βγάλουν το λάδι τους και δεν θα γίνει σπυρωτό το μίγμα.
  • Ξαναπεράστε στο πολυμίξερ τα αμύγδαλα μαζί με τη ζάχαρη, να ενωθούν καλά.
  • Προσθέστε το σιμιγδάλι, το ανθόνερο, την εσάνς πικραμυγδάλου, τα ασπράδια -ελαφρά χτυπημένα με το πηρούνι, όχι σε μαρέγκα- και ζυμώστε το μίγμα, να ανακατευτούν ομοιογενώς τα υλικά.
  • Παίρνετε μικρές μπαλίτσες με ένα κουτάλι και πλάθετε σε σχήμα αχλαδιού ή καμπάνας ή κουφέτου. Για να μην κολλά το μίγμα στα χέρια σας, βουτάτε τα συνεχώς σε ανθόνερο. Βοηθά πολύ στο πλάσιμο.
    Βάζετε τα αμυγδαλωτά στις λαμαρίνες του φούρνου πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
  • Ψήνετε στους 150 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά στη βάση και στην κορυφή τους. Όσο ψήνετε τη μια λαμαρίνα, ετοιμάζετε την επόμενη.
  • Ξεκολλάτε τα αμυγδαλωτά από το χαρτί προσεκτικά και τα αφήνετε να κρυώσουν.
  • Άχνισμα: Βρέχετε με τα δάχτυλά σας ή με ένα πινέλο τα αμυγδαλωτά ένα-ένα και τα βουτάτε στη ζάχαρη άχνη.

    Διατηρείστε τα σε ερμητικά κλειστό κουτί.
    Ξεραίνονται εύκολα, αν τα αφήσετε απλώς στην πιατέλα.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*