Χιόνισε, χιόνισε, χιόνισε!!! Άσπρισαν οι στέγες και τα δέντρα και δεν μπορώ να ξεκολλήσω από το παράθυρο.
Παλιά, όταν χιόνιζε, έλεγα στα παιδιά μου πως τα αγγελάκια τινάζουν τα μαξιλάρια τους, γιατί τα παιδιά είχαν πουπουλένια μαξιλάρια με λεπτό κάλυμμα, που άφηνε τα πούπουλα να σκορπίζουν πάνω στα μαλλάκια τους. Κατέβαιναν από τις κουκέτες τους και ήταν σαν να είχαν βγει από τις φωλιές τους! Τώρα λέω στον εαυτό μου “Τι πολλά αγγελάκια!” και χαζεύω τις νιφάδες που αιωρούνται σχεδόν πέφτοντας αργά στη γη.
Η ρουτίνα στο σπίτι, αυτά τα Χριστούγεννα, έχει αλλάξει. Δυσκολεύομαι να στολίσω δέντρο χωρίς την Άννα και νομίζω πως θα την περιμένω να έρθει, έστω κι αν στολίσουμε παραμονή Χριστουγέννων.
Έβαλα ξύλα στο τζάκι και κάστανα να ψήσω. Πάγωσα τόσο βγαίνοντας για ξύλα, που σκέφτηκα να φτιάξω ζεστό κόκκινο κρασί, παρέα με τα ψητά κάστανα. Τέλεια!
Ο τρόπος που το φτιάχνω είναι τέτοιος, ώστε να ελέγχω τις δοσολογίες ανάμιξης και να έχω έτοιμο το αρωματικό σιρόπι, για να φτιάξω γρήγορα ζεστό κρασί για ξαφνική παρέα. Είναι εξαιρετική προσθήκη στη λίστα με τα χριστουγεννιάτικα δώρα. Μπουκαλάκια με αρωματικό σιρόπι για ζεστό κρασί!
Όταν έχω έτοιμο το σιρόπι, βάζω σε κατσαρολάκι να ζεσταθεί η ποσότητα κρασιού που θέλω, ακόμα κι αν είναι 1 ή 2 ποτήρια. Προσθέτω την ποσότητα σιροπιού που θέλω και δοκιμάζω. Ανάλογα με το κρασί, προσαρμόζεις και την ποσότητα του σιροπιού.
Μ’αυτόν τον τρόπο το κρασί δεν βράζει ώρα με τα αρωματικά ώστε να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αν το κρασί που διαλέξατε είναι καλό.
Τα αρώματα έχουν ποτίσει το σιρόπι. Φλούδες και σάρκα από ολόκληρα μανταρίνια, πορτοκάλια, μοσχολέμονα μαζί με φύλλα δάφνης, πιπερόριζα, κεδροκούκουτσα, μοσχοκάρυδο, πιπέρια, γαρύφαλλα, κανέλα και αστεροειδή γλυκάνισο, σιγοβράζουν παρέα με τη ζάχαρη και μένουν για ώρες μέχρι να σουρώσω το σιρόπι στα μπουκαλάκια.
Σκεφτείτε διαφορετικά!
Εκτός από το ζεστό κρασί, αυτό το σιρόπι ταιριάζει πολύ και σε ένα μυρωδάτο τσάϊ, μια ζεστή σοκολάτα αλλά και για να ποτίσει με αρώματα -σαν αραιωμένο σιρόπι- ένα κέϊκ.
Επίσης, σας θέλω ανατρεπτικές και δημιουργικές! Συνήθως φτιάχνουμε κόκκινο ζεστό κρασί και βάζουμε μέσα μπαχαρικά και εσπεριδοειδή. Κι αν κάναμε το ανάποδο; Αν επιλέγαμε λευκό κρασί και βάζαμε μέσα του σιρόπι από κόκκινα φρούτα (ναι, τα κατεψυγμένα φρούτα του δάσους ή φρέσκα κράνα, για όσους έχουν διαθέσιμα). Δεν θα είχε τέλειο ρουμπινί κόκκινο χρώμα;;;
Κι αν, για να βγάζαμε μεγαλύτερη ποσότητα -σκέψου οικονομία- προσθέταμε χυμό ρόδι ή έτοιμο χυμό μήλου ή φραγκοστάφυλλου;
Αν σας περισσέψει ζεστό κρασί, αφήστε το να κρυώσει, προσθέστε ίση ποσότητα χυμού και κάντε το ζελέ, για ένα δροσερό επιδόρπιο, κυρίως μετά από δυνατά πιάτα κρεατικών!
9γρ ζελατίνας (3 κοφτές κουταλιές γλυκού σκόνη ή αντίστοιχου βάρους φύλλο) δένει 500ml υγρό.
Added bonus
Τις αρωματισμένες φλούδες που έχετε στο σουρωτήρι, δοκιμάστε τις! Είναι τέλεια ποτισμένες με τα αρώματα των μπαχαρικών και καθόλου πικρές. Μια μπουκιά είναι βόμβα γεύσης.
Πήρα την μάζα από το σουρωτήρι, αφαίρεσα τα μπαχαρικά (την επόμενη φορά θα τα βάζω σε σακουλάκι) και σχημάτισα δύο μικρούς κορμούς, σφίγγοντας και πλάθοντας τη μάζα μέσα σε μεμβράνη διάφανη. Μετά την άνοιξα και την άφησα να στεγνώσει στον αέρα. Πήρε 2 ημέρες για να μπορεί να κόβεται σε λεπτές φετούλες και να συνοδεύει τον απογευματινό καφέ ή να κλείνει πολύ αρωματικά ένα δείπνο. Σκέφτομαι πως κομμένη σε κυβάκια θα μπορούσε να αρωματίσει το τσουρέκι-βασιλόπιτα!