HOME > Συνταγές > Γλυκά > Κέικ > Κέϊκ λεμονιού με ολόκληρο λεμόνι – το αρωματικό
Κέϊκ λεμονιού

Κέϊκ λεμονιού με ολόκληρο λεμόνι – το αρωματικό

Το κέϊκ λεμονιού είναι το αγαπημένο της οικογένειάς μου. Κέϊκ λεμονιού μαζί με καφέ, τέλειος συνδυασμός. Στον ελληνικό καφέ μου, βάζω μια λεπτή φλουδίτσα λεμονιού να αρωματίσει το νερό όσο ζεσταίνεται και μερικά σποράκια πράσινου κάρδαμου φρεσκοκοπανισμένα.

Συνήθως, έδινα το άρωμα και τη γεύση στο κέϊκ χρησιμοποιώντας τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού. Ολόκληρο λεμόνι δεν είχα βάλει ποτέ. Είχα δει συνταγές που χρησιμοποιούσαν ολόκληρο πορτοκάλι αφού το βράσουν, αλλά δεν με είχαν παρακινήσει.

Το περασμένο Σάββατο, είχα χρόνο για τις αγαπημένες μου ασχολίες και κατέβηκα στο Χαλάνδρι για καφέ στην Chocolatière και ψάξιμο βιβλίων στον Ευριπίδη (είναι the place to be βιβλιοπωλείο στο Χαλάνδρι).

Τα παιδιά στον Ευριπίδη ξέρουν το πάθος μου για τα βιβλία και τα περιοδικά μαγειρικής. Με βλέπουν, φορτωμένη με βιβλία να κάθομαι στο καφέ του 1ου ορόφου να διαλέγω ποιό θα αγοράσω αυτή τη φορά. Στο stand με τα ξενόγλωσσα περιοδικά δεν έχω αυτή την ευκολία. Κάθομαι όρθια μέχρι να ξεφυλλίσω ό,τι τραβά την προσοχή μου. Και παίζω το αγαπημένο μου παιχνίδι: αυτή τη συνταγή την ξέρω, αα αυτή την κάνουν αλλιώς, ωραίο στήσιμο φωτογραφίας αυτό, αυτή είναι έξω από τα γούστα μας, κλπ κλπ.

Δεν αγοράζω περιοδικό πια, παρά μόνο αν είμαι totally committed – μόνο στην Donna Hay είμαι τα τελευταία χρόνια- ή αν βρω πάνω από 10 συνταγές που να θέλω να φτιάξω. Έχω τόσο διαθέσιμο υλικό στη βιβλιοθήκη μου που δεν προλαβαίνω να το αξιοποιήσω. Έτσι έπεσα πάνω στην σημερινή συνταγή.

Στο τελευταίο τεύχος του Delicious είχε ένα κέϊκ λεμονιού, με ολόκληρο λεμόνι. Και ήταν τόσο απλά τα υλικά της που την απομνημόνευσα. Έψαξα να βρω link στο site του περιοδικού αλλά δεν υπάρχει. Για να είμαι σωστή στον δημιουργό, βάζω link στο site του περιοδικού, αφού δεν έχουν ανεβάσει την συνταγή.

Κέϊκ λεμονιού με ολόκληρο λεμόνι

Ακολούθησα την πιο απλή εκτέλεση.

Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να χτυπήσετε το βούτυρο με τη ζάχαρη, μετά τα αυγά και μετά να προσθέσετε το λεμόνι αλεσμένο και στο τέλος το αλεύρι. Εγώ τα έκανα όλα στο πολυμηχάνημα με τις κοπίδες άλεσης.

Ξεκίνησα από το λεμόνι με τη ζάχαρη, έριξα τα αυγά και το λυωμένο βούτυρο. Στο τέλος πρόσθεσα το αλεύρι. Είχα και δύο καταπληκτικά λεμόνια από σπιτική λεμονιά, με αφράτη φλούδα και χάρηκα πολύ που δεν μου ζητούσαν να τα βράσω!

Έγιναν τέλεια. Το πρώτο που αισθανόσουν-από απόσταση- ήταν η φρεσκάδα του λεμονιού! Η υφή τους είναι γεμάτη και ελαφρά υγρή. Πολύ τρυφερά αλλά όχι αφράτα και φουσκωτά. Η επίγευση άφηνε άρωμα λεμονιού στο στόμα, μισή ώρα μετά!

Μείωσα τη ζάχαρη από 440γρ σε 300γρ και ήταν σωστή η γλυκύτητα.

Το γλάσο λεμονιού

Τα κάλυψα με γλάσο λεμονιού για να τα στολίσω αλλά και για να διατηρήσει λίγο παραπάνω τη φρεσκάδα τους.

Να σας πω ένα μυστικό για το γλάσο λεμονιού; Προσθέστε ελάχιστο αλάτι! Κλικ για tweet

Κάντε τη δοκιμή μόνοι σας. Δοκιμάστε το γλάσο (ζάχαρη άχνη και χυμό λεμονιού, τόσο όσο να γίνει πυκνή κρέμα) Σκέτο: η γεύση της ζάχαρης κυριαρχεί. Προσθέστε λίγο αλάτι: η γεύση της ζάχαρης οπισθοχωρεί και αναδεικνύεται η γεύση του λεμονιού.

Ο Τόνυ Καβαλιέρο, Chef in love, σοφά λέει “Δεν γίνεται καλό αυγολέμονο χωρίς αλάτι!”

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Κέϊκ λεμονιού με ολόκληρο λεμόνι – το αρωματικό

5 from 2 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Κέικ
Servings

8

servings
Prep time

15

minutes
Cooking time

1

hour 
Total time

1

hour 

15

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Για το κέϊκ
  • 250 γρ βούτυρο λυωμένο

  • 300 γρ ζάχαρη

  • 4 αυγά

  • 2 μέτρια λεμόνια βιολογικά (ακέρωτα, τέλεια σε όψη)

  • 300 γρ αλεύρι μαλακό

  • 2 κουταλιές γλυκού baking powder

  • Για το γλάσο λεμονιού
  • 4 κουταλιές σούπας γεμάτες ζάχαρη άχνη

  • χυμό λεμονιού για να γίνει πυκνή κρέμα

  • 5 κόκκους χοντρού αλατιού

Μέθοδος

  • Ετοιμάζουμε το μίγμα
    Κόβετε τα ωμά λεμόνια σε κομμάτια, αφαιρείτε τα κουκούτσια και τα ρίχνετε στο πολυμηχάνημα με τις λεπίδες κοπής να αλεσθούν, μαζί με τη ζάχαρη.
    Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά, ενώ δουλεύουν οι λεπίδες και το λυωμένο βούτυρο.
    Σταματάτε το μηχάνημα, ρίχνετε το μίγμα σε ένα μπολ και προσθέτετε το αλεύρι και το baking.
    Έτοιμο το μίγμα.
  • Γεμίζουμε τις φόρμες
    Γεμίζετε φόρμα για μικρά κέϊκ ή μικρά φορμάκια μάφινς.
    Λαδώστε ελαφρά τη φόρμα και πασπαλίστε με αλεύρι, αν δεν είναι αντικολλητική ή από σιλικόνη.
    Όσες φορές δοκίμασα να ψήσω το κεϊκ σε μεγάλη φόρμα -είτε μακρόστενη είτε στρογγυλή- δεν βγήκε καλό, γιατί το μίγμα είναι βαρύ και υγρό και η θερμοκρασία δεν έφτανε μέχρι το κέντρο, για να το ψήσει σωστά.
    Έψησα σε μικρή φόρμα 12εκ και τσέρκι 9εκ, καθώς και σε φόρμες για μάφινς και βγήκαν τέλεια (δείτε τα κομμένα στις φωτογραφίες).
  • Ψήνουμε
    Ψήνετε στους 180 βαθμούς Κελσίου σε αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου. Τα μάφινς θέλουν λιγότερο, περίπου 45λεπτά.  Θα δείτε να έχει πάρει χρώμα και η οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή – όταν τρυπήσετε το κέντρο του κέϊκ.
  • Ετοιμάζουμε το γλάσο
    Βάζετε την άχνη με το αλάτι σε ένα μπολ και προσθέστε στάλα στάλα το χυμό του λεμονιού, ανακατεύοντας έως γίνει μια πυκνή κρέμα που μπορεί να απλωθεί.

    Αφήστε να κρυώσουν και βουτήξτε τα μικρά κεκάκια στο γλάσο λεμονιού ή απλώστε το γλάσο πάνω στο μεγάλο κέϊκ, με ένα κουτάλι.

    Στολίστε με φρέσκο ξύσμα λεμονιού.

    Τα σοκολατένια φύλλα της μαργαρίτας έχουν γίνει από μια καταπληκτική συνταγή  Σοκολατάκια με κρέμα γάλακτος και χοντρό αλάτι

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*