HOME > Συνταγές > Φαγητά > Σαλάτες > Ανηθοσαλάτα, η συνοδός των κόκκινων αυγών
ανηθοσαλάτα

Ανηθοσαλάτα, η συνοδός των κόκκινων αυγών

Η ανηθοσαλάτα γίνεται με δύο βασικά υλικά, εκτός από τον άνηθο φυσικά: μια ήπια σε γεύση, μέτρια σε σκληρότητα φέτα και στραγγιστό γιαούρτι.

Η φέτα πρέπει να είναι ήπια, γιατί ο άνηθος έχει πολύ ντελικάτο άρωμα και εύκολα μπορεί να εξουδετερωθεί από μια δυνατή φέτα.

Η αναλογία που θα σας δώσω ικανοποιεί τη δική μου γεύση, όμως μπορείτε εύκολα να την τροποποιήσετε σε πιο “τυρένια” ή πιο “γιαουρτένια”.

Το χρώμα, όπως μου αρέσει να την φτιάχνω, γίνεται ανοικτό πράσινο, ανοιξιάτικο. Για να γίνει πράσινη, ξεκινάω αλέθοντας τον άνηθο στο λάδι και προσθέτω μετά εναλλάξ γιαούρτι – φέτα λίγο λίγο.

Την έχω δοκιμάσει και αλλιώς, κάνοντας, πρώτα, κρέμα τη φέτα με το γιαούρτι και προσθέτοντας εκτός μπλέντερ τον ψιλοκομμένο άνηθο. Έτσι γίνεται άσπρη κρέμα με πράσινα φυλλαράκια.

Όταν την βγάλετε από το μπλέντερ θα είναι ρευστή. Αφήστε την σε δοχείο στο ψυγείο και θα σφίξει.

Η ανηθοσαλάτα είναι ιδανική συνοδός στα κόκκινα αυγά. Προγραμματίστε την για το δείπνο του Μεγάλου Σαββάτου.

Ετοιμάστε την πιατέλα με τα λαχανικά και τα ψωμάκια πριν φύγετε για την εκκλησία, πάνω στο στρωμένο τραπέζι. Σερβίρετε την ανηθοσαλάτα στο μπολάκι της και αφήστε τη στο ψυγείο, να σας περιμένει να γυρίσετε.

Όταν έρθετε, βάλτε να ζεστάνετε τη μαγειρίτσα με συκωτάκια ή τη μαγειρίτσα με μανιτάρια, βγάλτε το μπολ της ανηθοσαλάτας από το ψυγείο και ακουμπήστε το στην έτοιμη πιατέλα. Μέχρι να έρθει το κύριο πιάτο, όλοι θα τρώνε το ορεκτικό και τα κόκκινα αυγά τους. Αν και εκτός από τη μαγειρίτσα, λατρεύω να ετοιμάζω μερικά παϊδάκια στη γάστρα και να μένουν έτοιμα να μας περιμένουν να γυρίσουμε από την εκκλησία, ακόμα ζεστά στο φούρνο.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Ανηθοσαλάτα, η συνοδός των κόκκινων αυγών

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Σαλάτες
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 1 μικρό ματσάκι άνηθο μόνο τα φύλλα του (περίπου 3 κ.σούπας)

  • 1/4 κούπας λάδι

  • 350 γρ. φέτα μέτρια ήπια

  • 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

  • 1/2 κουτ. γλυκού άσπρο πιπέρι λεπτοτριμμένο

Μέθοδος

  • Βάλτε στο μπλέντερ τον άνηθο και το λάδι (τόσο λάδι όσο να καλύψει τον άνηθο για να μπορέσει να αλεστεί). Αλέστε τον.
    Γίνεται μια έντονα πράσινη πάστα.
  • Προσθέστε σταδιακά λίγο γιαούρτι-λίγη φέτα, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Προσθέσετε το άσπρο πιπέρι.
    Δοκιμάστε αν χρειάζεται αλάτι.
  • Βάλτε σε δοχείο στο ψυγείο να παγώσει.

    Σερβίρεται σε μπολάκι σαν ντιπ ή πάνω στα βρασμένα αυγά – αντί για μαγιονέζα.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*