TasteFULL

Κέϊκ λεμονιού με ολόκληρο λεμόνι – το αρωματικό

Το κέϊκ λεμονιού είναι το αγαπημένο της οικογένειάς μου. Κέϊκ λεμονιού μαζί με καφέ, τέλειος συνδυασμός. Στον ελληνικό καφέ μου, βάζω μια λεπτή φλουδίτσα λεμονιού να αρωματίσει το νερό όσο ζεσταίνεται και μερικά σποράκια πράσινου κάρδαμου φρεσκοκοπανισμένα.

Συνήθως, έδινα το άρωμα και τη γεύση στο κέϊκ χρησιμοποιώντας τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού. Ολόκληρο λεμόνι δεν είχα βάλει ποτέ. Είχα δει συνταγές που χρησιμοποιούσαν ολόκληρο πορτοκάλι αφού το βράσουν, αλλά δεν με είχαν παρακινήσει.

Το περασμένο Σάββατο, είχα χρόνο για τις αγαπημένες μου ασχολίες και κατέβηκα στο Χαλάνδρι για καφέ στην Chocolatière και ψάξιμο βιβλίων στον Ευριπίδη (είναι the place to be βιβλιοπωλείο στο Χαλάνδρι).

Τα παιδιά στον Ευριπίδη ξέρουν το πάθος μου για τα βιβλία και τα περιοδικά μαγειρικής. Με βλέπουν, φορτωμένη με βιβλία να κάθομαι στο καφέ του 1ου ορόφου να διαλέγω ποιό θα αγοράσω αυτή τη φορά. Στο stand με τα ξενόγλωσσα περιοδικά δεν έχω αυτή την ευκολία. Κάθομαι όρθια μέχρι να ξεφυλλίσω ό,τι τραβά την προσοχή μου. Και παίζω το αγαπημένο μου παιχνίδι: αυτή τη συνταγή την ξέρω, αα αυτή την κάνουν αλλιώς, ωραίο στήσιμο φωτογραφίας αυτό, αυτή είναι έξω από τα γούστα μας, κλπ κλπ.

Δεν αγοράζω περιοδικό πια, παρά μόνο αν είμαι totally committed – μόνο στην Donna Hay είμαι τα τελευταία χρόνια- ή αν βρω πάνω από 10 συνταγές που να θέλω να φτιάξω. Έχω τόσο διαθέσιμο υλικό στη βιβλιοθήκη μου που δεν προλαβαίνω να το αξιοποιήσω. Έτσι έπεσα πάνω στην σημερινή συνταγή.

Στο τελευταίο τεύχος του Delicious είχε ένα κέϊκ λεμονιού, με ολόκληρο λεμόνι. Και ήταν τόσο απλά τα υλικά της που την απομνημόνευσα. Έψαξα να βρω link στο site του περιοδικού αλλά δεν υπάρχει. Για να είμαι σωστή στον δημιουργό, βάζω link στο site του περιοδικού, αφού δεν έχουν ανεβάσει την συνταγή.

Κέϊκ λεμονιού με ολόκληρο λεμόνι

Ακολούθησα την πιο απλή εκτέλεση.

Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να χτυπήσετε το βούτυρο με τη ζάχαρη, μετά τα αυγά και μετά να προσθέσετε το λεμόνι αλεσμένο και στο τέλος το αλεύρι. Εγώ τα έκανα όλα στο πολυμηχάνημα με τις κοπίδες άλεσης.

Ξεκίνησα από το λεμόνι με τη ζάχαρη, έριξα τα αυγά και το λυωμένο βούτυρο. Στο τέλος πρόσθεσα το αλεύρι. Είχα και δύο καταπληκτικά λεμόνια από σπιτική λεμονιά, με αφράτη φλούδα και χάρηκα πολύ που δεν μου ζητούσαν να τα βράσω!

Έγιναν τέλεια. Το πρώτο που αισθανόσουν-από απόσταση- ήταν η φρεσκάδα του λεμονιού! Η υφή τους είναι γεμάτη και ελαφρά υγρή. Πολύ τρυφερά αλλά όχι αφράτα και φουσκωτά. Η επίγευση άφηνε άρωμα λεμονιού στο στόμα, μισή ώρα μετά!

Μείωσα τη ζάχαρη από 440γρ σε 300γρ και ήταν σωστή η γλυκύτητα.

Το γλάσο λεμονιού

Τα κάλυψα με γλάσο λεμονιού για να τα στολίσω αλλά και για να διατηρήσει λίγο παραπάνω τη φρεσκάδα τους.

Να σας πω ένα μυστικό για το γλάσο λεμονιού; Προσθέστε ελάχιστο αλάτι! Κλικ για tweet

Κάντε τη δοκιμή μόνοι σας. Δοκιμάστε το γλάσο (ζάχαρη άχνη και χυμό λεμονιού, τόσο όσο να γίνει πυκνή κρέμα) Σκέτο: η γεύση της ζάχαρης κυριαρχεί. Προσθέστε λίγο αλάτι: η γεύση της ζάχαρης οπισθοχωρεί και αναδεικνύεται η γεύση του λεμονιού.

Ο Τόνυ Καβαλιέρο, Chef in love, σοφά λέει “Δεν γίνεται καλό αυγολέμονο χωρίς αλάτι!”

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Sharing is caring!

Υλικά

Για το κέϊκ

  • 250 γρ βούτυρο λυωμένο
  • 300 γρ ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 2 μέτρια λεμόνια βιολογικά (ακέρωτα, τέλεια σε όψη)
  • 300 γρ αλεύρι μαλακό
  • 2 κουταλιές γλυκού baking powder

Για το γλάσο λεμονιού

  • 4 κουταλιές σούπας γεμάτες ζάχαρη άχνη
  • χυμό λεμονιού για να γίνει πυκνή κρέμα
  • 5 κόκκους χοντρού αλατιού

Μέθοδος εκτέλεσης

Ετοιμάζουμε το μίγμα

Κόβετε τα ωμά λεμόνια σε κομμάτια, αφαιρείτε τα κουκούτσια και τα ρίχνετε στο πολυμηχάνημα με τις λεπίδες κοπής να αλεσθούν, μαζί με τη ζάχαρη.

Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά, ενώ δουλεύουν οι λεπίδες και το λυωμένο βούτυρο.

Σταματάτε το μηχάνημα, ρίχνετε το μίγμα σε ένα μπολ και ποσθέτετε το αλεύρι και το baking. Έτοιμο το μίγμα.

Γεμίζουμε τις φόρμες

Γεμίζετε φόρμα για μικρά κέϊκ ή μικρά φορμάκια μάφινς. Λαδώστε ελαφρά τη φόρμα και πασπαλίστε με αλεύρι, αν δεν είναι αντικολλητική ή από σιλικόνη. Όσες φορές δοκίμασα να ψήσω το κεϊκ σε μεγάλη φόρμα -είτε μακρόστενη είτε στρογγυλή- δεν βγήκε καλό, γιατί το μίγμα είναι βαρύ και υγρό και η θερμοκρασία δεν έφτανε μέχρι το κέντρο, για να το ψήσει σωστά. Έψησα σε μικρή φόρμα 12εκ και τσέρκι 9εκ, καθώς και σε φόρμες για μάφινς και βγήκαν τέλεια (δείτε τα κομμένα στις φωτογραφίες).

Ψήνουμε

Ψήνετε στους 180 βαθμούς Κελσίου σε αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου. Τα μάφινς θέλουν λιγότερο, περίπου 45λεπτά.  Θα δείτε να έχει πάρει χρώμα και η οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή - όταν τρυπήσετε το κέντρο του κέϊκ.

Ετοιμάζουμε το γλάσο

Βάζετε την άχνη με το αλάτι σε ένα μπολ και προσθέστε στάλα στάλα το χυμό του λεμονιού, ανακατεύοντας έως γίνει μια πυκνή κρέμα που μπορεί να απλωθεί.

Αφήστε να κρυώσουν και βουτήξτε τα μικρά κεκάκια στο γλάσο λεμονιού ή απλώστε το γλάσο πάνω στο μεγάλο κέϊκ, με ένα κουτάλι.

Στολίστε με φρέσκο ξύσμα λεμονιού. Τα σοκολατένια φύλλα της μαργαρίτας έχουν γίνει από μια καταπληκτική συνταγή  Σοκολατάκια με κρέμα γάλακτος και χοντρό αλάτι

Tags: , , , ,

Άλλες συνταγές με , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

13 σχόλια για το “Κέϊκ λεμονιού με ολόκληρο λεμόνι – το αρωματικό”

  1. Thalia Lioulia

    Καλησπερα σας…ευχαριστουμε για τη συνταγη…την φτιαχνω πρωτη φορα και θα χρειαστω τη συμβουλη σας…ενω το μειγμα εγινε πολυ αφρατο και το αποτελεσμα εξαιρετικα ευγευστο μολις εβαλα τα μαφιν στο φουρνο κανανε σκασιματα απο πανω…η επιφανεια τους δεν ειναι λεια…τι μπορει να εκανα λαθος??ευχαριστω εκ των προτερων…

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Μάλλον ο φούρνος σου πρέπει να ήταν πιο δυνατός από όσο έπρεπε. Γι’αυτό στερεοποίησε τα πλαϊνά και την επιφάνεια γρήγορα πριν προλάβει να ψηθεί η καρδιά. Φουσκώνοντας το μίγμα έσκασε την επιφάνεια. Είναι πολύ χρήσιμο ένα θερμόμετρο φούρνου που το κρεμάμε εσωτερικά και δείχνει αν πραγματικά έχει την ίδια θερμοκρασία που λέει στο πάνελ ή που ζητάμε γυρίζοντας ένα κουμπί στις παλαιότερες κουζίνες.
      Τι λες; μπορεί να είναι αυτό;

      Reply

  2. Anna

    Μόλις ξαναέκανα για πολλοστή φορά (αλλά πρώτη για φέτος) αυτό το υπέροχο, μυρωδάτο κέικ που μας φέρνει τις μυρωδιές και τη φρεσκάδα της άνοιξης. Αγαπώ τις συνταγές σας κυρία Κουμάντου και σας ευγνωμονώ που τις μοιράζεστε τόσο γενναιόδωρα, που τις γράφετε με τόση φροντίδα για τον αναγνώστη σας και τόση αγάπη γι’ αυτό που κάνετε. Να ξέρετε πως κάθε φορά που κάτι δικό σας φτιάχνουμε στις κουζίνες μας, μια γλυκιά σκέψη πηγαίνει πάντα σε εσάς. Να είστε καλά, από καρδιάς. Άννα

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Μ’αρέσει πολύ αυτό που έγραψες Άννα μου.
      Οι συνταγές που γράφω στο TasteFULL.gr έχουν μεγάλη δύναμη να μετατρέψουν μια καθημερινή στιγμή σε μαγική. Σε στιγμές που ανοίγουν οι καρδιές και σκορπούν χαμόγελα και αγκαλιές. Έτσι θέλω να τις σκέφτεστε κι εσεις. Σαν μυστικά ξόρκια αγάπης που σας συντροφεύουν στη ζωή. Διαλεγμένες και γραμμένες μια μια.
      Σας εκπαιδεύω για να μπορέσετε να προστατεύσετε τις δικές σας οικογένειες και να κάνετε το σπίτι σας πηγή χαράς και ασφάλειας.
      Ας είναι αυτή η άνοιξη μοσχοβολιστή σαν αυτό το λεμονάτο κέϊκ!

      Reply

  3. Rouli Dimou

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ , ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΑΝ ΤΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΓΩΣΕΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΠΡΩΤΑ. ΟΤΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΞΥΣΜΑ Η ΧΥΜΟ ΛΕΜΟΝΙΟΥ Η ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΠΕΡΝΑΩ ΣΤΟΝ ΤΡΙΦΤΗ ΤΟ ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΦΡΟΥΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ. ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΚΑΙ Η ΓΕΥΣΗ.. ΣΑΣ ΤΟ ΣΥΝΙΣΤΩ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ . ΤΕΛΕΙΑ …ΠΑΛΙ …Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ !!!!!!!

    Reply

  4. Αργυρω

    Δεν υπάρχει πιο τέλειο κέικ λεμονιού!!! Μπράβο Βικυ!! Το κάνω και το ξανακάνω συνέχεια. Τρελαίνομαι με αυτή την υπέροχη μυρωδιά του λεμονιού και όπου το πηγαίνω ως δώρο τους αρέσει πάρα πολύ. Και πάλι μπράβο!!!

    Reply

  5. Ioanna

    Γεια και καλή χρονιά!
    αναρωτιέμαι για τα λεμόνια. Σε παρόμοιες συνταγές συνήθως είναι βρασμένα πριν πολτοποιηθούν. Εδώ τα αλέθεις ωμά ή βρασμένα?

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Καλησπέρα Ιωάννα
      Ωμά είναι τα λεμόνια, το έκανα σαφές στο κείμενο. Είναι πολύ σημαντικό να είναι εξαιρετικά φρέσκα και αφράτα τα λεμόνια που θα χρησιμοποιήσεις.

      Reply

  6. Marily

    Μόλις το έφτιαξα και είναι πολύ μυρωδάτο και απίστευτα αφράτο. Το μόνο που με χάλασε λιγάκι ήταν πιο στο τέλος αφήνει μια πικρίλα. Μήπως αν τα βράσω να μην είναι τόσο πικρά τα λεμόνια? Απίθανη γεύση, την υιοθέτησα τη συνταγή και να σημειώσω ότι πρόσθεσα 50 γραμμάρια ζάχαρη

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Στο λεμόνι πίκρα μπορεί να δίνει η λευκή φλούδα, η οποία μπορεί να φύγει μένοντας σε νερό για μια νύχτα. Θα έλεγα να μην το βράσετε γιατί αλλάζει η σύστασή του και γίνεται πολτός και θα χαθεί πιστεύω η φρεσκάδα του. Νομίζω πως αυτό το κέικ πρέπει να γίνεται μόνο όταν έχεις λεμόνια πολύ φρέσκα, ανοιξιάτικα, με αφράτη και ζουμερή λευκή φλούδα.

      Reply

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry