Ο αποξηραμένος λωτός δείχνει διαφορετικός στη βιτρίνα των καταστημάτων ξηρών καρπών. Χιονισμένος, ζαρωμένος και μεγάλος. Μα κρύβει μέσα του μια πορτοκαλί καρδιά, βελούδινη και τρυφερή σαν λουκούμι, με ντελικάτη γεύση λωτού. Σκέτο ποίημα!
Τον εντόπισα στο Χαλάνδρι κι απόρησα όταν μου είπαν πως είναι ελληνικής παραγωγής. Η εμπορική παραγωγή γίνεται πρώτη φορά στην Βόρεια Ελλάδα, από καλλιεργητή/ές λωτών. Όταν μίλησα σχετικά στο Facebook, με ενημέρωσαν για το βίντεο που ακολουθεί και δείχνει μια Κινέζα στην επαρχία Yunnan, να μαζεύει λωτούς και να τους αποξηραίνει, ξεφλουδίζοντας πρώτα και κρεμώντας τους μετά από σχοινί.
Έγινε ο κόσμος μια σταλιά
Η κόρη μου, που είχε μείνει μήνα Νοέμβριο στην Ιαπωνία, μου είπε πως όταν ταξίδεψε εκτός πόλεων, όλα τα αγροτόσπιτα ήταν στολισμένα με αυτές τις “πορτοκαλί κουρτίνες”. Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας συλλογής των λωτών, σφικτών και άγουρων ακόμα. Για τις επόμενες 40 ημέρες, όλη η φροντίδα του σπιτιού είναι να μετατρέψουν τους άγουρους, στιφούς λωτούς, συνήθως ποικιλίας Hachiya, σε ώριμους, γλυκούς, ζελατινένιους ξηρούς λωτούς, Hoshigaki (αποξηραμένος λωτός) στην γλώσσα τους.
Δείτε το βίντεο, σε ένα μαγικά όμορφο σημείο του πλανήτη, για να μάθετε τη διαδικασία αποξήρανσης των λωτών και τον τρόπο που αξιοποιούν την αφθονία της φύσης. Μετά, ελάτε να σας πω περισσότερες λεπτομέρειες για τον λωτό και για την αποξήρανση. Να δείτε κι άλλα βίντεο της κοπέλας αυτής. Θα καταλάβετε πόσο μακριά ζούμε από την αυτάρκεια διατροφής και πόσο έχουμε εξαρτήσει τη ζωή μας από το εμπόριο.
Ο αποξηραμένος λωτός καταγεγραμμένος στην Κιβωτό των Γεύσεων
Παρότι η Κίνα είναι η μάνα γη του λωτού, τόσο το δέντρο όσο και η τεχνική της αποξήρανσης, μεταφέρθηκαν στην Ιαπωνία στα μέσα της περιόδου Heian (794-1185μΧ). Εκείνη την εποχή, ανθούσε η αυτοκρατορική αυλή στην Ιαπωνία και η κουλτούρα τους διαμορφωνόταν από ερεθίσματα σε όλα τα επίπεδα, από γαστρονομία, θρησκεία, τέχνες και γράμματα, υποβοηθούμενη από μια μακρόχρονη περίοδο ειρήνης.
Πρώτη φορά τότε, τα φρούτα μπήκαν στη γιαπωνέζικη κουζίνα σαν μέρος του δείπνου. Ο φρέσκος λωτός πήρε θέση στα αυτοκρατορικά γεύματα. Κι ο αποξηραμένος λωτός έγινε βασικό γλυκό-προσφορά στους ναούς των Βουδιστών, πρακτική που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Κάθε Ιανουάριο, στους ναούς, οργανώνεται μια ειδική τελετή τσαγιού για να ευχαριστήσουν και να μοιραστούν τη νέα σοδειά ξηρών λωτών, που θα τους δώσει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται ο χειμώνας.
Η Κιβωτός των Γεύσεων (Arc of Taste) είναι δράση του κινήματος Slow Food, να καταγράψει παραδοσιακά προϊόντα, τοπικές ράτσες ζώων και τεχνικές παραγωγής, από τις κοινότητες που τις έχουν διατηρήσει μέχρι σήμερα, σε όλον τον κόσμο. Μέχρι σήμερα έχει καταγράψει και διασώσει 5.000 προϊόντα που διατηρούν τη βιοποικιλότητα της Γης.
Ο λωτός Hachiya (που σημαίνει γλυκός σαν μέλι-όταν είναι ώριμος) είναι στιφός, με πολλές τανίνες πριν φτάσει στην πλήρη ωρίμανση. Με την τεχνική αποξήρανσης, που είναι η πιο αργή από όσες γνωρίζω, καταφέρνουν να αλλάξουν τελείως τη σύσταση της σάρκας και να την μεταμορφώσουν σε ζελεδένιο φρούτο, χωρίς να μεσολαβήσει θέρμανση σε κανένα στάδιο. Μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο Hachiya Dried Persimmon όλες τις λεπτομέρειες της ετήσιας καλλιέργειας. Γι’αυτό ακριβώς καταγράφησαν αναλυτικά. Για να μπορέσει να μοιραστεί η γνώση και να μην εκλείψει ποτέ η σοφία των προγόνων και τα καλά προϊόντα.
Ήρθε η ώρα της δικής μας δοκιμής!
Όσο γράφω, σκέφτομαι τη λωτιά στο χωριό που βγάζει τέτοιους στιφούς λωτούς πριν ωριμάσουν τελείως και χαμογελώ με προσμονή! Φέτος, θα είναι η πρώτη χρονιά που θα ζητήσω να μου τους φέρουν πάνω στα κλαδιά τους, σκληρούς και άγουρους. Πάμε όλοι μαζί για την πρώτη δοκιμή. Ο Νοέμβριος του 2019 θα μας βρει με “πορτοκαλί κουρτίνες” λωτών στα μπαλκόνια, αν βοηθήσει ο καιρός. Ιδανικές συνθήκες ξηρασία, αεράκι – νοτιά κατά προτίμηση- και θερμοκρασία 15-19 βαθμούς Κελσίου.

